Előszállás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2016. (XI.25.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa juttatásról

Hatályos: 2017. 11. 28

Előszállás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2016. (XI.25.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa juttatásról

2017.11.28.

Előszállás Nagyközség Önkormányzata az Alaptörvény 32. Cikk (2) bekezdésében eredeti jogalkotói kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. Cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § Az Önkormányzat térítésmentesen tűzifát biztosíthat azon szociálisan rászoruló személynek, aki Előszállás nagyközségben bejelentett lakó vagy tartózkodási helyén él és az e rendeletben meghatározott feltételeknek megfelel.

2. Jogosultság feltételei

2. § (1) Szociális célú tűzifára jogosult,

a) akinek háztartásában az egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedül élő esetén 450 %-át és

b) fatüzelésre alkalmas fűtőberendezéssel rendelkezik, és erről nyilatkozik, és

c) a tűzifa támogatásra irányuló kérelmét az e rendelet hatálybalépését követően nyújtotta be az Előszállási Polgármesteri Hivatalhoz és

d) vagyona nincs.

3. § (1) A kérelem elbírálása során előnyt élvez az aki, a 2. §-ban meghatározott feltételeknek megfelel és a tűzifa támogatás kérelme benyújtásának napján a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára, rendszeres települési támogatásra jogosult, vagy a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel.

(2) A jogosultság megállapításakor figyelembe vehető vagyonra és jövedelemre vonatkozóan a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. § (1) bekezdés b) pontja és 10. § (2)-(6) bekezdése az irányadó.

4. § A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától. Amennyiben egy ingatlanról több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.

5. § (1) Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra – függetlenül a 2. § és 3. §-ban meghatározott feltétel teljesülésétől – a kérelmező azon ingatlan vonatkozásában, mely tűzifával egyáltalán nem fűthető.

(2) Az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben senki sem él, a támogatás nem állapítható meg.

6. § (1) A támogatás mértéke háztartásonként 1-5 m3 közötti mennyiség kérelmezőnként, a támogatásra jogosultak számának figyelembevételével.

(2) A támogatás mértéke egyenlően oszlik meg a jogosultak között.

3. A támogatás igénylésének menete

7. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás az e rendelet 1. melléklete szerinti kérelemre indul.

(2) A kérelmek elbírálása a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik, aki a támogatásról következő ülésén, legkésőbb a támogatói okiratában meghatározott kiosztási határidő napját megelőző napon dönt.

(3) A döntést követő 5 munkanapon belül a polgármester gondoskodik a tűzifa kiszállítatásáról.

(4) A tűzifa átvételét a jogosult átvételi elismervény aláírásával igazolja.

8. § A támogatás kizárólagos forrása a Belügyminisztérium által az Önkormányzat számára megállapított kiegészítő támogatás, valamint az Önkormányzat által biztosított saját forrás. A források felhasználását követően benyújtott kérelmeket – függetlenül attól, hogy azok a 2. § vagy 3. §-ban meghatározott feltételeknek megfelelnek-e és a 2. § (1) c) pontban meghatározott határidőre érkeztek-e – el kell utasítani.

3. Záró rendelkezések

9. § (1) Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet