Beloiannisz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

Beloiannisz Község Partnerségi Egyeztetési Szabályzatáról szóló 4/2017. (V.31.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről

Hatályos: 2022. 11. 26

Beloiannisz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.11.26.
Beloiannisz Község Partnerségi Egyeztetési Szabályzatáról szóló 4/2017. (V.31.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről
Végső előterjesztői indokolás
Beloiannisz Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8) Korm. rendelet (továbbiakban: Korm.rendelet) 29. §-a alapján alkotta meg Beloiannisz Község Partnerségi Egyeztetési Szabályzatáról szóló 4/2017. (V.31.) számú önkormányzati rendeletét (továbbiakban: Önkormányzati rendelet).
Az Önkormányzati rendelet a település közigazgatási területére készülő településfejlesztési koncepció, integrált településfejlesztési stratégia, településrendezési eszközök, településképi arculati kézikönyv, valamint településképi rendelet készítésének, vagy módosításának a Korm. rendelet szerinti partnerségi egyeztetésénél kell alkalmazni.
A településtervezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2021. évi XXXIX.
számú törvény 2021. július 2-ai hatálybalépésével a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény településtervezésre vonatkozó előírásai jelentősen változtak.
A megváltozott törvényi rendelkezések végrehajtási rendeleteként a Kormány megalkotta a
településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes
településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendeletét, melynek 78. § (1) bekezdése b) pontja értelmében a településfejlesztési koncepció, az integrált településfejlesztési stratégia, településszerkezeti terv, a helyi építési szabályzat, a kerületi építési szabályzat, a fővárosi rendezési szabályzat, a településtervek, a kézikönyv és a településképi rendelet 2022. július 1-jétől történő készítése és módosítása során ezen jogszabály VII-IX. Fejezeteinek eljárási rendelkezéseit kell alkalmazni.
A helyi partnerségi rendelet megalkotása a Korm. rendelet rendelkezéseitől eltérően már nem kötelező, csupán választható lehetőségként jelöli meg, így javaslom az Önkormányzati rendelet visszavonását.
A partnerségi egyeztetés csak többlet időt jelent az egyes dokumentumok módosítása során, feleslegesen meghosszabbítja az egyeztetési eljárás idejét.
Természetesen a lakosság tájékoztatása egy esetleges eljárásról a jövőben is megtörténne a helyben szokásos módon, de a partnerségi egyeztetés részletes szabályait tartalmazó rendelet nélkül sokkal rugalmasabban lehet kezelni a lakosság bevonását az adott módosításhoz igazodva.
Továbbá a 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet 62. § (1) bekezdése is kimondja, hogy a településtervet, a kézikönyvet, a településképi rendeletet és azok módosításait a polgármester az elfogadás előtt az E-TÉR felületen egyeztetési eljárásban véleményezteti
a) az érintett államigazgatási, önkormányzati és egyéb szervekkel és
b) a lakossággal, érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezetekkel, vallási közösségekkel.
Tehát a nyilvánosság tájékoztatása továbbra is megmarad, de nem rendeletben rögzített kötött formában.