Baracs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

A 2024. évi költségvetésről

Hatályos: 2024. 02. 20

Baracs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.20.
A 2024. évi költségvetésről
Végső előterjesztői indokolás
Baracs Község Önkormányzatának 2024. évi költségvetési javaslatát, az elkészített költségvetési rendelet-tervezetet az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 24. § -a szerint a polgármester február 15-éig, ha a központi költségvetésről szóló törvényt az Országgyűlés a naptári év kezdetéig nem fogadta el, a központi költségvetésről szóló törvény hatálybalépését követő negyvenötödik napig nyújtja be a képviselő-testületnek.
A költségvetés előterjesztésekor az alábbi mérlegeket, kimutatások kerülnek szöveges indoklással együtt bemutatásra.
1. a helyi önkormányzat költségvetési mérlegét közgazdasági tagolásban, előirányzat-felhasználási tervét,
2. a többéves kihatással járó döntések számszerűsítését évenkénti bontásban és összesítve,
3. a közvetett támogatásokat, így különösen adóelengedéseket, adókedvezményeket tartalmazó kimutatást.
4. a költségvetési évet követő három év tervezett bevételi előirányzatainak és kiadási előirányzatainak keretszámait főbb csoportokban.
Az Áht 25. § (1) bekezdése szerint, ha a költségvetési rendeletet a képviselő-testület a költségvetési évben legkésőbb március 15-ig nem fogadta el, az átmeneti gazdálkodásról rendeletet kell alkotni, mely felhatalmazást ad, hogy a helyi önkormányzat és költségvetési szervei a bevételeiket beszedhessék, kiadásaikat teljesítsék.
Az önkormányzat gazdálkodásáról a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 111. §-a az alábbiak szerint rendelkezik:
111. § (1) A helyi önkormányzat költségvetése az államháztartás része. Az önkormányzati alrendszer költségvetése a központi költségvetéstől elkülönül, ahhoz központi költségvetési támogatásokkal kapcsolódik.
(2) A helyi önkormányzat gazdálkodásának alapja az éves költségvetése. Ebből finanszírozza és látja el törvényben meghatározott kötelező, valamint a kötelező feladatai ellátását nem veszélyeztető önként vállalt feladatait.
(3) A (2) bekezdés szerinti feladatok ellátásának forrásait és kiadásait a helyi önkormányzat egységes költségvetési rendelete elkülönítetten tartalmazza.
(4) A költségvetési rendeletben működési hiány nem tervezhető.
(5) Az állami költségvetési tervezés önkormányzatokat érintő feladatait az államháztartásért felelős miniszter és a helyi önkormányzatokért felelős miniszter végzi.
Az önkormányzat a költségvetését költségvetési rendeletben állapítja meg.
A helyi önkormányzat költségvetési rendeletének tartalmáról az Áht., valamint az államháztartási törvény végrehajtásáról szóló 368/2011.(XII.31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ávr) rendelkezik.
A költségvetés tervezése során eleget tettünk az Ávr. 27. § (1) bekezdésében foglalt azon előírásának, hogy a jegyző a költségvetési rendelet-tervezetet a költségvetési szervek vezetőivel egyezteti, annak eredményét írásban rögzíti, majd a rendelet-tervezetet és az egyeztetés eredményét a polgármester a szervezeti és működési szabályzatban foglaltak szerint a képviselő-testület bizottságai elé terjeszti.
Az önkormányzat 2024. évi költségvetésének tervezete
Az önkormányzat és költségvetési szervei 2024. évi tervezett bevétele 874.579.713 Ft, tervezett kiadása 874.579.713 Ft.
Az önkormányzat 2024. évi tervezett költségvetési és finanszírozási bevételei:
A) Támogatások államháztartáson belülről
A költségvetési törvény 2. számú melléklete tartalmazza az önkormányzatok általános működésének és ágazati feladatainak támogatását. E szerint az önkormányzatot az alábbi támogatások illetik meg:
1. A települési önkormányzatok működésének általános támogatása:
1. A központi költségvetés támogatást biztosít az önkormányzati hivatal működési kiadásaihoz - az elismert hivatali létszám alapján, a személyi és dologi kiadások elismert átlagos költségei figyelembevételével. Az elismert hivatali létszám 10 fő, a személyi és dologi kiadások elismert átlagos költsége 6.633.500 Ft/fő, e jogcímen mindösszesen 66.335.000 Ft illeti meg az önkormányzatot.
