Előszállás Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (III. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a gyermekétkeztetés, a szociális étkeztetés és az egyéb étkeztetés térítési díjainak megállapításáról szóló 10/2021. (VI. 7.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 05. 01

Előszállás Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (III. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.05.01.
a gyermekétkeztetés, a szociális étkeztetés és az egyéb étkeztetés térítési díjainak megállapításáról szóló 10/2021. (VI. 7.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Az étkezési térítési díjak 2024. évi felülvizsgálata keretében a költségek és bevételek alakulásának pénzügyi vizsgálata megtörtént.
Előszállás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 92/B. § (1) bekezdés a) pontja, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló 29/1993. (II.17.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 2. § (1) bekezdése alapján rendeletben állapítja meg a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások intézményi térítési díját.
Fontos hangsúlyozni, hogy az intézményi térítési díj nem azonos fogalom a személyi térítési díjjal.
Az Szt. 115. § (1) bekezdése szerint az intézményi térítési díj a személyes gondoskodáskörébe tartozó szociális ellátások ellenértékeként megállapított összeg.
A személyi térítési díj pedig az az összeg, amelyet az ellátott ténylegesen megfizet egy általa igénybe vett személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásért. A személyes szociális gondoskodás során igénybe vett ellátásért megállapított személyi térítési díj nem haladhatja meg az intézményi térítési díj összegét.
A fizetendő személyi térítési díj összegét az intézményvezető állapítja meg konkrét összegben (esetünkben, mivel nem intézményi formában biztosítjuk a szolgáltatásokat, az önkormányzat, mint fenntartó állapítja meg), figyelembe véve a szolgáltatást igénylő rendszeres jövedelmét, valamint az Szt. vonatkozó szabályait, mely szerint a személyi térítési díj nem haladhatja meg a szociálisan rászoruló személy rendszeres havi jövedelmének 30 %-át étkeztetés, 25 %-át házi segítségnyújtás, 30 %-át, ha a házi segítségnyújtás mellett étkeztetést is igénybe vesz.
A Korm. rendelet 3. § (1) bekezdése szerint az intézményi térítési díjat és a személyi térítési díjat étkeztetés esetén ellátási napra, házi segítségnyújtás esetén gondozási órára kell meghatározni.
Az élelmiszer árak, illetve az energia árak folyamatos növekedése indokolttá tette, hogy a 2022. november 1-től bevezetett étkezési térítési díjakat felülvizsgáljuk.
A jelenlegi számadatok indokolják a nyersanyag norma, illetve a térítési díj emelését.
Az előterjesztésben 10 % díjemeléssel számoltunk.
A számítások szerint a tervezett nyersanyagbeszerzés költségét, a rezsiköltséget, a konyhai dolgozók béremelését, és a konyhára fordítandó felhalmozási kiadásokat figyelembe véve került kiszámításra a javasolt térítési díjak összege.
A számítások eredményeképpen született adatok a gyermekétkeztetés, a szociális étkeztetés és az egyéb étkeztetés térítési díjainak megállapításáról szóló 10/2021. (VI. 7.) önkormányzati rendelet (https://or.njt.hu/onkormanyzati-rendelet/2021-10-SP-3930 )módosítását tartalmazó, mai ülésre készített előterjesztésben megtalálhatók.
A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások személyi térítési díjait megállapító táblázatban (2. melléklet) javasolt a szociális vetítési alaphoz mért (korábban öregségi nyugdíjminimum, összege 28.500 Ft) jövedelem kategóriák besorolásának változtatása. A jelenlegi kategóriák meghatározása 2016-ra nyúlik vissza, azóta ebben változás nem történt. Az utóbbi 2-3 évnyugdíjemelései miatt mindenképpen szükséges a változtatás.
Az igénylők megoszlása kategóriánként jelenleg:
1. kat.: 6 fő,
2. kat.: 3 fő,
3. kat.: 8 fő,
4. kat.: 48 fő.
Mára már az igénylők 73 %-a a legutolsó kategóriába került. Az előterjesztésben szerepelnek az általunk javasolt új kategóriák, melyeket a szociális étkeztetést jelenleg igénybe vevők jövedelmének figyelembevételével dolgoztuk ki. Az új kategóriák meghatározásánál figyelembe vettük az önkormányzat költségeit, melyek az étkeztetésből és szállításból adódnak, továbbá azt, hogy a fizetendő térítési díj nem haladhatja meg az étkező havi jövedelmének 30%-át.
Tájékoztatom a Tisztelt Képviseltestületet, hogy a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 32. §-a szerint: „32. § Fizetési kötelezettséget megállapító, fizetésre kötelezettek körét bővítő, a fizetési kötelezettség terhét növelő, a kedvezményt, mentességet megszüntető vagy korlátozó jogszabály kihirdetése és hatálybalépése között legalább 30 napnak el kell telnie.”
Összefoglalva: az elmúlt években zajló, minden területre vonatkozó áremelkedés és bérköltség emelkedés miatt szükséges magasabb étkezési térítésidíjakat megállapítani, de ezeket a térítési díjakat leghamarabb 2024. május 1-től alkalmazhatjuk.