Beloiannisz Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2013. (VIII.1.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról szóló 5/2008. (IV.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2013. 08. 02- 2013. 08. 02

Beloiannisz Község Önkormányzata Képviselő-testülete a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdésében és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § A közterületek használatáról szóló 5/2008 (IV.30) (a továbbiakban: R.) 2. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:


(3) A Képviselő-testület a filmforgatás célú közterület-használatra vonatkozó hatósági szerződés, és a 8/A. § (1) és (3) bekezdése szerinti döntéssel kapcsolatos hatáskörét átruházza a polgármesterre.


2. § A R. a következő 8/A.-8/C. §-sal egészül ki:


8/A. § (1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mgtv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatás célú

közterület-használat) vonatkozásában a rendelet szabályait a 8/A.-8/C. §-ban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) A filmforgatás célú közterület-használat a hatvan napot nem haladhatja meg.

(3) A filmforgatás célú közterület-használat naponta 7 és 21 óra közötti időtartamra vonatkozhat.

(4) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek fel nem róható esemény, így különösen közmű üzemzavara elhárításának szükségessége, vagy helyre nem hozható károsodással fenyegető helyzet (a továbbiakban együtt: kárral fenyegető helyzet) esetén önkormányzati döntés alapján az engedélyes a közterület, vagy annak a kárral fenyegetett helyzettel érintett része igénybevételét a döntés kézbesítésétől számított legkésőbb három órán belül megszünteti.

(5) A kárral fenyegető helyzet elhárítását követően legkésőbb három napon belül a közterület-használatot biztosítani kell.

(6) Rendkívüli természeti esemény esetén az (1) bekezdés szabályait kell alkalmazni.

(7) A filmforgatási célú közterület-használat igénybevételére a rendkívüli természeti esemény megszűnését, vagy, ha a rendkívüli természeti esemény a természetes, vagy épített környezetet érintően olyan következményekkel járt, amely alól a település közigazgatási területét, vagy egy részét mentesíteni kell, a mentesítés befejezését követően legkésőbb 30 napon belül a közterület-használatot biztosítani kell.


8/B. § (1) Kizárólag stáb-parkolás vagy technikai kiszolgálás céljából történő közterület-használathoz az e rendelet szerinti közterület-használati engedély szükséges.

(2) A filmforgatás során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.

(3) Ha az Mgtv. szerinti hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati szerződés van, a közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.


8/C. § Mentes a díj fizetés alól a mozgóképről szóló törvény szerinti közérdekű célokat szolgáló film forgatása, ha forgatás időtartama nem haladja meg a 15 napot, filmművészeti állami felsőoktatási képzés keretében készülő film forgatása esetén a harminc napot.



3. § A R. 9.§ (4) bekezdése a következő j) ponttal egészül ki :

j) Önkormányzat tulajdonában álló közterületek filmforgatási célú használatának díjai a használat célja szerint a község közigazgatási területén


ja) forgatási helyszín 500,- Ft / m2 / nap

jb) technikai kiszolgálás 200,- Ft / m2 / nap

jc) stáb parkolás 200,- Ft / m2 / nap



4. § (1) A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és a hatálybalépését követő napon a hatályát veszti.







Papalexisz Kosztasz                                                                     dr. Bugyi Katalin

                 polgármester                                                                                     jegyző



Kihirdetési záradék:


A rendelet kihirdettem 2013. augusztus 1.-jén :




Biró Brigitta

jegyzői referens