Baracs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XI.2.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2022. 03. 01

Baracs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XI. 2.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2022.03.01.

Baracs Község Önkormányzat Képviselő-testülete a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:1

I. CÍM

A rendelet célja

1. §2

II. CÍM

Alapelvek

2. § Az Önkormányzat a település minden polgárának és közösségének biztosítja azon jogát, miszerint:

a) megismerhesse a kulturális javakat és ezek jelentőségét a történelem alakulásában, a nemzeti, nemzetiségi önismeret formálásában, valamint az ezek védelmével kapcsolatos ismereteket a könyvtári szolgáltatások, az oktatás a közművelődés, az ismeretterjesztés, a sajtó és a tömegtájékoztatás útján,

b) a kulturális alapellátás keretében igénybe vegye a nyilvános könyvtári ellátás rendszerét, a közművelődési intézmény szolgálatásait,

c) műveltségét, készségeit életének minden szakaszában gyarapítsa, közművelődési jogai érvényesítése céljából közösséget hozzon létre, s külön jogszabályban meghatározottak szerint szervezetet alapítson, működtessen, e törvény szerint művelődési céljai megvalósításához közművelődési közösségi színteret, szervező, szervezeti és tartalmi segítséget kapjon.

3. § Az Önkormányzat közművelődési intézménye nem lehet elkötelezett egyetlen vallás, világnézet vagy politikai irányzat mellett sem.

III. CÍM

Az önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások köre

4. § (1) Az Önkormányzat a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével, a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján az alábbi közművelődési alapszolgáltatások biztosításáról gondoskodik:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és művelődő közösségek számára helyszín biztosítása keretében:

aa) a művelődő közösségnek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét biztosítja,

ab) a művelődő közösség számára bemutatkozási lehetőségeket teremt,

ac) fórumot szervez a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat,

ad) segíti az időskorúak művelődési, művészeti és közösségi életét,

ae) a közös művelődés, együttlét, az esztétikai élmények közös megélését, az egyetemes, a kisebbségi és a helyi kultúra megismerését elősegíti,

b) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése keretében:

ba) a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása,

bb) az egyetemes, a nemzeti és a nemzetiségi kultúra megismertetése, gyarapítása,

bc) kegyelti kultúra és az ünnepek kultúrájának a gondozása,

bd) a település természeti, kulturális közösségi értékeinek közismertté tétele, a településhez kötődés erősítése, a helyi ismeretek cseréje, közvetítése, a helyi értékeket védő és gazdagító kezdeményezések ösztönzése, hatékonyságának a segítése,

c) az amatőr alkotó- és előadó- művészeti tevékenység feltételeinek a biztosítása keretében:

ca) az ismeretszerző, amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének a támogatása, különös tekintettel a kiemelkedő értékeket produkáló művészeti és szellemi alkotó közösségek, műhelyek tevékenységére,

cb) amatőr alkotó- és előadó-művészeti közösség számára bemutatkozási lehetőségeket teremt

(2) Az Önkormányzat az igényeknek megfelelően biztosítja továbbá:

a) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése keretében a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének fejlesztéséhez, a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez szükséges feltételek megteremtését, a hátrányos helyzetű rétegek kulturális elesettségének mérséklését, a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítését,

b) az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása keretében az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok életminőséget és életesélyt javító tanulási, ismeretterjesztési, felnőttoktatási lehetőségek segítését,

c) a tehetséggondozás és fejlesztés feltételeinek a biztosítása keretében a gyermekek és fiatalok művelődési, művészeti és közösségi életének a segítését,

d) a kulturális alapú gazdaság fejlesztés keretében biztosítja a lakosság számára az információs és kommunikációs technológiákhoz való hozzáférési lehetőséget, valamint a művelődési kapcsolatok helyi, környékbeli és nemzetközi együttműködésének a kiépítését, gondozását.