1. A településüzemeltetés támogatása:
1. A zöldterület-gazdálkodással kapcsolatos feladatok támogatása:
A támogatás a települési önkormányzatokat a zöldterületek, és az azokhoz kapcsolódó építmények kialakításához és fenntartásához kapcsolódóan a belterület nagysága alapján illeti meg, 26.000 forint/hektár mértékben, mindösszesen 9.009.000 Ft
1. Közvilágítás alap- és üzemeltetési támogatása:
A támogatás az önkormányzatokat a településen történő közvilágítás biztosításához kapcsolódóan illeti meg. A támogatás összege 17.268.500 Ft.
1. Köztemető fenntartással kapcsolatos feladatok támogatása
A támogatás az önkormányzatot a köztemető fenntartásával kapcsolatos feladataihoz kapcsolódóan illeti meg, e jogcímen 2.225.555 Ft támogatás illeti meg.
1. Közutak fenntartásának támogatása
A támogatás az önkormányzatot a közutak fenntartásával kapcsolatos feladataihoz kapcsolódóan illeti meg, e jogcímen 10.597.965 Ft támogatás illeti meg.
1. Egyéb önkormányzati feladatok támogatása
A központi költségvetés támogatást biztosít az önkormányzatok számára az Mötv. 13. §-ában meghatározott egyes – a fentiekben nem nevesített - kötelező feladatok ellátásához. Az önkormányzatot e jogcímen 10.264.800 Ft illeti meg.
1. Lakott külterülettel kapcsolatos feladatok támogatása
A központi költségvetés támogatást biztosít a lakott külterülettel rendelkező önkormányzatoknak, e jogcímen 823.650 Ft támogatásban részesül.
1. Nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalmatlanítása
A támogatás fajlagos összege 100 forint/m3. A támogatás az összegyűjtött és a hatóságilag kijelölt lerakóhelyeken igazoltan elhelyezett, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyisége (m3) után illeti meg azon települési önkormányzatokat, amelyek a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény alapján szervezett közszolgáltatás ellátásáról közszolgáltatóval kötött, hatályos szerződés útján, a környezet és a vízbázisok védelme érdekében a közműves csatornahálózattal el nem látott településrészein keletkezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtéséről ártalmatlanítás céljából gondoskodnak. Az összeg a fajlagos lakossági ráfordítások (díjak) csökkentéséhez járul hozzá.
Ezen a jogcímen kapott támogatás összege 180.000 Ft, mely becsült összeg, tényleges adat 2024. évi normatíva elszámoláskor kerül elszámolásra, alapja a ténylegesen elszállított szennyvíz mennyisége.
1. Polgármesteri illetményhez és költségtérítéshez nyújtott támogatás
A 3.610.011 Ft összegű támogatás a polgármesteri illetmény és költségtérítés, valamint az ezekhez kapcsolódó szociális hozzájárulási adó kifizetésére használható fel.
A fentiek alapján a helyi önkormányzatok működésének általános támogatása jogcímen 2024. évben az előirányzat 120.314.481 Ft.
1. A települési önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása
1. Óvodaműködtetési támogatás
A támogatás a települési önkormányzatot az óvoda működésével és feladatellátásával összefüggő kiadásaihoz kapcsolódóan illeti meg az általa fenntartott óvodában nevelt gyermeklétszám után. A létszám meghatározásakor minden gyermeket egy főként kell figyelembe venni. E jogcímen 16.668.566 Ft illeti meg az önkormányzatot.
1. Az óvodában foglalkoztatott pedagógusok átlagbéralapú támogatása
1. Pedagógusok átlagbéralapú támogatása:
Az önkormányzatot az általa fenntartott óvodákban foglalkoztatott pedagógus létszám után illeti meg. E jogcímen 76.185.200 Ft illeti meg az önkormányzatot 9 fő óvodapedagógus létszám figyelembe vételével.
1. Kiegészítő támogatás a pedagógusok és a pedagógus szakképzettséggel rendelkező segítők minősítéséből adódó többletkiadásokhoz.
A minősítést elnyert pedagógusok létszáma alapján 1.434.000 Ft támogatás illeti meg az önkormányzatot.
1. Az óvodában foglalkoztatott pedagógusok nevelőmunkáját közvetlenül segítők átlagbéralapú támogatása.
1. A pedagógusok nevelőmunkáját segítő munkakörben foglalkoztatotti létszám alapján 26.340.000 Ft támogatás illeti meg az önkormányzatot.
A fentiek alapján a helyi önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása jogcímen 2024. évben az előirányzat 120.627.766 Ft.
