Előszállás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2018. (X.29.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Hatályos: 2022. 02. 22

Előszállás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2018. (X.29.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

2022.02.22.

Előszállás Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. CXL. törvény 83/A. §. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja

1. § (1) A rendelet célja, hogy Előszállás nagyközség lakosságának művelődési értékeit, kulturális szükségleteit, valamint a helyi lehetőségeket és sajátosságokat figyelembe véve meghatározza az önkormányzat közművelődési feladatait.

(2) A feladatellátás során Előszállás Nagyközség Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) gondoskodik a jelenleg fennálló közművelődési színterek fenntartásáról. Ezen túlmenően az Önkormányzat épít a civil szervezetekre, valamint mindazon egyéni és helyi közösségi kezdeményezésre és feladatvállalásra, mely a község kulturális életét gazdagítja.

(3) Az Önkormányzat elismeri, hogy Előszállás Nagyközség minden polgárának joga van kulturális örökségünk megismeréséhez és elsajátításához, személyiségének a művelődés általi fejlesztéséhez, valamint a kulturális értékek birtokba vételéhez szükséges esélyegyenlőséghez. Ezek biztosítását az Önkormányzat felelősségteljes kötelező feladatának tekinti.

2. A rendelet hatálya

2. § E rendelet hatálya kiterjed Előszállás nagyközség területén működő azon intézményekre, közösségi színterekre, szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire és alkalmazottaira, vállalkozásokra, a társulásokra, valamint a közművelődési tevékenység megvalósításában résztvevőkre, amelyek a jelen rendeletben meghatározott községi közművelődési feladatokat ellátják.

3. Az önkormányzat közművelődési feladatai

3. § (1) Az Önkormányzat a helyi közművelődési tevékenység támogatását a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembe vételével a helyi lehetőségek és sajátosságok alapján:

a) a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Kult. tv.) 76. § (3) bekezdés szerinti közművelődési alapszolgáltatások megszervezésével, és

b) a helyi közművelődési tevékenység pénzügyi támogatásával (a továbbiakban együtt: közművelődési feladatok) biztosítja.

4. § (1) Az Önkormányzat közművelődési feladatának tekinti különösen:

a) a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak és kulturális értékeinek megőrzését, megismertetését, a helyi művelődési szokások gondozását, gazdagítását,

b) a helyi értékeket védő, gazdagító összefogásra építő kezdeményezések támogatását, ösztönzi a helytörténeti, településismertető kiállításokat, a helyi ünnepek, közösségi összejövetelek szerveződését, szervezését,

c) a helyi alapítványok, civil szervezetek közművelődési tevékenységének összehangolását,

d) az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi kultúra megismertetését, gyarapítását, különös tekintettel a településen élő nemzetiségek kultúrájára,

e) az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődési közösségek tevékenységének Előszálláson élő minden művészeti ágban tevékenykedő alkotók és alkotásaik megjelenési lehetőségeinek, bemutatkozásának támogatását (kiállítás, irodalmi est, hangverseny stb.),

f) a település, a régió természeti, kulturális közösségi értékeinek közismertté tételét, kapcsolatépítést a határon túli települések kulturális intézményeivel, egyesületeivel, a kulturális turizmus támogatását,

g) a közösségi művelődéshez megfelelő környezet és infrastruktúra, közösségi színterek biztosítását,

h) támogatja az iskolarendszeren kívüli ön- és szakképző tanfolyamok megszervezését, az életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségek megvalósulását.

(2) Az Önkormányzat az (1) bekezdésben vállalt feladatokat az életkori sajátosságok figyelembevételével közművelődési szakkörök, amatőr alkotó és művelődési közösségek, ismeretterjesztő előadások, szórakoztató rendezvények formájában valósítja meg, valamint lehetőséget biztosít a nemzeti kulturális értékek megismeréséhez.

4. A közművelődési feladatellátás szervezeti keretei

5. § (1) Az Önkormányzat közművelődési feladatai ellátása érdekében közösségi színteret tart fenn.

