Baracs Község Önkormányzata Képviselő-testülete 12/2017.(XII.29.) önkormányzati rendelete

A településkép védelméről

Hatályos: 2019. 08. 27- 2024. 02. 19

Baracs Község Önkormányzata Képviselő-testülete 12/2017.(XII.29.) önkormányzati rendelete

A településkép védelméről

2019.08.27.

Baracs Község Önkormányzat Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdés a)-h) pontjaiban kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja, hatálya és értelmező rendelkezések

1. § (1) Jelen rendelet célja Baracs község sajátos településképének társadalmi bevonás és konszenzus által történő védelme és alakítása, az építészeti és egyéb zöldfelületi örökségének védelme, a településkép-védelem elemeinek, településképi követelmények, valamint az önkormányzati településkép-érvényesítési eszközök meghatározásával.

(2) Az (1) bekezdés szerinti célok megvalósítása érdekében e rendelet megállapítja

a) a helyi építészeti örökség területi és egyedi védelmének, a helyi védelemnek a szabályait,

b) a településképi szempontból meghatározó területeket

c) a településképi követelményeket

d) településkép védelméhez és alakításához szükséges érvényesítési eszközöket

e) a védelemmel kapcsolatos önkormányzati támogatási és ösztönző rendszert.

f) E rendelet területi hatálya kiterjed Baracs teljes közigazgatási területére.

2. A rendelet alkalmazása

2 § (1) E rendelet előírásait az önkormányzat Képviselő-testülete által elfogadott településrendezési eszközökkel együtt kell alkalmazni.

a) áttört kerítés: amelynek a kerítés síkjára merőleges átláthatósága 50%-nál nagyobb (a lábazat figyelmen kívül hagyható).

b Baracsi táj: az a külterületi beépített vagy beépítetlen, természeti vagy természetközeli területrészlet, amely megőrizte a hagyományos tájgazdálkodással alakult tájképet.

c) épített érték: Baracs településképe és történelme szempontjából meghatározó, a településszerkezeti, településképi, építészeti, településtörténeti, régészeti, művészeti szempontból védelemre érdemes terület, épületegyüttes, épület, épületrész vagy más építmény (pl. szobor, emlékmű, kerítés, kapu, stb.) valamint az építményekhez tartozó telek és annak jellegzetes növényzete

d) eredeti állapot: az eredeti építéskori állapot, vagy az a későbbi állapot, amelyet az értékvizsgálat a védelem elrendelésekor védendő értékként határozott meg.

e) értékvédelmi adatlap: védelem alá helyezett, védelemre javasolt vagy számon tartott egyéb épített érték leírását, dokumentálását tartalmazó adatlap, amely védett érték esetében a védettség meglétét és jellegét is tartalmazza. Az értékvédelmi adatlapok összessége a helyi értékkataszter

f) értékvédelmi terület (HT): a Képviselő-testület által helyi védelem alá helyezett olyan terület, amelyen a sajátos településszerkezet, zöldfelület, a településépítészet, kertépítészet jellegzetes elemei, épülettömegei, valamint szerkezetei, formái, anyagai, színvilága, növényvilága, a település nem védett részéhez képest nagyobb számban jelenik meg.

g) értékvédelmi szakvélemény: a megfelelő szakképzettséggel rendelkező személy (építész, településmérnök, statikus, műemlékvédelmi szakmérnök), szervezet által készített olyan szakvizsgálat, amely a védett érték vizsgálatát követően részletezi annak állapotában, esztétikai megjelenésében, szerkezetében végbement folyamatokat, és annak eredményét, amely szerint a védelem oka még fennáll, vagy már nem áll fenn.

h) értékvizsgálat: a megfelelő szakképzettséggel rendelkező személy(ek), szervezet(ek) által készített olyan szakvizsgálat, amely feltárja és meghatározza a ténylegesen meglévő, illetve a település szempontjából annak minősülő értéket, amely védelemre érdemes. A vizsgálatnak tartalmaznia kell a védelemre javasolt érték esztétikai, történeti, valamint műszaki, illetve környezeti jellemzőit. Az értékvizsgálat lehet a településrendezési terv részeként készülő örökségvédelmi hatástanulmány, s ennek értékvédelmi adatlapja, de lehet önálló munkarész is.

i) helyi értékkataszter: az épített, zöldfelületi és táji értékeket számba vevő adattár

j) védett épület, építmény (HE): a Képviselő-testület által védetté nyilvánított olyan épület, építmény, amely a hagyományos településkép megőrzése céljából, továbbá építészeti, településtörténeti, helytörténeti, régészeti, művészeti vagy ipartörténeti szempontból jelentős alkotás. A védett épület, építmény értékvédelmi adatlapjában jelöltek alapján védettnek minősülhet az a telek, ill. annak használati módja is, amelyen a védett épület, építmény áll.

k) védett érték: a helyi védelem alá helyezett épített, zöldfelületi, vagy táji érték

l) védett érték károsodása: minden olyan esemény, beavatkozás, amely a védett érték teljes vagy részleges megsemmisülését, karakterének előnytelen megváltoztatását, általános esztétikai értékcsökkenését eredményezi.

2 A helyi védelem feladata, általános szabályai, önkormányzati kötelezettségek

3 § A helyi értékvédelem feladata különösen az épített értékek:

a) felkutatása, számba vétele, forráskutatása, dokumentálása,

b) védetté nyilvánítása, nyilvántartása,

c) megőrzése, megőriztetése,

d) a közvéleménnyel való megismertetése,

e) károsodásának megelőzése, elhárítása, fenntartásuk, illetve megújulásuk elősegítése,

f) az általános környezetkultúra és az építészeti kultúra szemléletformáló terjesztésének, és az erre való nevelésnek a támogatása.

3. Helyi védelem keletkezése és megszűnése

4. § (1) A helyi védelem alá helyezés és a védelem megszüntetése csak az e rendeletben szabályozott eljárás lefolytatásával történhet.

(2) A helyi védelem alá helyezésről, illetve annak megszüntetéséről az Önkormányzat jelen rendelet, valamint annak 1., és 2. mellékletének módosításával dönt, míg a védelem alá helyezésre, illetve annak megszüntetésére vonatkozó javaslat elutasításáról normatív határozattal dönt.

(3) A helyi védelem alá helyezést vagy annak megszűntetését írásban kezdeményezheti

a) az önkormányzat, a főépítész, az építésügyi hatóság, a történelmi egyházak, és bármely természetes vagy jogi személy,

b) településrendezési terv keretében készített örökségvédelmi hatástanulmány készítője.

(4) A helyi védelem alá helyezésre vonatkozó kezdeményezésnek tartalmaznia kell:

a) a védendő területi vagy egyedi érték megnevezését, szükség esetén körülhatárolását,

b) a védendő területi vagy egyedi érték azonosító adatait (területhatár, utca, házszám, helyrajzi szám, épület- illetve telekrész),

c) értékvizsgálatot és indokolást, amelyhez elkészül a helyi értékkataszterben rendszeresített, az érték kategóriájának megfelelő értékvédelmi adatlap,

d) kérelmező nevét, adatait.

(5) A helyi védelem megszüntetésére vonatkozó kezdeményezésnek tartalmaznia kell:

a) a védelem alól törlésre javasolt területi vagy egyedi érték megnevezését, szükség esetén körülhatárolását,

b) a védelem alól törlésre javasolt területi vagy egyedi érték azonosító adatait (területhatár, utca, házszám, helyrajzi szám, épület-, illetve telekrész),

c) a védelem megszűntetése szükségességének okait,

d) bontási szándék esetén a bontás szükségességét alátámasztó megfelelő indokolást.

(6) A helyi védelem megszüntetésére vonatkozó kezdeményezés esetén értékvédelmi szakvélemény készül. A szakvéleményhez - amennyiben a védett érték műszaki állapota lehetővé teszi – fotódokumentációt kell mellékelni.

