Beloiannisz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (XII. 6.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociálisan rászorulók kedvezményes tűzifa juttatásáról

Hatályos: 2021. 12. 10
Végső előterjesztői indokolás
Beloiannisz Község Önkormányzat Képviselő-testülete a települési önkormányzatok 2021. évi szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó támogatásáról szóló pályázati kiírás alapján szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó támogatásra a 99/2021. (VII.23.) számú határozat alapján nem nyújtott be igényt.
Az előző időszakban 7 kérelem érkezett melyből 4-es voltak jogosultak tűzifára. A tűzifa költsége szállítással 144.000,- Ft volt.
Mivel nagyon magas volt a tavalyi évi szállítási költség és az önkormányzat önköltsége, valamint az önkormányzatnak nincs megfelelő gépi és munkaerőigénye, ezért arra a döntésre jutottunk, hogy pályázaton kívül biztosítjuk a rászorultak részére a tűzifát.
Az önkormányzat 3 db árajánlatot kért be környékbeli vállalkozóktól tűzifa házhoz történő kiszállítására, amelyből a mellékelt 2 db árajánlat érkezett meg határidőre.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (továbbiakban: Jat.) 17. §-a alapján a jogszabály előkészítője előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felméri a szabályozás várható következményeit. Az előzetes hatásvizsgálat eredményéről önkormányzati rendelet esetén a helyi önkormányzat képviselő-testületét tájékoztatni kell.
A rendelet-tervezet hatásvizsgálatának bemutatása az előterjesztés mellékletét képező „Előzetes hatásvizsgálati lap”-on történik.
A Jat. 18. §-a kimondja az indokolási kötelezettséget, vagyis a jogszabály tervezetéhez a jogszabály előkészítőjének indokolást kell csatolni, amelyben bemutatja azokat a társadalmi, gazdasági, szakmai okokat és célokat, amelyek a javasolt szabályozást szükségesség teszik, továbbá ismerteti a jogi szabályozás várható hatásait. Ezen kötelezettségnek az előterjesztésben tettem eleget.
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést tárgyalja meg és a rendelet tervezetet fogadja el.