Baracs Község Önkormányzata Képviselő-testülete 4/2018.(V.18.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzati tulajdonú utakon a járművek súly- és sebességkorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának rendjéről

Hatályos: 2018. 07. 01- 2018. 07. 19

Baracs Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a közúti közlekedésről szóló, többször módosított 1988. évi I. törvény 34 § (2) bekezdésében, az utak forgalomszabályozásáról és a közúti jelzések elhelyezéséről szóló 20/1984.(XII.21.) KM. rendelet 2. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az önkormányzat tulajdonában és kezelésében lévő helyi közutak állapotának védelme, illetve a helyi közutakon a biztonságos közlekedés feltételeinek a megteremtése érdekében a következő rendeletet alkotja:

  1. A rendelet hatálya

1.§ (1) A rendelet területi hatálya Baracs község közigazgatási területén az önkormányzati tulajdonban lévő - a rendelet 1. és 2. számú mellékletében felsorolt - közutakra terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed minden olyan jármű tulajdonosra, üzembentartóra és használóra, aki a rendelet területi hatálya alá tartozó önkormányzati tulajdonban lévő helyi közúton közlekedik.


(3) E rendelet 1.§ (1) és (2) bekezdésének súlykorlátozásra vonatkozó rendelkezés alól kivétel a fegyveres erők, a rendőrség, a nemzetbiztonsági szolgálatok, a büntetés-végrehajtás, a katasztrófavédelem, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szervezete által üzemben tartott, a katasztrófa elhárítást, megelőzést és segítségnyújtást végző, a műszaki és baleseti mentést ellátó, a kommunális feladatokat ellátó, az út-, vasút-, vagy közműépítést, illetve az út-, vasút-, vagy közműfenntartást, javítást vagy tisztítást végző, a külön jogszabályban meghatározott postai és egyéb közszolgáltatást végző gépkocsira, valamint az önkormányzat saját beruházásaihoz használt gépkocsira.

2. Sebességkorlátozás


2.§ E rendelet 1. számú mellékletében található a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975.(II.5.) KPM-BM együttes rendeletben (továbbiakban: KRESZ) szabályozott sebességhatártól eltérő sebességkorlátozott utak jegyzéke, a sebességkorlátozás mértékével km/h egységben megjelölve.

3. Súlykorlátozási tilalom

3. § (1) E rendelet 2. számú mellékletében találhatóak Baracs község közigazgatási területén lévő azon önkormányzati tulajdonban álló közutak, ahol súlykorlátozás lép életbe, a súlykorlátozás mértékével „t”, azaz tonna mértékegységben megjelölve. A 2. számú mellékletben felsorolt utakon - a súlykorlátozáson felüli össztömegű gépjárművel -csak behajtási engedéllyel lehet közlekedni.

4. Behajtási engedély kiadása


4.§ (1) Baracs Község Önkormányzata Képviselő-testülete a behajtási engedélyek kiadására, használatuk jogosultságának felülvizsgálatára, az engedélyek visszavonására vonatkozó hatáskört a polgármesterre ruházza át.


(2) A polgármester a behajtási engedély kiadásáról vagy elutasításáról 8 napon belül dönt.


(3) A behajtási engedély tartalmazza:

a) a jármű pontos megjelölését forgalmi rendszámmal vagy más, azonosításra alkalmas módon,

b) a forgalmi engedélyben üzembentartóként (tulajdonosként) feltüntetett személy nevét és lakóhelyét (székhelyét),

c) a rendelet azon rendelkezését, amely alapján az engedély kiadásra került,

d) az engedély érvényességi idejét,

e) az engedély kiadásának célját,

f) a súlykorlátozással érintett út, útszakasz, útvonal meghatározását, amelyre az engedély érvényes.

5. A behajtási engedély kiadásának feltételei


5.§ (1) Az engedély iránti kérelmet e rendelet 3. mellékletében erre a célra rendszeresített nyomtatványon egy járműre vonatkozóan a jogosultsági feltételek egyidejű igazolásával - forgalmi engedély másolatával - a gépjármű tulajdonosa, üzembentartója vagy használója nyújthatja be a Baracsi Közös Önkormányzati Hivatalban.

(2) Az engedély kiadásának feltétele, hogy a kérelemben megjelölt ingatlan kizárólag súlykorlátozással érintett önkormányzati úton legyen megközelíthető és a kérelmezett időszakban az alábbi feltételek valamelyike fennálljon:

a) a gépjárművel a kérelemben feltüntetett ingatlanra vagy onnan árut szállítanak és az áru be-, és kirakodása másként nem oldható meg,

b) a gépjármű üzembentartójának, tulajdonosának lakóhelye, tartózkodási helye, székhelye, telephelye a súlykorlátozással érintett területen található és a gépjárművet – jegyzői igazolás alapján – a kérelemben megjelölt ingatlanon garázsban vagy az udvaron tárolják,

c) a súlykorlátozással érintett területen építési, felújítási munkát végeznek és az építőanyagok odaszállítása, illetve bontási anyagok elszállítása másként nem oldható meg,

d) a gépjárművel a kérelemben megjelölt ingatlanon mezőgazdasági munkát, vagy azzal kapcsolatos munkát végez.

