Beloiannisz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (X. 11.) önkormányzati rendeletének indokolása

a temetőkről, a temetkezési tevékenységről és az azokhoz kapcsolódó díjakról szóló 8/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2023. 10. 12

Beloiannisz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (X. 11.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.10.12.
a temetőkről, a temetkezési tevékenységről és az azokhoz kapcsolódó díjakról szóló 8/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendeletének módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Magyarország 2024. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló 2023. évi LIII. törvény 13. alcíme 2023. július 7. napjával módosította a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvényt (a továbbiakban: Temetőtörvény).
A Temetőtörvény 40. § (4) bekezdése szerint a temetőfenntartási hozzájárulási díjon felül sem a tulajdonos, sem az üzemeltető – a temetkezési szolgáltatók kivételével – a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők számára egyéb díjat nem állapíthat meg, illetve nem szedhet.
A Temetőtörvény 40. § (6) bekezdése értelmében a temető tulajdonosa és üzemeltetője a temetőszabályzatban, köztemető esetén az önkormányzat rendeletében megállapított díjakon felül más díjat nem állapíthat meg. Nem szedhető díj – ha a Temetőtörvény eltérően nem rendelkezik – a temetőlátogatásért, a temetői utak használatáért és a temetési hely gondozásához igénybe vett vízért.
Ugyancsak módosult a Temetőtörvény 41. § (3) bekezdése, miszerint már csak kifejezetten az ebben a bekezdésben szabályozottakat állapíthatja meg a képviselő-testület:
41. § (3) A települési önkormányzat, fővárosban a közgyűlés rendeletben állapítja meg – a köztemetőre vonatkozóan
a) a temető rendeltetésszerű használatához szükséges egyéb helyi, tárgyi és infrastrukturális feltételeket;
b) a temető, ravatalozó használatának és igénybevételének szabályait;
c) a temetési hely gazdálkodási szabályait;
d) a sírhely méretezését, sírjelek alkalmazását, a kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezését, a sírgondozás szabályait;
e) temetőben a kegyeleti közszolgáltatások feltételeit, a temetési hely megváltásának és újraváltásának díját, a temetőfenntartási hozzájárulás díját, illetve a létesítmények és az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételének díját;
f) a temetési szolgáltatás, illetőleg a temetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának temetői rendjét;
g)
Mindezek alapján szükségessé vált a temetőkről, a temetkezési tevékenységről és az azokhoz kapcsolódó díjakról szóló 8/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelet módosítása.
A jelenleg hatályos és javasolt díjak összehasonlítása:

Díj megnevezése


Jelenleg hatályos díj


Javasolt díj

1.

A ravatalozó temetkezési szolgáltatók számára megállapított bérleti díja

8.000,- Ft + Áfa/alkalom

változatlan

2.

egyéb köztemetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltató által fizetendő díj – halotthűtő használata

2.000,- Ft + Áfa/nap

változatlan

3.

temetkezési szolgáltatók kivételével a köztemetőben vállalkozásszerűen munkát végzők számára megállapított temetőfenntartási hozzájárulás díja

5.000,- Ft+Áfa/nap

változatlan

4.

temetkezési szolgáltatók kivételével a köztemetőbe vállalkozási tevékenység céljából való behajtás díja

2.000,- +Áfa/alkalom

nem állapítható meg,
törlésre kerül

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (továbbiakban: Jat.) 17. §-a alapján a jogszabály előkészítője előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felméri a szabályozás várható következményeit. Az előzetes hatásvizsgálat eredményéről önkormányzati rendelet esetén a helyi önkormányzat képviselő-testületét tájékoztatni kell.
A rendelet-tervezet hatásvizsgálatának bemutatása az előterjesztés mellékletét képező „Előzetes hatásvizsgálati lap”-on történik.
A Jat. 18. §-a kimondja az indokolási kötelezettséget, vagyis a jogszabály tervezetéhez a jogszabály előkészítőjének indokolást kell csatolni, amelyben bemutatja azokat a társadalmi, gazdasági, szakmai okokat és célokat, amelyek a javasolt szabályozást szükségesség teszik, továbbá ismerteti a jogi szabályozás várható hatásait. Ezen kötelezettségnek az előterjesztésben tettem eleget.
Mivel a módosítás fizetési kötelezettséget nem állapít meg, a fizetésre kötelezettek körét nem bővíti, a fizetési kötelezettség terhét sem növeli, a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 32. § -a – ami alapján a rendelet kihirdetése és hatálybalépése között legalább 30 napnak el kell telnie – figyelmen kívül hagyható.