Előszállás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2017. (VI.30.) önkormányzati rendelete

a hivatali munkaidőn kívüli, valamint a hivatali helyiségen kívüli házasságkötések engedélyezésének szabályairól, az azokért fizetendő díjak mértékéről továbbá az anyakönyvvezető részére fizetendő díjakról

Hatályos: 2017. 07. 01

Előszállás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2017. (VI.30.) önkormányzati rendelete

a hivatali munkaidőn kívüli, valamint a hivatali helyiségen kívüli házasságkötések engedélyezésének szabályairól, az azokért fizetendő díjak mértékéről továbbá az anyakönyvvezető részére fizetendő díjakról

2017.07.01.

Előszállás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § a) és b) pontjaiban kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Értelmező rendelkezések

1. § (1) E rendelet alkalmazásában:

a) hivatali helyiség: az Előszállási Polgármesteri Hivatal tanácsterme (2424 Előszállás, Fő tér 3.).

b) hivatali munkaidő: az Előszállási Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott hivatali munkarend.

2. A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésnek szabályai

2. § (1) Házasságkötés hivatali munkaidőn kívül munkanapokon 16.00 órától 19.00 óráig, pénteki napon 14.00 órától 19.00 óráig, szombati napon 10.00 órától 19.00 óráig terjedő időszakban tartható.

(2) Hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés a felek írásban benyújtott kérelmére, a jegyző írásbeli engedélyével tartható, ha annak időpontja nem ütközik az (1) bekezdés szerinti, hivatali helyiségbe előjegyzett házasságkötések időpontjával.

(3) A (2) bekezdés szerinti kérelmet írásban a házasságkötési szándék bejelentésekor, de legkésőbb a házasságkötési időpontot megelőző 30 nappal korábban kell benyújtani a 1. melléklet szerinti formanyomtatványon. Az engedély kiadásának feltétele az e rendeletben meghatározott szolgáltatási díj megfizetésének igazolása.

(4) Hivatali helyiségen kívüli helyszínen az anyakönyvi esemény akkor engedélyezhető, ha annak feltételei, méltósága, tekintélye, továbbá a személyes adatok és az anyakönyvi okiratok védelme megfelelően, az anyakönyvi eseménynek a hivatali helyiségben való megtartáshoz hasonló módon biztosított.

(5) Amennyiben rendkívüli esemény indokolja, különös tekintettel a házasuló felek valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapotára, a (4) bekezdésben foglalt feltételek teljesítése nélkül is lebonyolítható a házasságkötés egészségügyi és szociális intézményben, továbbá lakáson.

3. A házasságkötés lebonyolításának díja

3. § (1) A házasságkötés lebonyolításáért az önkormányzat részére fizetendő szolgáltatási díj mértékét e rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(2) A díjat a kérelmezőnek legkésőbb a családi eseményt megelőző 5. munkanapig kell megfizetnie készpénzben vagy átutalással.

(3) A szolgáltatási díj bankszámlára történő utalása esetén az utalást igazoló dokumentumot a befizetőnek a házasságkötést megelőző 5. munkanapig be kell mutatnia az anyakönyvvezetőnek.

(4) A házasságkötés elmaradása esetén a szolgáltatási díjat vissza kell fizetni a befizető részére, ha a befizető az elmaradt házasságkötést megelőző legkésőbb 3. munkanapig ezt írásban kérelmezi.

(5) A házasságot kötni szándékozók egyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapota esetén a szertartásnak hivatali helyiségen és hivatali időn kívüli lebonyolítása térítésmentes.

4. Az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértéke

4. § (1) A hivatali helyiségben, hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés lebonyolításáért az anyakönyvvezetőt bruttó 8.600,-Ft díjazás illeti meg eseményenként.

(2) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés lebonyolításáért az anyakönyvvezetőt

a) hivatali munkaidőben bruttó 10.000,-Ft,

b) hivatali munkaidőn kívül bruttó 18.000,-Ft

díjazás illeti meg.

(3) A díjazást havonta kell elszámolni.

5. Záró rendelkezések

5. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti e rendelet hatálybalépésének napján a házasságkötések és egyéb családi események szolgáltatási díjáról szóló 3/2012.(I.26.) önkormányzati rendelet.