Előszállás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2015. (X.28.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

Hatályos: 2015. 11. 01

Előszállás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2015. (X.28.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

2015.11.01.

Előszállás Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 13. § (1) bekezdés 11. és 19. pontjaiban meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el.

1. A közszolgáltatás tartalma

1. § Előszállás Nagyközség Önkormányzata a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére Előszállás közigazgatási területén a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Vgt.) 44/C. § (1) bekezdésében meghatározott közszolgáltatást biztosít.

2. A közszolgáltatással ellátott terület határai

2. § A közszolgáltatással ellátott terület határai megegyeznek Előszállás Nagyközség közigazgatási területének határaival.

3. A közszolgáltató és működési területének határai, valamint az átadási hely

3. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését végző közszolgáltató a Mezőföldi Regionális Víziközmű Kft. (7030 Paks, Kölesdi út 46.) (a továbbiakban: közszolgáltató).

(2) A közszolgáltató működési területe, amelyen belül a közszolgáltatást rendszeresen ellátni köteles, megegyezik Előszállás nagyközség közigazgatási területével.

(3) A begyűjtött nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalmatlanítás céljából történő átadási helye: Előszállás Nagyközség Önkormányzatának szennyvíztisztító telepe (Előszállás, 0365/22. hrsz.).

4. A közszolgáltatás ellátásnak rendje, módja és időtartama

4. § (1) A közszolgáltatás ellátására Előszállás Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete közszolgáltatási szerződést köt a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére a Vgt. 44/C. § (2) bekezdésében meghatározott tartalommal a 3. § (1) bekezdésében megjelölt közszolgáltatóval.

(2) A közszolgáltatásra vonatkozó szerződést legfeljebb 10 évre lehet megkötni.

(3) A közszolgáltatás időtartama – a szerződés alapján – 2015. november 1. napjától 2020. december 31-ig szól.

5. A közszolgáltató jogai és kötelezettségei

5. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtése kizárólag erre a célra készített zárt rendszerű járművel és úgy végezhető, hogy az teljes mértékben megfeleljen a mindenkor érvényes jogszabályoknak. Az eszközökön a szolgáltató cég jelzését, nevét, címét időtálló módon és jól olvashatóan fel kell tüntetni.

(2) A közszolgáltató az ingatlantulajdonostól a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az ingatlantulajdonos előzetes bejelentését követően köteles begyűjteni.

6. § (1) A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását akkor tagadhatja meg, ha a háztartási szennyvíz körébe nem tartozó folyékony hulladék került összegyűjtésre az ingatlantulajdonos által.

7. § A közszolgáltató köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyezésével összefüggő nyilvántartást úgy kialakítani, hogy az átadási helyen ténylegesen elhelyezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyisége, minősége és származási helye pontosan megállapítható legyen, köteles továbbá az ehhez kapcsolódó iratokat öt évig megőrizni.

8. § A közszolgáltató minden év november 20-ig kezdeményezheti a következő évre vonatkozó közszolgáltatási díj felülvizsgálatát.

6. Az ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei

9. § (1) A település azon területein, ahol közcsatorna hálózat nincs, vagy az ingatlan nincs bekötve a csatornahálózatba, a háztartási szennyvíz összegyűjtésére a telken belül létesített zárt szennyvíztárolók szolgálnak.

(2) Az ingatlantulajdonos köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtése során biztosítani, hogy

a) a szennyvíztároló nyílása kizárólag a szennyvíz elszállításának időtartama alatt lehet nyitott állapotban, és

b) az összegyűjtött szennyvíz semmilyen módon ne jusson ki a zárt tárolóból a talaj felszínére vagy felszín alatti rétegeibe és a természetes vizekbe sem.

(3) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező vagy onnan származó nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtését követően - a (2) bekezdésben foglaltak figyelembevételével - rendszeresen elvégeztetni a közszolgáltatást.

(4) Az ingatlantulajdonos köteles biztosítani a gyűjtőhely megközelíthetőségét a szállítójármű számára oly módon, hogy az megfelelően elláthassa a közszolgáltatást.

(5) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését arra jogosulatlan – a közszolgáltatótól eltérő – harmadik személlyel az ingatlantulajdonos nem végeztetheti el.

7. A közszolgáltatásra vonatkozó szerződés egyes tartalmi elemei

10. § (1) A közszolgáltató az ingatlanhasználóval köteles írásban szerződést kötni, mely közszolgáltatási szerződés tartalmazza a felek megnevezését, a felek jogait és kötelezettségét, a szolgáltatás tárgyát, idejét, rendszerességét, igénybevételének módját, az ellenérték megfizetését, a fizetés módját, gyakoriságát, a késedelmes fizetés következményeit, a díjhátralék végrehajtásának szabályit, a panaszok jelzésének, elintézésének módját, határidejét, a jogorvoslati fórumok megnevezését.