(3) Az Önkormányzat az (1) bekezdésében meghatározott feladatokon felül további feladatának tekinti és biztosítja a nyilvános könyvtári ellátás jogszabályban rögzített rendszerének működtetését, alapkövetelményeit és meghatározza a működtetés alapfeladatait.

IV. CÍM

A közművelődési feladatellátás formája, módja, mértéke

5. § (1) Az Önkormányzat az 5. §-ban meghatározott közművelődési alapszolgáltatások ellátását, további feladatok biztosítását az alábbi szervezeti keretben végzi: az Önkormányzat irányítói jogkörébe tartozó önálló jogi személyiségű, előirányzatai felett teljes jogkörrel rendelkező, gazdasági szervezettel nem rendelkező, szakágazati besorolása szerint közművelődési besorolású, művelődési ház típusú közművelődési intézmény útján.

(2) Az önkormányzat az 5. §-ban foglalt közművelődési alapszolgáltatások folyamatos hozzáférhetőségét, valamint további feladatainak ellátását elsősorban az Önkormányzat által fenntartott Baracsi Népjóléti Intézmény Faluháza (a továbbiakban: Faluház) útján biztosítja.

(3) A Faluháznak - a feladatai színvonalasabb ellátása érdekében - ki kell használnia a pályázati lehetőségeket. A vállalt cél megvalósítása a Faluház alaptevékenységének az ellátását, annak biztonságát nem veszélyeztetheti.

(4) A Faluház évente egy alkalommal köteles beszámolni a Képviselő-testület felé az előző évben ellátott közművelődési feladatainak megvalósításáról.

(5) A nyilvános könyvtári ellátás szakszerű és minőségi biztosításának elősegítése érdekében Baracs Község Önkormányzata csatlakozott a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszerhez és szerződést kötött a székesfehérvári Vörösmarty Mihály Könyvtárral. Településünk főállású könyvtárosa a szerződésben vállaltak megvalósulása céljából együttműködik a megyei könyvtár munkatársaival.

(6) A Baracsi Népjóléti Intézmény Faluházának és közösségi célokat szolgáló épületeinek használati szabályzatát: a nyitva tartást, az igénybevételi, használati és bérbevételi feltételeket a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

V. CÍM

A közművelődési feladatellátás támogatása

6. § (1) Az Önkormányzat e rendeletben meghatározott közművelődési alapszolgáltatások megvalósítására a Közművelődési törvény követelményeinek megfelelően, jogi vagy természetes személlyel közművelődési megállapodást köthet a Közművelődési törvényben meghatározottak szerint.

(2) Az Önkormányzat támogatja az önkormányzati közművelődési feladatok ellátásában résztvevő, közművelődési célú tevékenységet folytató civil szervezeteket az államháztartáson kívüli forrás átadásának és átvételének szabályairól szóló önkormányzati rendelet alapján.

(3) A helyi közművelődési feladatok ellátása során a helyi, a regionális, országos és nemzetközi kapcsolatok érdekében az Önkormányzat együttműködésre törekszik:

a) köznevelési intézménnyel,

b) kulturális feladatot ellátó civil szervezettel,

c) közművelődési, tudományos, művészeti, szociális, egészségügyi és sportszervezettel,

d) egyházzal,

e) a szomszédos önkormányzataival, illetve azok intézményeivel, civil szervezeteivel,

f) a megyei önkormányzattal,

g) a testvértelepülések intézményeivel, civil szervezeteivel.

(4) A (3) bekezdésben megjelölt intézményeknek és szervezeteknek a közművelődési feladatellátásba való bevonása a BNI Faluháza által el nem látott feladatok teljesítése érdekében történhet.

