Baracs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások lakbérének megállapításáról szóló 1/2014.(II.7.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 10. 01- 2022. 10. 01

Baracs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások lakbérének megállapításáról szóló 1/2014.(II.7.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.10.01.

Baracs Község Önkormányzata Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. tv. 34. §.-ában kapott felhatalmazás alapján Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. § Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások lakbérének megállapításáról szóló 1/2014.(II.7.) önkormányzati rendelet bevezető része helyébe a következő rendelkezés lép:

Baracs Község Önkormányzata Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. tv. 34. §.-ában kapott felhatalmazás alapján Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.”

2. § Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások lakbérének megállapításáról szóló 1/2014.(II.7.) önkormányzati rendelet 1.  § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az önkormányzat tulajdonában lévő lakásokat bérbe csak annak a természetes vagy jogi személynek lehet kiadni, akinek a bérleti szerződés aláírásakor nincs a tulajdonában lakhatás céljára alkalmas ingatlan. Amennyiben a bérleménybe többen költöznek be, akkor e rendelkezés a vele együtt beköltözőkre is alkalmazandó. Erről a tényről nyilatkoznia kell a bérleménybe beköltöző valamennyi személynek, cselekvőképtelen személy esetén törvényes képviselőjének, mely nyilatkozat a bérleti szerződés kötelező melléklete.”

3. § Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások lakbérének megállapításáról szóló 1/2014.(II.7.) önkormányzati rendelet 2.  és 3.  §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„2.  § Lakbér mértéke bármely lakhatás célját szolgáló önkormányzati ingatlan vonatkozásában 600 Ft/m2/hó + ÁFA.

3.  § (1) Az önkormányzati lakások csak meghatározott időre, maximum 5 évre adhatóak bérbe. Ugyanazon bérlő vagy közeli hozzátartozója önkormányzati ingatlant maximum kétszer 5 éves időtartamra bérelhet. Ettől eltérő egyéni esetekről a képviselő-testület minőstített többséggel dönt.

(2) Az önkormányzati lakás bérlőjének özvegye és, vagy gyermeke a lakást a bérlő halála után legfeljebb egy évig bérlőként használhatja, feltéve, hogy a lakásban a bérlő és a bérlő halálának időpontját közvetlenül megelőzően együt lakott. Ez a lehetőség akkor is fennáll, ha az 5 éves bérleti időtartam már lejárt.

(3) A kötelezően alkalmazandó lakásbérleti szerződést e rendelet 1. melléklete tartalmazza.”

4. § Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások lakbérének megállapításáról szóló 1/2014.(II.7.) önkormányzati rendelet az 1. melléklet szerinti 1. melléklettel egészül ki.

5. § Ez a rendelet 2022. október 1-jén lép hatályba, és 2022. október 3-án hatályát veszti.

1. melléklet

1. melléklet
Lakásbérleti szerződés

1. amely létrejött egyrészről Baracs Község Önkormányzata (2427 Baracs Táncsics u. 27. adószám: 15727103-2-07, számlaszám: 10700093-68628840-51100005) képviseletében Várai Róbert polgármester továbbiakban, mint bérbeadó, másrészt ……………………………………………………………. (születési hely:………………………… születési idő:……………………………. anyja neve:……………………………………………..)

mint bérlő között az alábbi feltételekkel.

2. A bérbeadó bérbe adja a bérlő bérbe veszi Baracs Község Önkormányzata tulajdonát

képező, Baracs ………………… szám alatti … m2 területű összkomfortos lakást.

3. A lakásba költöző személyek adatai:

- ……………………………………….. (……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………)

4. A bérleti jogviszony határozott időre szól (maximum 5 év):

…………………tól……………………………...ig

5. Havi lakbér mértéke ……. m2 x …….. Ft/ m2 = …………….. Ft /hó

Garázs havi bérlés mértéke (ha van) …………….. m2 x …… Ft + ÁFA/hó = nettó ……… Ft/hó + …….Ft ÁFA= ………. Ft/hó

6. A bérbeadó 2 havi kaució megfizetését kéri a bérlőtől, melyet a bérlő a szerződés aláírásakor készpénzben köteles megfizetni az önkormányzat pénztárába.

A kaució kiköltözéskor, amennyiben káresemény nem történt visszafizetésre kerül a bérlő részére.

7. A bérbeadó a lakásbérleti szerződés közjegyzői okiratba foglalását kéri, melynek díját a bérlő fizeti meg.

8. A bérlő a fentiekben részletezett lakás bérleti díjat …………….. Ft-ot minden hónap 20. napjáig köteles a bérbeadó részére átutalással vagy az önkormányzat pénztárába történő készpénzes befizetéssel megfizetni.

A fentiek értelmében a bérleti díj fizetési kötelezettség ……………………. napjától áll fenn.

9. Ha a bérlő a lakásbérleti jogviszony megszűnése esetére a lakásból nem költözik ki – azt jogcím nélkül használja – a bérbeadó részére lakáshasználati díjat köteles fizetni. A használati díj a lakásra megállapított lakbérrel azonos összeg. A jogcím nélküli használat kezdetétől számított két hónap elteltével a használati díj emelhető.

10. A bérlemény használatával együtt járó közmű, villany, gáz, víz, szennyvíz, szemétszállítás, minden kommunikációs szolgáltatás költsége a bérlőt terhelik, fogyasztásmérő vagy számla szerint.

11. A bérbeadó és bérlő kötelezettséget vállal arra, hogy a lakásbérleti szerződést követően haladéktalanul együttesen leolvassa a közmű fogyasztásmérő állását. Az erről készített jegyzőkönyvet a bérbeadó haladéktalanul továbbítja a szolgáltató felé. E bejelentést a lakbérletiszerződés mellé kell csatolni.

12. A bérbeadó kötelezettséget vállal, hogy a lakást a komfortfokozatának megfelelő lakásberendezésekkel együtt a szerződésben foglalt időpontban és feltételekkel rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban adja át a bérlőnek.

13. A bérlő jogosult a lakásbérletiszerződés aláírása előtt a 11. pontban foglaltakról meggyőződni, melynek elismerését a szerződés aláírásával nyugtázza. A lakás leltári jegyzőkönyvét a szerződés aláírásakor kell elkészíteni és a szerződéshez csatolni.

14. A bérlő köteles gondoskodni a lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és berendezéseinek karbantartásáról, felújításáról, pótlásáról.

15. A bérlő csak a lakásbérleti szerződés aláírását követően költözhet be a lakásba.

16. Bérlő a bérleményt további albérletbe nem adhatja.

17. A lakás átalakításához, korszerűsítéséhez a bérbeadó előzetes hozzájárulása szükséges.

18. A bérleti jogviszony az alábbi esetekben megszűnik.

18.1. ha a szerződő felek ebben közösen megállapodnak,

18.2. a lakás megsemmisül,

18.3. az arra jogosult felmond,

18.4. a bérlő halálával és nincs, aki a bérleti jog folytatására jogosult,

18.5. a bérlő lakásbérleti jogviszonyát a bíróság megszüntette,

18.6. a bérlő lakásbérleti jogviszonya hatósági határozat alapján szűnik meg,

18.7. a bérbeadó részéről történő egyoldalú felmondással, amennyiben a

18.7.1. - bérlő írásos felszólítás ellenére sem tesz eleget a lakbérfizetésnek,

18.7.2. - a bérlő elmulasztja az őt terhelő karbantartási kötelezettségét,

18.7.3. - a bérlő vagy vele együtt lakó személyek a lakást, illetve a felszerelési tárgyait rendeltetés ellenesen használják,

18.7.4. - a bérlő vagy vele együtt lakó személyek a bérbeadóval vagy a lakókkal szemben az együttélés következményeivel ellentétes, botrányos, tűrhetetlen magatartást tanúsítanak,

18.7.5. - a bérlő részére megfelelő és beköltözhető cserelakást ajánl fel,

18.8. a bérlő részéről történő egyoldalú felmondással.

19. A bérlő kötelezi magát arra, hogy a bérleti szerződés, bármely jogcímen történő megszűnése esetén a lakást 15 napon belül tisztán, az átadáskori állapotban a leltári jegyzőkönyvben rögzítetteknek megfelelően átadja.

20. Amennyiben a bérlő nem tesz eleget a 13. pontban foglalt kötelezettségének a bérbeadó a bérlő költségére elvégezteti, és azt a bérlő köteles a bérbeadónak megtéríteni. A bérlő hozzájárul ahhoz, hogy ezen meg nem fizetett összeget a bérbeadó adók módjára behajtsa.

21. A bérbeadó a rendeltetésszerű használatot, valamint a szerződésben foglalt kötelezettségek teljesítését évente legalább egyszer vagy a szerződésben meghatározottak szerint évente több alkalommal – a bérlő szükségtelen háborítása nélkül – ellenőrzi. A bérlő arra alkalmas időben a lakásba történő bejutást biztosítani, és az ellenőrzést tűrni köteles; ez a rendelkezés megfelelően irányadó a rendkívüli káresemény, a veszélyhelyzet fennállása miatt a lakáson belül szükséges elvégzésének biztosítsa esetén.

22. A bérleti szerződésben nem szabályozott kérdésekben az 1993. évi LXXVIII. tv., valamint a Ptk. rendelkezéseit kell alkalmazni.

23. A szerződő felek a szerződést elolvasás és értelmezés után jóváhagyólag aláírták és annak rendelkezéseit magukra nézve kötelezőnek tekintik.”