Beloiannisz Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2017. (VIII.31.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetéséről, valamint a levegőtisztaság-védelem helyi szabályozásáról

Hatályos: 2017. 09. 01- 2023. 10. 11

Beloiannisz Község Önkormányzat Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdése b) pontjában kapott felhatalmazás alapján a levegőtisztaság-védelmi követelmények érvényre juttatása érdekében az alábbi rendeletet alkotja:


1. A rendelet hatálya


1. § (1) A rendelet területi hatálya kiterjed Beloiannisz község közigazgatási területére.

(2) A rendelet személyi hatálya Beloiannisz község közigazgatási területén kiterjed a természetes és jogi személyekre, valamint a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre.


2. Értelmező rendelkezések


2. § E rendelet alkalmazásában:

1. Avar és kerti hulladék: a kert használata során keletkező, és további hasznosításra nem kerülő növényi maradvány (avar, falomb, kaszálék, nyesedék, egyéb növényi maradvány)

2. Hasznosítás: a kerti hulladék komposztálása.

3. Háztartási hulladék: az emberek mindennapi élete során a lakásokban, valamint a pihenés, üdülés céljára használt helyiségekben, a lakóházak közös használatú helyiségeiben és területein, valamint az intézményekben keletkező veszélyesnek nem minősülő szilárd hulladék.

4. Légszennyező anyag: a levegő természetes minőségét hátrányosan befolyásoló olyan anyag, amely természetes forrásból, vagy az emberi tevékenység közvetlen vagy közvetett eredményeként kerül a levegőbe, és amely káros vagy káros lehet az emberi egészségre, a környezetre, illetve károsítja vagy károsíthatja az anyagi javakat.


3. Az avar és kerti hulladék nyílt téri égetésére vonatkozó szabályok


3. § (1) Az avar és kerti hulladék ártalmatlanítása elsősorban hasznosítással történhet.

(2) Az avar és kerti hulladék kezeléséről, ártalmatlanításáról az ingatlan tulajdonosa, ha a tulajdonos és a használó nem azonos, a használó köteles gondoskodni.

(3) Avar és kerti hulladék égetése közterületen tilos.

(4) Nyílt téren csak növényi eredetű hulladékot lehet égetni. Lakott területen kívül is kizárólag avar-és kerti hulladéknak minősülő anyagot lehet égetni.


4. § (1) Avar és kerti hulladékot égetni kizárólag szélcsendes időben, április 1-jétől április 30-ig és október 1-jétől november 30-ig szerdánként, 7:00 órától 20:00 óráig és vasárnaponként 16:00 órától 20:00 óráig lehet, kivéve, ha e nap ünnepnapra esik.

(2) Tilos az avar és kerti hulladék égetése párás, tartósan ködös, esős időben.

(3) Avar és kerti hulladékot csak olyan helyen szabad égetni, ahol az égetés a személyi és vagyoni biztonságot nem veszélyezteti, és környezeti kárt nem okoz.

(4) Az égetést csak 18 éven felüli cselekvőképes személy végezheti. 

(5) Avar és kerti hulladék kizárólag személyes felügyelet mellett, a tűzvédelmi szabályok szigorú betartásával égethető. Veszély esetén a tűz eloltásáról az égetést végző személy köteles gondoskodni.


5. § (1) A füstképződés csökkentése érdekében az avart és kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell, eltüzelése csak folyamatosan, kis adagokban történhet.

(2) Nagy mennyiségű füstöt termelő anyagot (nedves kerti hulladék) égetni tilos. Az égetést végző személy túlzott füst- illetve koromképződés esetén köteles a tüzet eloltani, és a levegőszennyezést megszüntetni.

(3) Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot, különösen műanyagot, gumit, vegyszert, festéket, gyógyszermaradványt, egyéb veszélyes hulladékot.

(4) Ha jogszabály másként nem rendelkezik, lábon álló növényzet, tarló, növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék égetése tilos.


4. A szabadtéri tűzgyújtás szabályai


6. § (1) A hatóságilag elrendelt általános tűzgyújtási tilalom alól e rendelet nem ad felmentést.

(2) A szabadban tüzet gyújtani, tüzelőberendezést használni csak úgy szabad, hogy az a környezetére tűz- vagy robbanásveszélyt ne jelenthessen.

(3) A szabadban tüzet és üzemeltetett tüzelőberendezést őrizetlenül hagyni nem szabad, és veszély esetén, vagy ha nincs rá szükség, a tüzet azonnal el kell oltani.


7. § (1) A tűzgyújtás és a tüzelő berendezés használatának helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetve a tűz eloltható.

(2) Erdő területén és annak 100 m-es körzetében tüzet gyújtani csak a kiépített és kijelölt tűzrakóhelyen szabad.


5. Háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó szabályok


8. § (1) Az egyedi fűtéssel rendelkező lakóházakban megfelelően karbantartott tüzelőberendezésekben csak a berendezésre engedélyezett tüzelőanyagot szabad égetni.

(2) A tüzelőanyag az egészségre káros égésterméket kibocsátó anyagot, egyéb veszélyes hulladékot nem tartalmazhat.

(3) Veszélyes hulladék nyílt téri, illetőleg háztartási tüzelőberendezésben való égetése tilos.


9. § (1) Kis mennyiségben keletkező papírhulladék, veszélyesnek nem minősülő fahulladék háztartási tüzelőberendezésben történő égetése külön engedély nélkül végezhető.

(2) Tilos minden olyan háztartási tevékenység folytatása, a környezeti levegő olyan mértékű megterhelése, amely légszennyezést vagy határértéken felüli légszennyezést okoz.


6. A rendeletben foglaltak megszegésének következményei


10.§   (1) Amennyiben a természetes személy, jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet a rendeletben foglalt szabályokat megszegi és ezen magatartása nem minősül szabálysértésnek vagy bűncselekménynek,

a) természetes személy esetén 5.000-200.000 forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható,

b) jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetén 50.000-2.000.000 forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

(2) Az eljárás lefolytatása a jegyző hatáskörébe tartozik, az eljárásra a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni. A bírság ismételten kiszabható, ha a meghatározott magatartásra vonatkozó rendelkezést a jogsértő ismételten megszegi.


7. Záró rendelkezések


11.§ (1) Ez a rendelet 2017. szeptember 1. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Beloiannisz Község Önkormányzat Képviselő-testületének az avar és kerti hulladék égetéséről, valamint a levegőtisztaság-védelem helyi szabályozásáról szóló 2/2011. (II.15.) számú önkormányzati rendelete.



                                                                                                                                                               

Papalexisz Kosztasz                                    Földi Ilona jegyző nevében és megbízásából

                          polgármester                                                       Bokor Erika aljegyző