Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testületének 24/2009. (VII.6.) önkormányzati rendelete

a hulladékgazdálkodásról

Hatályos: 2014. 09. 13- 2015. 09. 29

Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testülete a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 20. § (2) bekezdésében, 21. § (5) bekezdésében, 23. §-ában és 27. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján - figyelemmel a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésére - a hulladékgazdálkodásról a következő rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések


                                                                                 1. §


(1)     A helyi közszolgáltatás tartalma: a települési hulladékra vonatkozó hulladékkezelési közszolgáltatás. A közszolgáltatással ellátott terület Bodajk város közigazgatási területe.

(2)       A közszolgáltatást és üzemeltetést a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás által kiírt közbeszerzési pályázat alapján a Depónia Hulladékkezelő és Településtisztasági Kft. (a továbbiakban: közszolgáltató) 2014. január 31-től 2024. január 31-ig közszolgáltatási szerződés szerint látja el.

A közszolgáltatás ellátásának rendje és módja


                                                                2. §


(1)        A közszolgáltató és az ingatlan tulajdonosa, birtokosa, vagyonkezelője, tényleges használója (a továbbiakban együtt: ingatlan tulajdonos) között a közszolgáltatási szerződés ráutaló magatartással (a szolgáltatás igénybevételével) jön létre. A közszolgáltató az ingatlan tulajdonossal szemben a teljesítést csak jogszabályban, illetve a jelen rendeletben meghatározott esetekben szüneteltetheti, korlátozhatja. A közszolgáltató a rendszeres szemétszállításba bevont valamennyi ingatlan tulajdonos tekintetében rendszeresen köteles teljesíteni.

(2)     Amennyiben közszolgáltató szállítási kötelezettségének nem tud eleget tenni bizonyos időjárási körülmények között vagy műszaki problémák miatt, illetve reklamációk alapján bizonyítottan nem tett eleget, úgy köteles a következő gyűjtési napon a többlethulladékot tartalmazó (nem emblémás) zsákokat is elszállítani.

(3)       Reklamáció a közszolgáltató diszpécserszolgálatánál tehető az alábbi elérhetőségeken: 22/507-666, diszpecser@deponia.hu.

(4)       Közszolgáltató minden ilyen esetben köteles az önkormányzat kapcsolattartójával egyeztetni.

3. §


(1)         A települési hulladékot a közszolgáltató heti egy alkalommal, a Bányász lakótelepen heti két alkalommal köteles elszállítani. A hulladékszállítás napjai: hétfő, kedd, csütörtök.

(2) A közszolgáltatónak az ingatlan tulajdonosok által kihelyezett zárható edényekből az általa biztosított, erre alkalmas gépjárművel, pormentes eljárással kell a hulladékot összegyűjteni és a kijelölt székesfehérvári lerakóba elszállítani.

(3) Bodajk területén közel 1500 belterületi ingatlan található. Üdülőövezeti ingatlan a város közigazgatási területén nincs. A közszolgáltatási díjfizetés a közszolgáltatásba bevont belterületi és külterületi ingatlantulajdonosok számára egyaránt egész évre kötelező.

(4)      A lomtalanítás az igénybevevő ingatlanhasználó által a közszolgáltatóval előre egyeztetett napon, évi két alkalommal, egyedi megrendeléssel kért, házhoz menő jelleggel történik március 1. - október 31. között. A jelentkezés során szükséges megadni a hulladék várható mennyiségét is, amely legfeljebb 3 m3 lehet. A szolgáltatást azon lakossági ügyfelek vehetik igénybe, akik a hulladékszállítási közszolgáltatásba be vannak kapcsolva és fizetik annak díját, díj-hátralékkal nem rendelkeznek. Nem kerül elszállításra:

a)elbontott gépjármű karosszéria,

b)építési törmelék,

c)veszélyes hulladék (olaj, festék, akkumulátor stb.),

d)ágnyesedék, szőlővessző, zöldhulladék,

e)teher- és traktor gumiköpeny,

f)háztartási hulladék,

g)kézi erővel nem rakodható túlsúlyos vagy túlméretes hulladék.

                    Az elektronikai hulladék gyűjtése a közszolgáltatóval egyeztetett módon történik.

(5)     Az elkülönítetten begyűjtött (szelektív hulladék) begyűjtése házhoz menő rendszerben valósul meg, szállításának gyakorisága havi egy alkalom. A szelektív gyűjtés során a csomagolási műanyag, többrétegű italoskarton, fém italos doboz és papír hulladékok kerülnek elszállításra, melyeket a szolgáltatást igénybevevő az általa biztosított zsákban illetve kötegelve helyez ki ingatlana elé oly módon, hogy az a forgalmat ne zavarja. 

