Beloiannisz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (II. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról szóló 11/2015. (IX. 14.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 1/2024. (I. 25.) önkormányzati rendeletének hatályba nem lépéséről

Hatályos: 2024. 03. 01

Beloiannisz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (II. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.03.01.
a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról szóló 11/2015. (IX. 14.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 1/2024. (I. 25.) önkormányzati rendeletének hatályba nem lépéséről
Végső előterjesztői indokolás
A Fejér Vármegyei Kormányhivatal a mellékelt, FE/02/202-1/2024. iktatószámú információkérést küldte Beloiannisz Község Önkormányzat Képviselő-testületének a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról szóló 11/2015. (IX.14.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 1/2024. (I.25.) önkormányzati rendeletével (továbbiakban: Rendelet) kapcsolatban.
Előzmény:
A Képviselő-testület 196/2023. (XI.22.) számú határozata alapján a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról szóló 11/2015. (IX.14.) önkormányzati rendelet módosítására vonatkozó véleményeztetési eljárás lefolytatásra került és ezt követően, a 2024. január 24-i ülésünkön elfogadásra került a Rendelet.
A Fejér Vármegyei Kormányhivatal levelében felhívja a figyelmet a szippantott szennyvízre vonatkozó rezsicsökkentésről, valamint egyes törvényeknek a további rezsicsökkentéssel összefüggő módosításáról szóló 2013. évi CXIV. törvény (továbbiakban: Sztr.) rendelkezéseire, mely szerint a közszolgáltatás díja természetes személy ingatlantulajdonos esetén változatlan, nem emelhető. A díjemelési tilalom figyelembe vételével került sor a rendeletünk módosítására, a véleményeztetési eljárás is ez alapján lett lefolytatva, azonban a Nemzeti Jogszabálytár Önkormányzati Rendelettár felületén tévesen egy olyan melléklet került publikálásra, melyben a közszolgáltató díjemelési kérelmében foglaltak szerinti összeggel kerültek feltöltésre a lakossági ürítés díjai.
A Képviselő-testület módosító rendelete a fentiek miatt nem felel meg az Sztr.-ben foglaltaknak.
A Képviselő-testület akkor jár el jogszerűen, ha a módosító rendelet (Rendelet) nem lép hatályba (azaz el kell fogadni egy olyan rendeletet, mely a Rendelet hatályba nem lépéséről szól), és a már a 2023. novemberi ülésen is elfogadott és véleményeztetett melléklettel alkotja meg újra a rendeletét.
A rendelet-tervezet hatásvizsgálatának bemutatása az előterjesztés mellékletét képező „Előzetes hatásvizsgálati lap”-on történik.
A Jat. 18. §-a kimondja az indokolási kötelezettséget, vagyis a jogszabály tervezetéhez a jogszabály előkészítőjének indokolást kell csatolni, amelyben bemutatja azokat a társadalmi, gazdasági, szakmai okokat és célokat, amelyek a javasolt szabályozást szükségessé teszik, továbbá ismerteti a jogi szabályozás várható hatásait. Ezen kötelezettségnek az előterjesztésben tettem eleget.
Az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról szóló 11/2019. (XI.28.) önkormányzati rendelet 49. § (1) bekezdés értelmében a rendelet-tervezetet társadalmi egyeztetésre kell bocsátani, melynek keretében a természetes személyek, valamint a nem állami és nem önkormányzati szervek, szervezetek a rendelet-tervezettel kapcsolatban véleményt nyilváníthatnak. A rendelet-tervezetet az önkormányzat honlapján véleményezésre közzétettük.