(2) A közszolgáltatási szerződés megkötésének bármely félnek felróható magatartása következtében történő elmaradása esetén, a közszolgáltatási szerződés ráutaló magatartással jön létre, azaz a közszolgáltatás igénybevételének ténye hozza létre.

8. A közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettség

11. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles a 9. § (2) bekezdés szerint gyűjtött nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz tekintetében a közszolgáltatást igénybe venni és a jelen rendelet 3. § (1) bekezdésében megjelölt közszolgáltatónak átadni és részére a közszolgáltatás ellenértékét az e rendeletben szabályozott módon kiegyenlíteni.

(2) Az önkormányzat jogosult ellenőrizni, hogy

a) az ingatlantulajdonos a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállításáról gondoskodik-e, és

b) az ingatlantulajdonos a szállítást a rendeletben megjelölt közszolgáltatóval végezteti-e, és

c) a közszolgáltató a rendeletbe foglaltak alapján végzi-e a közszolgáltatást.

9. A közszolgáltatás igénybevételének módja és feltételei

12. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését az ingatlantulajdonosnak kell a közszolgáltatónál telefonon megrendelni.

(2) A közszolgáltató mindenkor köteles a szolgáltatást a bejelentéstől számított 72 órán belül – az ingatlantulajdonossal egyeztetett időpontban – elvégezni.

(3) A zárt háztartási szennyvíztárolóba csak háztartási szennyvíz gyűjthető. Különösen tilos az állat és növényvilágra veszélyes mérgező vegyi anyagot, tűz- és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet, vagy szilárd halmazállapotú tárgyat elhelyezni benne.

(4) Az ismeretlen összetételű szennyvizet veszélytelenségének, vagy veszélyességének megállapításáig veszélyes hulladéknak kell tekinteni, amely esetekben a közszolgáltató a jogszabályi előírások figyelembe vételével tett intézkedések mellett megtagadhatja annak begyűjtését.

10. Az ingatlantulajdonost terhelő díjfizetési kötelezettség, megfizetése, kedvezmények

13. § (1) Az ingatlantulajdonost terhelő közszolgáltatás kéttényezős díját e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(2) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatási díjat a közszolgáltatás igénybe vételét követően, a közszolgáltató által kiállított számla ellenében köteles megfizetni.

(3) A közszolgáltatás díjának díjkalkulációját e rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(4) Az önkormányzat a közszolgáltatási díjjal kapcsolatban kedvezményt, ingyenességet nem állapít meg.

11. Az üdülőingatlanokra, az időlegesen használt és a nem használt ingatlanokra vonatkozó sajátos szabályok

14. § (1) Az üdülőingatlanok és az időlegesen használt ingatlanok ingatlantulajdonosai a közszolgáltatást évente legalább 1 alkalommal kötelesek igénybe venni.

(2) A nem használt ingatlanoknál az ingatlantulajdonos jogosult szüneteltetni a közszolgáltatás igénybevételét, amely szüneteltetés kizárólag a használaton kívüli időtartamra vonatkozhat.

12. A közszolgáltatással összefüggő személyes adatok kezelésére vonatkozó rendelkezések

15. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatónak a közszolgáltatás során megadni személyes adatait (nevét, születési dátumát, lakcímét, anyja nevét), mely adatokat a közszolgáltató kizárólag a közszolgáltatás végzéséhez és az önkormányzati ellenőrzéshez tart nyilván és kezel.

(2) A közszolgáltató az ingatlantulajdonos adatait a közszolgáltatás igénybevételére való kötelezettség fennállásáig, illetve ha az megszűnt addig, amíg a közszolgáltatási díj megfizetésre nem kerül, hátralék esetében a hátralék fennállásáig kezelheti.

(3) A közszolgáltató a feladatának ellátása érdekében nyilvántartott adatokat – a behajtásra jogosult hatóságon kívül – harmadik félnek nem adhatja ki.

(4) A közszolgáltató köteles az ingatlantulajdonos személyes adatainak kezelésével összefüggésben az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezéseinek megfelelően eljárni, köteles azokat betartani.

13. Záró rendelkezések

16. § (1) Ez a rendelet 2015. november 1. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti e rendelet hatálybalépésével egyidejűleg Előszállás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról szóló 5/2014.(II.17.) számú önkormányzati rendelete.