5. § (1) A helyi védelem megszüntetésére akkor kerülhet sor, ha

a) a védetté nyilvánított helyi érték megsemmisül,

b) a védett terület, illetve egyedi érték a védelem alapját képező értékeit helyreállíthatatlanul elveszítette,

c) a védelem tárgya a védelemmel összefüggő szakmai ismérveknek az értékvédelmi szakvélemény szerint már nem felel meg,

d) a védett érték magasabb szintű védettséget kap. A helyi védelem az állami védelem hatályba lépésének napján külön intézkedés nélkül hatályát veszti.

(2) Amennyiben az értékvizsgálat, vagy az értékvédelmi szakvélemény nem településrendezési terv részeként, vagy nem a települési főépítész által készül, hanem az Önkormányzattól független önálló munkarészként, akkor ahhoz csatolni kell a települési főépítész véleményét.

(3) A helyi egyedi értékvédelemmel kapcsolatban érintettnek kell tekinteni

a) az érintett ingatlanok tulajdonosait,

b) a kezdeményezőt,

c) az illetékes építésügyi hatóságot,

(4) A helyi egyedi védelem alá helyezésről vagy a védelem megszüntetéséről értesíteni kell az érintetteket.

(5) Az ingatlan használójának, kezelőjének értesítése a tulajdonos útján történik.

(6) A helyi egyedi és területi védelem alá helyezett értékekről nyilvántartást kell vezetni a helyi értékkataszter folyamatos karban tartásával. A nyilvántartás nyilvános, abba bárki betekinthet.

4. A helyi védelem fajtái

6. § (1) A helyi védelem HT jelű területi, vagy HE jelű egyedi védelem lehet, ami táji- természeti vagy építészeti értékre, illetve annak területére vonatkozhat.

(2) A helyi védelem alá helyezett értékek jegyzékét e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

5. A védett értékekhez kapcsolódó tulajdonosi kötelezettségek

7. § (1) A védelem nem akadályozza a védett érték felújítását, korszerűsítését, bővítését, funkciója megváltozását. A védelem érdekében elő kell segíteni a védett értéknek a mai igényeknek megfelelő használatát. A felújítás, korszerűsítés, bővítés, funkcióváltozás miatt azonban a védett értéknek a védelemre okot adó értékei nem csökkenthetők. A belső átalakításokat az eredeti szerkezet és a belső értékek tiszteletben tartásával kell megoldani.

(2) A HE jelű helyi egyedi védelem alatt álló építészeti örökséget a tulajdonos köteles jó karban tartani, állapotát megóvni, a használat nem veszélyeztetheti az adott építészei örökség fennmaradását.

(3) A helyi védelem alatt álló elemet nem veszélyeztetheti, településképi vagy műszaki szempontból károsan nem befolyásolhatja az adott építészeti örökségen vagy közvetlen környezetében végzett építési tevékenység, területhasználat.

(4) A HE jelű védett épület, építmény felújítása, korszerűsítése, bővítése során törekedni kell a védelemre okot adó részletek eredeti állapotának visszaállítására, illetve harmonikus továbbfejlesztésére.

(5) HE jelű helyi egyedi védelem alatt álló értéken építési, bontási munka kizárólag akkor végezhető, ha a védett érték létét, állagát nem veszélyezteti, vagy azt értékvédelmi szempontból nem befolyásolja károsan. Ellenkező esetben az építtetőt kötelezni kell az eredeti állapot helyreállítására.

(6) HE jelű helyi egyedi védelem alatt álló épület, építmény bontására csak a teljes műszaki avultság esetén kerülhet sor, ha az épület védett értékeinek károsodása olyan mértékű, hogy a károsodás műszaki eszközökkel nem állítható helyre, és ezt a települési főépítész véleménye is alátámasztja. Bontási munka csak a védelem megszüntetését követően végezhető. A főépítészi véleményben egyes épületrészek vagy tartozékok megőrzése, illetve azoknak a bontási helyen építendő új épületbe való beépítése, elhelyezése is előírható a az elbontandó épület értékvizsgálata alapján.

6. A helyi területi védelem

8. § (1) A HT jelű helyi értékvédelmi területet felsorolását a jelen rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(2) A HT jelű helyi értékvédelmi területen védett az úthálózat és a telekosztás jellege.

(3) A HT jelű helyi értékvédelmi területen a védett karakterelemek az alábbiak lehetnek:

a) az utcavonalas beépítés,

b) az épületek ritmusa,

c) az utcára merőleges gerincű egyszerű nyeregtetővel fedett oromfalas tömegalakítás

d) a 35 és 45 fok közé eső tetőhajlás

e) az utcai homlokzat nyílásrendje, amely szerint két ablak között pillér vagy falszakasz helyezkedik el,

f) a nyílászáróinak álló téglalap alakja és 2:3 szélesség:magasság aránya ,

g) zöldfelület kertépítészeti kialakítása

h) zöldfelület természetszerű jellege

i) zöldfelület történelmi vagy kultúrtörténeti jelentősége.

j) A helyi egyedi védelem

7. A HE jelű védett épületek, építmények

9. § (1) A HE jelű védett épületek, építmények leírását a jelen rendelet 1. melléklete, tartalmazza.

(2) A HE jelű védett épület, építmény minden eredeti homlokzati alkotórésze védett, ideértve a hozzá tartozó kiegészítő, külső és belső díszelemeket is, valamint esetenként a használat módját.

10. § Az 1. számú mellékletben a HM a védett műtárgyakat jelöli.

11. § Az 1. számú mellékletben a HZT jelű védett zöldfelületi- táji érték.

8. A helyi védelemben részesülő területekre és elemekre vonatkozó építészeti követelmények A HT jelű helyi értékvédelmi területre vonatkozó területi építészeti követelmények

12. § (1) A HT jelű helyi értékvédelmi területen az úthálózat, a telekosztás jellege, a telkek mérete, zöldfelülete megőrzendők.

(2) A HT jelű helyi értékvédelmi területen új épületnek a környezetben kialakult állapothoz igazodva kell állnia.

9. A HE jelű helyi egyedi védelem alatt álló értékekre vonatkozó egyedi építészeti követelmények

13. § (1) A HE jelű védett épület, építmény bővítése, felújítása, valamint azokon végzett homlokzatvakolás, színezés, nyílászáró csere, tető felújítás, tetőtér beépítés illetve bármely homlokzati felületképzés és a homlokzat megváltoztatása során csak az eredeti épület anyaghasználatát, léptékét és formavilágát alkalmazó, vagy ahhoz alkalmazkodó építészeti megoldások alkalmazhatók.

(2) A HE jelű védett épület, építmény helyreállítása, átalakítása, felújítása és bővítése során

a) az épület jellegzetes tömegét, tömegkapcsolatait eredeti formában és arányban kell fenntartani, bővítés esetén a meglévő és új épülettömegek arányai, formái és anyaghasználatai illeszkedjenek egymáshoz;

b) az épületnek a közterületről látható homlokzatán meg kell tartani, érintetlenül kell hagyni, illetve szükség esetén az eredeti állapotnak megfelelően vissza kell állítani;

c) a homlokzat felületképzését, ami vakolt pasztell szín lehet;

d) a tetőfedést, ami kerámia cserép lehet

d) a homlokzat díszítő elemeit; a nyílászárók keretezését, azok jellegzetes szerkezetét, az ablakok osztását; a lábazatot, a lábazati párkányt;

(3) az alaprajzi elrendezés – különösen a fő tartószerkezetek, főfalak, belső elrendezés elemei - valamint a meghatározó építészeti részletek és szerkezetek megőrzendők.

(4) A HE jelű védett művi érték (nem épület, nem építmény) helyreállítása, átalakítása, felújítása során

a) az eredeti formában és arányban kell fenntartani,

b) szükség esetén az eredeti állapotnak megfelelően vissza kell állítani:

ba) a felületképzését,

bb) a díszítő elemeit;

bc) jellegzetes szerkezetét;

c) amennyiben van, a lábazatát, talapzatát, lábazati párkányt;

d) az alaprajzi elrendezés, valamint a meghatározó részletek és szerkezetek megőrzendők.

10. A HT jelű helyi értékvédelmi területen lévő sajátos építményre, műtárgyra vonatkozó követelmények

14. § (1) A HT jelű helyi értékvédelmi területen a vezeték nélküli elektronikus hírközlés berendezései önálló tartószerkezetre nem telepíthetők.

(2) A HT jelű helyi értékvédelmi területen a vezeték nélküli elektronikus hírközlés berendezései meglévő építményre szerelhetők takarásban, az építményhez illő formai, anyaghasználati és színezési kialakításban.

11. § A HZT jelű védett zöldfelületi- táji értékre vonatkozó egyedi és sajátos követelmények

11. A TELEPÜLÉSKÉPI SZEMPONTBÓL MEGHATÁROZÓ TERÜLETEK

12. § (1) Baracs településképi szempontból meghatározó területei:

a) hagyományos építészeti arculattal bíró településrész, Falu

b) kisvárosias építészeti arculat irányába fejlődő településrész, Faluközpont

c) jellegzetes, Kertvárosi építészeti arculattal bíró településrész, Kertvárosias településrész.

d) jellegzetes tájképi megjelenéssel bíró „Baracsi táj” településrész.

(2) Baracs településképi szempontból meghatározó területeinek térképi lehatárolását jelen rendelet 2. melléklete tartalmazza.

12. Építmények anyaghasználatára vonatkozó általános építészeti követelmények

13. § (1) A település közigazgatási területén a fő funkciójú épületeken műanyag hullámlemez, valamint hullámpala nem alkalmazható.

13. A településképi szempontból meghatározó területre vonatkozó területi és egyedi építészeti követelmények, A Falu településképi szempontból meghatározó területére vonatkozó területi építészeti követelmények

14. § (1) A Falu területén új épületnek az előkerti építési határvonalon kell állnia.

(2) A Falu területén a lábon álló kerti tetőt és a kerti építmények közül a tárolásra szolgáló műtárgyat az utcai telekhatártól mért 5 méteren túl kell elhelyezni.

(3) A Falu területén a kerítést úgy kell építeni, hogy magassága a járdaszinttől, vagy rendezett terepszinttől mérve 2 m magasságot ne haladja meg.

(4) A kerítést – a kerítés síkjára merőleges irányban nézve, és a kerítés teljes felületét figyelembe véve - legalább 25 %-ban áttört és átlátható felületként kell kialakítani.

(5) Tetővel fedett kukatároló a kerítéssel egybeépítve létesítendő.

(6) A gépjármű tároló az utcai telekhatártól mért 5 méteren belül nem helyezhető el.

14. A Falu településképi szempontból meghatározó területére vonatkozó egyedi építészeti követelmények

15. § (1) A Falu területén az épület tetőhéjazatánál

a) magastetőn kerámia cserép, betoncserép, fémlemez, bitumenes zsindely alkalmazható;

b) 20° vagy annál kisebb tetőhajlás esetén üveg is alkalmazható;

c) A 6°-nál kisebb hajlású tető zöldtető, járólappal burkolt, vagy kaviccsal fedett, vagy korcolt lemez fedésű lapos tető lehet;

d) a fő rendeltetésű épületen táblás műanyag és táblás fémlemez fedés nem alkalmazható.

(2) A Falu területén a főépítmény jellemző tetőkialakítása magastetővel lehetséges.

(3) A Falu területén a főépítmény tetőszerkezetének jellemző hajlásszöge 30o-nál kisebb és 45o-nál nagyobb nem lehet, az alábbi kivétellel: A tervezett beépítettség 25%-át meg nem haladó vízszintes vetületi területen, illetve középület létesítés esetében 30o-nál kisebb hajlású tető kialakítható.

(4) A Falu területén manzard jellegű tető nem építhető. A tetősíkból kilépő tetőablakok összes, függőleges felületen mért felülete nem lehet több a magas tető függőlegesen mért vetülete 15%-ánál.

(5) A Falu területén az utcai homlokzaton nem jelenhet meg fekvő téglalap arányú ablaknyílás.

(6) A Falu területén az épületre szerelt műszaki berendezéseket (szerelt kémény, légkondicionáló berendezés, mérőóra, parabola antenna) látható kialakítás esetén az oldalkertre vagy a hátsókertre néző homlokzaton kell elhelyezni. Az előkert felé néző homlokzaton nem lehet elhelyezni.

16. § (1) A Falu területén a közművek, közműpótló berendezések, épületgépészet műtárgyai és építményei az alábbiak szerint helyezhetők el:

(2) Az épület homlokzatán a gázbekötés kivételével semmilyen vezeték falon kívüli vezetése nem megengedett.

(3) A házi gáz-nyomáscsökkentőt az épület utcai homlokzatára telepíteni nem lehet.

(4) Klímaberendezés, szellőző, szerelt égéstermék elvezetés és parabola antenna csak az épület közterületről nem látható homlokzatán vagy tetőfelületén helyezhető el.

(5) Háztartási méretű, napenergiát hasznosító berendezés (napelem, napkollektor da) magastetőn a tetőfedésbe integráltan, vagy a tető síkjával párhuzamosan db) lapostetőn legfeljebb 45: -os szögben

a) épület falára a közterületről nem látható módon

b) kerti állványra az építési helyen belül a közterületről nem látható módon és a hátsókertben

telepíthető.

17. § (1) A Falu területén új zöldfelületek fás szárú növényállományának létesítésénél a telepítéshez csak a tájra jellemző fa- és cserjefajok használhatók. A közutak fásítása során csak előnevelt, kétszer iskolázott, útsorfa minőségű várostűrő fajok alkalmazhatók.

(2) A Falu területén a vezeték nélküli elektronikus hírközlés berendezései önálló tartószerkezetre nem telepíthetők.

(3) A Falu területének azon a részén, amely a HT jelű helyi értékvédelmi területen kívül esik, a vezeték nélküli elektronikus hírközlés berendezései meglévő magastetős épületre elhelyezhetők úgy, hogy az antenna és az azt rögzítő szerkezet legfeljebb 2 méter magasan nyúlhat a tetőidom legmagasabb pontja fölé.

15. Faluközpont településképi szempontból meghatározó területére vonatkozó területi építészeti követelmények

18. § (1) A Faluközpont területén nem kötelező a kerítés építése. Amennyiben kerítés épül, a kerítést úgy kell építeni, hogy magassága a járdaszinttől, vagy rendezett terepszinttől mérve 1,8 m magasságot ne haladja meg.

(2) A Faluközpont területén a kerítést – a kerítés síkjára merőleges irányban nézve, és a kerítés teljes felületét figyelembe véve - legalább 25 %-ban áttört és átlátható felületként kell kialakítani.

(3) A Faluközpont területén közterület alakítási terv készítendő melynek lehatárolását jelen rendelet 2. melléklete tartalmazza.

16. A Faluközpont településképi szempontból meghatározó területére vonatkozó egyedi építészeti követelmények

19. § (1) A Faluközpont területén az épület tetőhéjazatánál

a) magastetőn kerámia cserép, betoncserép, korcolt fémlemez, bitumenes zsindely alkalmazható;

b) 20° vagy annál kisebb tetőhajlás esetén üveg is alkalmazható;

c) a 6°-nál kisebb hajlású tető zöldtető, járólappal burkolt, vagy kaviccsal fedett, vagy korcolt lemez fedésű lapos tető lehet;

(2) a fő rendeltetésű épületen táblás műanyag és táblás fémlemez fedés nem alkalmazható.

