Beloiannisz Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2015(IX.14.) önkormányzati rendelete

a kedvtelésből tartott állatok tartásának szabályairól

Hatályos: 2015. 09. 15

Beloiannisz Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2015. (IX.14.) önkormányzati rendelete

2015.09.15.

a kedvtelésből tartott állatok tartásának szabályairól

Beloiannisz Község Önkormányzat Képviselő-testülete az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 49. § (6) bekezdésének felhatalmazása alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdés szerinti feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:
1. Általános rendelkezések

1. § (1) E rendelet hatálya – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – kiterjed Beloiannisz Község közigazgatási területén valamennyi természetes és jogi személyre, jogi személyiség nélküli szervezetre, aki kedvtelésből állatott tart ( a továbbiakban : állattartó) .

(2) A rendelet hatálya nem terjed ki

a) az állatkiállításokra;

b) a veszélyes ebekre.

(3) Az e rendeletben foglalt előírások betartásával összefüggő önkormányzati hatósági hatáskörök gyakorlását a Képviselő-testület a jegyzőre ruházza át.

2. A kedvtelésből tartott állatok tartásának általános szabályai

2. § Beloiannisz Község közigazgatási területén kedvtelésből tartott állatokat tartani kizárólag az állatvédelmi, közegészségügyi, állategészségügyi, környezetvédelmi és építésügyi előírások, valamint Beloiannisz Község Önkormányzat helyi építési szabályzata betartásával, e rendeletben meghatározott módon lehet.

3. § A képviselő-testület Beloiannisz község közigazgatási területén a kedvtelésből tartott állatok futtatására nem jelöl ki területet.

3. Az ebek tartásának külön szabályai

4. § Többlakásos lakóépület közös használatú helyiségeiben kutyát – amennyiben a többlakásos lakóépület a szervezeti és működési szabályzatában másként nem rendelkezik – csak pórázon lehet vezetni és biztosítani kell, hogy az eb sem állatot, sem embert ne veszélyeztessen.

4. Az állattartók közreműködési kötelezettsége

5. § (1) Ha az állattartó nem kívánja tovább tartani kedvtelésből tartott állatát, úgy köteles annak megfelelő elhelyezéséről gondoskodni és ennek érdekében az állat számára új állattartó felkutatásában – lehetőségeihez mérten – közreműködni, továbbá mindent megtenni annak érdekében, hogy az állat a lehető legrövidebb időn belül új gazdához kerüljön.

(2) Az állat tulajdonosa – amennyiben az (1) bekezdésben meghatározott kötelezettségei teljesítése során eredménnyel nem jár – köteles felajánlani az állatot ezzel foglalkozó egyesületnek, állatvédő alapítványnak.

6. § Az eb elhullását a tulajdonos köteles a területileg illetékes állatorvosnak haladéktalanul bejelenteni.

5. Záró rendelkezések

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.