Beloiannisz Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2015(II.27.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról

Hatályos: 2015. 03. 01- 2018. 10. 01

Beloiannisz Község Önkormányzat képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132.§ (4) bekezdés g) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


  1. Fejezet


1. Általános rendelkezések


1. § A rendelet célja, hogy kialakítsa a szociális ellátási formák, és az azokra való jogosultság feltételrendszerét, valamint érvényesítésének garanciális szempontjait, annak érdekében, hogy egyenlő elbánás alapján támogassa a szociális ellátásosra rászorulókat, és részükre az azonos színvonalú ellátást biztosítsa



  1. A rendelet hatálya


2. § (1) A rendelet területi hatálya kiterjed a Beloiannisz Község Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) illetékességi területén lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkező személyekre.

(2) A rendelet személyi hatálya az Sztv. 3. § (1)-(3) bekezdésében meghatározott személyekre terjed ki.



  1. Eljárási rendelkezések


  1. § (1)  Az e rendeletben szabályozott pénzbeli és természetbeni szociális ellátások megállapítása iránti kérelmet az ellátást igénylő, vagy a törvényes képviselője terjesztheti elő írásban az Adonyi Közös Önkormányzati Hivatal Beloianniszi Kirendeltségén.


(2) a rendkívüli települési támogatás iránti kérelmet e rendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani, és csatolni kell és az alábbi dokumentumokat:


a) a kérelmező, valamint a kérelmezővel közös háztartásban élők jövedelméről szóló igazolás

b) 18 évnél idősebb gyermek tanulói jogviszonyáról kiállított 30 napnál nem régebbi igazolás

c) elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás igénylése esetén az eltemettető nevére kiállított 60 napnál nem régebbi számla eredeti példánya és a halotti anyakönyvi kivonat

d) keresőképtelenség esetén a keresőképtelenséget alátámasztó 15 napnál nem régebbi orvosi vagy kórházi igazolás

e) gyógyszerköltséghez kért támogatás esetén a gyógyszerköltséget tanúsító 30 napnál nem régebbi háziorvosi igazolás

f) munkaviszony megszűnése esetén a munkáltató által kiállított, a munkaviszony megszüntetését igazoló iratok,

g) munkanélküliség esetén a munkaügyi központ igazolása arról, hogy a munkanélküli személy a munkaügyi központtal együttműködik-e

h) elemi kár esetén a helyreállítás költségeiről készített kimutatás

i) várandós anya részére nyújtott segély esetén a terhesgondozásról szóló igazolás

j) a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartás esetén a gyámhivatal határozatát a kapcsolattartás szabályozásáról

k) gyermekét egyedül nevelő kérelmező esetén a házasság felbontását, gyermekelhelyezést megállapító bírósági végzés, vagy a gyermekelhelyezésről és gyermektartásdíjról szóló szülői egyezségről kiállított irat jogerős példánya

l) minden olyan egyéb okirat, amely igazolja a kérelem indokolásában szereplő létfenntartási gondot, illetve létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetet.


(3) Amennyiben a kérelmező nem csatolja a

a) (1) bekezdés a) c) d) e) f) h) i) j) l) pontok szerinti dokumentumokat, a jegyző hiánypótlási felhívást ad ki, és annak eredménytelen eltelte esetén a kérelmet a képviselő-testület elutasítja,

b) a (1) bekezdés b) g) k) pontok szerinti dokumentumokat, annak beszerzéséről a képviselő-testület döntését megelőzően a jegyző köteles gondoskodni.


(4) A települési lakásfenntartási támogatás iránti kérelmet e rendelet 2. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.


(5) A személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatások iránti kérelmet e rendelet 3. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani. A kérelemhez mellékelni kell az adott ellátási fajtára vonatkozóan a külön jogszabályban előírt igazolásokat, nyilatkozatokat.


(6) A kérelmező a kérelem benyújtásakor köteles saját maga és háztartásában élők jövedelmi és vagyoni viszonyairól igazolást csatolni.


(7) Amennyiben a (2) bekezdésben szereplő jövedelem igazolás csatolása nem lehetséges, úgy vagyoni, jövedelmi viszonyairól büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozatot kell tenni kérelmezőnek. A nyilatkozatban foglaltak valódiságát az eljáró hatóság ellenőrizheti. Amennyiben a jövedelemnyilatkozatban foglaltakat a hatóság vitatja, akkor a jövedelem az Sztv. 10. § (6) bekezdésében, illetve a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III.27.) Korm. rendelet 3. §-ában foglaltak szerint vélelmezhető.


