Beloiannisz Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2018. (II.23.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2018. évi költségvetéséről

Hatályos: 2018. 02. 24- 2018. 07. 26

Beloiannisz Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény, valamint az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § értelmében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és f) pontjaiban meghatározott feladatkörében eljárva az önkormányzat 2018. évi költségvetéséről a következőket rendeli el:


1. Általános rendelkezések


1. §      A rendelet hatálya Beloiannisz Község Önkormányzat (továbbiakban: önkormányzat), terjed ki.


  1. A költségvetés előirányzatai


2. §      (1)   A képviselő-testület – figyelemmel az Áht. 23. § - ára – az önkormányzat, 2018. évi költségvetését 79 406 115,- Ft költségvetési bevétellel, 79 406 115,- Ft költségvetési kiadással, 0 Ft költségvetési egyenleggel állapítja meg.


(2)   Az önkormányzat költségvetési bevételi előirányzata 79 406 115,- Ft melyből


       a)  működési költségvetési bevétel                                             43 502 948,- Ft, ebből

aa)

ab)

működési célú támogatások

kiegészítő támogatás (MÜKI)

  24 332 948,- Ft

                  0,- Ft

ac)

közhatalmi bevételek

11 840 000,- Ft

ac)

működési bevételek

  7 330 000,- Ft




       b) finanszírozási bevételek:                                                       35 903 167,- Ft


       c)  felhalmozási költségvetési bevétel                                                    0,- Ft, ebből

ca)

cb)

cc)

felhalmozási célú támogatások (pályázat)    

felhalmozási bevétel (ingatlan eladás)

felhalmozási célú átvett pe.

       0,- Ft

         0,- Ft

0,- Ft




c)



(3)       Az önkormányzat kiemelt költségvetési kiadási előirányzata 79 406 115,- Ft, melyből


       a)  működési költségvetési kiadás                                               46 927 000,- Ft, ebből

aa)

személyi juttatások

10 627 000,- Ft

ab)

munkaadót terhelő járulékok és

szociális hozzájárulási adó

2 071 000,- Ft

ac)

dologi kiadások

16 239 000,- Ft

ad)

ellátottak pénzbeli juttatásai

2 100 000,- Ft

ae)

egyéb működési célú kiadások – támogatások

4 100 000,- Ft

af)

tartalékok

8 790 000,- Ft


       b) felhalmozási költségvetési kiadás                                          32 479 115,- Ft, ebből

ba)

beruházások   

           130 000,- Ft

bb)

felújítások

         52 349 115,- Ft







3. §      A képviselő-testület 2018. évre hitelfelvételt nem irányoz elő, és adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásból fennálló kötelezettséget 2018. évre nem tervez.


4. §      A képviselő-testület 2018. évben Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. tv. 3. § (1) bekezdésében meghatározott adósságot keletkeztető ügyletet nem tervez az önkormányzatnál.


  1. A költségvetés szerkezete


5. §      Az önkormányzat a 2018. évi költségvetés bevételi kiadási előirányzatait az önkormányzat és költségvetési szervei költségvetését az 1-4. melléklet szerint hagyja jóvá.


6. §      A működési és felhalmozási célú bevételeket és kiadásokat bemutató mérleget a 5. melléklet tartalmazza.


7. §      A képviselő-testület a 2018. évre engedélyezett létszámadatait az 1. mellékletben rögzítettek szerint hagyja jóvá.


8. §      Az önkormányzat 2018. évi költségvetési előirányzatainak felhasználási ütemtervét a 6. melléklet tartalmazza.


9. §      Beloiannisz Község Önkormányzat költségvetési előirányzatainak kötelező feladatok, önként vállalt feladatok és államigazgatási feladatok kormányzati funkciók szerinti bontását a 7-8. melléklet tartalmazza.


10. §    A több éves kihatással járó döntéseket a 9. melléklet tartalmazza.


11. §    Az önkormányzat által nyújtott közvetett támogatásokat a 10. melléklet mutatja be.


12. §    Az önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből fennálló kötelezettségeit a 11. melléklet tartalmazza.


13. §    A költségvetés 1-4. mellékletében kimutatott kiadási bevételi előirányzatok részletezését az önkormányzat elemi költségvetésében kell rögzíteni.


4. A költségvetés végrehajtásának szabályai


14. §    (1)   Az Önkormányzatnak a jóváhagyott éves költségvetés alapján, a vonatkozó jogszabályokban meghatározott követelmények és feltételek érvényesítésével kell működniük és gazdálkodniuk a gazdaságosságra, a hatékonyságra és az eredményességre vonatkozó előírások, a gazdálkodási, számviteli szabályok maradéktalan betartása, és az ellenőrizhetőség szempontjainak biztosítása mellett.


            (2)   Az önkormányzat gazdálkodásának pénzügyi bonyolítását az Adonyi Közös Önkormányzati Hivatal pénzügyi irodája végzi.

           

            (3)   A rendelet mellékleteiben kimutatott bevételi előírások és kiadási lehetőségek előirányzatának teljesítése a jogszabályok, az önkormányzat rendeletei és határozatai alapján történhet. A kiadási előirányzat nem jár felhasználási kötelezettséggel.


            (4)   Amennyiben a tervezett bevételek nem folynak be, a tervezett kiadási előirányzatok nem teljesíthetők.


            (5)   A tárgy évi fizetési kötelezettség csak a jóváhagyott kiadási előirányzatok mértékéig - a bevételi tervek teljesítési ütemére és az 1/12-ed finanszírozásra való figyelemmel – vállalható és a kifizetések is ezen összeghatárig rendelhetők el.


            (6)   A kiadások készpénzben történő kifizetésének rendelkezései a Pénzkezelési Szabályzatban kerültek rögzítésre.


