Előszállás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2014. (XI.28.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezés rendjének helyi szabályairól

Hatályos: 2017. 06. 01- 2023. 03. 31

Előszállás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2014. (XI.28.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezés rendjének helyi szabályairól

2017.06.01.

Előszállás Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: TeTv.) 6. § (4) bekezdésében, 16. §-ában, 40. § (1) és(3) bekezdésében, a 41. § (3) bekezdésében, és 42. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § E rendelet hatálya Előszállás nagyközség közigazgatási területén fekvő köztemetőre, annak fenntartására, a temetkezésekkel kapcsolatos tevékenységekre és azok folytatóira, a temető látogatóira, valamint a temetőben vállalkozási tevékenységet folytatókra terjed ki.

2. A köztemető fenntartása és üzemeltetése

2. § Előszállás Nagyközség köztemetője az előszállási 1744. helyrajzi számú, 26154 m2nagyságú terület.

3. § (1) A köztemető tulajdonosa, fenntartója és üzemetetője Előszállás Nagyközség Önkormányzata (a továbbiakban: Tulajdonos).

(2) A köztemető kegyeleti méltóságának őrzése a Tulajdonos feladata.

(3) A Tulajdonos gondoskodik a temető rendeltetésszerű használatához szükséges feltételek biztosításáról.

3/A. § (1) Előszállás Nagyközség Önkormányzata Képviselőtestülete a temető rendeltetésszerű használatához az alábbi egyéb helyi, tárgyi és infrastrukturális feltételeket biztosítja:

a) belső úthálózat,

b) ravatalozó,

c) a ravatalozóba kiszállított elhunytak ideiglenes elhelyezésére szolgáló halotthűtő,

d) a temető bekerítése kerítéssel és élő sövénnyel,

e) vízvételi lehetőségek legalább 3 helyen,

f) temetőlátogatók számára nyilvános illemhely,

g) temető területének parkosítása,

h) sorfásítás,

i) hulladéktárolók legalább 3 helyen.

3. A temető működési rendje

4. § A Tulajdonos gondoskodik a temető fenntartásával kapcsolatos feladatok, tevékenységek ellátásáról, gondoskodik a temető közüzemi díjainak megfizetéséről, gondoskodik a jogszabályok által előírt nyilvántartások vezetéséről és gondoskodik az e rendeletben megállapított díjak beszedéséről.

5. § (1) A temető nyitva tartási ideje naponta 7.00 órától 20.00 óráig tart.

(2) A temető csak a nyitva tartási idő alatt látogatható, a nyitva tartási idő után külön felszólítás nélkül távozni kell.

(3) A temetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.

(4) A temetőbejáratot, a fogadóteret, a ravatalozóhoz vezető utat, a ravatalozó környezetét parkszerűen kell kialakítani, gondozni és meg kell őrizni kert jellegét.

(5) A temető területének fásítását úgy kell megoldani, hogy az segítse a tájékozódást, és ne akadályozza a közlekedést.

6. § (1) Sírgondozás céljára a vízhasználat és a temetői illemhely használata díjmentes.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog jogosultja köteles a temetési hely gondozására, annak gyomtalanítására, valamint köteles gondoskodni arról, hogy a sírhely vagy a sírbolt a temető biztonságos használatát ne veszélyeztesse.

(3) A rendelet 13. § (1) bekezdésében meghatározott sírhelyméreten belüli temetési helyekre ültethető

a) egynyári vagy évelő, lágyszárú dísznövény,

b) olyan fás szárú növények, amelynek kifejlett magassága nem érheti el az 1,5 méter magasságot és a szomszédos temetkezési helyek megközelítését, gondozását nem akadályozza.

(4) A temetési helyek gondozása során keletkező hulladék a temetési helyek között nem tárolható. A koszorú-, virág- és egyéb növényhulladékot, sírdíszekből származó hulladékot az erre kijelölt lerakóhelyen, illetve konténerben kell elhelyezni. A temető hulladéktárolóiba földet, törmeléket, háztartási szemetet, nem a temetőből származó hulladékot lerakni tilos.

(5) A temetőben keletkezett hulladék rendszeres gyűjtéséről, elhelyezéséről és kezeléséről a Tulajdonos gondoskodik.

(6) A köztemető területén a látogatók nem végezhetnek olyan tevékenységet, amely egészségre ártalmas, szennyeződést, bűzt, egyéb környezeti kárt okoz, mások kegyeleti jogának gyakorlását akadályozza, korlátozza, balesetveszélyt okoz.

4. A temető használatának és igénybevételének szabályai

7. § A temetőlátogatók kötelessége a köztemetői terület, az ingó és ingatlan létesítmények, tárgyak rendeltetésszerű használata, állaguk megóvása.

8. § (1) A köztemetőben munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit ne akadályozza, és ne zavarja az elhunytak búcsúztatását. A munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, gondoskodni kell arról, hogy annak eredeti állapota ne változzon. A munka ideje alatt a temetési helyek látogatását nem lehet akadályozni.

