Beloiannisz Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2014(VII.8.) önkormányzati rendelete

A hulladékgazdálkodásról

Hatályos: 2014. 07. 09- 2015. 09. 20

Beloiannisz Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a hulladékokról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény 35. §-ában és 88. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §

(1) A hulladékkezelési közszolgáltatás az ingatlanon összegyűjtött települési szilárd hulladék (a továbbiakban: hulladék) rendszeres elszállítására, a közszolgáltatás keretében összegyűjtött hulladék ártalmatlanítását, hasznosítását szolgáló létesítmény működtetésére, valamint a begyűjtött hulladék ártalmatlanításra és/vagy hasznosításra történő átadására terjed ki.

(2) A rendelet területi hatálya kiterjed Beloiannisz község közigazgatási területére.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed valamennyi ingatlantulajdonosra, birtokosra, használóra (a továbbiakban: ingatlanhasználó), továbbá valamennyi természetes személyre, jogi személyre vagy jogi személyiség nélküli gazdasági társaságra, amely Beloiannisz közigazgatási területén hulladékgazdálkodási tevékenységet végez.

(4) Nem terjed ki a rendelet hatálya a veszélyes hulladékokra, valamint a települési folyékony hulladékra és ezek kezelésére.


2. §

(1) Beloiannisz Község Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területén a települési hulladék gyűjtésére, szállítására, kezelésére és ártalmatlanítására (a továbbiakban: helyi hulladékgazdálkodás) hulladékgazdálkodási közszolgáltatást szervez és tart fent. Az Önkormányzat a helyi hulladékgazdálkodási feladatait, annak gazdaságos, hatékony és eredményes ellátása érdekében, a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás (továbbiakban: Társulás) útján látja el, mely társulást hatalmazza fel az Önkormányzat a Közszolgáltató kiválasztására és a közszolgáltatási szerződés megkötésére.

(2) A Társulás kiválasztása alapján a közszolgáltatást a Vertikál Közszolgáltató Zrt. (8154 Polgárdi, Bocskai u. 39.) látja el.


3. §

(1) Az ingatlanhasználó köteles a Közszolgáltató által nyújtott közszolgáltatást a háztartási hulladék vonatkozásában hetente egy alkalommal - a Közszolgáltató által megjelölt időpontban - igénybe venni és a közszolgáltatásért díjat fizetni.

(2) Az ingatlanhasználó a háztartási hulladékot köteles érvényes szabvány szerinti gyűjtőedényben gyűjteni és abban szállításra átadni a Közszolgáltatónak.

(3) A Közszolgáltató évente egy alkalommal, az ingatlantulajdonossal előre egyeztetett időpontban a háztartásban keletkezett lom – így különösen: feleslegessé vált használati tárgyak, eszközök, bútorok - elszállítása érdekében házhozmenő lomtalanítást végez. Ezen szolgáltatás biztosítására a Közszolgáltató akkor köteles, ha az ingatlanhasználónak igazoltan nincs a Közszolgáltató felé lejárt díjtartozása.

(4) Nem tartoznak a (3) bekezdés szerinti lomtalanítás körébe, így nem kerülnek elszállításra az alábbiak:

a) gally, salak, trágya, szalma, egyéb növényi és állati hulladék, építési, bontási hulladék,  egyéb mezőgazdasági, ipari hulladék,

b) elektromos, elektronikai készülékek,

c) veszélyes hulladékok, gumiabroncs

d) heti szemétszállítás körébe tartozó háztartási, valamint gazdálkodói-vállalkozói tevékenységből származó hulladék.

(5) A Közszolgáltató házhozmenő elkülönített hulladékgyűjtést végez. A Közszolgáltató által előre meghatározott időpontokban az elkülönítetten gyűjtött, újra hasznosítható hulladékot (papír, műanyag) elszállítja az ingatlanhasználótól, amennyiben azt az (5) bekezdésben meghatározott formában reggel 6.00 óráig az ingatlan elé helyezi úgy, hogy a közúti forgalmat ne zavarja.

(6) A Közszolgáltató az elkülönítetten gyűjtött hulladék begyűjtésére és elszállítására akkor köteles, ha az az általa közzétett gyűjtési útmutatóban foglaltaknak megfelelően kerül az ingatlan elé kihelyezésre.

(7) A Közszolgáltató – az általa előre meghatározott időpontban - köteles biztosítani a zöld hulladék begyűjtését. Ennek keretében a levágott füvet és egyéb lágy szárú növényeket zsákban, az ágat, gallyat maximum 70 cm hosszúságúra darabolva, kötegelve, maximum 0,1 m3 mennyiségben kell kihelyezni az ingatlan elé úgy, hogy a közterületet ne szennyezze és a közlekedést ne zavarja.

(8) A Közszolgáltató az elkülönítetten gyűjtött hulladék és a zöld hulladék szállítási napjairól minden év január 31. napjáig tájékoztatja a lakosságot a helyben szokásos módon.

(9) A Közszolgáltató külön díj ellenében elszállítással gondoskodik az alábbi hulladékok átvételéről és kezeléséről:

a) építési és bontási hulladék,

b) elektromos és elektronikus berendezésekből származó hulladék,

c) elem és akkumulátor hulladék,

d) gumiabroncs hulladék,

e) fáradt olaj, étolaj és zsír hulladék.


4. §

A Közszolgáltató – a veszélyes hulladékok gyűjtésére és ártalmatlanítására vonatkozó tevékenység kivételével – jogosult alvállalkozó igénybevételére legfeljebb a közszolgáltatás 25 %-ig.


5. §

(1) Az ingatlanhasználó kötelezettsége, hogy az ingatlanon keletkező települési hulladékot – különös tekintettel a hatékony hasznosításra, feldolgozásra, illetve a környezetbarát ártalmatlanításra – az elszállításra való átvételig az ingatlanán gyűjtse, illetve azt megfelelő gyűjtőedényben tárolja.

(2) Az ingatlanhasználó köteles a gyűjtőedényt a hulladék elszállítása céljából a Közszolgáltató által megjelölt időben, minden héten hétfőn reggel 6.00 óráig, közterületen, a gyűjtést végző gépjárművel megközelíthető és ürítésre alkalmas helyen elhelyezni. A kihelyezett fedeles gyűjtőedény fedelének - a közterület szennyezésének elkerülése érdekében – lecsukott állapotban kell lenni. A gyűjtőedény (konténer) nem akadályozhatja a jármű– és gyalogos forgalmat és elhelyezése egyébként sem járhat baleset vagy károkozás veszélyének előidézésével, vagy mások jó közérzetének megzavarásával.

(3) A települési hulladék gyűjtése, tárolása során olyan gondossággal kell eljárni, hogy a hulladék sem az ingatlanon, sem a közterületen, sem a szállító járműbe való ürítéskor ne szóródjon szét, ne porozzon, vagy egyéb módon környezetterhelést ne idézzen elő.

(4) Szállításból eredő szennyeződés esetén a Közszolgáltató a hulladék eltakarításáról, a terület szennyeződésmentesítéséről, valamint az eredeti környezeti állapot helyreállításáról köteles gondoskodni.

(5) Ha a gyűjtőedényben olyan nedves települési hulladékot helyeztek el, amely az edényben összetömörödött vagy befagyott, illetve az edényben lévő hulladékot úgy összepréselték, hogy emiatt a gyűjtőedényt az előírt módon kiüríteni nem lehet, az ingatlantulajdonos köteles a gyűjtőedényt üríthetővé, illetve használhatóvá tenni.

(6) Nem szabad a gyűjtőedényben veszélyes hulladékot, vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni települési hulladékként, amely veszélyezteti a gyűjtéssel és szállítással foglalkozók vagy mások életét, testi épségét vagy egészségét.


6. §

(1) A háztartási hulladékra vonatkozó közszolgáltatás igénybevételére kötelezetté vált ingatlanhasználót a Közszolgáltató köteles bizonyítható módon írásban tájékoztatni a közszolgáltatás lényeges feltételeiről. A Közszolgáltató a tájékoztatási kötelezettségének a helyben szokásos módon hirdetmény kifüggesztésével, továbbá hivatalos honlapján keresztül tesz eleget.

(2) A rendszeresített gyűjtőedények beszerzése, tisztítása, fertőtlenítése, javítása, pótlása az ingatlanhasználó kötelessége.

(3) Az ingatlanhasználó a legkisebb rendszeresített űrtartalmú gyűjtőedénynél kisebb űrtartalmú edényt nem használhat, illetve nem állíthat rendszerbe.


7. §

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződés tartalmát a 2. § (1) bekezdésében megjelölt Társulás határozza meg. A szerződésnek tartalmaznia kell a közszolgáltatás területi és időbeli hatályát, a közszolgáltatás fogalmát és tartalmát, valamint a közszolgáltatás nyújtásának ellenértékét, a díj képzésének alapelveit, illetve az elszámolás szabályait.


8. §

(1) A települési hulladékhoz kapcsolódó hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó szerződéses jogviszony kezdő időpontjának azt a napot kell tekinteni, amelyen az ingatlanhasználó a hulladékgazdálkodás igénybevételére kötelezetté vált.

(2) Ha jogszabály, bírósági, vagy hatósági határozat eltérően nem rendelkezik, az (1) bekezdés szerinti kezdő időpont:

a) tulajdonos esetében a tulajdonjog jogerős ingatlan nyilvántartásba történő bejegyzésének napja;

b) birtokos esetében az ingatlan birtokbavételének napja;

c) vagyonkezelő esetében a vagyonkezelői szerződés szerinti birtokbavétel napja;

d) használó esetében az ingatlan tényleges használatának első napja.