(3) A Faluközpont területén a közművek, közműpótló berendezések, épületgépészet műtárgyai és építményei az alábbiak szerint helyezhetők el:

a) Az épület homlokzatán a gázbekötés kivételével semmilyen vezeték falon kívüli vezetése nem megengedett.

b) A házi gáz-nyomáscsökkentőt az épület utcai homlokzatára telepíteni nem lehet.

c) Klímaberendezés, szellőző, szerelt égéstermék elvezetés és parabola antenna csak az épület közterületről nem látható homlokzatán vagy tetőfelületén helyezhető el.

(4) Háztartási méretű, napenergiát hasznosító berendezés (napelem, napkollektor) da) magastetőn a tetőfedésbe integráltan, vagy a tető síkjával párhuzamosan db) lapostetőn legfeljebb 45: -os szögben

a) épület falára a közterületről nem látható módon

b) kerti állványra az építési helyen belül a közterületről nem látható módon és a hátsókertben

telepíthető.

(5) A Faluközpont területén új zöldfelületek fás szárú növényállományának létesítésénél a telepítéshez csak a tájra jellemző fa- és cserjefajok használhatók. A közutak fásítása során csak előnevelt, kétszer iskolázott, útsorfa minőségű várostűrő fajok, vagy gyümölcsfák alkalmazhatók a 3. sz. melléklet szerint.

(6) A Faluközpont területén a vezeték nélküli elektronikus hírközlés berendezései 20 méternél magasabb meglévő építményre elhelyezhetők úgy, hogy az antenna és az azt rögzítő szerkezet magastetős épület esetén legfeljebb 2 méter magasan nyúlhat a tetőidom legmagasabb pontja fölé. Más meglévő építményre való telepítés során törekedni kell a meglévő építmény formavilágához és anyaghasználatához való igazodásra.

17. A Kertvárosias településrész településképi szempontból meghatározó területére vonatkozó területi építészeti követelmények

20. § (1) A Kertvárosias településrész területén a kerítést úgy kell építeni, hogy magassága a járdaszinttől, vagy rendezett terepszinttől mérve az 2 m magasságot ne haladja meg, kivéve a fedett személybejárót, amely legmagasabb pontja a 2,5 métert ne haladja meg.

(2) A Kertvárosias településrész területén a kerítést – a kerítés síkjára merőleges irányban nézve, és a kerítés teljes felületét figyelembe véve - legalább 25 %-ban áttört és átlátható felületként kell kialakítani.

(3) A Kertvárosias településrész területén a tetővel fedett kukatároló a kerítéssel vagy a fedett személybejáróval egybeépítve létesítendő, és magasságának a kerítés vagy a fedett személybejáró magasságához kell igazodnia.

18. A Kertvárosias településrész településképi szempontból meghatározó területére vonatkozó egyedi építészeti követelmények

21. § (1) A Kertvárosias településrész területén az épület tetőhéjazatánál

a) magastetőn kerámia cserép, betoncserép, bitumenes zsindely alkalmazható;

b) 20° vagy annál kisebb tetőhajlás esetén üveg is alkalmazható;

c) a 6°-nál kisebb hajlású tető zöldtető, járólappal burkolt, vagy kaviccsal fedett, vagy korcolt lemez fedésű lapos tető lehet;

d) a fő rendeltetésű épületen táblás műanyag és táblás fémlemez fedés nem alkalmazható.

(2) A Kertvárosias településrész területén a közművek, közműpótló berendezések, épületgépészet műtárgyai és építményei az alábbiak szerint helyezhetők el:

a) Az épület homlokzatán a gázbekötés kivételével semmilyen vezeték falon kívüli vezetése nem megengedett.

b) A házi gáz-nyomáscsökkentőt az épület utcai homlokzatára telepíteni nem lehet.

c) Klímaberendezés, szellőző, szerelt égéstermék elvezetés és parabola antenna csak az épület közterületről nem látható homlokzatán vagy tetőfelületén helyezhető el.

(3) Háztartási méretű, napenergiát hasznosító berendezés (napelem, napkollektor)

a) magastetőn a tetőfedésbe integráltan, vagy a tető síkjával párhuzamosan db) lapostetőn legfeljebb 45°: -os szögben

b) épület falára a közterületről nem látható módon

c) kerti állványra az építési helyen belül a közterületről nem látható módon és a hátsókertben telepíthető.

(4) A Kertvárosias településrész területén új zöldfelületek fás szárú növényállományának létesítésénél a telepítéshez csak a tájra jellemző fa- és cserjefajok használhatók. A közutak fásítása során csak előnevelt, kétszer iskolázott, útsorfa minőségű várostűrő fajok vagy gyümölcsfák alkalmazhatók a 3. melléklet szerint.

(5) A Kertvárosias településrész területén az építési telkeken a zöldfelület minden megkezdett 400 m2-nyi területén legalább 1 db nagy vagy közepes lombtömeget növesztő lombos fa telepítendő.

(6) A Kertvárosias településrész területén a vezeték nélküli elektronikus hírközlés berendezései meglévő, 20 méternél magasabb építményre elhelyezhetők úgy, hogy az antenna és az azt rögzítő szerkezet magastetős épület esetén legfeljebb 2 méter magasan nyúlhat a tetőidom legmagasabb pontja fölé. Más meglévő építményre való telepítés során törekedni kell a meglévő építmény formavilágához és anyaghasználatához való igazodásra.

19. A Baracsi táj településképi szempontból meghatározó területére vonatkozó területi építészeti követelmények

22. § A Baracsi táj területen kerítés csak áttört jelleggel építhető.

20. A Baracsi táj településképi szempontból meghatározó területére vonatkozó egyedi építészeti követelmények

23. § (1) A Baracsi táj területen az épületek természetes anyagból (tégla, kő, cserép, fa) építhetők.

(2) A Baracsi táj területen lakóépület csak magastetős kialakítású lehet. A tető hajlásszöge 30-45o között választható meg.

(3) A Baracsi táj területen az épületre szerelt műszaki berendezéseket (szerelt kémény, légkondicionáló berendezés, mérőóra) látható kialakítás esetén az oldalkertre vagy a hátsókertre néző homlokzaton kell elhelyezni. Az előkert felé néző homlokzaton nem lehet elhelyezni

(4) A Baracsi táj területen az új zöldfelületek fás szárú növényállományának létesítésénél a telepítéshez csak a tájra jellemző fa- és cserjefajok, illetve gyümölcsfák használhatók.

(5) A Baracsi táj területen a vezeték nélküli elektronikus hírközlés berendezései elsősorban meglévő, 20 méternél magasabb építményre telepítendők úgy, hogy törekedni kell a meglévő építmény formavilágához és anyaghasználatához való igazodásra.

(6) A Baracsi táj területen a vezeték nélküli elektronikus hírközlés berendezései önálló tartószerkezetre is telepíthetők. Amennyiben a tartószerkezet takarását meglévő, megfelelően magas növényzet nem oldja meg, úgy a tartószerkezet fából, vagy faszerkezettel takartan készüljön.

21. Az egyes sajátos építmények, műtárgyak elhelyezése

24. § (1) A teljes település ellátását biztosító felszíni energiaellátási és elektronikus hírközlési sajátos építmények, műtárgyak, antennatorony elhelyezésére elsősorban alkalmas területeket e rendelet 3. melléklete tartalmazza.

(2) A teljes település ellátását biztosító felszíni energiaellátási és elektronikus hírközlési sajátos építmények, műtárgyak, antennatorony elhelyezésére elsősorban nem alkalmas területeket e rendelet 3. melléklete tartalmazza.

(3) Sajátos építmények, műtárgyak terepszinttől mért 3 m-nél magasabb tartószerkezeti részei csak fémszerkezetből vagy fából készíthetők.

(4) A villamosenergia ellátás és az elektronikus hírközlés vezetékes létesítményeinek elhelyezése a Helyi Építési Szabályzatban meghatározott szabályok szerint történhet.

22. A reklámokra, reklámhordozókra és egyéb berendezésekre vonatkozó követelmények

25. § (1) Reklám közzététele közterületen, köztulajdonban álló ingatlanon, valamint magánterületen jelen §-ban foglalt előírások és a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 104/2017. (IV. 28.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: R.) foglalt előírások együttes alkalmazásával történhet.