(6)       A zöldhulladék gyűjtésre a szolgáltatóval előzetesen, legalább 1 hónappal korábban, előre egyeztetett időpontban, évi legfeljebb egy alkalommal kerül sor. A gyűjtés során legfeljebb 110 literes áttetsző zsákban, vagy legfeljebb 0,1 m3-es köteg formájában lehet kihelyezni a zöldhulladékot külön térítés nélkül. A meghatározott gyűjtési akción kívül a szolgáltatás a közszolgáltató által forgalmazott jelölő matricával ellátott, az ingatlanhasználó által biztosított zsák vagy legfeljebb 0,1 m3-es köteg formájában vehető igénybe. A meghatározott gyűjtési akción kívüli zöldhulladék elszállítására jelölő matrica megvásárlása szükséges. A zsákok, matricák megvásárolhatók a közszolgáltató Székesfehérvár, Sörház tér 3., illetve Mór, Zrínyi u. 36. alatti ügyfélszolgálati irodáiban, a csalai hulladéklerakón, illetve a Bodajki Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán.

4. §


Az ingatlantulajdonos kötelezettségei


5. §


Az ingatlan tulajdonosa köteles az ingatlanán keletkező települési hulladékot a külön jogszabályban előírtak szerint gyűjteni, továbbá az annak begyűjtésére feljogosított hulladékkezelőnek átadni.

6. §


(1) Az ingatlan tulajdonos települési hulladékkal kapcsolatos kötelességei:

a) A szállítás időpontjára a tárolóedényt (kukát, szemetes zsákot) a szállítási útvonal mellé fedett (zárt) állapotban kihelyezni.

b) Téli, havas, csúszásveszélyes időszakban a tárolóedény megközelíthetőségét és balesetmentes kiüríthetőségét biztosítani.

c) A gyűjtőedény rendszeres mosását és fertőtlenítését elvégezni.

d) Az ingatlant érintő tulajdonosváltást 15 napon belül a közszolgáltatónak bejelenteni.

(2) Az ingatlan tulajdonos a települési hulladékot - meghatározott feltételek mellett - erre a célra kijelölt hulladékbegyűjtő helyre vagy hulladékkezelő telepre külön engedély nélkül maga is elszállíthatja.

(3)

(4) Bodajk közigazgatási területén működő gazdálkodó szervezet jogosult igénybe venni a hulladékkezelési közszolgáltatást a 2012. évi CLXXXV. törvényben (a továbbiakban: Ht.) meghatározottak szerint, külön szerződés alapján.

(5) Az ingatlan tulajdonos köteles az elvégzett közszolgáltatásért közszolgáltatási díjat fizetni. Nem tagadhatja meg a közszolgáltatási díj fizetését az az ingatlantulajdonos, aki a települési hulladékkal kapcsolatos kötelezettségeit nem teljesíti, feltéve, hogy a közszolgáltató számára a közszolgáltatást felajánlja, illetve a közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó rendelkezésre állását igazolja.


7. §


(1) Az ingatlan tulajdonos a hulladékot köteles zárt edényben, vagy megfelelő teherbírású, a közszolgáltató által rendszeresített műanyag zsákban az ingatlan előtt elhelyezni oly módon, hogy az elszállítható legyen.

(2) A keletkező hulladék mennyiségének megfelelő számú fedhető szemétgyűjtő edény és műanyag zsák beszerzése, pótlása, javítása, tisztántartása, fertőtlenítése az ingatlan tulajdonos kötelessége. A szemétszállításba első alkalommal bekapcsolódó ingatlan esetén az első szemétgyűjtő edény (kuka) árát az önkormányzat számla ellenében megtéríti.

(3) Hulladékot felhalmozni nem szabad, azt a megadott szemétszállítási napon elszállítás céljából a közszolgáltató rendelkezésére kell bocsátani.

(4) A gyűjtőedénybe (kukába) nem szabad mérgező, tűz- vagy robbanásveszélyes, folyékony vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyeztetheti a közszolgáltatást végző dolgozó testi épségét, egészségét, vagy a szállítójárműben rongálódást, kárt okozhat.


A közszolgáltató kötelezettségei, jogai


8. §


(1) A közszolgáltató a közszolgáltatást köteles e rendelet és a vonatkozó magasabb szintű jogszabályok alapján végezni.

(2) A hulladékot úgy kell szállítani, hogy annak során a környezet ne szennyeződjék. Szállításból eredő szennyeződés esetén a szállító a hulladék eltakarításáról, a terület szennyeződés-mentesítéséről, az eredeti környezeti állapot helyreállításáról köteles haladéktalanul gondoskodni.

(3) A közszolgáltató köteles a közcélú hulladékgyűjtő eszközök tisztítását, fertőtlenítését és karbantartását legalább évi két alkalommal elvégezni.

(4) A keletkező többlethulladékot a közszolgáltató köteles elszállítani és kezelni.

