Előszállás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2018. (IV.26.) önkormányzati rendelete

az „Előszállás Díszpolgára” cím, valamint az „Előszállásért Emlékérem” adományozásának rendjéről

Hatályos: 2020. 07. 01

Előszállás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2018. (IV.26.) önkormányzati rendelete

az „Előszállás Díszpolgára” cím, valamint az „Előszállásért Emlékérem” adományozásának rendjéről

2020.07.01.

Előszállás Nagyközség Önkormányzatának Képviselőtestülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

1. Az „Előszállás Díszpolgára” cím

1. § (1) Az „Előszállás Díszpolgára” cím adományozható annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak, aki az alábbi feltételek legalább egyikének megfelel:

a) valamely kiemelkedően jelentős munkájával vagy egész életművével akár a nagyközségen belül, akár országosan vagy nemzetközi viszonylatban olyan általános elismerést szerzett, amely hozzájárult Előszállás jó hírnevének öregbítéséhez,

b) Előszállás és lakossága érdekében több éven át kiemelkedő tevékenységet végzett,

c) a kultúra, a művészetek, a sport, a gazdasági, tudományos vagy a társadalmi élet bármely területén kiemelkedőt alkotott, amellyel öregbítette Előszállás hírnevét,

d) Előszállás lakosságának életkörülményeit, ellátását jelentősen javító, kiemelkedő munkavégzéssel segíti vagy segítette,

e) olyan kimagasló tevékenységet, teljesítményt nyújtott, amely alapján a település polgárai körében közmegbecsülésre tett szert,

f) példamutató emberi magatartása miatt köztiszteletben áll.

(2) Díszpolgári cím évente legfeljebb kettő adományozható.

(3) A díszpolgári címmel külön erre a célra készített díszoklevél és emlékplakett jár.

2. § (1) A község díszpolgára az adományozástól kezdve viselheti a kitüntető címet, valamint élvezi azokat a kiváltságokat, amelyek e rendelet szerint a díszpolgárokat megilletik.

(2) A díszpolgárt a következő jogosultságok illetik meg:

a) tanácskozási joggal részt vehet a képviselőtestület ülésein,

b) az önkormányzat által rendezett minden ünnepségre hivatalos és a lehetőségek szerint ezeken megkülönböztetett hely illeti meg,

c) díjtalanul látogathatja az önkormányzat valamennyi közművelődési és művészeti intézményét, valamint ilyen jellegű rendezvényeit,

d) elhalálozása esetén – családja beleegyezésével – ingyenes díszsírhelyet biztosít számára.

2. Az „Előszállásért Emlékérem”

3. § (1) „Előszállásért Emlékérem” adományozható azoknak a személyeknek, személyek csoportjának, társadalmi vagy gazdasági szervezeteknek, intézményeknek, akik vagy amelyek a község fejlesztésében, a társadalmi, szociális, kulturális és gazdasági élet bármely ágazatában kiemelkedően hasznos munkát végeztek és ennek révén a község értékeit növelő, maradandó eredményeket értek el.

(2) Az „Előszállásért Emlékérem” évente legfeljebb négy adományozható.

(3) Az „Előszállásért Emlékérem” mellé díszoklevél és tárgyjutalom jár, amelynek értéke nem lehet kevesebb 20.000 forintnál.

3. Az elismerések adományozásának rendje

4. § (1) Az „Előszállás Díszpolgára” címet és az „Előszállásért Emlékérmet” (a továbbiakban: elismerések) minden évben Előszállás Nagyközség Falunapján kell átadni.

(2) Az elismerések adományozására javaslatot tehet:

a) a polgármester

b) legalább 3 helyi önkormányzati képviselő,

c) az önkormányzat díszpolgára,

d) olyan helyi civil szervezet, közösség (állami, egyházi vagy társadalmi szervezet), dolgozói közösség, alapítvány, amelyben a tagok létszáma legalább 10 fő,

e) legalább 5 helyi választópolgár.

(3) Az ajánlásokat a Képviselő-testület címére, a polgármester részére kell eljuttatni, írásban indokolással együtt, minden év március 15. napjáig.

(4) A beérkezett ajánlások elbírálását a Képviselő-testület zárt ülésen végzi.

(5) Az elismerésre érdemes személy elhalálozása esetén posztumusz kitüntetés is adományozható. Ebben az esetben az elismerés átvételére a legközelebbi hozzátartozó jogosult.

(6) A képviselőtestület az elismerések odaítéléséről a megválasztott képviselők több mint a felének egybehangzó szavazatával dönt.

4. Az elismerések visszavonása

5. § (1) A díszpolgári cím és az „Előszállásért Emlékérem” visszavonható, ha az elismerésben részesített személy arra érdemtelenné válik.

(2) Érdemtelen az elismerésre különösen az, akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott. Ebben az esetben az elismerést vissza kell vonni.

(3) A visszavonás módjára a 4. §-ban foglalt szabályokat kell megfelelően alkalmazni.

6. § (1) Az elismerésben részesített személyekről és szervezetekről a polgármesteri hivatal nyilvántartást vezet és gondoskodik a 2. §. (2) bekezdésében foglalt rendelkezések érvényesüléséről.

(2) Az elismerések és juttatások költségeinek fedezetét a hivatal éves költségvetésében kell biztosítani.

(3) Mindazok a személyek, akik a korábbi rendeletek alapján nyerték el az e rendeletben foglalt elismeréseket, azokat az esetleges névre szóló visszavonásig korlátozás nélkül viselhetik és megilletik őket az e rendeletben foglalt kedvezmények is.

5. Záró rendelkezések

7. § (1) Ez a rendelet 2018. április 26. napján, 18,25 órakor lép hatályba.

(2) Hatályát veszti e rendelet kihirdetésének időpontjában Előszállás Nagyközség Képviselő-testületének a díszpolgári cím, valamint „Előszállás Községért” Emlékérem alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 10/2009. (VI. 1.) rendelete.