Beloiannisz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 18/2018. (X. 01.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 06. 01
a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 18/2018. (X. 01.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 21-22. § (1)-(2) bekezdései előírják a jogrendszer folyamatos felülvizsgálatát, melynek kötelezettje a helyi önkormányzati rendeletek tekintetében a jegyző. A technikai dereguláció során az elavult, szükségtelenné vált, a tartalmilag kiüresedett vagy egyébként alkalmazhatatlan rendeletek kerülnek ki a helyi jogrendszerből.
Jelen előterjesztéshez csatolt rendelet-tervezetben a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 18/2018. (X. 01.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) két rendelkezése kerülne hatályon kívül helyezésre:
1. A Rendelet 3. § (1) bekezdése alapján nem állapítható meg közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás, ha a tevékenység vagy mulasztás szabálysértést, bűncselekményt valósít meg, vagy ha a tevékenységre vagy mulasztásra törvény vagy kormányrendelet közigazgatási bírság alkalmazását rendeli el.
2. A Rendelet 6. § -a alapján a közösségi együttélés alapvető szabályait megszegi, aki az avar és kerti hulladék égetéséről, valamint a levegőtisztaság-védelem helyi szabályozásáról szóló 9/2017. (VIII.31.) önkormányzati rendelet 3-9. §- aiban foglaltakat megszegi.
Megállapítottuk, hogy a Rendelet 3. § (1) bekezdése a jogbiztonság elvét sértheti, a 6. § -a pedig törvény által leszabályozott tárgykör, ezért szükséges a hatályon kívül helyezése.