Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testületének 24/2009. (VII.6.) önkormányzati rendelete

a hulladékgazdálkodásról

Hatályos: 2013. 11. 29- 2014. 06. 30

Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testülete a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 20. § (2) bekezdésében, 21. § (5) bekezdésében, 23. §-ában és 27. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján - figyelemmel a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésére - a hulladékgazdálkodásról a következő rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések


1. §


(1) A helyi közszolgáltatás tartalma: a települési hulladékra vonatkozó hulladékkezelési közszolgáltatás. A közszolgáltatással ellátott terület Bodajk város közigazgatási területe.

(2)    A közszolgáltatást és üzemeltetést

  1.  a települési szilárd hulladék vonatkozásában a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás által kiírt közbeszerzési pályázat alapján Székesfehérvár Városgondnoksága Kft., illetőleg a Depónia Kft. (a továbbiakban: közszolgáltató) 2013. január 1-jétől harminc évig a közszolgáltatási szerződés szerint,
  2. a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz vonatkozásában Pataki Lajos (8073 Csákberény, Petőfi út 32. szám alatti telephelyen működő) egyéni vállalkozó, a szennyvíztelep üzemeltetés vonatkozásában a Fejérvíz Zrt. (8000 Székesfehérvár, Királysor 3-15.) (a továbbiakban: közszolgáltató)

                   látja el.

A települési szilárd hulladékra vonatkozó közszolgáltatás ellátásának rendje és módja


2. §


(1) A közszolgáltató és az ingatlan használója, birtokosa, tulajdonosa (együtt: ingatlan tulajdonos) között a közszolgáltatási szerződés ráutaló magatartással (a szolgáltatás igénybevételével) jön létre. A közszolgáltató az ingatlan tulajdonossal szemben a teljesítést csak jogszabályban, illetve a jelen rendeletben meghatározott esetekben szüneteltetheti, korlátozhatja. A közszolgáltató a rendszeres szemétszállításba bevont valamennyi ingatlan tulajdonos tekintetében rendszeresen köteles teljesíteni.

(2) Ha a teljesítés a közszolgáltató hibájából marad el, köteles a szemetet a következő munkanapon elszállítani.

3. §


(1) A települési szilárd hulladékot a közszolgáltató heti egy alkalommal köteles elszállítani. A hulladékszállítás napjai: hétfő, kedd.

(2) A közszolgáltatónak az ingatlan tulajdonosok által kihelyezett zárható edényekből az általa biztosított, erre alkalmas gépjárművel, pormentes eljárással kell a hulladékot összegyűjteni és a kijelölt székesfehérvári lerakóba elszállítani.

(3) Bodajk területén közel 1500 belterületi ingatlan található. Üdülőövezeti ingatlan a város közigazgatási területén nincs. A közszolgáltatási díjfizetés a közszolgáltatásba bevont belterületi és külterületi ingatlantulajdonosok számára egyaránt egész évre kötelező.

(4) A közszolgáltató évente egy alkalommal díjtalan lomtalanítást végez a város területén, melyet az ingatlan tulajdonos jogosult igénybe venni.

(5)    A közszolgáltató havi egy alkalommal szelektív hulladékgyűjtést végez a város területén, melyet az ingatlantulajdonos jogosult igénybe venni.

(6)       A közszolgáltató évi nyolc alkalommal zöldhulladék gyűjtést végez a város területén, melyet az ingatlantulajdonos jogosult igénybe venni.

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízre vonatkozó közszolgáltatás rendje és módja


(1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtését és elhelyezését az önkormányzat által kiválasztott közszolgáltató végzi igény szerint.


(2) A települési folyékony hulladék kezelése az ingatlan tulajdonos és a közszolgáltató között létrejött eseti megbízás útján  történik.


(3) A közszolgáltatónak a csatornázatlan területen elhelyezkedő ingatlanokon található zárt, szivárgásmentes közműpótlókból az általa biztosított, a folyékony hulladék gyűjtésére alkalmas gépjárművel kell a folyékony hulladékot összegyűjteni és a szennyvíztisztító telepen környezetre ártalmatlan módon elhelyezni.


(4) A közszolgáltatónak a csatornahálózatban összegyűjtött folyékony hulladékot a bodajki szennyvíztisztító telepen kell összegyűjteni és ártalmatlanítani.


Az ingatlantulajdonos kötelezettségei


5. §


Az ingatlan tulajdonosa, birtokosa, tényleges használója (együtt: ingatlan tulajdonos) köteles az ingatlanán keletkező, az ideiglenes tárolásra szolgáló (közműpótló) létesítmények, berendezések ürítéséből származó, illetve közüzemi csatornahálózatba vagy más módon befogadóba vagy szennyvíztisztítóba nem vezetett települési folyékony hulladékot, valamint a települési szilárd hulladékot a külön jogszabályban előírtak szerint gyűjteni, továbbá az annak begyűjtésére feljogosított hulladékkezelőnek átadni.

6. §


(1) Az ingatlan tulajdonos települési szilárd hulladékkal kapcsolatos kötelességei:

a) A szállítás időpontjára a tárolóedényt (kukát, szemetes zsákot) a szállítási útvonal mellé fedett (zárt) állapotban kihelyezni.

b) Téli, havas, csúszásveszélyes időszakban a tárolóedény megközelíthetőségét és balesetmentes kiüríthetőségét biztosítani.

c) A gyűjtőedény rendszeres mosását és fertőtlenítését elvégezni.

d) Az ingatlant érintő tulajdonosváltást 15 napon belül a közszolgáltatónak bejelenteni.

(2) Az ingatlan tulajdonos a települési szilárd hulladékot - meghatározott feltételek mellett - erre a célra kijelölt hulladékbegyűjtő helyre vagy hulladékkezelő telepre külön engedély nélkül maga is elszállíthatja.

(3)

(4) A Bodajk közigazgatási területén működő gazdálkodó szervezeteknek kötelező igénybe venni a hulladékkezelési közszolgáltatást a hulladékgazdálkodási törvényben meghatározottak szerint, külön szerződés alapján.

(5) Az ingatlan tulajdonos köteles az elvégzett közszolgáltatásért közszolgáltatási díjat fizetni. Nem tagadhatja meg a közszolgáltatási díj fizetését az az ingatlantulajdonos, aki a települési hulladékkal kapcsolatos kötelezettségeit nem teljesíti, feltéve, hogy a közszolgáltató számára a közszolgáltatást felajánlja, illetve a közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó rendelkezésre állását igazolja.


7. §


(1) Az ingatlan tulajdonos a hulladékot köteles zárt edényben, vagy megfelelő teherbírású, a közszolgáltató által rendszeresített műanyag zsákban az ingatlan előtt elhelyezni oly módon, hogy az elszállítható legyen.

(2) A keletkező szemét mennyiségének megfelelő számú fedhető szemétgyűjtő edény és műanyag zsák beszerzése, pótlása, javítása, tisztántartása, fertőtlenítése az ingatlan tulajdonos kötelessége. A szemétszállításba első alkalommal bekapcsolódó ingatlan esetén az első szemétgyűjtő edény (kuka) árát az önkormányzat számla ellenében megtéríti.

(3) Szemetet felhalmozni nem szabad, azt a megadott szemétszállítási napon elszállítás céljából a közszolgáltató rendelkezésére kell bocsátani.

(4) A szemétgyűjtő edénybe (kukába) nem szabad mérgező, tűz- vagy robbanásveszélyes, folyékony vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyeztetheti a közszolgáltatást végző dolgozó testi épségét, egészségét, vagy a szállítójárműben rongálódást, kárt okozhat.


A közszolgáltató kötelezettségei, jogai


8. §


(1) A közszolgáltató a közszolgáltatást köteles e rendelet és a vonatkozó magasabb szintű jogszabályok alapján végezni.

(2) A hulladékot úgy kell szállítani, hogy annak során a környezet ne szennyeződjék. Szállításból eredő szennyeződés esetén a szállító a hulladék eltakarításáról, a terület szennyeződés-mentesítéséről, az eredeti környezeti állapot helyreállításáról köteles haladéktalanul gondoskodni.

(3) A közszolgáltató köteles a közcélú hulladékgyűjtő eszközök tisztítását, fertőtlenítését és karbantartását legalább évi két alkalommal elvégezni.

(4) A keletkező többlethulladékot a közszolgáltató köteles elszállítani és kezelni.

(5)

9. §


(1) Ha a közszolgáltatást végző szerv dolgozója azt észleli, hogy a gyűjtőedénybe vagy műanyag zsákba olyan tárgyat helyeztek el, amely nem minősül szállítható szemétnek, valamint ha a nyesedék átmérője a 2 cm-t, kötegelése a 70x40 cm-t meghaladja, annak szállítását megtagadhatja.

(2) A közszolgáltatást végzőnek a gyűjtőedények megrongálása nélkül kell a szemétszállítással kapcsolatos feladatokat ellátni.


10. §


A közszolgáltató a szolgáltatása ellenértékeként jogosult a jogszabály által megállapított közszolgáltatási díjra.

Elhagyott hulladék


11. §


(1) Az ingatlanon elhagyott hulladék kezelési kötelezettsége az ingatlan tulajdonost terheli.


(2) Az önkormányzat Bodajk területén a közterületen elhagyott hulladék elszállításáról, hasznosításáról és ártalmatlanításáról a közszolgáltatás keretein belül a helyi környezet védelméről, az ingatlanok és közterületek tisztán tartásáról szóló külön rendeletében előírtak szerint gondoskodik.

(3) Ha az elhagyott hulladék tulajdonosa azonosítható, a költségviselő vele szemben a hulladékkezelés és az eljárás költségeit érvényesítheti.


Egyéb hulladék


12. §


(1) Az egyéb, nem háztartási szemét összegyűjtéséről és saját költségen történő elszállításáról, ártalmatlanításáról annak kell gondoskodni, akinél az keletkezett.

(2) A szolgáltatási szerződésben meghatározott jogi személlyel, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettel az egyéb, nem háztartási szemét elszállítására a szolgáltatást végző szerv külön megállapodást köthet.


(3) Az egyéb, nem háztartási szemét gyűjtésére szolgáló edényzet beszerzése, javítása, pótlása, elhelyezése, tisztántartása és fertőtlenítése azt terheli, akinél a szemét keletkezik.

(4) A vegyes (részben lakás, részben egyéb) célra szolgáló épületben (ingatlanon) keletkezett egyéb, nem háztartási szemét gyűjtésére szolgáló gyűjtőedényt, műanyag zsákot általában az ingatlan tulajdonos által biztosított helyen, a háztartási szemétgyűjtő edényzettel (kukával) együtt kell elhelyezni.

(5) Akinél rothadó vagy bűzös szemét, hulladék keletkezik, annak elszállításáról, megsemmisítéséről, ártalmatlanításáról haladéktalanul gondoskodnia kell.



Közszolgáltatási díj


13. §


(1)   A települési hulladékok kezelésére vonatkozó közszolgáltatásért az igénybevevő közszolgáltatási díjat köteles fizetni

  1. települési szilárd hulladék esetében a miniszteri rendeletben meghatározott mértékben, évente négy egyenlő részletben a közszolgáltató számlája alapján,
  2. a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtése, ártalmatlanítása esetében a közszolgáltató árkalkulációja alapján a képviselő-testület által megállapított mértékben, a közszolgáltató eseti számlája alapján.

(2) Települési szilárd hulladék esetében mentes a díjfizetés alól az az ingatlantulajdonos, aki bizonyítható módon, legalább harminc napig nem tartózkodik az ingatlanban.

(3)     A 65 év feletti, egyedül élő személy csak az első és második negyedévi szemétszállítási díj megfizetésére köteles, a harmadik és negyedik negyedévi díjat az önkormányzat téríti meg a közszolgáltató részére.


(4)

A hulladékgazdálkodás nyilvánossága


14. §


(1) Az önkormányzat a hulladékgazdálkodási tervben meghatározottak teljesüléséről szóló beszámolóban teszi közzé a területén keletkező hulladékok mennyiségét, a hulladékgazdálkodás helyzetét, a hulladékkezelő létesítmények állapotát, üzemeltetését és mindezek környezeti hatásait bemutató információikat.

(2) A hulladékgazdással kapcsolatos lakosságot érintő információkról a város polgárait széles körben tájékoztatni kell.


Személyes adatok kezelése


15. §


A közszolgáltatással összefüggő személyes adatok (közszolgáltatást igénybe vevő neve, lakcíme, születési helye és ideje, anyja neve) kezelésére a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.


Záró rendelkezések


16. §


(1) Ez a rendelet 2009. augusztus 1-jén lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a hulladékgazdálkodásról szóló 24/2002. (XII. 20.) ÖKR. sz. rendelet.


(3) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvének figyelembe vételével készült, és azzal összeegyeztethető szabályozást tartalmaz.