            (7)   A zárszámadási rendelet hatályba lépéséig a várható pénzmaradvány terhére kötelezettség nem vállalható.


15. §    A polgármester az önkormányzat 2018 évi költségvetésének I. félévi, valamint a III. negyedéves gazdálkodás helyzetéről, az Áht. rendelkezései szerint köteles tájékoztatni a képviselő-testületet.



  1. Előirányzat változással, forrásbiztosítással kapcsolatos hatáskörök


16. §    (1)   A képviselő-testület az önkormányzat jóváhagyott kiadási előirányzatai közötti átcsoportosítási jogát 500 000 forint összeghatárig a polgármesterre ruházza át, a képviselő-testület utólagos tájékoztatási kötelezettsége mellett.


(2)   Az önkormányzat költségvetésben nem szereplő – év közben jelentkező – feladatok megvalósítására – amennyiben annak fedezete biztosított – a polgármester 200 000 forintig kötelezettséget vállalhat, a képviselő-testület utólagos tájékoztatási kötelezettsége mellett.


(3)   Ha év közben az Országgyűlés az Áht. 34. § (4) bekezdésében meghatározott módon, a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően a polgármesternek az önkormányzat szervezeti és működési szabályzata szerint összehívott rendkívüli ülése elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.


(4)   Amennyiben év közben a gazdálkodási feltételekben olyan kedvezőtlen változások következnek be, melyek a költségvetés végrehajtását alapvetően veszélyeztetik, a polgármester a képviselő-testület utólagos tájékoztatása mellett a kiadási előirányzatokat átmenetileg zárolhatja.



17. §    A képviselő-testület szükség szerint, de évente legalább három négy alkalommal – a II. negyedévben, a III. negyedévben az I. félévi gazdálkodásról szóló beszámolóval, a IV. negyedévben a háromnegyedéves beszámolóval együtt, valamint legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig – december 31-i hatállyal – módosítja a rendeletét.


18. §    Az önkormányzati gazdálkodás során év közben létrejött költségvetési többletet, átmenetileg szabaddá váló pénzeszközöket pénzintézet útján kell hasznosítani, az ezzel kapcsolatos pénzügyi műveletek lebonyolítására a képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, a képviselő-testület utólagos tájékoztatási kötelezettsége mellett.


19. § (1) Az önkormányzati tartalékok felhasználásáról és zárolt előirányzatok feloldásáról kizárólag a képviselő-testület dönt.


          (2) A finanszírozási célú műveletek közül a külső műveletekkel (hitel) kapcsolatos      döntések a képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartoznak.


6. Létszám és bérgazdálkodásra vonatkozó rendelkezések


20. §    A képviselő-testület az önkormányzat engedélyezett létszám keretét 2018. január 1-től 4,5 főben határozza meg.


21. §    Az Adonyi Közös Önkormányzati Hivatal közszolgálati alkalmazottai tekintetében, Magyarország 2018. évi központi költségvetéséről szóló 2017 évi C. törvény 57. § (1) bekezdésében meghatározottaknak megfelelően – az illetményalap 2018. évben 38.650,- Ft.


22. § (1) A költségvetési szerv vezetője munkáltatói és bérgazdálkodói jogkörének gyakorlása során nem vállalhatnak olyan tartós kötelezettséget, amelyhez többlet költségvetési támogatás szükséges.


23. § (1) A képviselő-testület a polgármesteri cafetéria keret összegét bruttó 200.000,- Ft/fő/év, összegű, a közalkalmazottai számára nettó 8.000 Ft/hó (Erzsébet utalvány) természetbeni juttatást állapít meg.


            (2) Egyéb költségtérítésként 1.000,- Ft/fő/hó bankszámla vezetéshez kapcsolódó költségtérítést határoz meg.


 (3)  Csekélyértékű ajándékra évi három alkalommal, a minimálbér 10 %-aval kell tervezni foglalkoztatottanként.


  1. Egyéb feladatok, feladat változások


24. § (1)      A normatív állami hozzájárulásokat megalapozó feladatmutatók évközi változásáról azok csökkenése esetén tárgyév április 25-éig, október 10-éig, növekedése esetén legkésőbb július 25-éig a költségvetési szerv vezetője köteles az igénylésért felelős Pénzügyi Iroda részére adatot szolgáltatni.


(2)   A költségvetési szervek vezetője felelős a feladatmutatókhoz kötött állami normatív hozzájárulások igénylését megalapozó mutatószámok (létszám, stb.) valóságtartalmáért, a normatív elszámolásokhoz szükséges dokumentumok helyességéért, valamint kötelesek a normatív támogatás alapját képező nyilvántartásokat naprakészen vezetni.


25. §(1)   Az önkormányzati támogatási igénnyel járó pályázatok benyújtásához a képviselő-testület előzetes engedélye szükséges. Az olyan pályázatok benyújtására, melyek saját forrást nem igényelnek, vagy a szükséges saját forrás rendelkezésre áll, de a következő évekre költségvetési kihatással járnak, a polgármester előzetes engedélye alapján kerülhet sor.

           

26. §    (1)   Az önkormányzat feladatainak változását a képviselő-testület engedélyezi.

           

27. §Amennyiben a tulajdon védelme megfelelően biztosított és ellenőrzött, valamint az intézmény az eszközökről és azok állományában bekövetkezett változásokról folyamatosan részletező nyilvántartást vezet, akkor a költségvetési évről, december 31-i fordulónappal készített könyvviteli mérlegben kimutatott eszközök és források – ideértve az aktív és passzív pénzügyi elszámolásokat is – alátámasztó leltározást elegendő két évenként végrehajtani.


  1. Záró rendelkezések


28. §    Ezen rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, rendelkezéseit azonban 2018. január 1-jétől kell alkalmazni.