(3) Nincs helye a szolgáltatási díj fizetési kötelezettség megállapításának a nem lakott épület és az üres építési telek esetében, a beépítést követő használatbavételi engedély kiadásának,  illetve a beköltözés napjáig.

(4) A fizetendő közszolgáltatási díj a szabvány gyűjtőedények egyszeri ürítési díjának és az ürítés gyakoriságának szorzata.

(5) A magánszemély ingatlanhasználó választása szerint

a) 1-2 fős háztartás esetén 110 literes vagy 120 literes

b) 2-5 fős háztartás esetén 120 literes vagy 240 literes

c) 5 fős háztartás felett 240 literes vagy 2 db 110 literes

szabvány gyűjtőedényt vehet igénybe.

(6) A költségvetési szervek és gazdálkodó szervezetek 120 literes, 240 literes vagy 1100 literes gyűjtőedényt vehetnek igénybe.


9.§

(1) A számlázás magánszemély ingatlanhasználók esetében az önkormányzati címlista és adatrögzítő lap, vagy edényzetet választó nyilatkozat, gazdálkodó szervezetek esetében a szolgáltatói szerződés alapján történik. A számlázás időszaka magánszemélyek esetében negyedévente, a negyedév utolsó hónapjában, a hónap utolsó napjáig esedékes fizetési határidővel, gazdálkodó szervezetek esetében negyedévente/havonta, 8 (nyolc) banki napos fizetési határidővel történik. A számla rendezése történhet készpénzben, csekken, átutalással és csoportos beszedéssel.

(2) A meg nem fizetett díj a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. Törvény 52.§ alapján adók módjára behajtható köztartozásnak minősül.


10.§

(1) A közszolgáltatást érintő bármely változást - különösen lakcímváltozás, tulajdonos változása, elhalálozás, örökösök, időszakos használat, lakatlanság igazolása, tevékenység megszüntetése, edényzetváltás - az ingatlan használója 8 naptári napon belül a Közszolgáltatónál írásban köteles bejelenteni. A változással járó jogkövetkezmények a bejelentés Közszolgáltatóhoz érkezése napjától érvényesíthetők.

(2) A közszolgáltatás igénybevétele szüneteltethető az ingatlanhasználó részéről, amennyiben az ingatlanban nem lakik senki. Ezt a tényt az ingatlanhasználó az önkormányzat jegyzője által kiállított hatósági bizonyítvánnyal tudja igazolni, amennyiben a lakcímnyilvántartás alapján az ingatlanba senki nincs bejelentkezve. Amennyiben az ingatlanban érvényes lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkezik bárki, de a valóságban az ingatlan időszakosan lakatlan - különösen betegség miatt -, az ingatlanhasználó közokiratba vagy teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozatával jelenti be a lakatlanság tényét a Közszolgáltatónak.

(3) Az ingatlanhasználó az ingatlan ismételten lakottá válását 8 naptári napon belül köteles a Közszolgáltatónak bejelenteni. Amennyiben ezen bejelentését elmulasztja, úgy a Közszolgáltató ebből eredő kárát köteles megtéríteni.


11. §

Az Önkormányzat a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjfizetéshez kedvezményt nem nyújt.


12. §

(1) A Közszolgáltató az ingatlanhasználó személyes adatait (név, cím) a számlázott és fizetett díj összegét kezelheti, a közszolgáltatás szervezése, a szolgáltatási szerződés teljesítése, ennek keretében a közszolgáltatási díj igényének érvényesítése érdekében (ez esetben kiegészítve a díjtartozásra vonatkozó adatokkal), szükség esetén alvállalkozója/megbízottja számára jelzett felhasználási célból átadhatja. Az adatkezelés időtartama legfeljebb a szerződés lejártáig, illetve díjtartozás esetén a díjtartozás időpontjáig terjed.

(2) A Közszolgáltató az önkormányzat jegyzőjétől adatot igényelhet az ingatlanhasználók személyi adatainak és körülményeinek tisztázása érdekében.


13. §

A településen üdülő övezet nincs kijelölve, üdülő ingatlan nincs.


14.§

Az önkormányzat kezelésében levő parkok, terek, egyéb közterületek rendezettségéről, tisztántartásáról az Önkormányzat gondoskodik azzal, hogy az ingatlanhasználó köteles ezzel összefüggésben a közterület használatának rendjéről szóló önkormányzati rendeletben előírt kötelezettségeinek teljesítésére.



15. §

(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Jelen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Beloiannisz Község Önkormányzat képviselő testületének Adony székhelyű térség közös helyi hulladékgazdálkodási tervéről szóló 1/2005. (I.26.) Kt. számú rendelete.




Papalexisz Kosztasz                                                 dr. Bugyi Katalin

       polgármester                                                                 jegyző



A rendeletet a mai napon kihirdettem:


Beloiannisz, 2014. július 8.




Biró Brigitta

          jegyzői referens