(2) A temetőbe építőanyagot beszállítani, építési és bontási tevékenységet végezni a tulajdonos írásbeli hozzájárulásával lehet, melyet az érintett 48 órával a tevékenység megkezdése előtt köteles bejelenteni.

(3) A temető tulajdonosa és üzemeltetője, vagy az általa megbízott személy jogosult a (2) bekezdés és a 9. § (1) bekezdés alapján kiállított engedélyt a temetőben elkérni. Aki az engedély megmutatást megtagadja, úgy kell tekinteni, hogy engedélye nincs, és a temetőt haladéktalanul el kell hagynia.

(4) Az engedély nélkül végzett munka egyszeri írásbeli felszólítást, majd ezt követően a temetőben való munkavégzés megtiltását vonja maga után.

9. § (1) A temetőbe járművel behajtani, közlekedni tilos. Ez alól kivételt képeznek a mozgáskorlátozott parkolási igazolvánnyal rendelkezők, valamint az engedélyezett munkálatokat végző vállalkozók és temetkezési szolgáltatók.

(2) A köztemető területére tehergépjármű, munkagép, lovaskocsi csak a temetkezési tevékenységgel, a fenntartási munkákkal, síremlékek felállításával összefüggésben és csak az elvégzendő munkák időtartamára hajthat be.

(3) A behajtás tényét a vállalkozó és a temetkezési szolgáltató köteles havonta utólag a temető üzemeltetőjének bejelenteni és a 3. sz. mellékletben meghatározott behajtási díjat megfizetni.

10. § Az építéssel, bontással keletkező építési törmelék, hulladék és felesleges föld az építés, bontás befejezését követő azonnali elszállításról való gondoskodás az építtető feladata.

11. § A temetőben történő faültetéshez a temető Tulajdonosának írásbeli hozzájárulása szükséges.

12. § A sírok mellé ülőpadot elhelyezni, a sírhely környezetétől függően, a temető Tulajdonosának hozzájárulásával lehet, ellenkező esetben a Tulajdonos jogosult azt elbontatni.

5. Temetési helyek kialakításának rendje

13. § (1) A temetőben alkalmazott temetési helyek szélességi és hosszúsági méretei:

a) sírhelyek:

aa) felnőtt egyes sírhely: 2,10 m hosszú, 0,90 m széles,

ab) felnőtt kettős sírhely: 2,10 m hosszú, 1,80 m széles,

ac) gyermek sírhely: 1,30 m hosszú, 0,60 m széles,

b) urnahelyek:

ba) sírhely: 0,80 m hosszú, 0,60 m széles.

bb) urnafülke belső mérete: 0,30 méter x 0,30 méter.

c) sírboltok (kripták):

ca) 2 személyes: 2,1 m hosszú, 1,0 m széles,

cb) 4 személyes: 2,1 m hosszú, 2,0 m széles,

cc) 6 személyes: 2,1 m hosszú, 3,0 m széles.

d) urnasírhely: 1,30 m hosszú, 0,90 m széles.

e) urnasírbolt: 2,1 m hosszú, 1,0 m széles.

f) A rendelet hatálybalépésének napján meglévő egyedi méretű sírhelyeken kívül további egyedi méretű sírhelyet kizárólag a fenntartó engedélyével lehet létesíteni.

(2) A sírhelyek mélysége a rátemetési lehetőségtől, illetve a talajadottságoktól függően 1,80 métertől 2,50 méterig terjedhet, az urnás sírhely mélysége 1,00 méter.

(3) A temetési helyek egymástól való távolsága legalább 0,50 méter. A sírdombok magassága legfeljebb 50 cm lehet.

6. A nyilvántartás

14. § A kegyeleti jogok gyakorlása céljából nyilvántartásokat kell vezetni. A sírboltokról szóló nyilvántartás vezetésére a sírbolt könyv, az egyéb temetési helyek nyilvántartására a nyilvántartó könyv szolgál.

15. § Az üzemeltető gondoskodik a nyilvántartó könyv, illetve a sírbolt könyv vezetéséről és a bejegyzett, tárolt személyes adatok biztonságáról.

7. A temetési helyekre vonatkozó szabályok

16. § A köztemetőről készült vázrajz e rendelet 1. melléklete.

17. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő)

a) egyes sírhely esetén: 25 év

b) kettős sírhely esetén: 25 év,

c) sírbolt esetén: 60 év,

d) urnasírhely esetén: 20 év

e) urnafülke esetén: 10 év

f) urnasírbolt: 60 év

g) egyedi méretű sírhely esetén: 25 év

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog meghosszabbítható a temetési hely újraváltásával. Az újraváltás díja egyenesen arányos a meghosszabbítás időtartamával.

18. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jog meghosszabbítására (újraváltására) ugyanazok a díjak és szabályozások vonatkoznak, mint megváltás esetén.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog díjának mértékét a rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

(3) Ha a használati idő leteltét követően a sírboltot 5 év, az egyéb temetkezési helyeket 3 éven belül ismételten nem váltják meg, a Tulajdonos jogosult azt minden megtérítési igény nélkül újból felhasználni.