(8) Az Adonyi Közös Önkormányzati Hivatal Beloianniszi Kirendeltsége a kérelmező által benyújtott kérelmeket és igazolásokat, valamint a közölt adatok valódiságát megvizsgálja, szükség esetén környezettanulmányt végezhet.


(9) A háztartás azon tagjai, akik egyéni vagy társas vállalkozók, szabad foglalkozásúak, stb. nettó jövedelmüket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiadott igazolással kötelesek igazolni.


(10) A kérelmező és háztartása vagyonát, vagyoni helyzetét a pénzbeli és természetben szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól 63/2006. (III.27.) Korm. rendelet 1. számú mellékletében foglalt nyomtatványon kell igazolni és benyújtani e rendelet 1., 2., 3. számú kérelemnyomtatványok mellékleteként.


(11) E rendelet vonatkozásában jövedelemnek, illetve vagyonnak az Sztv. 4.§ (1) bekezdésének a.) és b.) pontjaiban meghatározott jövedelem, illetve vagyon minősül.


(12) Az Sztv. eltérő rendelkezése hiányában a jövedelmi viszonyok igazolásánál irányadó időszak:

a) a havi  rendszerességgel járó, nem vállalkozásból, illetve őstermelői tevékenységből (a továbbiakban együtt: vállalkozás) származó jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző  hónap jövedelmét,

b) a nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egy havi átlagát kell figyelembe venni, azzal, hogy a b) pont szerinti számításnál azon hónapoknál, amelyek adóbevallással már lezárt időszakra esnek, a jövedelmet a bevallott éves jövedelemnek e hónapokkal arányos összegében kell beszámítani. A különböző forrásokból származó jövedelmeket egybe kell számítani. A jövedelemszámításnál figyelmen kívül kell hagyni a kérelem benyújtását megelőzően megszűnt havi rendszeres jövedelmet, valamint a vállalkozásból származó jövedelmet, feltéve, hogy a vállalkozási tevékenység megszűnt. A vállalkozási tevékenység akkor tekinthető megszűntnek, ha a vállalkozói engedélyt, illetve az őstermelői igazolványt visszaadták, vagy visszavonták, illetőleg a társas vállalkozást törölték a cégjegyzékből.



(13) Sürgős szükség esetén – ha az igénylő életkörülményei az azonnali segítséget indokolják – a támogatás, bizonyítási eljárás nélkül, az igénylő nyilatkozata alapján megadható, a bizonyítékok utólagos csatolása mellett.


(14) Ha a kérelmező jövedelmi és vagyoni viszonyairól valótlan adatot közöl, vagy a szociális ellátást biztosító szervet egyéb módon megtéveszti, köteles az ellátást az Sztv. 17. §-ban meghatározottak szerint visszafizetni.


  1. § (1) A pénzbeli ellátások kifizetése utalással történik, amennyiben kérelmező rendelkezik bankszámlaszámmal.


(2) Amennyiben kérelmező nem rendelkezik bankszámlaszámmal, úgy az ellátást postai úton kell kifizetni.


(3) A bizottság rendkívüli indokolt esetben engedélyezheti a pénzbeli ellátások házipénztárból történő kifizetését.


(4) A rendszeres pénzbeli települési támogatást utólag, minden hónap 5.-ig kell folyósítani bankszámlára történő utalás esetén. Postai úton történő kifizetés, illetve házi pénztárból történő kifizetés esetén minden hónap 20.-ig kell folyósítani a támogatást.


(5) Az eseti pénzbeli támogatást a támogatást megállapítását követő 15 napon kell folyósítani.


  1. § A jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítésére az Szt. 17. §-át kell megfelelően alkalmazni.


6. § (1) A szociális ellátásban részesülő személy a jogosultság feltételeit érintő lényeges tényekben, körülményeiben, jövedelmi, vagyoni viszonyaiban, lakcímében történt változást 15 napon belül köteles írásban bejelenteni és igazolni az Adonyi Közös Önkormányzati Hivatal Beloianniszi Kirendeltségén. Ilyen esetben a támogatásra való jogosultságot újból vizsgálni kell.

(2) A jogosultság feltételeit érintő lényeges körülménynek minősül, ha a jogosult:

  1. jövedelmi, vagyoni viszonyaiban, illetve szociális helyzetében olyan változás következik be, amelynek eredményeként az egy főre jutó havi nettó jövedelem 10%- nál magasabb mértékben változik,
  2. közös háztartásban élők létszáma változik,
  3. lakóhelyében, tartózkodási helyében változás következik be

(3) A bejelentési kötelezettség elmulasztása az ellátás megszüntetését vonhatja maga után.