(2) Reklám közterületen utcabútorokon, funkcionális utcabútorokon vagy közművelődési hirdetőoszlopokon helyezhető el.

(3) Reklámhordozók elhelyezése a hagyományosan kialakult településképet hátrányosan nem változtathatja meg.

(4) Reklámhordozó az épületek utcai homlokzatán – építési reklámháló kivételével – nem helyezhető el. Egy épületen legfeljebb egy építési reklámháló helyezhető el.

(5) Magántulajdonban álló ingatlanon elhelyezett reklámhordozó a telekhatárt nem keresztezheti és közvetlenül a telekhatáron nem helyezhető el.

(6) Reklám analóg és digitális felületen, állandó és változó tartalommal is közzétehető.

26. § (1) Molinó, ponyva vagy háló reklámhordozóként, reklámhordozót tartó berendezésként – a közérdekű molinó, az építési reklámháló és a közterület fölé nyúló árnyékoló berendezés kivételével – nem alkalmazható.

(2) Utcabútor a településképet és a terület rendeltetésszerű használatát hátrányosan nem befolyásolhatja.

(3) Utcabútoron kizárólag az utcabútor felülete vehető igénybe reklámközzététel céljából. Az utcabútoron reklámhordozót tartó berendezés – az utasváró és a kioszk kivételével – nem helyezhető el.

(4) Utcabútorként létesített információs célú berendezés reklám-közzétételre alkalmas felületének legfeljebb kétharmadán tehető közzé reklám. Más célú berendezés reklámcélra nem használható, kivéve a közterület fölé nyúló árnyékoló berendezést, amelynek egész felülete hasznosítható reklámcélra.

(5) Közművelődési célú hirdetőoszlop a közművelődési intézmények számával megegyező számban létesíthető. Kizárólag belső megvilágítású közművelődésű célú hirdetőoszlop helyezhető el.

(6) Információs célú berendezés csak gazdasági reklámnak nem minősülő közérdekű információ közlésére létesíthető.

23. Reklám közzététele a településszerkezeti terv alapján meghatározott egyes területeken

27. § (1) Reklámot közzétenni, reklámhordozót, reklámhordozót tartó berendezést elhelyezni a településszerkezeti tervben foglalt területfelhasználási egységek figyelembe vételével, az R-ben meghatározott követelményekkel összhangban, a (2) és (3) bekezdésekben meghatározottak szerint lehet.

(2) Reklámot közzétenni, reklámhordozót, reklámhordozót tartó berendezést elhelyezni a településszerkezeti terv figyelembevételével

a) utcabútor alkalmazásával a településközponti vegyes az intézményi területfelhasználású területeken lehet.

b) a régészeti érdekű területen és régészeti lelőhely területén kizárólag funkcionális célokat szolgáló utcabútoron, a településközponti vegyes, az intézményi területfelhasználású területeken lehet.

(3) Helyi védelem alatt álló épületen, valamint helyi védelem alatt álló területen, műemléki védettségű épületen, műemléki környezet területén reklám és reklámhordozó nem helyezhető el.

(4) Az Önkormányzat tulajdonában lévő épületen vagy területen az önkormányzati vagy önkormányzati támogatással megvalósuló rendezvények meghirdetése érdekében óriásplakát és molinó elhelyezhető.

24. A reklámokra, reklámhordozókra vonatkozó településképi követelmények

28. § Baracs Község közigazgatási területén a reklámokra, reklámhordozókra vonatkozó településképi követelmények az alábbiak:

a) óriásplakát és molinó a település belterületén – a 26. § (4) bekezdésében említett kivétellel – nem helyezhető el;

b) csak az időjárásnak ellenálló technológiával készült, egymást nem eltakaró reklám, reklámhordozó alkalmazható;

c) reklámhordozó 10 méteres körzetében újabb reklámhordozó nem helyezhető el;

d) reklámhordozó elhelyezése esetén csak olyan anyag használható, amely nem rozsdásodik, tartós, könnyen karbantartható, élénk színeket nem tartalmaz.

25. A cégérek létesítésére vonatkozó szabályok

29. § (1) Baracs község közigazgatási területén cégtábla, cégér, üzletjelzés (a továbbiakban: cégér) az alábbi feltételek figyelembe vételével helyezhető el:

a) a cégéreket úgy kell kialakítani, hogy azok szervesen illeszkedjenek a meglévő és tervezett épületek vízszintes és függőleges homlokzati tagolásához, a nyílászárók kiosztásához, azok ritmusához úgy, hogy együttesen összhangban legyenek az épület építészeti részletképzésével, színezésével, építészeti hangsúlyaival;

b) a cégér mérete tartószerkezetével és annak díszítésével együtt legfeljebb 80*150 cm lehet, szerkezeti vastagsága 15 cm-nél vastagabb nem lehet.

(2) Helyi védelem alatt álló épületen, helyi védelem alatt álló területen, műemléki védettségű épületen vagy műemléki környezet területén álló épületen cégér nem helyezhető el.

26. Eltérés az általános szabályok alól

30. § (1) Építési tevékenység idejére építési reklámháló kihelyezhető az építési tevékenység időtartamára. Az építési reklámhálón a tervezett építmény építészeti kialakítása és az építési tevékenységgel kapcsolatos egyéb információk jeleníthetők meg.

(2) Az (1) bekezdés szerinti eltérés engedélyezése a településképi bejelentési eljárás szabályai szerint történik.

27. Rendelkezés a szakmai konzultációról

31. § (1) A polgármester a településkép védelme érdekében a településképi követelményekről tájékoztatást ad és szakmai konzultációt biztosít.

(2) A szakmai konzultáció kérelemre indul, lefolytatható írásban és szóban.

(3) A kérelemhez mellékelni kell – amennyiben az rendelkezésre áll – a tervezett építési tevékenység építészeti-műszaki dokumentációját.

(4) A szakmai konzultáció során a polgármester javaslatot tesz a településképi követelmények érvényesítésének módjára.

(5) A szakmai konzultációról jegyzőkönyvet kell felvenni, amely tartalmazza:

a) a kérelmező adatait;

b) a résztvevők felsorolását;

c) a tervezett építési tevékenység rövid leírását, helyét, címét és a telek (telkek) helyrajzi számát;

d) az üggyel kapcsolatos lényeges információkat, a felvetett javaslatok lényegét;

e) a polgármester lényeges nyilatkozatait.

f) Szakmai konzultáció lefolytatható írásban is.

(6) Írásban történő szakmai konzultáció esetén a Polgármester az írásban rögzített javaslatait és nyilatkozatait a kérelem beérkezésétől számított 8 napon belül megküldi kérelmező részére, amelynek melléklete a benyújtott tervdokumentáció. A településkép-védelmi tájékoztatás és szakmai konzultáció díjmentes.

28. Településképi véleményezési eljárás alkalmazási köre

32. § A jelen rendelet előírásai szerint Baracs Község közigazgatási területén – Baracs Község Önkormányzati tulajdonú ingatlanok kivételével - végzett, építési engedélyköteles építési tevékenységek és fennmaradási engedélyekkel kapcsolatos építésügyi eljárások vonatkozásában településképi véleményezési eljárást kell lefolytatni.

29. Településképi véleményezési eljárási szabályai

33. § (1) A településképi véleményezési eljárás az építtető, illetve az általa megbízott tervező (a továbbiakban együtt: kérelmező) által a polgármesterhez benyújtott papíralapú kérelemre indul, mely kérelemhez a véleményezendő építészeti-műszaki tervdokumentációt papíralapon 1 példányban csatolni kell.

(2) Kérelmező fentiekkel egyidejűleg a véleményezendő építészeti-műszaki dokumentációt elektronikus formában az építésügyi hatósági eljáráshoz biztosított elektronikus tárhelyre feltölti, melyhez a polgármesternek hozzáférést biztosít.