1. A települési önkormányzatok szociális, gyermekjóléti és gyermekétkeztetési feladatainak támogatása
1. A települési önkormányzatok szociális és gyermekjóléti feladatainak egyéb támogatása
A támogatás a 35 000 forint egy lakosra jutó iparűzési adóerő-képességet meg nem haladó önkormányzatok egyes szociális jellegű feladataihoz járul hozzá. E jogcímen az önkormányzatot 8.984.558 Ft támogatás illeti meg.
1. Család- és gyermekjóléti szolgálat
A központi költségvetés a számított szakmai létszám alapján támogatást biztosít a család- és gyermekjóléti szolgálatot biztosító önkormányzatok részére, a személyi és dologi kiadások elismert átlagos költségei figyelembevételével, 6.643.100 Ft összegben.
1. Szociális étkeztetés
A támogatás az önkormányzatoknak a szociális étkeztetés feladataihoz kapcsolódik. A támogatás az önkormányzatot a szociális étkeztetésben ellátottak száma szerint illeti meg. E jogcímen az önkormányzatot 3.139.820 Ft támogatás illeti.
1. Szociális segítés
A támogatás az önkormányzatot a házi segítségnyújtás szociális segítés keretében ellátott személyek száma, személyi gondozás esetén a számított ellátotti létszám szerint illeti meg. E jogcímen az önkormányzatot 4.820.000 Ft támogatás illeti.
1. Bölcsőde támogatása
Az önkormányzatot kötött felhasználású támogatás illeti meg az általa fenntartott bölcsőde kiadásaihoz. Támogatás jár a szakmai dolgozók béréhez, valamint az ehhez kapcsolódó szociális hozzájárulási adó kifizetéséhez, továbbá a központi költségvetés támogatást biztosít az önkormányzatnak az általuk biztosított bölcsődei feladattal összefüggésben felmerülő kiadásokhoz a személyi térítési díjból származó elvárt bevételek figyelembevételével. A bér- és működési jellegű támogatás összege 41.449.600 Ft. A bölcsődei üzemeltetési támogatás önkormányzatonkénti meghatározásáról és annak összegéről - az önkormányzatok által nyújtott adatszolgáltatás alapján, a települések típusát és az egy lakosra jutó iparűzési adóerő-képességét is figyelembe véve - az államháztartásért felelős miniszter 2023. december 15-éig dönt. Az önkormányzatok által kezdeményezett évközi előirányzat-módosítások alapján az államháztartásért felelős miniszter a döntését módosíthatja.
A fentiek alapján a helyi önkormányzatok egyes szociális és gyermekjóléti feladatainak támogatása jogcímen 2024. évben az előirányzat 65.037.078 Ft.
1. Intézményi gyermekétkeztetés támogatása
Az önkormányzatokat kötött felhasználású támogatás illeti meg az általuk a bölcsődében, mini bölcsődében, a fogyatékos személyek nappali intézményében elhelyezett gyermekek számára biztosított, továbbá az óvodai, iskolai, kollégiumi és externátusi gyermekétkeztetés egyes kiadásaihoz. A támogatás igénylésének feltétele, hogy az önkormányzat saját fenntartásában lévő költségvetési szerv útján, társult feladatellátás esetén a társulás által fenntartott költségvetési szerv útján, vagy gazdasági társaságtól, egyéni vállalkozótól, központi költségvetési szervtől vagy nemzetiségi önkormányzattól vásárolt szolgáltatással biztosítsa az étkeztetést. A finanszírozás a dolgozók átlagbérének és közterheinek támogatásához, valamint a gyermekétkeztetés üzemeltetési támogatásához járul hozzá. E jogcímen 37.065.316 Ft illeti meg az önkormányzatot.
1. A települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása
A támogatás az önkormányzatokat lakosságszám alapján illeti meg az Mötv.-ben, valamint a Kult. tv.-ben meghatározott nyilvános könyvtári feladatainak ellátásához és a közművelődési alapszolgáltatások biztosításához. E jogcímen az önkormányzatot 8.112.858 Ft illeti.
1. Egyéb működési célú támogatások bevételei államháztartáson belülről
1. Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől átvett pénzeszköz
Iskola-egészségügyi normatív finanszírozás alapján 99 fő óvodás és 183 fő általános iskolás létszám alapján éves összesen 174.000 Ft támogatás illeti meg az önkormányzatot.
