Beloiannisz Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2017. (VII.13.) önkormányzati rendelete

a házasságkötés hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő engedélyezésének szabályairól, valamint a fizetendő díjak mértékéről

Hatályos: 2017. 07. 14

Beloiannisz Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2017. (VII.13.) önkormányzati rendelete

2017.07.14.

a házasságkötés hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő engedélyezésének szabályairól, valamint a fizetendő díjak mértékéről

Beloiannisz Község Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Beloiannisz Község közigazgatási területén történő házasságkötésre terjed ki.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) hivatali helyiség: az Adonyi Közös Önkormányzati Hivatal Beloianniszi Kirendeltségének tanácsterme (2455 Beloiannisz, Szarafisz u. 2.).

b) hivatali munkaidő: Adonyi Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott hivatali munkarend.

3. A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésnek szabályai

3. § (1) Házasságkötést lebonyolítani munkanapokon, valamint szombati napokon lehet, ünnepnapokon házasságkötés nem tartható.

(2) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötést kizárólag munkaidőn kívül, az (1) bekezdésben meghatározott napokon lehet lebonyolítani.

(3) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés szándékát a házasságkötés tervezett időpontját megelőzően legalább 30 nappal írásban jelezni kell a jegyző felé. Az engedélyezés során figyelemmel kell lenni a már előjegyzésbe vett házasságkötésekre, azok lebonyolítását az engedélyezendő hivatalon kívüli házasságkötés nem veszélyeztetheti.

(4) Amennyiben rendkívüli esemény indokolja, különös tekintettel a házasuló felek valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapotára, a (3) bekezdésben foglalt feltételek teljesítése nélkül is lebonyolítható a házasságkötés egészségügyi és szociális intézményben, továbbá lakáson.

(5) Hivatali helyiségen kívüli helyszínen a házasságkötés lebonyolítása csak akkor engedélyezhető, ha az esemény tekintélye nem csorbul.

(6) Nem engedélyezhető hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés a résztvevők testi épségét veszélyeztető körülmények között.

4. A házasságkötés lebonyolításának díjazása

4. § (1) A házasságkötés lebonyolításáért hivatali helyiségen kívül 50.000, -Ft térítési díjat kell fizetni azzal, hogy a 3. § (4) bekezdésben meghatározott ok miatt megtartásra kerülő házasságkötés lebonyolításának díja indokolt esetben, méltányosságból elengedhető. Az erre vonatkozó kérelmet a házasságkötés szándékának bejelentésekor lehet benyújtani.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott indokolt eset különösen, ha a házasuló felek valamelyike

a) jövedelemmel nem rendelkezik, vagy háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét,

b) tartósan beteg,

c) balesetet szenvedett,

d) elemi kár érte.

(3) A (1) bekezdésben meghatározott díjat az Adonyi Közös Önkormányzati Hivatal Beloianniszi Kirendeltségének házi pénztárába, csekken vagy átutalással, a házasuló felek valamelyike köteles megfizetni a házasságkötés időpontját megelőzően legalább 5 nappal. Amennyiben a díj megfizetése csekken vagy átutalással történik, úgy a befizetésről szóló igazolást az anyakönyvvezetőnek haladéktalanul be kell mutatni.

5. Az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértéke

5. § A hivatali helyiségben, hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés lebonyolításában, valamint a hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő vagy eseményenként nettó 5.000, - Ft díjazás illeti meg.

6. Záró rendelkezések

6. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a házasságkötés engedélyezésének szabályairól és a fizetendő díjakról szóló 13/2015. (IX.14.) önkormányzati rendelet.