(3) A polgármester a településképi véleményét az önkormányzati főépítész szakmai álláspontjára alapozza.

(4) A településképi véleményt a kérelem beérkezésétől számított legfeljebb 15 napon belül meg kell küldeni a kérelmezőnek.

30. Településképi véleményezési eljárási szempontjai

34. § A településképi véleményezési eljárás során vizsgálni kell, hogy az építészeti- műszaki tervdokumentáció megelel-e a jelen rendeletben foglalt településképi követelményeknek; figyelembe veszi-e a településképhez történő építészeti illeszkedésre vonatkozó javaslatokat.

31. A bejelentési eljárással érintett építmények, reklámhordozók, rendeltetésváltozások köre

35. § (1) A településképi bejelentési eljárás a polgármesterhez benyújtott bejelentésre indul. A bejelentéshez tervdokumentációt és – amennyiben az ügyfél nem a tulajdonos – tulajdonosi hozzájárulást kell mellékelni.

(2) A polgármester a településképi bejelentési eljárást folytat le:

a) Helyi védett épület esetében épület felújítása, átalakítása, helyreállítása, korszerűsítése, épület homlokzatának megváltoztatása, ideértve cégér, üzletfelirat elhelyezése, homlokzat utólagos hőszigetelése, homlokzati nyílászáró cseréje, homlokzatfelület színezése, valamint a homlokzat felületképzésének megváltoztatása

b) égéstermék-elvezető kémény létesítése, átépítése,

c) épület homlokzatához illesztett előtető, védőtető, ernyőszerkezet építése, átalakítása,

d) szellőző-, illetve klíma-berendezés, áru- és pénzautomata, homlokzaton való elhelyezése,

e) Nettó 20,0 m2 alapterületet az építési tevékenységet követően sem meghaladó méretű kereskedelmi, szolgáltató, illetve vendéglátó rendeltetésű épület építése, bővítése,

f) épületben az önálló rendeltetési egységek számának változtatása,

g) Közterületről látható, nettó 100 m3 térfogatot és 4,5 m gerincmagasságot az építési tevékenységet követően sem meghaladó méretű, de legalább 20 m2 alapterületű, nem emberi tartózkodásra szolgáló, falakkal határolt építmény építése, bővítése,

h) Közterületi kerítés építése, meglévő átépítése,

j) Reklámhordozók és reklámok elhelyezése és átalakítása,

k) Közterületen cégér elhelyezése.

l) Szélgenerátor, napkollektor, napcella építése esetén.

32. A bejelentési eljárás részletes szabályai

36. § (1) A településképi bejelentési eljárás a polgármesterhez benyújtott bejelentésre indul. A bejelentéshez tervdokumentációt és – amennyiben az ügyfél nem a tulajdonos – tulajdonosi hozzájárulást kell mellékelni.

(2) A polgármester a településképi bejelentési eljárást a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet településképi bejelentési eljárásra vonatkozó szabályai szerint folytatja le.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott tervdokumentációnak a bejelentés tárgyától függően az alábbi munkarészeket kell tartalmaznia:

a) műszaki leírást;

b) helyszínrajzot;

c) a reklám, reklámhordozó, cégér elhelyezésének, illetve rögzítésének műszaki megoldását;

d) építményre helyezendő reklám, reklámhordozó, cégér esetén az érintett homlokzati felület egészét ábrázoló rajzot;

e) látványtervet vagy fotómontázst;

f) fotódokumentációt.

33. A településképi bejelentés elbírálásának szempontjai

37. § (1) A 36. §szerinti tevékenység esetén a településképi bejelentési eljárás során vizsgálni kell, hogy a műszaki tervdokumentáció

a) megfelel-e a helyi építési szabályzatban és a településképi rendeletben foglalt előírásoknak,

b) kidolgozása a szakmai tájékoztatás szerint történt-e,

c) figyelembe veszi-e az arculati kézikönyvben található településképi megjelenésre, építészeti illeszkedésre vonatkozó javaslatokat, illetve hogy

d) a b) és c) pont szerinti javaslatoktól eltérő megoldás azokkal egyenértékű vagy kedvezőbb beépítést, illetve településképi megjelenést eredményez-e.

(2) A telepítéssel kapcsolatban vizsgálni kell, hogy

a) a beépítés módja megfelel-e a környezetbe illeszkedés követelményének,

b) megfelelően veszi-e figyelembe a kialakult, illetve átalakuló környező beépítés adottságait, rendeltetésszerű használatának és fejlesztésének lehetőségeit,

c) Az építmény, épületrész megjelenésével kialakításával kapcsolatban vizsgálni kell, hogy

d) azok építészeti megoldásai megfelelően illeszkednek-e a kialakult, illetve a helyi építési szabályzat szerint átalakuló épített környezethez,

e) a külső megjelenés megfelel-e e rendelet előírásainak, az arculati kézikönyvben megfogalmazott elvárásoknak,

f) összhangban van-e az épület rendeltetésével és használatának sajátosságaival,

g) a terv településképi szempontból kedvező megoldást tartalmaz-e az épület gépészeti és egyéb berendezései, tartozékai elhelyezésére, továbbá hogy

h) a tetőzet kialakítása – különösen hajlásszöge és esetleges tetőfelépítményei – megfelelően illeszkednek-e a domináns környezet adottságaihoz.

(3) A határoló közterülettel való kapcsolatot illetően vizsgálni kell, hogy megfelelően veszi-e figyelembe a közterület adottságait és esetleges berendezéseit, műtárgyait, valamint növényzetét.

(4) Kerítés építése átépítése eseteiben vizsgálni kell, a kerítés nem engedélyköteles jelenleg, nem is készül hozzá terv, mit fogunk kérni és elbírálni? A formáján, méretén kívül csak a színe szabályozható, meg a rendszeres karbantartása írható elő elsősorban a tulajdonos részére.

(5) Megfelel –e a szabályozási tervben foglaltaknak és a településképi rendeletben foglalt előírásoknak, kidolgozása a szakmai tájékoztatás szerint történt-e, figyelembe veszi-e az arculati kézikönyvben található településképi megjelenésre, építészeti illeszkedésre vonatkozó javaslatokat,

38. § (1) A jelen rendelet előírásai szerint településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni meglévő építmények rendeltetésének – részleges vagy teljes – megváltoztatása esetén, amennyiben az új rendeltetés szerinti területhasználat

a) telepengedélyezési eljárás lefolytatását teszi szükségessé,

b) a korábbi rendeltetéshez képest környezetvédelmi (elsősorban zaj- és légszennyezési) szempontból kedvezőtlenebb helyzetet teremthet,

c) jelentősen megváltoztatja az ingatlanon belüli gépkocsi-forgalmat, illetve a jogszabályi előírásoknak megfelelően többlet-parkolóhelyek és/vagy rakodóhely kialakítását teszi szükségessé,

d) érinti a közterület kialakítását, illetve a közterületen lévő berendezéseket vagy növényzetet, valamint ha

e) érinti a kapcsolódó közterület közúti vagy gyalogos, illetve kerékpáros forgalmát, azok biztonságát veszélyeztetheti.

34. A településképi kötelezési eljárás

39. § (1) A településkép védelme és a településképi követelmények érvényesülése érdekében a polgármester településképi kötelezési eljárást folytathat le, szükség esetén kötelezést bocsát ki hatósági határozat formájában, a (2)-(3) bekezdés szerinti esetekben.

(2) A településképet rontó bolti reklámhordozók megszüntetése és eltávolíttatása érdekében, ha azok mérete, anyaga, megjelenése nem felel meg a bolti reklámhordozókról szóló szabályoknak.

