Beloiannisz Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi közművelődésről

Hatályos: 2021. 09. 03 11:00

a helyi közművelődésről

Részletes indokolás

Az 1–14. §-hoz

A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Törvény) módosítása és a közművelődési alapszolgáltatások, valamint a közművelődési intézmények és a közösségi színterek követelményeiről szóló a 20/2018. (VII. 9.) EMMI rendelet hatályba lépése indokolttá teszi az önkormányzati rendelet megalkotását.

Célunk, hogy egy olyan rendeletet alkossunk, mely az önkormányzat és a helyi civil egyesületek együttműködését segíti, feladatainak ellátását szabályozza, és mindenki számára lehetőséget ad a kulturális alapszolgáltatások maximális hozzáférhetőségéhez.

A Törvény 82. §- 83. § paragrafusaiban meghatározottak alapján az egyesületeknek lehetősége van kezdeményezni Közművelődési Kerekasztal létrehozását, azonban tájékoztatásunk ellenére ezzel a lehetőséggel nem éltek.

A Törvény szigorúan előírja, szabályozza a rendelet kötelező tartalmi elemeit.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Jat.) 17. §-ának rendelkezései szerint: A jogszabály előkészítője – a jogszabály feltételezett hatásaihoz igazodó részletességű – előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felméri a szabályozás várható következményeit. Az előzetes hatásvizsgálat eredményéről önkormányzati rendelet esetén a helyi önkormányzat képviselő-testületét tájékoztatni kell.

A rendelet-tervezet hatásvizsgálatának bemutatása az előterjesztés mellékletét képező „Előzetes hatásvizsgálati lap”-on történik.

A Jat. 18. §-a kimondja az indokolási kötelezettséget, vagyis a jogszabály tervezetéhez a jogszabály előkészítőjének indokolást kell csatolni, amelyben bemutatja azokat a társadalmi, gazdasági, szakmai okokat és célokat, amelyek a javasolt szabályozást szükségesség teszik, továbbá ismerteti a jogi szabályozás várható hatásait. Ezen kötelezettségnek az előterjesztésben tettem eleget.

Az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról szóló 11/2019. (XI. 28.) önkormányzati rendelet 49. § (1) bekezdése alapján a rendelet-tervezetet társadalmi egyeztetésre kell bocsátani, melynek keretében a természetes személyek, valamint a nem állami és nem önkormányzati szervek, szervezetek (továbbiakban: véleményezésre jogosultak) a rendelet-tervezettel kapcsolatban véleményt nyilváníthatnak.

A társadalmi egyeztetés formája az önkormányzat honlapján megadott elérhetőségen keresztül biztosított véleményezés. A rendelet-tervezetet az önkormányzat honlapján - www.beloiannisz.hu - véleményezésre közzétettük, javaslat, vélemény nem érkezett.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megtárgyalni és a helyi közművelődésről szóló rendeletet megalkotni szíveskedjen.