Beloiannisz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (IV. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterületek elnevezéséről, valamint az ingatlanok házszámozásáról

Hatályos: 2023. 04. 14

Beloiannisz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (IV. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.04.14.
a közterületek elnevezéséről, valamint az ingatlanok házszámozásáról
Végső előterjesztői indokolás
A Fejér Vármegyei Kormányhivataltól a mellékelt, FE/02/255-1/2023. ügyiratszámú szakmai segítségnyújtással egybekötött információkérés érkezett a közterületek elnevezésének szabályairól, illetve a házszám megállapítás szabályairól alkotott önkormányzati rendeletekkel összefüggésben.
Fentiekre tekintettel felülvizsgálatra került Beloiannisz Község Önkormányzata Képviselő-testületének a közterületek elnevezéséről és a házszám-megállapítás rendjéről szóló 9/2014. (IX.12.) önkormányzati rendelete (továbbiakban: Rendelet).
Az áttekinthetőség és könnyebb alkalmazhatóság érdekében végzett módosítások olyan mértékben változtatnák meg a jelenleg hatályos rendeletünket, hogy javasolt új rendelet megalkotása az előterjesztéshez csatolt tervezet alapján.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Jat.) 17. §-ának rendelkezései szerint: A jogszabály előkészítője - a jogszabály feltételezett hatásaihoz igazodó részletességű - előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felméri a szabályozás várható következményeit. Az előzetes hatásvizsgálat eredményéről a Kormány által előterjesztendő törvényjavaslat, illetve kormányrendelet esetén a Kormányt, önkormányzati rendelet esetén a helyi önkormányzat képviselő-testületét tájékoztatni kell.
A rendelet-tervezet hatásvizsgálatának bemutatása az előterjesztés mellékletét képező „Előzetes hatásvizsgálati lap”-on történik.
A Jat. 18. §-a kimondja az indokolási kötelezettséget, vagyis a jogszabály tervezetéhez a jogszabály előkészítőjének indokolást kell csatolni, amelyben bemutatja azokat a társadalmi, gazdasági, szakmai okokat és célokat, amelyek a javasolt szabályozást szükségessé teszik, továbbá ismerteti a jogi szabályozás várható hatásait. Ezen kötelezettségnek az előterjesztésben tettem eleget.
Az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról szóló 11/2019. (XI.28.) önkormányzati rendelet 49. §-a értelmében a rendelet-tervezetet társadalmi egyeztetésre kell bocsátani. A társadalmi egyeztetés formája az önkormányzat honlapján megadott elérhetőségen keresztül biztosított véleményezés.
A rendelet-tervezetet az önkormányzat honlapján véleményezésre közzétettük, vélemény, javaslat nem érkezett.