(3) A helyi építészeti és településképi értékvédelem érdekében, ha az építmény, műtárgy, településképi elem műszaki, esztétikai állapota vagy annak használati módja nem felel meg a helyi építészeti szabályzat vagy a jelen rendelet előírásainak, továbbá, ha:

a) HE és HM jelű helyi egyedi védelem alatt álló épülethez, építményhez, műtárgyhoz annak megjelenését zavaró épületrészt, épületdíszt, hozzáépítést, tető-átalakítást, vakolatot, cégtáblát, kirakatszekrényt, stb. építenek hozzá.

b) bármely épület, építmény jó karbantartása elmaradt, műszaki állapota nem megfelelő, balesetveszélyes;

c) az épületet, építményt nem a rendeltetésének megfelelő funkcióra használják;

d) az épület, építmény megjelenése, színezése az egységes és harmonikus településképet lerontja;

e) az építési övezetre előírt zöldfelületi kialakítás, parkoló-fásítás, növényzettelepítés nem valósult meg, hiányos, vagy az elpusztult növényzet pótlása nem történt meg;

f) a telek szabad területét nem a terület felhasználási előírásoknak megfelelően használják;

g) az építkezéssel érintett telek és környezete –az építkezés és kapcsolódó munkálatok ideje alatt – nincs a vonatkozó előírásoknak megfelelően rendben tartva, bekerítve.

(4) A polgármester az (1) bekezdés szerinti eljárásban az érintett ingatlan tulajdonosát - a helyi építészeti értékek, a településkép védelme érdekében - az építmény, építményrész felújítására, átalakítására vagy elbontására kötelezheti.

35. A településképi kötelezettség megszegése és végrehajtása esetén alkalmazható bírság kiszabásának esetkörei és mértéke

40. § (1) A polgármester a 39. § (1) szerinti hatósági határozatban foglaltak be nem tartása esetén figyelmeztetést tartalmazó felszólító levelet küld az érintettnek.

(2) Amennyiben a felszólításra az elkövető 8 napon belül nem reagál, a Képviselő-testület településképi bírságot szabhat ki.

(3) A településképi bírság összege a 39. § (2) bekezdése szerinti esetekben, ha

(4) településképi bejelentés nélkül helyezték el, a településképi bírságot a bolti reklámhordozó felülete alapján kell számítani, minden megkezdett fél a m2 felület után 10.000 Ft-tal számolva, de legnagyobb összege 100.000,-Ft lehet.

(5) a bejelentésben vagy döntésben meghatározottól eltérően helyezték el, a településképi bírságot a bolti reklámhordozó felülete alapján kell számítani, minden megkezdett fél a m2 felület után 20.000 Ft-tal számolva, de legnagyobb összege 200.000,-Ft lehet.

(6) A 39. § (3) a) pont szerinti esetben a bírság 200.000,-Ft.

41. § A 39. § (3) b) –d) pontok szerinti esetekben, amennyiben

a) településképi bejelentéshez nem kötött, de településképi kötelezési eljárás keretében határozatot kapott az építmény, építményrész felújítására, átalakítására vagy elbontására, de a megadott határidőn belül nem teljesítette, úgy a bírság 50.000,-Ft

b) településképi bejelentéshez kötött, de a bejelentést elmulasztotta, 20.000,-Ft

c) településképi bejelentéshez kötött, és bejelentésben vagy döntésben meghatározottól eltérően valósult meg, 50.000,-Ft

d) egyszerű bejelentéssel végezhető építési tevékenység, amely nem felel meg a jelen rendelet értékvédelmi vagy településképi előírásainak, 100.000 Ft

e) A 39. § (3) e)-f) pontok szerinti esetekben amennyiben településképi kötelezési eljárás keretében határozatot kapott, de a megadott határidőn belül nem teljesítette, úgy a bírság 50.000,-Ft.

36. Helyi értékvédelemmel érintett ingatlanok támogatási rendszere

42. § (1) Az ingatlantulajdonosnak a védettséggel, illetve a településkép egységesítésével összefüggésben szükségessé váló, a jó karbantartást meghaladó munkálatok – ezen belül a műemléki szakértés, előkészítő kutatás, rekonstrukciós tervezés, értékvizsgálati munkarészek elkészítése, építési munkák, előkert vagy közterületi növénytelepítés – finanszírozásához az Önkormányzat évente meghatározott keretösszeg erejéig támogatást adhat.

(2) A támogatás forrását az Önkormányzat tárgyévi költségvetési rendelete tartalmazza, melynek felhasználására évente pályázatot kell kiírni.

(3) A támogatás mértéke nem lehet több, mint a bekerülési összeg legfeljebb 50 %-a, amely tartalmazza az áfát, az egyéb adókat és a közterheket is.

(4) Támogatásban csak az a pályázó részesülhet, aki a tervezett építéshez, felújításhoz a támogatáson felül szükséges önrésszel rendelkezik, és a saját forrás rendelkezésre állását pénzintézet által kiállított dokumentummal igazolja.

(5) A pályázat benyújtásának időpontja előtt megkezdett előkészítési és építési munkához támogatás nem nyújtható.

(6) A pályázatokról a Képviselő-testület a benyújtási határidőt követő 30 napon belül dönt.

43. § (1) A nyertes pályázóval a jegyző támogatási szerződést köt.

(2) A jegyző a támogatás összegéből legfeljebb 10% előleget biztosíthat, melyet a támogatási szerződés aláírását követően 8 napon belül kell folyósítani.

(3) A támogatási szerződésben foglaltak teljesítéséről a támogatott írásban nyilatkozik, melyhez a támogatás felhasználását bizonyító számlákat eredeti példányban becsatolja. A teljesítést a jegyző ellenőrzi.

44. § Jelen rendelet mellékletei:

a) 1. melléklet: Helyi védelem alá helyezett objektumok jegyzéke

b) 2. melléklet: A településképi szempontból meghatározó területek térképi lehatárolása

c) 3. melléklet: A település teljes ellátását biztosító felszíni energiaellátási és elektronikus hírközlési sajátos építmények elhelyezésére elsősorban alkalmas, illetve nem alkalmas területek térképe

d) 4. melléklet: A növényzet telepítésére vonatkozó előírások

e) 1. függelék: Telepítésre javasolt őshonos fajok

1. melléklet a 12/2017. (XII. 29.) önkormányzati rendelethez

HELYI VÉDELEM ALÁ HELYEZETT OBJEKTUMOK

1 Helyi egyedi védelem alatt álló HE jelű építmények

Helyi egyedi védelem alatt álló HE jelű építmények

Helyrajzi szám

Utca, házszám

Megnevezés, védendő érték

184

Kokasdi u. 51.

lakóépület – eredeti épülettömeg és homlokzat-kialakítások

193

Kokasdi u. 169

lakóépület – eredeti épülettömeg és homlokzat-kialakítások

116

Kokasdi u. 76.

lakóépület – eredeti épülettömeg és homlokzat-kialakítások

200

Kokasdi u. 85.

lakóépület – eredeti épülettömeg és homlokzat-kialakítások

203

Kokasdi u. 91.

lakóépület – eredeti épülettömeg és homlokzat-kialakítások

236

Kokasdi u. 102.

lakóépület – eredeti épülettömeg és homlokzat-kialakítások

274

Francia park

Barátság kő – teljes objektum

499

Széchenyi u. 84.

templom – teljes objektum

274

Francia park

Barátság csille – teljes objektum

500

Széchenyi u. 82.

lakóépület

508

Széchenyi u. 66.

lakóépület - eredeti épülettömeg és homlokzat-kialakítások

509

Széchenyi u. 64.

lakóépület - eredeti épülettömeg és homlokzat-kialakítások

488/1

Szabadság tér

Községháza kő – teljes objektum

488/2

Szabadság tér

emlékmű – teljes objektum

0256/77

Szoborpark

szobrok – teljes objektum

0242/6

Széchenyi u

kereszt – teljes objektum

749

Széchenyi u. 2.

lakóépület - eredeti épülettömeg és homlokzat-kialakítások

804

Liget sor 18.

lakóépület - eredeti épülettömeg és homlokzat-kialakítások

1010

Ady u. 37.

