Előszállás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2019. (III.29.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatának rendjéről

Hatályos: 2024. 01. 01

Előszállás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2019. (III.29.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatának rendjéről

2024.01.01.

Előszállás Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és (2) bekezdésében, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (5) bekezdésében, a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) E rendelet alkalmazásában közterület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 2. § 13. pontjában meghatározott terület.

(2) E rendelet alkalmazása szempontjából üzemképtelen jármű:

a) hatósági engedéllyel vagy jelzéssel nem rendelkező jármű, amely egyébként közúti forgalomban csak ilyen engedéllyel és jelzéssel vehet részt,

b) baleset folytán megsérült és elhagyott jármű, vagy

c) műszaki állapotánál fogva közúti közlekedésre alkalmatlan jármű.

(3) E rendelet alkalmazásában jármű üzembentartója: a jármű üzembentartója, tulajdonosa, használója.

2. § A közterület rendeltetésétől eltérő célra csak közterület használati engedély alapján, valamint e rendeletben meghatározott közterület használati díj megfizetése ellenében használható.

3. § A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a közterület-használattal kapcsolatos önkormányzati hatósági ügyekben eljárjon.

4. § Közterület-használati engedély szükséges:

a) a közterületbe 10 cm-en túl benyúló üzlethomlokzat, kirakatszekrény, üzleti védőtető, hirdető-berendezés, cég- és címtábla elhelyezésére,

b) mobil elárusító fülke, pavilon ideiglenes elhelyezésére,

c) önálló hirdető-berendezések, figyelmeztető- és tájékoztató táblák elhelyezésére,

d) építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag, törmelék, valamint tüzelő- és egyéb ömlesztett anyag közterületen 5 napot meghaladó ideiglenes elhelyezésére,

e) alkalmi árusításra és mozgóbolti kereskedelmi tevékenységre,

f) kiállítás, alakalmi vásár, sport- és kulturális rendezvényekre továbbá mutatványos tevékenység céljára,

g) vendéglátó-ipari előkert, kitelepülés céljára, üzleti szállítás illetve rakodás alkalmával göngyölegek elhelyezésére,

h) üzlettel rendelkező kereskedők részére az üzlet homlokzatával érintkező közterületen árusításra és árubemutatásra,

i) üzemképtelen jármű 5 napon túli tárolására

j) hatósági jelzéssel nem rendelkező jármű mellékútvonalon történő tárolásához 10 napon túli tárolására vagy

k) cirkuszi és mutatványos tevékenység folytatására az e rendeletben meghatározott közterület igénybevétele esetén.

5. § (1) A játszótér területére háziállat nem vihető be.

(2) A játszótér területén kerékpárral, segédmotoros kerékpárral közlekedni tilos.

(3) A játékokat csak 12 éven aluliak használhatják szülő, vagy nagyobb testvér felügyelete mellett.

6. § (1) A filmforgatás céljából történő közterület-használat során a használó az alábbi feltételek betartását köteles vállalni:

a) a használat teljes időtartama alatt köteles a használt közterületet tisztán tartani, illetve köteles a keletkezett hulladékot összegyűjteni és elszállítani,

b) köteles a zöldfelületet kíméletesen használni,

c) a stáb parkolására díszburkolattal ellátott közterületet nem használhat,

d) a használat megszűnését követően, legkésőbb 10 napon belül, saját költségén köteles a területet az eredeti állapot szerint helyreállítani,

e) köteles a filmforgatással érintetteket a filmforgatással kapcsolatos lényeges információkról, esetleges forgalomkorlátozásokról a helyi médiában tájékoztatni,

f) köteles a filmforgatás miatti vagy azzal összefüggésbe hozható esetleges károkat megtéríteni, beleértve harmadik személy által az önkormányzat felé érvényesített kárt is.

(2) Filmforgatás nem engedélyezhető az önkormányzat által vagy megbízása alapján közterületre szervezett önkormányzati rendezvények időtartamára, illetve területére, kivéve, ha a filmforgatás lebonyolítása az önkormányzat megrendelésére készül.

(3) A filmforgatás szempontjából turisztikailag kiemelt közterületnek minősül a Fő tér, a Cifrakert, a Szöglet kert.

