Beloiannisz Község Önkormányzat Képviselő-testülete 5/2021. (VI.10.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról

Hatályos: 2021. 07. 01

Beloiannisz Község Önkormányzat Képviselő-testülete 5/2021. (VI. 10.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról

Beloiannisz Község Önkormányzatának Képviselő-testülete hatáskörében eljáró Beloiannisz Község Polgármestere figyelemmel a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I.29.) Korm.rendeletre és a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésére, továbbá a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92. § (1) bekezdése a) pontjában, 115. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Az önkormányzat a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 57. § (1) bekezdés szerinti szociális alapszolgáltatások közül

  • a) az étkeztetést és
  • b) a házi segítségnyújtást

biztosítja.

2. § A fizetendő személyi térítési díj megállapításáról a vonatkozó jogszabályi előírások és e rendelet alapján a Beloiannisz Község Önkormányzata Képviselő-testületének Szociális Bizottsága (továbbiakban: Szociális Bizottság) dönt.

3. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások közül az étkeztetés intézményi térítési díja ÁFA nélkül 380 Ft/fő/ellátási nap.

(2) Az étel igénybevétel helyére történő kiszállítása esetén a kiszállításért külön díjat nem kell fizetni.

(3) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások közül a házi segítségnyújtásért térítési díjat nem kell fizetni

4. § (1) A 3. § (1) bekezdésben megállapított térítési díjnál alacsonyabb összegű térítési díj (továbbiakban: kedvezményes díj) az e rendeletben foglaltak szerint állapítható meg.

(2) 300 Ft/fő/ellátási nap ÁFA nélküli kedvezményes díj fizetésére köteles az az ellátást igénybe vevő, akinek rendszeres havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 200%-át.

(3) Az étkeztetés térítési díjának megállapításakor az ÁFA fizetési kötelezettségre az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 82. §-ában meghatározottak az irányadók.

5. § (1) A személyi térítési díjat havonta utólag, tárgyhót követő hónap 20. napjáig kell megfizetni az önkormányzat bankszámlájára.

(2) A személyi térítési díjat az Szt. 119. §-ban felsorolt személyek kötelesek megfizetni.

(3) Amennyiben a díjfizetésre kötelezett a fizetési kötelezettségének nem tesz eleget, a jegyző 15 napos határidő megjelölésével írásban felszólítja az elmaradt térítési díj befizetésére.

(4) Ha a (3) bekezdésben meghatározott határidő eredménytelenül telt el, a jegyző a kötelezett nevét, lakcímét és a fennálló díjhátralékot nyilvántartásba veszi és a két hónapot meghaladó hátralékról tájékoztatja a Szociális Bizottságot.

(5) Ha a díjfizetésre kötelezett a személyi térítési díj összegét vitatja, a jegyző fizetési felszólításának kézhezvételétől számított 8 napon belül a Szociális Bizottság elnökéhez fordulhat.

6. § Hatályát veszti a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló Beloiannisz Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2015(III.31.) önkormányzati rendelete.

7. § Ez a rendelet 2021. július 1-jén lép hatályba.