(5) A községben működő önszerveződő közösségek felsorolását a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

VI. CÍM

A közművelődési feladatok ellátásának finanszírozása

7. § (1) A közművelődési feladatok ellátásának finanszírozása és forrásai a következők:

a) központi költségvetési támogatás,

b) helyi költségvetési forrás (önkormányzati kiegészítés),

c) intézményi saját bevétel,

(2) pályázati úton elnyerhető támogatás, ideértve az érdekeltségnövelő pályázatot. Az Önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása érdekében biztosítja a BNI Faluház fenntartásához, illetve az 5. § szerinti közművelődési alapszolgáltatások és további feladatainak teljesítéséhez szükséges személyi, szakképzettségi és tárgyi feltételeket. Az Önkormányzat évente a közművelődési feladatainak finanszírozására az e célra adott központi költségvetési támogatás összegénél kevesebbet nem fordíthat.

(3) Az Önkormányzat a település kiemelt közművelődési nagyrendezvényeinek támogatásáról a tárgyévet megelőző év november 30. napjáig dönt, a támogatás összegét a tárgyévi költségvetési rendeletébe beépíti.

(4) Baracs község kiemelt közművelődési rendezvényeinek és támogatott tevékenységeinek felsorolását a rendelet 3. melléklete tartalmazza.

VII. CÍM

Záró rendelkezések

8. §3

9. §4

10. § Ez a rendelet 2021. november 3-án lép hatályba.

1. melléklet

Baracsi Népjóléti Intézmény Faluházának és közösségi célokat szolgáló épületeinek használati szabályzata

1. Baracs Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Baracsi Népjóléti Intézmény Faluháza közösségi célokat szolgáló épületeinek használati szabályzatát az alábbiakban határozza meg.
A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL törvény 73.S (1) bekezdése kimondja, hogy „A közművelődéshez való jog gyakorlása közérdek, a közművelődési tevékenységek támogatása közcél.” A településünk közösségi célokat szolgáló épületeinek szolgáltatásait, programjait bárki igénybe veheti, aki a használati szabályzatban foglalt feltételeket betartja.

2. Az intézmény fenntartója: Baracs Község Önkormányzata
Az intézmény fenntartójának címe: 2427 Baracs, Táncsics u. 27.
Az intézmény közművelődési célú központja: BNI Faluház
Címe: 2427 Baracs, Szabadság tér.8.
Levelezési cím: 2427 Baracs, Szabadság tér.8.
Telefon: 25/499-863
E-mail cím: faluhazbaracs@gmail.com
Az intézmény közösségi tevékenységének helyszínei:
Baracsi Faluház – Sportcsarnok 2427 Baracs, Szabadság tér. 8.
Barátságház: 2427 Baracs, Széchenyi u.102.
Közösségi Ház 2426 Baracs, Ady E. u. 88. Az intézmény szociális, egészségügyi és közösségi tevékenységet is szolgáló épülete: Család- és Gyermekjóléti és Szociális Szolgálat (ÖNO) 2427 Baracs, Kossuth L. u. 11.

3. Közösségi célú épületek igénybevételének szabályozása

3.1. A közösségi célú épületek helyiségeinek (a továbbiakban: helyiségek) igénybevételi szándékát a művelődésszervezőtől, távolléte esetén a közművelődési munkatárstól kell kérni a tervezett igénybevétel előtt legalább 10 munkanappal. A művelődésszervező az állandó közművelődési programok időpontjának figyelembevételével biztosítja a helyiségeket az igénylőknek. Több kérelmező esetén a helyiséghasználatra az a kérelmező jogosult, aki elsőként jelezte a szándékát és a terembérleti szerződést aláírta.

3.2. A helyiségek a következő ünnepnapokon, munkaszüneti napokon és egyéb napokon nem vehetők bérbe: január 1., március 15., nagypéntek, húsvét vasárnap és hétfőn, május l., pünkösd vasárnap és hétfőn, augusztus 20., október 23., november 1., december 24-25-26.

3.3. Az Önkormányzat természetbeni juttatásként a 2. mellékletben felsorolt önszerveződő közösségek részére, kérelemre ingyenesen biztosítja a közösségi színtér helyiségeinek igénybevételét. Más szervezetek vonatkozásában a polgármester dönt a helyiségek ingyenes igénybevételének lehetőségéről.