1. Közfoglalkoztatottak finanszírozása
A közfoglalkoztatottak finanszírozása jogcímen 2.556.081 Ft bevételt irányoztunk elő, amely az aktuális hatályban levő hatósági szerződések, és a személyi változásokra is tekintettel a 2023. december havi és 2024. január – február havi bérköltség támogatást tartalmazza. Eszközbeszerzést közfoglalkoztatásban nem terveztünk.
1. Felhalmozási célú támogatások bevételei államháztartáson belülről
1. TOP_PLUSZ-1.2.3-21-FE1-2022-00027 Belterületi utak fejlesztése címen 161.287.841 Ft támogatást nyert el az önkormányzat.
1. Területalapú- és zöldítési támogatás tervezett előirányzata 6.000.000 Ft, mellyel egységben a 2023. évben megvalósult 0226. hrsz. ingatlanon erdőtelepítés utófinanszírozásaként 41.000.000 Ft tervezett.
B) Közhatalmi bevételek
Közhatalmi bevétel jogcímen az értékesítési és forgalmi adók rovaton tervezett iparűzési adót, vagyoni típusú adók rovaton a magánszemélyek kommunális adóját, egyéb közhatalmi bevételek rovaton talajterhelési díjat, bírságot, pótlékot irányoztunk elő. E közhatalmi összes bevétel előirányzott összege: 122.500.000 Ft.
C) Működési bevételek
A működési bevételek soron került megtervezésre 75.504.518 Ft, amely tartalmazza az önkormányzat és intézményei működési bevételeit – kertészeti készletek ellenértékét, hirdetési díjbevételt, temetői szolgáltatások díjait, önkormányzati tulajdonú ingatlanok hasznosításából származó bevételeket, hivatali szolgáltatások díjait, bölcsődei gondozás, bölcsődei, óvodai, iskolai intézményi gyermekétkeztetés, szociális étkeztetés, házi segítségnyújtás díjbevételeit, a vármegyei védőnői rendszer működéséhez kapcsolódó továbbszámlázott szolgáltatások ellenértéke bevételét, e tételek után kiszámlázott általános forgalmi adó bevételét, kiegészítő állami támogatás bevételét.
D) Felhalmozási célú támogatások visszatérülése soron korábbi évben visszatérítendő támogatásban részesült kedvezményezett évre szóló visszatérítési összege 49.920 Ft
E) Finanszírozási bevételek
A finanszírozási bevételek 102.100.000 Ft összegben került megtervezésre. Az összeg a 2023. évi maradvány igénybevételét tartalmazza az önkormányzatot, hivatalt és az intézményeket érintően a 2023. évi számviteli zárlat adatai alapján. A maradvány összegét az államháztartási számviteli alapelvek sajátosságaként kötelező 2024. évben bevételként elszámolni. A maradvány megállapított összege – a 2023. évi zárlati teendők és a 2024. évi költségvetés elkészítésének feladata párhuzamossága okán – változhat, mely módosítás a 2023. évi zárszámadás elfogadásával együtt kerül beépítésre a 2024. évi költségvetésbe.
Finanszírozási bevételek rovaton kell kimutatni 12.249.854 Ft-ot, amely az államháztartáson belüli megelőlegezés összege. A megelőlegezés bevételét a 2024. év januári nettó finanszírozás előlegeként 2023. decemberében folyósítják az önkormányzat részére.
Az önkormányzat 2024. évi tervezett költségvetési kiadásai
A) Személyi juttatások és járulékok
A személyi juttatások a működési költségvetési kiadások legnagyobb tételét jelentik. 2024. évre a minimálbér 15%, a garantált bérminimum 10%-os emelkedést mutat. A szociális hozzájárulási adó mértéke változatlan, 13%.
A közalkalmazotti bértábla nem változott, a költségvetési törvényben meghatározott köztisztviselői illetményalap változatlanul 38.650 Ft.
Az önkormányzat köztisztviselőinek, közalkalmazottainak, a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban állóknak, valamint a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozó dolgozók személyi juttatásai a jogszabályi előírásoknak megfelelően kerültek megtervezésre, figyelembe véve a soros lépéseket, a jogszabályokban előírt kötelező illetmény emeléseket. A köztisztviselők személyi illetménye is korrigálásra kerül a közszféra más munkavállalói illetményéhez, a garantált bérminimum viszonylatában. A 1/2023. (I. 20.) önkormányzati rendelet alapján a közszolgálati tisztviselők illetményalapja 55.000 Ft.
A polgármester illetményét és költségtérítését, az alpolgármester tiszteletdíját és költségtérítését a 2011. évi CLXXXIX. törvény alapján és az elfogadott önkormányzati határozatokban foglaltaknak megfelelően terveztük.
