Beloiannisz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 1/2018. (II.5.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 12. 09- 2021. 12. 09

Beloiannisz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 1/2018. (II.5.) önkormányzati rendelet módosításáról

2021.12.09.

Beloiannisz Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogalkotási hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 5. pontjában és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (2)-(3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 43/A. § (6) bekezdés c) pontban biztosított véleményezési jogkörében eljáró Fejér Megyei Kormányhivatal Állami Főépítészi Iroda, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, Fejér Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § Beloiannisz Község Önkormányzat Képviselő-testületének a településkép védelméről szóló 1/2018 (II.5.) önkormányzati rendeletének (továbbiakban: Rendelet) I. Fejezetének 1. alcíme a következő 3/A. §-sal egészül ki:

3/A. § E rendeletben foglalt önkormányzati hatósági hatásköröket a Képviselő-testület a polgármesterre ruházza át.

2. § A Rendelet 38. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Ha a polgármester megállapítja a jelen rendeletben foglalt településképi követelmények megsértését, felhívja az ingatlan tulajdonosának, a tulajdonosi joggyakorlónak, a vagyonkezelőnek a figyelmét a jogszabálysértésre, és végzésben legfeljebb 60 napos határidőt biztosít a jogszabálysértés megszüntetésére. Amennyiben a kötelezett az egyedi településképi követelményeket a döntésben megállapított határidőben nem teljesíti, a polgármester településképi kötelezésben e magatartás elkövetőjével szemben településképi bírságot szabhat ki, melynek legkisebb összege 100.000,- Ft.

3. § A Rendelet 38. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) A polgármester a bírságot településképi kötelezésről szóló határozatban állapítja meg. A bírság megfizetésének határideje legfeljebb 90 nap. A határidő kezdő napja a bírságot kiszabó határozat jogerőre emelkedésének napja. A teljesítési határidő előtt benyújtott kérelemre egy alkalommal, legfeljebb 90 napra halasztás engedélyezhető.

„(9) A bírságot az azt megállapító jogerős határozatban előírt határidőn belül, a döntésben meghatározott számlára, készpénz átutalási megbízással, banki átutalási megbízással vagy – ha a feltételei fennállnak – elektronikus fizetési és elszámolási rendszeren keresztül kell megfizetni. A készpénz átutalási megbízáson vagy banki átutalás során fel kell tüntetni

a) a határozat számát,

b) a bírság megnevezését,

c) a kötelezett nevét (megnevezését).

(10) A bírság kiszabásáról rendelkező jogerős és végrehajtható határozat, valamint a befizetési határidő hosszabbításáról, illetve a részletfizetésről rendelkező végzés jogerős záradékkal ellátott egy-egy példányát a hatóság nyolc napon belül köteles közölni

a) a kötelezettel a fizetési határidő pontos megjelölésével,

b) ha nem azonos a kötelezettel, az érintett ingatlan tulajdonosával.

(11) A bírság megfizetése nem mentesíti az ingatlantulajdonost a jogszabálysértés megszüntetése alól. A bírság ismételten kiszabható, ha a kötelezett a meghatározott cselekményt a bírságot kiszabó végzésben megállapított végrehajtási idő alatt nem teljesítette, továbbá, ha a meghatározott magatartásra vonatkozó rendelkezést megszegi. A településképi bírság adók módjára behajtható.

5. § Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.