Beloiannisz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendeletének indokolása

a településkép védelméről szóló 1/2018. (II.5.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 12. 09
a településkép védelméről szóló 1/2018. (II.5.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Beloiannisz Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 183/2021. (IX. 30.) határozatával döntött a településkép védelméről szóló 1/2018. (II.5.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) módosításának kezdeményezéséről.
A módosítás végrehajtása során szükséges egyeztetéseket - a veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló 2021. évi XCIX. törvény 157. § (1) bekezdésének b) pontja értelmében elektronikus úton – lefolytattuk:
- Beloiannisz Község Önkormányzat Képviselő-testületének Beloiannisz Község Partnerségi Egyeztetési Szabályzatáról szóló 4/2017. (V.31.) önkormányzati rendelete előírásainak megfelelően a Rendelet módosításának tervezetéről tájékoztattuk a partnereket az Önkormányzat hivatalos honlapján, valamint közterületen elhelyezett hirdetőfelületen a tájékoztató hirdetmény megjelentetésével. A tervezettel kapcsolatban vélemény nem érkezett.
A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 43/A. § (6) bekezdésének c) pontja alapján a hatóságok megküldték véleményüket.
A partnerségi egyeztetés, valamint a véleményeztetési eljárás eredményeképpen a rendelet-tervezet a beérkezett vélemények, javaslatok figyelembevételével módosításra került. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (1. számú melléklet), a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (2. számú melléklet) a tervezettel kapcsolatban észrevételt nem tett, a Fejér Megyei Kormányhivatal Állami Főépítészi Iroda szakmai véleménye (3. számú melléklet) alapján javításra került a tervezet (sárga színű kiemelésekkel az előterjesztés 4. számú melléklete tartalmazza).
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (továbbiakban: Jat.) 17. §-ának rendelkezései szerint: A jogszabály előkészítője – a jogszabály feltételezett hatásaihoz igazodó részletességű – előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felméri a szabályozás várható következményeit. Az előzetes hatásvizsgálat eredményéről önkormányzati rendelet esetén a helyi önkormányzat képviselő-testületét tájékoztatni kell.
A rendelet-tervezet hatásvizsgálatának bemutatása az előterjesztés 5. számú mellékletét képező „Előzetes hatásvizsgálati lap”-on történik.
A Jat. 18. §-a kimondja az indokolási kötelezettséget, vagyis a jogszabály tervezetéhez a jogszabály előkészítőjének indokolást kell csatolni, amelyben bemutatja azokat a társadalmi, gazdasági, szakmai okokat és célokat, amelyek a javasolt szabályozást szükségesség teszik, továbbá ismerteti a jogi szabályozás várható hatásait. Ezen kötelezettségnek az előterjesztésben tettem eleget.
Fentiek alapján kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy a határozati javaslat alapján a szükséges döntést meghozni, a Rendelet módosítására vonatkozó, az előterjesztés 6. számú melléklete szerinti rendeletet pedig megalkotni szíveskedjenek.