Beloiannisz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2014 (IV.29.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról

Hatályos: 2014. 05. 01- 2015. 04. 29

Beloiannisz Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92.§ (1) bekezdés a) pontjában, kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatiról szóló 2011. évi CLXXXIX. Törvény 13.§ (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.§

A rendelet hatálya kiterjed Beloiannisz Község Önkormányzat (továbbiakban: Önkormányzat) által fenntartott személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatási formák közül az

a) étkeztetésre és a

b) házi segítségnyújtásra.                  


2. §

Az 1. § b) pontjában meghatározott szolgáltatásért térítési díjat nem kell fizetni.


3.§

(1) Az 1.§ a) pontjában meghatározott szolgáltatásért térítési díjat kell fizetni.

(2) A szolgáltatási önköltség összesen 630 Ft/adag, mely

a) 480 Ft/adag nyersanyagnormából és

b) 150 Ft/adag rezsiköltségből áll.

(3) Az önkormányzat az állami támogatás összegét  221 Ft/ adagra tervezi.

(4) Az étkeztetés intézményi térítési díja: 410 Ft/adag

(5) Az étel igénybevétel helyére történő kiszállítása esetén a kiszállításért külön díjat nem kell fizetni.



4.§

(1) A 3.§ (4) bekezdésben megállípott térítési díjnál alacsonyabb összegű térítési díj (továbbiakban: kedvezményes díj) az e rendeletben foglaltak szerint állapítható meg.

(2) 350 Ft/adag kedvezményes díj fizetésére köteles az az ellátást igénybe vevő, akinek rendszeres havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 150%-át.



5.§

A 3-4.§-ban meghatározott díjak a 27% Áfa összegét tartalmazzák.



6.§

A fizetendő személyi térítési díj megállapításáról a vonatkozó jogszabályi előírások és e rendelet alapján a Szociális bizottság dönt.


7.§

(1) A személyi térítési díjat havonta előre, tárgyhó 15. napjáig kell befizetni az Önkormányzat költségvetési elszámolási számlájára vagy az Önkormányzat alkalmazásában álló, a szociális alapellátási feladatokat ellátó szociális gondozónál.

(2) A személyi térítési díjat a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 119.§-ban felsorolt személyek kötelesek megfizetni.

(3) A szociális gondozó az (1) bekezdés szerint beszedett térítési díjak teljes összegét haladéktalanul befizeti az Önkormányzat házipénztárába.

(4) A szociális gondozó ellenőrzi és a Besnyői Közös Önkormányzat Beloianniszi Kirendeltségének gazdálkodási előadója havonta ellenőrzi a térítési díj fizetésére köteles személy díjfizetési kötelezettségének teljesítését. Ha a kötelezett a befizetést elmulasztotta, a jegyző 15 napos határidő megjelölésével a fizetésre kötelezett személyt írásban felhívja az elmaradt térítési díj befizetésére. Ha a határidő eredménytelenül telt el, a jegyző a kötelezett nevét, lakcímét és a fennálló díjhátralékot nyilvántartásba veszi és a két hónapot meghaladó hátralékról tájékoztatja Beloiannisz Község Önkormányzat Szociális Bizottságát.


8.§

(1) Ez a rendelet 2014. május 1.-jén lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti az étkeztetésért fizetendő térítési díjakról szóló 11/2004 (VI.29.) számú önkormányzati rendelet, valamint az azt módosító 3/2010 (IV.29.) önkormányzati rendelet.



Papalexisz Kosztasz                                                            dr. Bugyi Katalin

       polgármester                                                                           jegyző  



Kihirdetési záradék:


A rendeletet kihirdettem  2014. április 29.-én.





     Biró Brigitta

 jegyzői referens