Beloiannisz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (I. 25.) önkormányzati rendelete

Baba-mama csomagról

Hatályos: 2024. 01. 26

Beloiannisz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (I. 25.) önkormányzati rendelete

Baba-mama csomagról

2024.01.26.

Beloiannisz Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §-a (1) bekezdésének 8.a pontjában biztosított feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Beloiannisz Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) a településen bejelentett állandó lakóhellyel rendelkező gyermek részére, alanyi jogon járó támogatást nyújt az újszülött gyermek születésével kapcsolatos költségekhez, baba-mama csomag formájában.

(2) A szülő vagy törvényes képviselő a gyermek védőnője által átadott, az 1. melléklet szerinti formanyomtatványon nyilatkozik a jogosultságot igazoló adatokról.

(3) A támogatás nyújtásáról a polgármester dönt.

2. § (1) Baba-mama csomag támogatásra az a gyermek jogosult, aki születésekor beloianniszi állandó lakóhellyel rendelkezik.

(2) A támogatás formája természetbeni, egyszeri, 35.000,- Ft értékű támogatási csomag, amely babaápolási szereket és a gyermek gondozását segítő termékeket tartalmaz.

(3) A támogatást egy gyermek után csak egy alkalommal és csak az egyik szülő jogosult igénybe venni a gyermek 3 hónapos koráig. Amennyiben mindkét szülő esetében fennállnak a jogosultsági feltételek, de a szülők nem közös háztartásban nevelik a gyermeket, úgy az a szülő jogosult a támogatást igénybe venni, akinél a gyermek elhelyezésre került.

(4) Amennyiben a szülők nem közös háztartásban nevelik gyermeküket, ennek tényéről a gondviselő szülőnek, vagy törvényes képviselőnek nyilatkozni kell a formanyomtatványon.

3. § (1) A kitöltött formanyomtatványt az Adonyi Közös Önkormányzati Hivatal Beloianniszi Kirendeltségén (továbbiakban: Hivatal) kell benyújtani.

(2) A támogatási csomag beszerzéséről és a jogosult részére történő eljuttatásáról a polgármester gondoskodik.

4. § (1) A polgármester és a Hivatal az e rendelet alapján tudomására jutott adatokat az irányadó iratkezelési megőrzési idő lejártáig kezeli.

(2) A rendelet rendelkezéseit 2024. január 1-én és azt követően született gyermekek vonatkozásában kell alkalmazni

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.