(4) Az Adonyi Közös Önkormányzati Hivatal Beloianniszi Kirendeltsége a szociális ellátások körében rendszeres ellenőrzésre jogosult, indokolt esetben köteles. Az ellenőrzés módjai: meghallgatás, helyszíni szemle, környezettanulmány, jövedelmi viszonyok ellenőrzése.




II. Fejezet

Pénzbeli szociális ellátások


7. § (1) Az Önkormányzat képviselő-testülete e rendelet alapján a jogosult részére települési támogatást nyújt.


 8. § A pénzbeli települési támogatás formái:

a) rendkívüli települési támogatás:

b) települési lakásfenntartási támogatás


  1. Rendkívüli települési támogatás


9.§ A Képviselő-testület kérelemre vagy hivatalból rendkívüli települési támogatást nyújt annak a személynek, aki létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzd és a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 10. §-ban meghatározott összeget.



10.§ (1) A 9. § szerinti jövedelemhatár

a) az időszakosan fellépő vagy tartósan fennálló létfenntartási gond, 

b) betegség miatt jelentkező, nem várt többletkiadás

c) iskoláztatás miatt jelentkező, nem várt többletkiadás

d) a válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása miatt jelentkező, nem várt többletkiadás

e) a gyermek fogadásának előkészítése miatt jelentkező, nem várt többletkiadás

f) a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartása, miatt jelentkező, nem várt többletkiadás

g) a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások miatt jelentkező, nem várt többletkiadás

h) a gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségkérés

esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-a, egyedül élő esetén 200 %-a.


(2) A 9. §  szerinti jövedelemhatár

a) haláleset

b) elemi kár elhárítása

c) elemi kár helyreállítása

esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-a.


11.§  Az rendkívüli települési támogatást a képviselő-testület eseti jelleggel adhatja.



12.§ (1) A rendkívüli települési támogatás megállapítása iránt benyújtott kérelmet a képviselő-testület az eset összes körülményét mérlegelve bírálja el.


(2) A rendkívüli települési támogatás alkalmankénti összege – a (3) bekezdésben foglalt kivétellel – 2.000.-forinttól 10.000.-forintig terjedhet.

(3) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapított rendkívüli települési támogatás összege 15.000 Ft.


13. § (1) Az eltemettető az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulására igényelt rendkívüli települési támogatás iránti kérelmét a közeli hozzátartozójának elhalálozása napjától számított 60 napon belül nyújthatja be.


(2) A kérelmező és a vele közös háztartásban élő családtagjai számára az ugyanazon rendkívüli élethelyzetre vagy létfenntartási gondra való hivatkozással 30 napon belül ismételten benyújtott kérelemre rendkívüli települési támogatás - kivéve az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás igénylése esetén - nem állapítható meg.


(3) A képviselő-testület az rendkívüli települési támogatás megállapítása iránti kérelem elbírálásával egyidejűleg dönt arról, ha a megállapított segély felhasználásáról elszámolási kötelezettséget ír elő. Amennyiben az elszámolásról a képviselő-testület a kérelem elbírálásakor nem rendelkezik, a megállapított rendkívüli települési támogatás szabadon felhasználható.


(4) A képviselő-testület az rendkívüli települési támogatás felhasználásának ellenőrzése keretében a felhasználást alátámasztó dokumentumok – így különösen számla, nyugta - bemutatására hívhatja fel a jogosultat. Az elszámolási kötelezettség teljesítésére a képviselő-testület 30 napnál rövidebb határidőt nem határozhat meg.


(5) Az a személy, aki a (3)-(4) bekezdés szerinti elszámolási kötelezettségének felhívás ellenére sem tesz eleget, rendkívüli települési támogatásban az elszámolási kötelezettség elmulasztásától számított 12 hónapig nem részesülhet.


14. § A Képviselő-testület a rendkívüli települési támogatás megállapítására vonatkozó hatáskörét a Szociális Bizottságra ruházza át.


2. Települési lakásfenntartási támogatás

15. § (1) Települési lakásfenntartási támogatásra jogosult az a szociálisan rászoruló háztartás, melynek jelentős havi lakásfenntartási kiadásai vannak és teljesülnek az e rendeletben meghatározott egyéb feltételek.


(2) Az (1) bekezdés alkalmazásában szociálisan rászorult az a személy,  ahol a háztartásban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100 %-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.