(2)1 Az Önkormányzat közösségi színtérként a Kossuth Lajos Művelődési Ház és Könyvtár (2424 Előszállás, Balatoni út 37.) szervezeti egységet jelöli ki és működteti.

(3) Az önkormányzati fenntartású közösségi színtér közművelődési alapfeladatú intézmény által, vagy kulturális-közművelődési cél esetén együttműködési megállapodás keretében térítésmentesen, vagy viszonossági alapon használható.

(4) Nem közművelődési alapú igénybevétel esetén a közösségi színtér piaci alapon használható.

(5) Az Önkormányzat a könyvtári ellátást a székesfehérvári Vörösmarty Könyvtárral (8000 Székesfehérvár, Bartók Béla tér 1.) kötött megállapodás alapján, könyvtári szolgáltató hely működtetésével biztosítja.

5/A. §2 (1) Az Önkormányzat a 6. § b) és c) pontjában meghatározott szerveződések számára, azok közösségi életének támogatására a gondozási központ épületében (2424 Előszállás, Bem u. 1.) állandó helyiséget biztosít.

(2) A gondozási központ helyiségének (1) bekezdésben meghatározott célú igénybevétele térítésmentes.

6. § (1) Az Önkormányzat a közösségi színtér mellett közművelődési feladatainak ellátásába bevonhat:

a) nem közművelődési alapfeladatú intézményt,

b) civil szervezeteket, nonprofit gazdasági társaságokat,

c) egyéb kulturális, közművelődési célú szervezeteket.

7. § A közművelődési feladatok magas színvonalú ellátása érdekében az Önkormányzat a 6. és 8. §-ban említett szervezetekkel – a Kult. tv 79. és 80. §-a szerinti tartalmú – közművelődési megállapodást köthet.

8. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési feladatok ellátása érdekében – formális, vagy informális – kapcsolatot tart és szorosan együttműködik:

a) helyi, megyei, országos kulturális, művészeti intézményekkel, szervezetekkel,

b) egyházakkal,

c) egyesületekkel,

d) alapítványokkal,

e) egyéb civil szervezetekkel,

f) önkormányzatokkal,

g) egyéb nonprofit szervezetekkel,

h) magánszemélyekkel,

i) helyi vállalkozásokkal,

j) gazdasági egységekkel.

9. § Az Önkormányzat szerepet vállal a közművelődési tevékenység támogatása érdekében a nemzeti, állami rendezvényeinek megszervezésében.

5. A közművelődési feladatellátás irányítása, ellenőrzése és finanszírozása

10. § (1) A Kult. tv. és e rendelet által meghatározott, a helyi közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói felügyeleti és egyéb jogköröket a képviselő-testület gyakorolja.

(2) A közösségi színtér használati szabályzatát és házirendjét a képviselő-testület hagyja jóvá, törvényességi ellenőrzését a jegyző látja el.

11. § (1) Az Önkormányzat a közművelődéssel összefüggő kötelező feladatok ellátásához szükséges személyi és tárgyi feltételeket éves költségvetéséből finanszírozza, miközben a közművelődésre fordítható források növelését pályázati úton és megállapodások révén törekszik növeli.

(2) A közművelődési támogatás jogcímén befolyó normatív támogatást az Önkormányzat köteles teljes egészében e feladatok ellátására fordítani.

(3) A közművelődési intézményeket és az Önkormányzattal közművelődési megállapodást kötő szervezeteket Önkormányzat – beszámolási kötelezettség mellett – a vállalt közművelődési feladatokkal arányos pénzügyi támogatásban részesítheti.

6. Záró rendelkezések

12. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti e rendelet hatálybalépésének napján az Előszállás Nagyközség Önkormányzatának a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 14/2009. (X.1.) önkormányzati rendelete.

1

Az 5. § (2) bekezdése az Előszállás Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 21.) önkormányzati rendelete 2. §-a szerint módosított szöveg.

2

Az 5/A. §-t az Előszállás Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 21.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.