3.4. A Faluház keretein belül működő amatőr művészeti csoportok és rendszeres művelődési közösségek, klubok vezetését megbízási szerződés keretében pedagógusok, szakoktatók, művészeti vezetők látják el. A klubok és csoportok vezetői a foglalkozások ideje alatt ügyelnek az intézmény berendezéseinek megóvására, a rend és a fegyelem fenntartására is. Megbízási szerződés megkötésére a polgármesterrel egyeztetve az intézményvezető jogosult.

4. Az intézmény közösségi célú épületeinek nyitva tartása

4.1. l. Baracsi Faluház nyitva tartása:
Hétfő: 8.00 - 20.00
Kedd: 8.00 - 20.00
Szerda: 8.00 - 20.00
Csütörtök: 8.00 - 20.00
Péntek: 8.00 - 20.00
Szombat: Zárva (igény esetén, előre egyeztetés alapján)
Vasárnap: Zárva (igény esetén, előre egyeztetés alapján)

4.2. Közösségi célú épületek nyitva tartása: ezek az épületek állandó nyitva tartási idővel nem állnak rendelkezésre. Az épületeket az önszerveződő közösségek és klubok külön megállapodás szerint vehetik igénybe, más szervezetek, vállalkozások, magánszemélyek pedig a terembérleti szerződésben meghatározottak szerint.
A terembérleti szerződéssel rendelkezők - a nyitva tartási időtől eltérően - a bérleti szerződésben meghatározott időpontban és ideig veheti igénybe a közösségi célú épületet.

5. A közösségi célú épületek helyiségeinek díjmentes és díjköteles használata
Bérletidíj mentes tevékenységek és szolgáltatások:

5.1. a fenntartó önkormányzat és intézményei szervezésében megvalósuló rendezvények,

5.2. országgyűlési képviselők, EU parlamenti képviselők, önkormányzati képviselők és polgármester választás kampányidőszakában jelölő szervezetek, jelöltek által kampányrendezvény tartása céljából, valamint kampányidőszakon kívül is a mindenkori parlamentben jelenlévő politikai pártok által tartott megbeszélések, tájékoztatók, gyűlések céljára,

5.3. a 2. függelékben felsorolt önszerveződő közösségek általi igénybevétel,

5.4. a Baracsi Faluház nyitvatartási idejében: véradás részére, lakosság számára az egészséges életmódot elősegítő vagy javító mozgásformák érdekében tartott azon foglalkozásokra, melyek az épület fenntartásához szükséges energiaköltségen kívül további közvetlen költségigénnyel nem járnak, vagy a település lakosságát kiszolgáló, közérdekű, belépő fizetéséhez nem kötött rendezvények, programok megtartására.

5.5. Bérletidíj köteles tevékenységek és szolgáltatások:

5.5.1. üzleti célú tevékenységek igénybevételére,

5.5.2. magánszemélyek részére az általuk szervezett magáncélú rendezvények megtartására,

5.5.3. a nem önkormányzat és intézményei által szervezett zenés, táncos rendezvények, valamint konferencia tartása.

6. A közösségi célú épületek használatára vonatkozó szabályok
A közösségi célú épületek helyiségeinek bérbeadásáról szóló szerződések megkötésére a művelődésszervező jogosult.
A bérleti szerződésnek tartalmaznia kell:

6.1. megállapodó felek adatait,

6.2. a helyiség pontos megnevezését, címét,

6.3. a használat időtartamának pontos meghatározását, az igénybevétel jellegét,

6.4. várható létszámát, használat díjának, valamint a fizetés módjának rögzítése,

6.5. kapcsolattartó személy megjelölése,

6.6. a felek kötelezettségeit és jogait,

6.7. megállapodás teljesítésével kapcsolatos viták tárgyalásos úton történő rendezésének vállalását.
A közösségi célú épületek használatára vonatkozó díjakat az Önkormányzat külön határozatban állapítja meg. A bérleti díj megfizetésére vonatkozó szabályokat a terembérleti szerződésnek kell tartalmaznia.

