Baracs Község Önkormányzata Képviselő-testülete 4/2015.(I.29.) önkormányzati rendelete

Az első lakáshoz jutók pénzbeni támogatásáról

Hatályos: 2018. 09. 28- 2018. 11. 23

Baracs Község Önkormányzat képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazása alapján,

Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdés meghatározott feladatkörében eljárva az első lakáshoz jutók pénzbeni támogatásáról az alábbi rendeletet alkotja


I. Általános rendelkezések:


1. §      A rendelet célja: A képviselő-testület kinyilvánítja, hogy a lakáscélú támogatás célja és rendeltetése az, hogy segítséget nyújtson azoknak, akik önálló lakástulajdonhoz szeretnének jutni, melyet önerőből csak részben képesek megvalósítani.


2. §      E rendelet hatálya kiterjed azokra a családokra, akik Baracs Község közigazgatási területén lakásigényüket új, vagy használt lakás megszerzésével elégítik ki és ehhez szükséges önerővel nem rendelkeznek, a megszerezni kívánt lakás lesz számukra az első, és akik az új lakás felépítéséhez a lakásnak helyet adó ingatlanon a régi, elbontandó épület elbontásához kérnek támogatást.


II. Eljárási rendelkezések:


3. §      a) A támogatás iránti kérelmet a Baracsi Közös Önkormányzati Hivatalnál Baracs Község Önkormányzatának címezve lehet előterjeszteni.

b) A kérelemnek tartalmaznia kell az e rendelet 1. számú mellékletében meghatározott adatokat, nyilatkozatokat.


4. §      A támogatási kérelem elbírálásáról a soron következő képviselő-testületi ülésen a képviselő-testület dönt. A döntésről az ülést követő legkésőbb 15. napon határozat kivonatot kapnak a kérelmezők.


III. A támogatás együttes feltételei:


5. §      (1)      A lakás építéséhez, vásárlásához és, vagy régi, elbontandó épület elbontásához támogatás akkor igényelhető, ha az igénylőnek és vele együtt költöző családtagjának,

a) lakástulajdona, lakásbérleti jogviszonya nincs,

  1. lakásbérleti jogviszonya van, de arról érvényesen lemondott,
  2. nincs a tulajdonában a beépítés alatt álló építési telken kívül másik, és, vagy

d. a régi, elbontandó épület bontásának szükségességét, felújíthatatlanságát és a bontás költségét egy arra jogosult személy által tett írásbeli nyilatkozatával igazolják.


(2) E rendelet 5.§ (1) d.) pontjában rögzített pénzbeli támogatás esetén nyilatkozni kell arról is, hogy 10.§ a-c) pontokban rögzített pénzbeli támogatást igényel-e, és ha igen melyiket.


(3) Igénylő lehet:

a)aki egyedülállóként 40 éven aluli, és kiskorú gyermeket nevel.

b)házastársak, élettársak esetén mindketten 40éven aluliak.


6. §      Az 5. §-ban foglaltaktól eltérően támogatás akkor is igényelhető, ha az igénylőnek legfeljebb 50 %-os tulajdoni hányada van egy olyan lakásban, amely öröklés útján került a tulajdonába.


7. §      Támogatást csak nagykorú személy igényelhet.


8. §      (1)       Új lakásépítés esetén 40 % készültségi fok szükséges.


(2)       Használt lakás megszerzése esetén igazolni kell, hogy az ingatlan megfelelő tatarozás mellett 25 évig fenntartható.


9. §      (1)       A támogatást kérők e Rendelet 5 - 6. §-ában foglaltakra nyilatkozatot tesznek és vállalják a támogatási szerződés megkötését, hozzájárulnak a jelzálogjog bejegyzéshez.


(2)       A támogatást kérő a támogatás odaítélését követően az önkormányzat javára bejegyzett jelzálogjog sorrendjének módosítását kérheti, amelynek díja 50.000 forint (továbbiakban: ranghely átsorolási díj). A díjat annak kell megfizetnie, aki hitelezőként kéri, hogy az önkormányzat javára bejegyzett jelzálogjog elé kerülhessen a hitelezői sorrendben. Az első lakáshoz jutó iránti kérelmet benyújtóra a ranghely módosítása díjat ráterhelni nem lehet.


(3)       A ranghely módosítása iránti kérelmet a Baracsi Közös Önkormányzati Hivatalánál a polgármesternek címezve kell benyújtani. A Képviselő-testület a ranghely átsorolás iránt benyújtott kérelmek elbírálását a polgármesterre ruházza át, aki döntéséről a kérelem benyújtását követően határozatot hoz.


IV. Támogatás formái és mértéke:


10. §    (1) A támogatás formái:


  1. Vissza nem térítendő támogatás:150.000 Ft, és visszatérítendő támogatás:           250.000 Ft.


  1. Vissza nem térítendő támogatás:             250.000 Ft.


  1. Visszatérítendő támogatás:                     500.000 Ft.
  2. régi, elbontandó épület elbontására vissza nem térítendő pénzbeli támogatás: maximum 1.000.000 Ft.


11. §    A 10. §-ban foglalt támogatások közül az igénylő szabad választása, melyik formára nyújtja be kérelmét. A támogatási formák közül csak egyik igényelhető, illetve állapítható meg.


12. §    (1) A visszatérítendő támogatás a szerződés hatályba lépésétől számított 5 éves időtartamra szól. A törlesztés kezdete: a támogatás átutalását követő hó 15-e, egyenlő részletben köteles az igénylő megtéríteni az önkormányzat számlájára, a számláját vezető pénzintézet számára adott állandó megbízással. A szerződő felek szerződésbe foglalják a jelzálogjog bejegyzést és annak biztosítását.


            (2) A jelzálog törlését a támogatásban részesülőnek kell kezdeményeznie az 5 éves időtartamot követően, az önkormányzat a törlés iránt nem nyújt be automatikusan kérelmet.


V. A támogatás folyósítása:


13. §    (1) Támogató az e rendelet 10.§ (1) a-c) pontjaiban megállapított támogatást kérelmező részére, a kérelmező által meghatározott számlára utalja a szerződés megkötését, és ügyvéd által ellátott ellenjegyzést követő 8 napon belül.     


(2) Az e rendelet 10.§ (1) d) pontjában megállapított támogatás mellett új lakás építése esetén a-c) pontokban megállapított bármelyik pénzbeli támogatás utalása az (1) bekezdésétől eltérően az e rendelet 8.§ (1) bekezdésében megállapított készültsége fok - arra jogosult személytől származó írásbeli – igazolásának közlésétől számított 8 napon belül történik meg.


VI. Záró rendelkezések:


14. §.   E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg Baracs Község Önkormányzata Képviselő-testülete első lakáshoz jutók lakáscélú támogatásáról szóló 17./2009.(XI.29.) Rendelete hatályát veszti.



Baracs, 2015. január 28.



                                   Várai Róbert                                                  dr. Horváth Zsolt

                                   polgármester                                                         jegyző