A képviselői tiszteletdíjakat a 7/2021 (VII. 30.) önkormányzati rendeletben foglaltaknak megfelelően tartalmazza a költségvetési tervezet.
A cafeteria juttatás éves összege a polgármester 200.000 Ft, köztisztviselők esetében 275.000 Ft/fő, a közalkalmazottak, köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban állók és a Munka törvénykönyve hatálya alá tartozók részére 180.000 Ft/fő/év összegű béren kívüli juttatás került megtervezésre.
Személyi juttatások tétele tartalmaz jutalom keretet a polgármester, köztisztviselők, közalkalmazottak és a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban állók részére is.
Foglalkoztatottak személy juttatásai között van kimutatva továbbá a közfoglalkoztatotti bér becsült összege.
Külső személyi juttatások között kerültek kimutatásra a megbízási díjak, reprezentáció és üzleti ajándék összege, a kitüntetésekhez kapcsolódó pénzjuttatások összege.
Önkormányzat és intézményei összesen a személyi juttatások tervezett előirányzata 335.694.805 Ft, melynek munkáltatót terhelő járulékai 45.238.172 Ft.
B) Dologi kiadások
A dologi kiadások tervezését a 2023. évi teljesítési adatok alapján, valamint az érvényben lévő szolgáltatási és készletbeszerzési szerződéseinkben vállaltak szerint terveztük.
Üzemeltetési anyagok beszerzése - papír, írószer, toner, munkaruha, tisztítószer, higiéniás anyagok, óvodai játékok, zöldterület kezelés anyagbeszerzése kiadása.
Kommunikációs szolgáltatások - telefon, internet kiadása.
Szolgáltatási kiadások – közüzemi díjak, bérleti díjak, üzemorvos díja, szemétszállítás, bankköltség, rendezvények fellépőinek díja, igénybe vett szakmai szolgáltatások, vásárolt élelmezés, ingatlan- és gépkarbantartás, továbbképzések díja, utak karbantartása, közvetített szolgáltatások, szociális célú tüzelőanyag szállítása, utak síkosságmentesítése, a nem közművel összegyűjtött szennyvízszállítás, stb.
Egyéb dologi kiadások rovaton a fentiek előzetesen felszámított áfa előirányzata; a beruházási célú hitel kamata, hatósági díjak kerültek megtervezésre.
Önkormányzat és intézményei összesen a dologi kiadások tervezett előirányzata 230.092.764 Ft.
C) Ellátottak pénzbeli juttatásai
A pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 8/2021 (VIII.3.) önkormányzati rendelet alapján települési támogatás keretében gondoskodik az önkormányzat. A költségvetés tervezésénél 4.850.000 Ft került tervezésre, amely tartalmazza a rendszeres és rendkívüli települési támogatások összegét, az idősek részére juttatott karácsonyi utalványok, továbbá az újszülöttek részére tervezett baba-mama csomagok ellenértékét.
D) Egyéb működési célú kiadások
Ezen a soron van tervezve a civil szervezetek támogatásai, önkormányzati tagsághoz kapcsolódó díjak mindösszesen, Bursa Hungarica támogatások, valamint az önkormányzati szolidaritási hozzájárulás megállapított előirányzata, mindösszesen: 20.737.519 Ft. E rovatcsoportban tervezett a költségvetési tartalék: 1.885.390 Ft.
E) Beruházások, felújítások, egyéb felhalmozási kiadások
Beruházási és felújítási kiadásként önkormányzat és intézményei összesen 177.483.841 Ft került megtervezésre, melynek részletezését a költségvetési rendelet 5. számú melléklete tartalmazza.
F) Államháztartáson belül és kívül adott felhalmozási kiadások:
E kiadáscsoportban került megtervezésre a 2023. évben teljesített Baracs-Nagyvenyim összekötő út felújításának pályázati támogatásából – még le nem zárt – pályázati elszámolás alapján 24.000.000 Ft, valamint ide tartozik az első lakáshoz jutók önkormányzati támogatása kiadásai 3.400.000 Ft összegben.
G) Finanszírozási kiadások:
Hiteltörlesztés jogcímen a 2024. évi aktuális tőke összege 18.947.368 Ft összeg került tervezésre.
Az államháztartáson belüli megelőlegezések jogcímen található a 2023. decemberében kiutalt 2024. januárra vonatkozó nettó finanszírozás visszafizetési kötelezettsége 12.249.854 Ft összegben.