2. melléklet

A községben működő önszerveződő közösségek

1. Baracsi Barátság Nyugdíjas Egyesület

2. Baracs-Templomosi Baráti Kör Egyesület

3. Baracsért Közalapítvány

4. Baracs Faluvédő Polgárőr Egyesület

5. Baracs Községi Önkéntes Tűzoltó Egyesület

6. Baracsi Nagycsaládosok Egyesülete

7. Baracsi Naplemente Nyugdíjas Egyesület

8. Baracsi Társas Kör Egyesület

9. Francia Baráti Kör Egyesület

10. Baracsi Íjász Egyesület

11. Baracsi Négy Vándor Alapítvány

12. Baracs Oktatásért Alapítvány

13. Üvegcsontú Betegekért Alapítvány

14. Baracsi Horgász Civil Társaság

15. Dunamenti Lovas Sport Egyesület

16. Baracsi Egymásért Baráti Egyesület

3. melléklet

Baracs község kiemelt közművelődési rendezvényei és támogatott tevékenységei

1. Rendezvények:

1.1. Nemzeti ünnepek:

1.1.1. - 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékünnepség március 15.

1.1.2. - Nemzeti összetartozás napja június 4.

1.1.3. - 1956-os Forradalom és szabadságharc emlékünnepség október 23.

1.2. Közösségi rendezvények:

1.2.1. - Nőnap (március)

1.2.2. - Néptánc fesztivál (április)

1.2.3. - Pedagógusnap (június)

1.2.4. - Baracs Község Önkormányzat helyi ünnepnap: Falunap, Aratóünnep (augusztus)

1.2.5. - Népdalkörök találkozója (szeptember)

1.2.6. - Idősek napja (október)

1.2.7. - Szüreti felvonulás (október)

1.2.8. - Adventi napok (december)

1.2.9. - Falumikulás (december)

1.2.10. - Falukarácsony (december)
Ezekhez a rendezvényekhez az önkormányzat támogatást biztosít.

2. Az önkormányzat által támogatott tevékenységek:

2.1. Iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző, szakképző szakkörök, tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségek:

2.2. számítógép kezelő-, nyelv-, gépkocsivezető-, jógatanfolyam,

2.3. önkéntes összefogással induló és működő szakkörök, tanfolyamok (színjátszó kör, kézműves szakkörök)

3. A község környezeti, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása megismertetése.

3.1. Dokumentum gyűjtés és kiállítás szervezése a helyi értékekből

3.2. Magyar Kultúra napja

3.3. Víz világnapja

3.4. Családi napok

3.5. Gyereknap

4. Az ismeretterjesztő, amatőr alkotó művelődési közösségek tevékenységének elősegítése.

4.1. A helyi művészetoktatásban szerzett néptánc ismeretek bemutatására

4.2. Az ifjúsági szórakoztató rendezvények szervezése, igényfelmérés alapján.

5. A szabadidő kulturált eltöltéséhez a lehetőségek kihasználása:

5.1. a.) sajtótermékek megtekintése (Könyvtár)

5.2. b.) Internet használat (Könyvtár)

5.3. c.) Rendezvényszervezés: népmese napja, játszóház, költészet napja.

5.4. Évente sportrendezvények: Mikulás kupa, Baracs kupa, Kihívás Napja

5.5. Kulturális rendezvények szervezése, színház, mozi

6. 5) A helyi civil szervezetek kapcsolatrendszerének, közösségi életének segítése, működésükhöz helyiség biztosítása.

6.1. tájékoztatás a pályázati lehetőségekről

6.2. Civilek napja (május 1.)

7. Baracs község nemzetközi testvérvárosi kapcsolatainak elősegítése a kultúra eszközével.

1

A bevezető a Baracs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (II. 21.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. §-t a Baracs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (II. 21.) önkormányzati rendelete 2. §-a hatályon kívül helyezte.

3

A 8. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

4

A 9. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.