Beloiannisz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VI. 6.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterületek elnevezéséről, valamint az ingatlanok házszámozásáról szóló 5/2023. (IV. 13.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 06. 07

Beloiannisz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VI. 6.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.06.07.
a közterületek elnevezéséről, valamint az ingatlanok házszámozásáról szóló 5/2023. (IV. 13.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A Fejér Vármegyei Kormányhivatal Hatósági Főosztálya mellékelt, FE/02/710-1/2023. iktatószámú levelében hívta fel figyelmem arra, hogy a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII.14.) IRM rendelet (továbbiakban: Jszr.) 55. § (1) és (5) bekezdéseivel Beloiannisz Község Önkormányzatának a közterületek elnevezéséről, valamint az ingatlanok házszámozásáról szóló 5/2023. (IV.13.) rendelete (továbbiakban: Rendelet) nincs összhangban, feladatkört megállapító rendelkezésként nem állapítható meg több jogszabályi hely, valamint tájékoztatása alapján a központi címregiszterről és a címkezelésről szóló 345/2014. (XII. 23.) Korm. rendelet 13. § (2) bekezdése határoz meg a magánutak elnevezésére vonatkozóan rendelkezést, így ezeket hatályon kívül kell helyezni a Rendeletből.
A Fejér Vármegyei Kormányhivatal megállapította továbbá, hogy a Rendelet tagolása nem felel meg a Jszr. 41. § (4) bekezdésének, mivel nem tartalmazza a „Záró rendelkezések” alcímet.
A felülvizsgálat eredményeképpen az alábbi módosításokra van szükség:
a Rendelet bevezető részének módosítása,
magánutakra vonatkozó rendelkezések hatályon kívül helyezése,
„Záró rendelkezések” alcímmel történő kiegészítése.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Jat.) 8. § (2) bekezdésének b) pontja értelmében az önkormányzati rendeletek bevezető része módosítható, így a jogszabálysértés az önkormányzati rendeletek módosításával is megszüntethető.
A Jat. 17. §-ának rendelkezései szerint: A jogszabály előkészítője - a jogszabály feltételezett hatásaihoz igazodó részletességű - előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felméri a szabályozás várható következményeit. Az előzetes hatásvizsgálat eredményéről a Kormány által előterjesztendő törvényjavaslat, illetve kormányrendelet esetén a Kormányt, önkormányzati rendelet esetén a helyi önkormányzat képviselő-testületét tájékoztatni kell.
A rendelet-tervezet hatásvizsgálatának bemutatása az előterjesztés mellékletét képező „Előzetes hatásvizsgálati lap”-on történik.
A Jat. 18. §-a kimondja az indokolási kötelezettséget, vagyis a jogszabály tervezetéhez a jogszabály előkészítőjének indokolást kell csatolni, amelyben bemutatja azokat a társadalmi, gazdasági, szakmai okokat és célokat, amelyek a javasolt szabályozást szükségessé teszik, továbbá ismerteti a jogi szabályozás várható hatásait. Ezen kötelezettségnek az előterjesztésben tettem eleget.
Az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról szóló 11/2019. (XI.28.) önkormányzati rendelet 49. §-a értelmében a rendelet-tervezetet társadalmi egyeztetésre kell bocsátani. A társadalmi egyeztetés formája az önkormányzat honlapján megadott elérhetőségen keresztül biztosított véleményezés.
A rendelet-tervezetet az önkormányzat honlapján véleményezésre közzétettük, vélemény, javaslat nem érkezett.