Beloiannisz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (I. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

Baba-mama csomagról

Hatályos: 2024. 01. 26

Beloiannisz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (I. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.01.26.
Baba-mama csomagról
Végső előterjesztői indokolás
A Képviselő-testület a 197/2023. (XI.22.) határozatával döntött arról, hogy 2024. január 1-től természetbeni juttatásként 35.000,- Ft összegű baba-mama csomaggal kívánja segíteni a gyermeket vállaló családokat. A csomag a gyermek születésekor és azt követően szükséges termékeket tartalmazna. Mivel a támogatás alanyi jogon járna, szükséges egy Baba-mama csomagról szóló önkormányzati rendelet megalkotása.
A Jat. 17. §-ának rendelkezései szerint: A jogszabály előkészítője – a jogszabály feltételezett hatásaihoz igazodó részletességű – előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felméri a szabályozás várható következményeit. Az előzetes hatásvizsgálat eredményéről önkormányzati rendelet esetén a helyi önkormányzat képviselő-testületét tájékoztatni kell.
A rendelet-tervezet hatásvizsgálatának bemutatása az előterjesztés mellékletét képező „Előzetes hatásvizsgálati lap”-on történik.
A Jat. 18. §-a kimondja az indokolási kötelezettséget, vagyis a jogszabály tervezetéhez a jogszabály előkészítőjének indokolást kell csatolni, amelyben bemutatja azokat a társadalmi, gazdasági, szakmai okokat és célokat, amelyek a javasolt szabályozást szükségessé teszik, továbbá ismerteti a jogi szabályozás várható hatásait. Ezen kötelezettségnek az előterjesztésben tettem eleget.
Az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról szóló 11/2019. (XI.28.) önkormányzati rendelet 49. § (1) bekezdés értelmében a rendelet-tervezetet társadalmi egyeztetésre kell bocsátani, melynek keretében a természetes személyek, valamint a nem állami és nem önkormányzati szervek, szervezetek a rendelet-tervezettel kapcsolatban véleményt nyilváníthatnak. A rendelet-tervezetet az önkormányzat honlapján véleményezésre közzétettük.