bolt - eredeti épülettömeg és homlokzat-kialakítások

1012

Templomos - temető

kereszt – teljes objektum

1012

Templomos - temető

Kornis kereszt – teljes objektum

941/1

Ady u. 62. (74)

lakóépület - eredeti épülettömeg és homlokzat-kialakítások

1018

Ady u. 49.

templom – teljes objektum

1019

Szabadság tér

emlékmű – teljes objektum

1036

Ady u. 71.

lakóépület - eredeti épülettömeg és homlokzat-kialakítások

918

Ady u. 110.

lakóépület - eredeti épülettömeg és homlokzat-kialakítások

861

Tanácsház u.

lakóépület - eredeti épülettömeg és homlokzat-kialakítások

850

Tanácsház u. 28.

lakóépület - eredeti épülettömeg és homlokzat-kialakítások

881/2

Tanácsház u. 21.

kereszt – teljes objektum

886/1

Tanácsház u. 35.

lakóépület - eredeti épülettömeg és homlokzat-kialakítások

014/2

Temető

kereszt

014/2

Temető

kereszt

339

Táncsics u. 42.

lakóépület, gazdasági épület- eredeti épülettömeg és homlokzat-kialakítások

1020, 1021

Szabadság tér

tájház - eredeti épülettömeg és homlokzat-kialakítások

863/4

863/1 hrsz-ú út végén

volt iskola épülete - eredeti épülettömeg és homlokzat-kialakítások

Helyi területi védelem alatt álló HT jelű területek

Helyrajzi szám

Cím

Megnevezés

014/2

Apátszállás

temető

1012

Templomos

temető

2. melléklet a 12/2017. (XII. 29.) önkormányzati rendelethez

A településképi szempontból meghatározó területek térképi lehatárolása

1a. null

3. melléklet a 12/2017. (XII. 29.) önkormányzati rendelethez

4. melléklet a 12/2017. (XII. 29.) önkormányzati rendelethez

A növényzet telepítésére vonatkozó előírások

Növény megnevezése:

A szomszédos épülettől mért legkisebb ültetési távolsága (m)

Telekhatártól mért legkisebb ültetési távolsága (m)

A közterülettel érintkező telekhatártól mért legkisebb ültetési távolság belterületen

1

1,5 méternél alacsonyabb sövény, bokor

2,0

0,6

1,0

2

1,5 méternél magasabb sövény, bokor és 4,0 méternél alacsonyabbra növő fa

3,0

2,5

2,0

3

egyéb fa (diófa és magasra növő, terebélyes fák kivételével)

4,0

3,0

3,0

4

diófa és 5 méternél magasabbra növő,terebélyes fák

7,0

7,0

5,0

1. függelék a 4. melléklethez a 12/2017. (XII. 29.) önkormányzati rendelethez

Telepítésre javasolt őshonos fafajok

1 Telepítésre javasolt őshonos fafajok

A

B

C

D

Sorszám

Természetben előforduló helye

Magyar név

Latin név

1.

Felső lombkoronaszint

2.

Kocsányos tölgy

Quercus robur

3.

Molyhos tölgy

Quercus pubescens

4.

Kocsánytalan tölgy

Quercus petraea

5.

Csertölgy

Quercus cerris

6.

Tölgyhibridek: különösen a molyhos tölgy és a kocsánytalan tölgy hibridje

Quercus x sp.

7.

Alsó lombkoronaszint

Tatár juhar

Acer tataricum

8.

Mezei szil

Ulmus minor

9.

Vénic-szil

Ulmus laevis

10.

Vadkörte

Pyrus pyraster

11.

Mezei juhar

Acer campestre

12.

Cserjeszint

13.

Egybibés galagonya

Crataegus monogyna

14.

Varjútövis

Rhamnus catharctica

15.

Csíkos kecskerágó

Euonymus europaeus

16.

Kökény

Prunus spinosa

17.

Bibircses kecskerágó

Euonymus verrucosus

18.

Vadrózsa alfajok különösen: Gyepűrózsa és szórványosan Rozsdás rózsa

Rosa spp.p

Rosa canina

Rosa rubiginosa

19.

Közönséges fagyal

Ligustrum vulgare

20.

Ostorménfa

Viburnum lantana

21.

Veresgyűrűsom

Cornus sanguinea

22.

Törpe mandula

Amygdalus nana v. Prunus tenella

23.

Csepleszmeggy

Cerasus fruticosa

24.

Jajrózsa

Rosa spinosissima

25.

Parlagi rózsa

Rosa gallica

2. Útsorfának is ültethető gyümölcsfák

A

B

C

Sorszám

Magyar név

Latin név

1.

alma

Malus sp.

2.

cseresznye

Prunus subg. Cerasus sp.

3.

dió

Juglans nigra, Juglans regia

4.

kajszi

Prunus armeniaca

5.

körte

Pyrus communis sp

6.

mandula

Prunus amygdalus

7.

meggy

Prunus cerasus sp.

8.

naspolya

Mespilus germanica, Mespilus canescens

9.

szelíd gesztenye

Castanea sativa

10.

szilva

Prunus domestica

3. Városi környezetet is tűrő (forgalmas út mellett is ültethető) fák

A

B

C

Sorszám

Magyar név

Latin név

1.

csörgőfa

Koelreuteria paniculata

2.

ezüst hárs (magyar nemesítései)

Tilia tomentosa ’Teri’, Tilia tomentosa ’Bori’

3.

magyar kőris

Fraxinus angustifolia subsp. pannonica

4.

páfrány fenyő

Ginkgo biloba

5.

pirosvirágú galagonya

Crataegus laevigata ‘Paul’s Scarlet’

6.

szivarfa

Catalpa bignoioides

7.

vadkörte nemesítések/klónok

Pyrus communis ’Beach Hill’; Pyrus caucasica; Pyrus. nivalis ’Kartália’, Pyrus. pyraster ’M7-es’, ’ Pyrus. pyraster ’Márkói’, Pyrus. pyraster ’Veszprémi

8.

virágos gömb kőris

Fraxinus ornus ’Mecsek’

4. Alacsony (4-10 m-re növő) útsorfák

A

B

C

Sorszám

Magyar név

Latin név

1.

csörgőfa

Koelreuteria paniculata

2.

ezüst hárs (magyar nemesítései)

Tilia tomentosa ’Teri’, Tilia tomentosa ’Bori’

3.

pirosvirágú galagonya

Crataegus laevigata ‘Paul’s Scarlet’

4.

gömb szivarfa

Catalpa bignoioides ’Nana’

5.

vadkörte nemesítések/klónok

Pyrus communis ’Beach Hill’; Pyrus caucasica; Pyrus. nivalis ’Kartália’, Pyrus. pyraster ’M7-es’, ’ Pyrus. pyraster ’Márkói’, Pyrus. pyraster ’Veszprémi

6.

virágos gömb kőris

Fraxinus ornus ’Mecsek’

7.

díszalma fajták

Malus sp.

8.

francia juhar

Acer monspessulanum

9.

gömb csepleszmeggy

Prunus fruticosa Globosa

10.

gömb juhar

Acer platanoides globosum

11.

japán díszcseresznye

Prunus serrulata Kanzan

12.

japán liliomfa

Magnolia kobus

13.

júdásfa

Cercis siliquastrum

14.

lisztes berkenye

Sorbus aria ’Lutescens

15.

madárberkenye

Sorbus aucuparia

16.

oszlopos lepényfa

Gleditsia triacanthos Elegantissima

17.

perzsafa

Parrotia persica

18.

sárgalevelű lepényfa

Gleditsia triacanthos Sunburst

19.

vérszilva

Prunus cerasifera ’Nigra’

20.

vörös levelű lepényfa

Gleditsia triacanthos Rubylace

21.

vörös levelű májusfa

Prunus virginiana ’Canada Red’

22.

vöröslevelű nyír

Betula pendula ’Purpurea’