  1. A települési lakásfenntartási támogatás iránti kérelmet a rendelet 3. § (4) bekezdése szerinti nyomtatványon kell benyújtani, és csatolni kell a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások igazolására szolgáló, a kérelem benyújtását megelőző utolsó 3 havi iratot, számlát vagy annak másolatát.


(4) A kérelem elbírálásakor figyelembe vehető lakásfenntartási kiadások: a villanyáram, víz- és gázfogyasztás, a csatornahasználat díja, a szemétszállítási díj, a lakbér, az albérleti díj, és a tüzelőanyag ára.


16. § (1) A települési lakásfenntartási támogatást rendszeres települési támogatás formájában lehet nyújtani. A támogatás havi rendszerességgel, legalább 3 és maximum 12 hónapra lehet megállapítani.


  1. Az egy hónapra megállapított rendszeres települési lakásfenntartási támogatás összege 2.500 Ft.


(3)   A települési lakásfenntartási támogatást a kérelem benyújtása hónapjának első napjától kell megállapítani.


(4) Lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.


17. § A képviselő-testület a települési lakásfenntartási támogatásra való jogosultság egyéb feltételeként a kérelem benyújtója, illetve az ellátás jogosultja számára a lakókörnyezete rendezettségének biztosítására vonatkozóan az alábbi együttes feltételeket határozza meg:

a) tiszta legyen

aa) a kérelemmel, illetve az ellátással érintett lakás vagy a ház (a továbbiakban: ház),

ab) a ház udvara, kertje,

ac) a ház kerítéssel - kívül - határos területe, a járda,

b) a ház vonatkozásában biztosítva legyen a higiénikus állapot.



18. § (1) A 17. §-ban meghatározott feltételeket a kérelmező vagy a jogosult által életvitelszerűen lakott lakókörnyezetére kell vonatkoztatni.


  1. A rendeletben megállapított feltételek teljesítésére a kérelmezőt, illetve a jogosultat megfelelő, de legalább ötnapos határidő tűzésével – az elvégzendő tevékenységek konkrét megjelölésével – fel kell szólítani. Amennyiben a kérelmező vagy a jogosult a feltételeknek felszólítás ellenére sem tesz eleget, a kérelmet el kell utasítani, vagy a megállapított támogatást meg kell szüntetni.


  1. A lakhatási támogatásra való jogosultságot megállapító határozatban rendelkezni kell a lakókörnyezet rendezettségének biztosítására vonatkozó kötelezettségekről.





III. Fejezet

Természetben nyújtott támogatások


19. § A természetben nyújtott támogatások formái:

a) rendkívüli települési támogatás

b) köztemetés



  1. Természetben nyújtott rendkívüli települési támogatás


20. § A képviselő-testület a rendkívüli települési támogatást

a) tüzelő

b) élelmiszercsomag

c) tankönyv- és tanszervásárlási támogatás

d) intézményi térítési díj kifizetése

formájában természetbeni szociális ellátásként is nyújthatja az e rendelet 9-14. § -ban meghatározott feltételek szerint.



  1. Köztemetés

21. § Az Szt. 48. § -a szerinti köztemetésekről átruházott hatáskörben a Polgármester gondoskodik.


IV. Fejezet

Szociális alapszolgáltatások


22. § Beloiannisz Község Önkormányzat az Sztv. 57. § (1) bekezdés szerinti szociális alapszolgáltatások közül

a) az étkeztetést és

b) a házi segítségnyújtást

biztosítja.


A személyes gondoskodást nyújtó ellátások közös szabályai


23. § (1) A képviselő-testület az Önkormányzat működési területén biztosítja az arra rászoruló lakosok részére a személyes gondoskodást nyújtó szociális alapellátásokat.


(2) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátást kérelemre lehet megállapítani.



(3) A (2) bekezdés szerinti kérelemről a Szociális Bizottság dönt.


(4) A személyes gondoskodás körébe tartozó ellátás igénybevételéről a szociális bizottság döntését követően, az ellátás igénybevételének megkezdése előtt az ellátást igénylővel, illetve törvényes képviselőjével megállapodást kell kötni. A megállapodás aláírására a Szociális Bizottság elnöke jogosult.


(5) A megállapodás kötelező tartalmi elemei:

a) az ellátás megkezdésének időpontja

b) az ellátás időtartama

c) az ellátásért fizetendő személyi térítési díj összege, a személyi térítési díj megfizetésének módja, ideje

d) a szolgáltatás nyújtásának helye

e) az ellátástól való távolmaradás esetén (pl. betegség, kórházi ápolás, elutazás) az előzetes bejelentési kötelezettség szabályai

f) az ellátás megszüntetésének eseteire vonatkozó figyelmeztetésre.



24. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás megszűnik:

a) határozott idejű megállapodás esetén a megjelölt időtartam lejárt, vagy a meghatározott feltétel bekövetkezett,

b) az ellátott halála esetén.


(2) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátást meg kell szüntetni

a) az ellátott, vagy törvényes képviselője erre vonatkozó kérelme alapján

b) az ellátott részéről a jogosultság jogszabályi feltételei nem állnak fenn

c) az ellátott életvitelszerű tartózkodása Beloiannisz községben megszűnik

d) az ellátott az ellátást előzetes bejelentés nélkül tartósan (legalább 2 hétig) nem veszi igénybe, s ezt utólag elfogadható módon nem menti ki;

e) az ellátott magatartásával az ellátást lehetetlenné teszi, vagy akadályozza;

f) az ellátott térítési díjfizetési kötelezettségének felszólítás ellenére 2 hónapig nem tesz eleget.


(3) Az ellátás megszűnésének megállapításáról és az ellátás megszüntetéséről a Szociális Bizottság dönt. Az ellátás megszüntetéséről a Szociális bizottság elnöke írásban értesíti az ellátottat. Ha az ellátott vagy törvényes képviselője az ellátás megszüntetésével nem ért egyet, az erről szóló értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül a Képviselő-testülethez fordulhat.

(4) A megállapodás megszűnése vagy megszűntetése esetén a felek egymással elszámolnak az esedékes, illetve a hátralékos térítési díj befizetési kötelezettségről.


Étkeztetés


25. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó ellátások körében az önkormányzat alapellátásként, önállóan, intézmény létrehozása nélkül szociális étkeztetést biztosít. Az önkormányzat önálló főzőkonyhát nem működtet, tálaló konyhát üzemeltet. Az Önkormányzat az Sztv. 62. §-a szerinti étkeztetést

a) jogosult általi elvitellel, vagy

b) kiszállítással biztosítja.


(2)  Étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a napi egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni, akik önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek azt biztosítani.


(3) A szociális étkezés igénybevétele szempontjából szociálisan rászorult, aki

a.) 65. életévét betöltötte, vagy

b) korhatárra tekintet nélkül,

ba) egészségi állapota miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki mozgásában korlátozott, krónikus, vagy akut megbetegedése, fogyatékossága miatt önmaga ellátásáról – részben vagy teljesen – nem tud gondoskodni, melyet háziorvosa vagy szakorvosa által kiállított igazolással igazol, vagy

bb) fogyatékossága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény alapján fogyatékossági támogatásban részesül, melyet fogyatékossági támogatást, vakok személyi járadékát, illetve magasabb összegű családi pótlékot megállapító, folyósítását igazoló határozattal, szakvéleménnyel, illetve irattal igazol, vagy

bc) pszichiátriai betegsége, illetve szenvedélybetegsége miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igényel, önmaga ellátására részben képes, melyet háziorvosa vagy szakorvosa által kiállított igazolással igazol, vagy

bd) hajléktalansága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki bejelentett lakóhellyel nem rendelkezik.


(4) Az étel kiszállításáról igény esetén az Önkormányzat a szociális gondozója gondoskodik.


(5) Az étkeztetés térítési díját külön rendelet szabályozza.


Házi segítségnyújtás


26. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó ellátások körében az önkormányzat alapellátásként, önállóan, intézmény létrehozása nélkül házi segítségnyújtást biztosít.


(2) Házi segítségnyújtás keretében a szolgáltatást igénybe vevő személy saját lakókörnyezetében kell biztosítani az önálló életvitel fenntartása érdekében szükséges ellátást, a szociális rászoruló személyek részére, előzetes gondozási szükséglet vizsgálat alapján.


(3) A házi segítségnyújtás igénybevételére jogosult, aki önmaga ellátására egészségi állapota miatt önállóan nem képes, és nincs olyan hozzátartozója, aki az ellátásában segítséget tud nyújtani.


(4) Az ellátásért térítési díjat nem kell fizetni.




V. Fejezet

Záró rendelkezések



27. § E rendelet 2015. március 1. napján lép hatályba.

28. § Hatályát veszti  a szociális igazgatásról és a szociális ellátások helyi szabályairól szóló  5/2009. (VI.5.) számú rendelet, az azt módosító 5/2012 (VII.02.), 3/2013 (IV.30.), 6/2013 (VI.28.), 11/2013 (XII.31.), valamint 6/2014 (IV.29.) számú rendeletek.




            Papalexisz Kosztasz                                                     Földi Ilona

                polgármester                                                                jegyző