Előszállás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2015. (IV.30.) önkormányzati rendelete

a köztisztviselőket megillető juttatásokról és támogatásokról

Hatályos: 2015. 05. 04

Előszállás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2015. (IV.30.) önkormányzati rendelete

a köztisztviselőket megillető juttatásokról és támogatásokról

2015.05.04.

Előszállás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 237. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya a Előszállási Polgármesteri Hivatalnál (a továbbiakban: Hivatal) foglalkoztatott köztisztviselőre, valamint a foglalkoztatási jogviszonyban álló polgármesterre (a továbbiakban együtt: köztisztviselő) terjed ki.

(2) A rendeletben meghatározott juttatás és támogatás a nem teljes munkaidőben foglalkoztatott (részmunkaidős) köztisztviselőt munkaidő arányosan illeti meg.

2. § (1) A köztisztviselő részére a következő szociális, jóléti, kulturális, egészségügyi juttatások biztosíthatók:

a) Illetményelőleg (visszatérítendő),

b) Cafeteria juttatások,

c) Szemüveg készítés díjához történő hozzájárulás,

d) Temetési segély, kegyeleti gondoskodás,

e) Képzettségi pótlék,

f) Nyugállományú köztisztviselő támogatása.

(2) Az (1) bekezdés szerinti juttatások iránti - a jogosult által előterjesztett - kérelmet köztisztviselő esetén a jegyző, polgármester esetén - a képviselő-testület munkáltatói jogkörében eljárva - az alpolgármester bírálja el.

(3) A juttatások mértékét, feltételeit, az elbírálás és az elszámolás rendjét, valamint a visszatérítés szabályait köztisztviselő esetén a jegyző, polgármester esetén a képviselő-testület állapítja meg.

3. § A rendeletben meghatározott juttatások és támogatások fedezetéről a képviselő-testület évente, az önkormányzat éves költségvetésének elfogadásakor dönt.

2. Támogatások

1. Illetményelőleg

4. § (1) A köztisztviselők átmeneti anyagi gondjaik enyhítése érdekében illetményelőlegben részesíthetők. Az illetményelőleg mértékének felső határa a köztisztviselő havi besorolási illetményének a havi személyi jövedelemadó előleggel, az egészségügyi biztosítási és nyugdíjjárulékkal csökkentett összeg lehet.

(2) A köztisztviselő a felvett illetményelőleget 6 hónap alatt, havi egyenlő részletekben kötelesek visszafizetni, részükre fizetési halasztás nem engedélyezhető. A kifizetett illetményelőleg személyi jövedelemadó-és kamatmentes.

(3) A kérelem elbírálásánál előnyben részesülnek:

- a 30 napon túli betegállományban lévők,
- a jelentősebb családi esemény érintettjei,
- az alacsony jövedelműek,
- a tanulmányi szerződéssel továbbtanulók, képzési költségeikhez.
(4) Az Előszállási Polgármesteri Hivatalnál betöltött közszolgálati jogviszony megszűnése esetén, a köztisztviselő az illetményelőleg még hátralévő összegét egy összegben, legkésőbb a jogviszonya megszűnésének napján köteles visszafizetni.
(5) Fegyelmi büntetés hatálya alatt álló köztisztviselő illetményelőlegben nem részesíthető.
2. Cafetéria

5. § (1) A cafetéria támogatás éves összege megegyezik a tárgyévre vonatkozó költségvetési törvényben meghatározott összeggel.

(2) A juttatások, illetve támogatások formáit és feltételeit a jegyző a Cafetéria Szabályzatban határozza meg.

3. Szemüveg készítés díjához történő hozzájárulás

6. § (1) A képernyő előtti munkavégzés szemre gyakorolt egészségügyi terheinek csökkentése érdekében, a köztisztviselő a részére készült szemüveg elkészítéséhez pénzbeli hozzájárulásra jogosult.

(2) A hozzájárulás a köztisztviselőt minden második naptári évben illeti meg.

(3) A hozzájárulás összegének felhasználását a köztisztviselő, a képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveg elkészítéséről szóló számlával igazolni köteles.

4. Temetési segély, kegyeleti gondoskodás

7. § (1) Az elhunyt köztisztviselővel közös háztartásban élt közeli hozzátartozót, amennyiben a köztisztviselőt nem nyilvánították a közszolgálat halottjává, kérelmére temetési segély illeti meg. Közeli hozzátartozónak minősülnek a Polgári Törvénykönyvről szóló 2014. évi V. törvény 8:1. § (1) 1. pontjában meghatározott személyek.

(2) A köztisztviselőt a vele közös háztartásban élt közeli hozzátartozójának halála esetén, kérelmére, temetési segély illeti meg.

(3) A temetési segély összege a számlával igazolt temetési költség 25%-a, max. 50.000,-Ft, amelynek kifizetését a jegyző, polgármester esetében az alpolgármester engedélyezi.

(4) Az intézmény aktív dolgozója saját halottjának tekinthető és ez esetben a költségek 50%-át a munkáltató átvállalja.

5. A köztisztviselő díjazásának egyéb szabályai
1. Képzettségi pótlék

8. § (1) A képzettség megszerzését követő hónap 1. napjától képzettségi pótlék illeti meg a köztisztviselőt, amennyiben mérlegképes könyvelői képesítést szerez. A pótlék mértéke az illetményalap 30 %-a.

(2) Ahol jogszabály felettes megjelölést használ, ez alatt a jegyzőt kell érteni.

6. Nyugállományú köztisztviselők támogatásával kapcsolatos szabályok

9. § (1) A nyugállományú köztisztviselő a mindenkori költségvetési rendeletben biztosított szociális keret terhére, kérelmére, az alábbi pénzbeli és természetbeni támogatásokban részesülhet:

a.) eseti települési támogatás,
b.) temetési célú települési támogatás.
(2) A szociális támogatások körültekintő felhasználásának biztosításáról, a nyugállományú köztisztviselő szociális helyzetének folyamatos figyelemmel kísé-réséről, az igényjogosultságról szóló döntés elkészítéséről a jegyző gondoskodik.
(3) A kérelmekről a jegyző dönt.
7. Záró rendelkezések

10. § (1) Ez a rendelet 2015. május 4. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti e rendelet hatálybalépésének napján a köztisztviselőket megillető juttatásokról és támogatásokról szóló 4/2015. (I.30.) ÖK. számú rendelet.