(4) A filmforgatás céljából történő közterület-használatra nem terjednek ki e rendelet díjszámításra, kérelem benyújtására, engedélyezésére vonatkozó rendelkezései. A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény, valamint a közterületek és az állami tulajdonban álló ingatlanok filmforgatási célú használatának részletes szabályairól szóló 302/2016. (X. 13.) Korm. rendelet és az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(5) A filmforgatás céljából történő közterület-használat esetén a hatósági szerződéshez történő hozzájárulás, illetőleg a hozzájárulás megtagadásával kapcsolatos eljárás lefolytatása a polgármester hatáskörébe tartozik.

(6) A filmforgatás céljából történő közterület-használathoz a hozzájárulás megadását követően a filmforgatást akadályozó, a kérelmezőnek fel nem róható, valamint a rendkívüli természeti események elhárulását követő 10 napon belül a kérelmező számára a közterület-használatot biztosítani kell.

7. § Filmforgatás céljából történő közterület-használat során mentes a díjfizetés alól:

a) a közérdekű célokat szolgáló (különösen oktatási, tudományos vagy ismeretterjesztő témájú, vagy filmművészeti állami felsőoktatási képzés keretében készülő) filmalkotások forgatásához szükséges közterület-használat,

b) az önkormányzat, az önkormányzat intézménye, az önkormányzat tulajdonában álló gazdasági társaság, továbbá a település történelmének, kulturális örökségének, egyházi életének, gazdasági, tudományos, művészeti értékeinek, sportjának, kulturális életének, közművelődési kínálatának, közösségi színtereinek, civil szervezeteinek, helyi önszerveződő közösségeinek és tevékenységének, az épített és természeti környezet értékeinek, turisztikai nevezetességeinek bemutatása érdekében készülő filmalkotások forgatásához szükséges közterület-használat.

8. § A fizetendő közterület használat díja megegyezik a hatályos, a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvényben foglalt legmagasabb díjtételek mindenkori mértékének 50%-ával.

A közterület-használat engedélyezéséről

9. § (1) A közterület használat engedélyezése jelen rendelet 1. melléklete szerinti kérelemre indul. A közterület-használati engedély iránti kérelmet a közterületet igénybe vevő nyújtja be.

(2) Azonos területet érintően több kérelmező esetén a használati jogot az szerzi meg, aki a feltételeknek megfelel, és a kérelmét előbb nyújtotta be. A közterület-használati engedély iránti kérelmet a közterület használat tervezett időpontja előtt legalább 5 nappal kell benyújtani.

(3) Építési tevékenységhez szükséges állványzat, egyéb műszaki berendezés, építőanyag, törmelék elhelyezéséhez a közterület-használati engedélyt a kivitelező, vagy a kivitelezést megrendelő ingatlan tulajdonosa a kivitelező vállalkozó megjelölésével kéri. A közterület igénybevételének befejezése után az eredeti állapot helyreállításáért az építtető és kivitelező egyetemlegesen felelős.

10. § Közterület rendeltetésétől eltérő használatához a polgármester önkormányzati hatósági jogkörben hozott közterület-használati engedélye szükséges.

11. § (1) A közterület-használati engedély iránti kérelem tartalmazza:

a) a kérelmező nevét, lakóhelyének, székhelyének címét,

b) a közterület igénybevételének célját és várható időtartamát,

c) a mezőgazdasági kistermelők és őstermelők esetében az őstermelő igazolvány másolatát, vállalkozó esetén a vállalkozói igazolvány, cégbírósági végzés másolatát (a folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat másolatát),

d) az igénybe venni kívánt közterület nagyságát, helyének és a használat módjának, a napi árusítás időtartamának pontos meghatározását,

e) a közterületen folytatni kívánt tevékenység végzésére jogosító engedélyek másolatát és

f) árusítás esetén, amennyiben az árusítást végző személy nem azonos a kérelmezővel, az utóbbi nevét és lakcímét.