(5)

9. §


(1) Ha a közszolgáltatást végző szerv dolgozója azt észleli, hogy a gyűjtőedénybe vagy műanyag zsákba olyan tárgyat helyeztek el, amely nem minősül szállítható szemétnek, valamint ha a nyesedék átmérője a 2 cm-t, kötegelése a 70x40 cm-t meghaladja, annak szállítását megtagadhatja.

(2) A közszolgáltatást végzőnek a gyűjtőedények megrongálása nélkül kell a szemétszállítással kapcsolatos feladatokat ellátni.


10. §


(1)   A közszolgáltató a szolgáltatása ellenértékeként jogosult a jogszabály által megállapított közszolgáltatási díjra.

(2)     A követelések behajtása során a közszolgáltató jogosult alvállalkozót igénybe venni."

Elhagyott hulladék


11. §


(1) Az ingatlanon ellenőrizetlen körülmények között elhelyezett vagy elhagyott hulladék elszállítására, kezelésére a Ht. 61. § (1)-(3) bekezdését kell alkalmazni.


(2) Az önkormányzat Bodajk területén a közterületen elhagyott hulladék elszállításáról, hasznosításáról és ártalmatlanításáról a közszolgáltatás keretein belül a helyi környezet védelméről, az ingatlanok és közterületek tisztán tartásáról szóló külön rendeletében előírtak szerint gondoskodik.

(3) Ha az elhagyott hulladék tulajdonosa azonosítható, a költségviselő vele szemben a hulladékkezelés és az eljárás költségeit érvényesítheti.


Egyéb hulladék


12. §


(1) Az egyéb, nem települési hulladék összegyűjtéséről és saját költségen történő elszállításáról, ártalmatlanításáról annak kell gondoskodni, akinél az keletkezett.

(2) A szolgáltatási szerződésben meghatározott jogi személlyel, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettel az egyéb, nem települési hulladék elszállítására a szolgáltatást végző szerv külön megállapodást köthet.


(3) Az egyéb, nem települési hulladék gyűjtésére szolgáló edényzet beszerzése, javítása, pótlása, elhelyezése, tisztántartása és fertőtlenítése azt terheli, akinél a szemét keletkezik.

(4) A vegyes (részben lakás, részben egyéb) célra szolgáló épületben (ingatlanon) keletkezett egyéb, nem települési hulladék gyűjtésére szolgáló gyűjtőedényt, műanyag zsákot általában az ingatlan tulajdonos által biztosított helyen, a háztartási szemétgyűjtő edényzettel (kukával) együtt kell elhelyezni.

(5) Akinél rothadó vagy bűzös hulladék keletkezik, annak elszállításáról, megsemmisítéséről, ártalmatlanításáról haladéktalanul gondoskodnia kell.



Közszolgáltatási díj


13. §


(1)   A települési hulladékok kezelésére vonatkozó közszolgáltatásért az igénybevevő közszolgáltatási díjat köteles fizetni

  1. települési hulladék esetében a miniszteri rendeletben meghatározott mértékben, évente négy egyenlő részletben a közszolgáltató számlája alapján.

(2) Települési hulladék esetében mentes a díjfizetés alól az az ingatlantulajdonos, aki bizonyítható módon, legalább harminc napig nem tartózkodik az ingatlanban.

(3)     A 65 év feletti, egyedül élő személy csak az első és második negyedévi díj megfizetésére köteles, a harmadik és negyedik negyedévi díjat az önkormányzat téríti meg a közszolgáltató részére.


(4)

A hulladékgazdálkodás nyilvánossága


14. §


(1) Az önkormányzat a hulladékgazdálkodási tervben meghatározottak teljesüléséről szóló beszámolóban teszi közzé a területén keletkező hulladékok mennyiségét, a hulladékgazdálkodás helyzetét, a hulladékkezelő létesítmények állapotát, üzemeltetését és mindezek környezeti hatásait bemutató információikat.

(2) A hulladékgazdással kapcsolatos lakosságot érintő információkról a város polgárait széles körben tájékoztatni kell.


Személyes adatok kezelése


15. §


A közszolgáltatással összefüggő személyes adatok (közszolgáltatást igénybe vevő neve, lakcíme, születési helye és ideje, anyja neve) kezelésére az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.


Záró rendelkezések


16. §


(1) Ez a rendelet 2009. augusztus 1-jén lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a hulladékgazdálkodásról szóló 24/2002. (XII. 20.) ÖKR. sz. rendelet.


(3) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvének figyelembe vételével készült, és azzal összeegyeztethető szabályozást tartalmaz.


Bodajk, 2009. július 3.


                        Oszlánszki Zsolt                                                 dr. Nagy Gábor

                            polgármester                                                            jegyző



A rendeletet a mai napon kihirdettem.

Bodajk, 2009. július 6.

                                                                                                    dr. Nagy Gábor

                                                                                                            jegyző