Beloiannisz Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2015(III.31.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról

Hatályos: 2015. 05. 01- 2021. 06. 30

Beloiannisz Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2015(III.31.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról

Beloiannisz Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92. § (1) bekezdés a) pontjában, kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatiról szóló 2011. évi CLXXXIX. Törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya kiterjed Beloiannisz Község Önkormányzat (továbbiakban: Önkormányzat) által fenntartott személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatási formák közül az

  • a) étkeztetésre és a
  • b) házi segítségnyújtásra.

2. § Az 1. § b) pontjában meghatározott szolgáltatásért térítési díjat nem kell fizetni.

3. § (1) Az 1. § a) pontjában meghatározott szolgáltatásért térítési díjat kell fizetni.

(2) A szolgáltatási önköltség összesen 680 Ft/adag, mely

  • a) 480 Ft/adag nyersanyagnormából és
  • b) 200 Ft/adag rezsiköltségből áll.

(3) Az étkeztetés intézményi térítési díja: 480 Ft/adag

(4) Az étel igénybevétel helyére történő kiszállítása esetén a kiszállításért külön díjat nem kell fizetni.

4. § (1) A 3. § (4) bekezdésben megállapított térítési díjnál alacsonyabb összegű térítési díj (továbbiakban: kedvezményes díj) az e rendeletben foglaltak szerint állapítható meg.

(2) 380 Ft/adag kedvezményes díj fizetésére köteles az az ellátást igénybe vevő, akinek rendszeres havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 150%-át.

5. § A 3-4. §-ban meghatározott díjak a 27% Áfa összegét tartalmazzák.

6. § A fizetendő személyi térítési díj megállapításáról a vonatkozó jogszabályi előírások és e rendelet alapján a Szociális Bizottság dönt.

7. § (1) A személyi térítési díjat havonta utólag, tárgyhót követő hónap 15. napjáig kell befizetni az Önkormányzat költségvetési elszámolási számlájára vagy az Önkormányzat alkalmazásában álló, a szociális alapellátási feladatokat ellátó szociális gondozónál.

(2) A személyi térítési díjat a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 119. §-ban felsorolt személyek kötelesek megfizetni.

(3) A szociális gondozó az (1) bekezdés szerint beszedett térítési díjak teljes összegét haladéktalanul befizeti az Önkormányzat bankszámlájára.

(4) A szociális gondozó ellenőrzi és az Adonyi Közös Önkormányzat Beloianniszi Kirendeltségének gazdálkodási előadója havonta ellenőrzi a térítési díj fizetésére köteles személy díjfizetési kötelezettségének teljesítését. Ha a kötelezett a befizetést elmulasztotta, a jegyző 15 napos határidő megjelölésével a fizetésre kötelezett személyt írásban felhívja az elmaradt térítési díj befizetésére. Ha a határidő eredménytelenül telt el, a jegyző a kötelezett nevét, lakcímét és a fennálló díjhátralékot nyilvántartásba veszi és a két hónapot meghaladó hátralékról tájékoztatja Beloiannisz Község Önkormányzat Szociális Bizottságát.

8. § (1) Ez a rendelet 2015. május 1.-jén lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló 7/2014( IV.29. ) önkormányzati rendelet.