12. § (1) A polgármester a közterület-használati engedélyt határozott vagy határozatlan időtartamra adja ki. Határozott idejű engedély érvényességét határidőhöz vagy valamely feltétel teljesülésének bekövetkeztéhez kell kötni. A határozatlan idejű engedély visszavonásig érvényes.

(2) Nem adható közterület-használati engedély:

a) közlekedés biztonságát veszélyeztető berendezések és anyagok elhelyezéséhez,

b) bűzös, tűz-robbanásveszélyes anyagok elhelyezéséhez vagy tevékenység gyakorlásához,

c) jármű iparszerű javításához és

d) zöldterületre, ha a tervezett használat az ott lévő növényállomány rongálását, pusztítását, csonkítását, károsítását eredményezné, kivéve a területen húzódó közművek javításához, létesítéséhez nélkülözhetetlen munkálatokat.

(3) A közterület használati engedély tartalmazza

a) a közterület használatára jogosult nevét, lakó- és telephelyének címét,

b) a közterület igénybevételének célját és időtartamát,

c) a közterület-igénybevétel helyének, módjának, mértékének és feltételeinek pontos meghatározását,

d) a közterület használati engedély megszüntetése, vagy visszavonása esetére az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség kikötését és

e) a közterület használati díj fizetési kötelezettség esetében a díj mértékét és befizetésének módját, a díjfizetés elmulasztásának esetén annak jogkövetkezményeit.

13. § (1) Megszűnik a közterület-használatra való jogosultság

a) az engedélyben meghatározott idő elteltével,

b) az engedélyben meghatározott feltétel bekövetkeztével,

c) az engedélyes halálával, jogutód nélküli megszűnésével,

d) az engedélyes által a közterületen folytatott tevékenységre jogosító okirat érvényességének megszűnésével vagy

e) az engedély megvonásával.

(2) Vissza kell vonni a közterület-használati engedélyt, ha az engedélyes

a) a közterületet az engedélyben meghatározottaktól eltérően használja,

b) a használatot másnak átengedi vagy

c) a közterület-használati díjat az engedélyben meghatározott időpontig nem fizeti meg.

A közterület-használat díjának mértéke, megfizetésének módja

14. § (1) Az engedélyes a közterület használatáért közterület-használati díj megfizetésére köteles. A díj mértékét a 2. melléklet tartalmazza, a fizetendő díj, megfizetésének határideje, módja a határozatban kerül meghatározásra.

(2) A díjat az engedélyes a közterület tényleges használatára tekintettel, de közterületen elhelyezett létesítmény esetében a tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül az engedélyben rögzített időtartamra és módon köteles megfizetni.

(3) A létesítményekkel elfoglalt közterület nagyságának megállapításánál a létesítmény négyzetméterekben számított alapterületét és a hozzá tartozó – alapterületen túlnyúló – szerkezet (ponyva, tető stb.) területét együttesen kell számításba venni.

(4) Hirdető berendezés, figyelmezető- és tájékoztató táblák, valamint transzparensek esetén azok hirdető- illetve tájékoztató felületét kell figyelembe venni.

(5) A díjszámítás szempontjából minden megkezdett négyzetméter, folyóméter, nap, hónap egésznek számít.

(6) Aki ugyanazon tevékenysége miatt többféle kategóriában köteles díjfizetésre, a legmagasabb díjtételt eredményező kategória szerinti közterület-használati díjat fizeti meg.

15. § (1) A közterület-használati díjat

a) határozott időre szóló közterület-használat esetén a közterület-használati engedély kézhezvételét követően, a közterület használatának megkezdése előtt egy összegben vagy

b) az egy évet meghaladó vagy határozatlan idejű közterület-használat esetén éves vagy havi részletekben – a közterület-használati engedély kézhezvételét követően 15 napon belül, de a közterület használatának megkezdése előtt, ettől eltérően pedig az éves díjat február 20-ig teljesítve,

c) alkalmi árusítás céljából történő közterület-használat esetén, határozott vagy határozatlan idejű közterület-használati engedély birtokában, alkalmanként köteles az önkormányzat számlájára átutalni, vagy Előszállás Nagyközség Önkormányzatának házipénztárába befizetni.