6. A behajtási engedély érvényességi ideje


6.§ (1) Az engedély az alábbi időszakokra adható ki:

  1. eseti behajtási engedély: meghatározott napon történő egyszeri be-, és kihajtásra,
  2. 30 napra,
  3. 1 évre

(2)  Az időszakra (nap, év) meghatározott díjak egymást követő naptári napokban értendőek, a naptári napban meghatározott időtartam az adott napon 0 órától 24 óráig érvényes.

(3) Az engedély az (1) bekezdésben meghatározott érvényességi időn belül érvénytelenné válik, ha az engedély kiadásának az e rendeletben meghatározott feltételei már nem állnak fenn. Erről a tényről az engedély kiadóját – az engedély egyidejű leadásával – haladéktalanul értesíteni kell.

7. A behajtási engedély díja


7.§ (1) Az engedély kiadásáért a jármű üzemben tartójának, tulajdonosának a rendelet 4. mellékletében megállapított útfenntartási hozzájárulást kell fizetni.

(2) Mentesül az útfenntartási hozzájárulás díj fele alól, azon gépjármű üzembentartója vagy tulajdonosa, aki Baracs községben a kérelem tárgyát képező gépjárműveket külterületi telephelyen tárolja, tevékenysége után helyi iparűzési adót fizet, adóhátraléka nincs és tehergépjárműve után gépjárműadót Baracs önkormányzatának fizet, adóhátraléka nincs.


(3) Az útfenntartási hozzájárulás alól mentes ügyfeleknek is meg kell kérniük a behajtási engedélyt.


(4) A behajtási engedély kiadásának feltétele a kiszabott hozzájárulás megfizetésének igazolása.


(5) Baracs Község Önkormányzata évente egy alkalommal, a november havi soros testületi ülésén vizsgálja felül az útfenntartási hozzájárulás mértékét.

  1. A behajtási engedély felülvizsgálata és visszavonása


8. § (1) Az engedély ellenőrzésére jogosult szervek a polgármester, a jegyző, a rendőrhatóság az érvényes engedélyt jogosult elkérni és megvizsgálni, hogy az abban foglaltakat a gépjármű tulajdonosa vagy használója betartja-e.

(2) A polgármester az engedélyt visszavonja, ha a gépjármű tulajdonosa vagy használója az abban foglaltakat nem tartja be.


9. A behajtási engedély használata


9.§ (1) A behajtási engedély csak az engedélyben feltüntetett forgalmi rendszámú járművel történő behajtásra, az engedélyben feltüntetett útvonalra és időintervallumban használható fel.

(2) A behajtási engedély eredeti példányát a gépjármű vezetőjének a gépjárművel a súlykorlátozással érintett területen történő közlekedés során magánál kell tartania és az ellenőrzést végző személynek át kell adnia.


(3) A behajtási engedélyről tilos másolatot készíteni.


(4) A behajtási engedély jogosultjának kérelmére a megrongálódott engedélyt – annak leadásával egyidejűleg – az önkormányzat díj ellenében kicseréli. Ennek összege 100 ft/A4 oldal.


(5) A behajtási engedély elvesztését, eltulajdonítását, megsemmisülését 3 munkanapon belül be kell jelenteni az engedélyező hatóságnál és a behajtási engedély pótlására kérelmet kell benyújtani. A behajtási engedély pótlásának díja 100ft/A4 oldal.


10.§ (1) A helyi közútban bizonyíthatóan a behajtási engedélyes által okozott károk helyreállítása

annak a kötelezettsége, akinek a nevére az önkormányzat a behajtási engedélyt kiállította.


(2) A helyreállítást a károkozást követő 15 napon belül el kell végezni.

            

(3) A helyreállítás szakszerűségét és a közterület állapotát a polgármester vagy az általa megbízott ellenőrzi.

  1. Záró rendelkezések


11. § Ez a rendelet 2018. június 1. napján lép hatályba, kivéve az e rendelet 6.§, 7.§ (3) bekezdése, 3. számú melléklet 8. pontja, amelyek 2018. július 1. napján lépnek hatályba.


Baracs, 2018. május 17.



Várai Róbert                                                              dr.Horváth Zsolt

                      polgármester                                                                   jegyző