Beloiannisz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 17.) önkormányzati rendeletének indokolása

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló 5/2021. (VI.10.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 04. 01

Beloiannisz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 17.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.04.01.
a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló 5/2021. (VI.10.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A Képviselő-testület 2022. december 21.-i ülésén a 208/2022. (XII.21) határozatban döntött a szociális étkeztetést végző vállalkozó díjemelési kérelméről, majd a 27/2023. (I.25.) határozatban kérte, hogy az 5/2021. (VI.10.) önkormányzati rendelet szerinti térítési díjak kerüljenek felülvizsgálatra az esetleges térítési díj emelése céljából.
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 115. § (1) bekezdése alapján az intézményi térítési díj a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások ellenértékeként megállapított összeg (a továbbiakban: intézményi térítési díj). Az intézményi térítési díjat a fenntartó tárgyév április 1-jéig állapítja meg. Az intézményi térítési díj összege nem haladhatja meg a szolgáltatási önköltséget.
A felülvizsgálat a fenti jogszabályban leírtak alapján megtörtént, előterjesztésem mellékletét képezi.
A térítési díjak megállapítását alátámasztó kimutatás szerint a házi segítségnyújtás önköltsége 1.835 Ft/óra, a rendelet szerint a szolgáltatásért nem kell térítési díjat fizetni.
A szociális étkeztetés térítési díj mértéke jelenleg bruttó 480 Ft/fő/ ellátási nap, önköltsége bruttó 975 Ft/fő/ellátási nap.
A képviselő-testület döntése szerint elkészült a rendelet módosítás, melyben a házi segítség nyújtás szolgáltatás térítési díja továbbra is ingyenes, a szociális étkeztetés térítési díja nettó 765 Ft/fő/ellátási nap.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Jat.) 17. §-ának rendelkezései szerint: A jogszabály előkészítője – a jogszabály feltételezett hatásaihoz igazodó részletességű – előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felméri a szabályozás várható következményeit. Az előzetes hatásvizsgálat eredményéről önkormányzati rendelet esetén a helyi önkormányzat képviselő-testületét tájékoztatni kell.
A rendelet-tervezet hatásvizsgálatának bemutatása az előterjesztés mellékletét képező „Előzetes hatásvizsgálati lap”-on történik.
A Jat. 18. §-a kimondja az indokolási kötelezettséget, vagyis a jogszabály tervezetéhez a jogszabály előkészítőjének indokolást kell csatolni, amelyben bemutatja azokat a társadalmi, gazdasági, szakmai okokat és célokat, amelyek a javasolt szabályozást szükségesség teszik, továbbá ismerteti a jogi szabályozás várható hatásait. Ezen kötelezettségnek az előterjesztésben tettem eleget.
Az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról szóló 11/2019. (XI. 28.) önkormányzati rendelet 49. § (2) bekezdésének a) pontja értelmében a fizetési kötelezettségekről szóló rendeletek tervezeteit nem kell társadalmi egyeztetésre bocsátani. Ezen rendelkezés alapján a rendelet-tervezet társadalmi egyeztetésre nem került.
Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 32. § -a előírása alapján a fizetési kötelezettséget megállapító, fizetésre kötelezettek körét bővítő, a fizetési kötelezettség terhét növelő, a kedvezményt, mentességet megszüntető vagy korlátozó jogszabály kihirdetése és hatálybalépése között legalább 30 napnak el kell telnie. Emiatt a rendelet-tervezet 2023. április 1. napján lép hatályba.