(2) Amennyiben az engedélyes a közterület-használatot az engedélyben meghatározott időtartamon belül befejezi, a megfizetett közterület-használati díj időarányos részét részére vissza kell fizetni. Visszafizetés esetén minden megkezdett hónap egésznek számít.

16. § (1) Mentes a díjfizetési kötelezettség alól:

a) építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag, törmelék, valamint tüzelő- és egyéb ömlesztett anyag, továbbá üzemképtelen jármű ideiglenes tárolása az első öt napon,

b)1 hatósági jelzéssel nem rendelkező jármű mellékútvonalon történő tárolása az első tíz napon,

c)2 a köznevelési intézmény, vagy a köznevelési intézményben működő ifjúsági vagy szülői szervezet, amennyiben az általa szervezett rendezvény helyszíne közterület, vagy közterületet érint.

(2)3 Díjfizetési mentesség esetén a közterület-használati eljárást az e rendeletben szabályozottak szerint le kell folytatni.

Közterület-használat engedély nélküli vagy attól eltérő használata esetén alkalmazandó jogkövetkezmények

17. § (1) A polgármester – a közterület használati engedély visszavonására történő figyelmeztetés mellett határidő kitűzésével – felszólítja a szabálytalanság megszüntetésére azt az engedélyest, aki:

a) az engedélyezettnél nagyobb területet foglal el,

b) az engedélytől eltérő terméket árul,

c) a számára engedélyezett közterület használatot másnak átengedi,

d) a közterület használati díjat határidőig nem fizeti meg vagy

e) az engedélyben foglaltaktól más módon eltér.

(2) Amennyiben az engedélyes a megadott határidőn belül kötelezettségének nem tesz eleget, a polgármester a közterület használati engedélyt haladéktalanul visszavonja.

18. § (1) A közterület eltérő, vagy engedély nélküli használata esetén az engedélyes a polgármester felhívására köteles a használatot megszüntetni, és a közterületet eredeti állapotában saját költségén helyreállítani. Amennyiben az engedélyes e kötelezettségének nem tesz eleget, a polgármester a használó költségére állítja helyre az eredeti állapotot.

(2) Abban az esetben, ha a közterület igénybevétel során közvetlen veszély, a közlekedés zavarása áll fenn, a polgármester a közterület igénybevételét azonnali hatállyal, kártalanítás nélkül jogosult megszüntetni.

(3) Ha a közterületet engedély nélkül, vagy az engedélytől eltérő módon használó az engedély kiadása feltételeinek egyébként megfelel, kérelmére, az engedélyező a közterület használatához hozzájárul. Ez esetben a közterület használója köteles a rendeletben meghatározott összegű közterület-használati díjat az engedély nélküli közterület igénybevételének időtartamára is megfizetni.

(4) Annak a használónak, aki a közterületet e rendeletben szabályozott engedélyhez kötött esetekben engedély nélkül, vagy az engedélyben foglalt feltételektől eltérő módon használ, az engedély nélküli, vagy az attól eltérő használat tartamára, az egyébként fizetendő közterület-használati díj megfizetése mellett, valamint a 4–6. §-ban és a 17. § (1) bekezdésében foglalt szabályok megsértése esetén a polgármester természetes személyek esetén kétszázezer forint, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén kétmillió forintig terjedő közigazgatási bírság vagy a polgármester által felhatalmazott ügyintéző ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírság kiszabására jogosult. Jogsértés esetén a kiszabott bírság összegét a jogsértés mértékének arányában kell megállapítani.

Záró rendelkezések

19. § (1) E rendelet 2019. május 1. napján lép hatályba.

(2)4

1

A 16. § (1) bekezdés b) pontja az Előszállás Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (XI. 7.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

A 16. § (1) bekezdés c) pontját az Előszállás Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (XI. 7.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdése iktatta be.

3

A 16. § (2) bekezdését az Előszállás Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (XI. 7.) önkormányzati rendelete 1. § (3) bekezdése iktatta be.

4

A 19. § (2) bekezdését az Előszállás Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (XI. 7.) önkormányzati rendelete 3. §-a hatályon kívül helyezte.

5

A 2. melléklet az Előszállás Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (XI. 9.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 2. melléklet az Előszállás Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (XI. 7.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.