19. § (1) A temetkezési helyek mindegyike használható urna elhelyezésére és urna rátemetésére egyaránt a következők szerint:

a) egyes sírhely esetén maximum 4 db urna,

b) kettős sírhely esetén maximum 8 db urna,

c) sírbolt esetén sírhelyenként maximum 4 db urna,

d) urnasírhely esetén maximum 3 db urna,

e) urnafülke esetén maximum 2 db urna,

f) urnasírbolt esetén urnafülkénként maximum 2 db urna,

g) egyedi méretű sírhely esetén négyzetméterenként maximum 2 db urna

helyezhető el, illetve temethető el.

(2) Urna rátemetése a koporsós temetési hely rendelkezési jogának időtartamát nem hosszabbítja meg, így a megváltási díjat sem kell megfizetni.

8. A szociális temetésre vonatkozó szabályok

20. § (1) Hatályon kívül helyezte a temetőkről és a temetkezés rendjének helyi szabályainak módosításáról szóló 1/2016.(I.29.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatálytalan: 2016. február 1-től.

21. § (1) Hatályon kívül helyezte a temetőkről és a temetkezés rendjének helyi szabályainak módosításáról szóló 1/2016.(I.29.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatálytalan: 2016. február 1-től.

9. A temetkezési szolgáltatások

22. § (1) A temetőben az elhunyt hűtése, a ravatalozó üzemeltetése az üzemeltető feladata. Ezen szolgáltatásokat a tulajdonosnak közvetlenül megfizetendő díj ellenében az üzemeltető biztosítja a temetkezési szolgáltatóknak.

(2) A temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temető-fenntartási hozzájárulási díj, a vállalkozások és temetkezési szolgáltatók által fizetendő behajtási díj és az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő térítési díjak mértékét a rendelet 3. számú melléklete tartalmazza.

(3) A rendelet 2. és 3. mellékletében meghatározott díjakat a temetőben tevékenységet végző temetkezési szolgáltatók és vállalkozók kötelesek megfizetni, a díjak beszedéséről a tulajdonos gondoskodik.

(4) Amennyiben a temetkezési szolgáltató és a vállalkozó az e rendelet 3. mellékletében szereplő díjakat a szolgáltatás, illetve a vállalkozói tevékenység elvégzését követő 8 napon belül nem fizeti meg az üzemeltető részére, pótdíjat köteles fizetni, melynek mértéke a fizetendő díj 200 %-a.

22/A. § (1) A temető ravatalozójának használata nem kötelező, abban az esetben, ha a temetőbe szállított elhunyt –a kötelező azonosítást követően – haladéktalanul eltemetésre kerül.

(2) A temetőbe beszállított, – a kötelező azonosítást követően – haladéktalanul el nem temetett elhunytat a temetésig a ravatalozó épületében, annak halotthűtőjében kell tartani.

10. Díszsírhelyekkel kapcsolatos szabályok

23. § (1) Előszállás Nagyközség Önkormányzata azon elhunyt személyeknek, akik a települési közélet valamely területén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, díszsírhelyet adományozhat.

(2) A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart, használata díjtalan.

(3) A díszsírhelybe – a sírnyitás és rátemetés szabályainak megtartása, költségeinek viselése mellett – az elhalt özvegye és az elhalt közvetlen felmenő és lemenő hozzátartozói is eltemethetők.

(4) A díszsírhely adományozásáról az elhunyt legközelebbi hozzátartozóját és a temető üzemeltetőjét írásban kell értesíteni.

(5) A díszsírhely-parcellában a koporsónak a földbe temetése, vagy elhamvasztása után az urna elhelyezése megengedett.

(6) A díszsírhelyek gondozásáról az elhunytak hozzátartozói, ezek hiányában – az önkormányzat megbízására és költségére – az üzemeltető köteles gondoskodni.

11. Eljárási szabályok

24. § E rendelet alkalmazásában a közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartás az a cselekmény vagy mulasztás, amely az e rendelet 6-12. §-aiban foglalt rendelkezéseket megsérti.

25. § A közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartással összefüggő önkormányzati hatósági eljárás lefolytatására és a közigazgatási bírság kiszabására a jegyző jogosult.

26. § Az eljárási szabályokra a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (továbbiakban: Ket.) rendelkezéseit kell alkalmazni.

27. § Aki a rendeletben meghatározott a közösségi együttélés alapvető szabályai bármelyikét megszegi vagy megsérti, így betartását vagy betartatását elmulasztja százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

12. Záró rendelkezések

28. § (1) Ez a rendelet 2015. január 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a köztemető fenntartási feladat ellátásáról és az urnatároló helyek díjának megállapításáról szóló 54/2005. (XII. 2.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet

null

2. melléklet

null

3. melléklet

null