Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2009. (II.26.) önkormányzati rendelete

Bodajk város címeréről és zászlójáról

Hatályos: 2012. 04. 15- 2012. 10. 31

Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban: Képviselő-testület), a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény 44/A. § (1) bekezdés f) pontjában, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 1. § (6) bekezdés a) pontjában, 10. § (1) bekezdés c) pontjában és 16. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, Bodajk város címeréről és zászlójáról a következő rendeletet alkotja:

Az önkormányzat jelképei


1. §


Bodajk Város Önkormányzat jelképei: Bodajk város címere és Bodajk város zászlója.

Bodajk város címere


2. §


Bodajk város címerének (továbbiakban: címer) leírása: hegyes talpú, kék keretű ezüst (fehér) címerpajzsban kék pólya (sáv, csík), rajta színcserélő kék/ezüst (fehér) talpas kereszt az aranymetszés szabályai szerint elhelyezve. A címer képét és magyarázatát az 1. melléklet tartalmazza.

A címer használata


3. §


(1) A címert önállóan és mint a városra utaló, díszítő jelképet közérdekből díjmentesen használni lehet:

a) Az önkormányzat, a képviselő-testület és szervei hivatalos iratain, dokumentumain, küldeményein, az általuk kiadott díszoklevélen, emléklapon, kitüntető címen, díjon, megbízólevélen, továbbá a képviselő, polgármester, alpolgármester és jegyző e minőségbeli névjegykártyáján;

b) A Városháza, illetőleg Bodajk Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatala feladatellátására szolgáló épületében, tanácskozó és házasságkötő termében, egyéb önkormányzati vagy hivatali célt szolgáló helyiségben, önkormányzati fenntartással, hozzájárulással működő intézményben, önkormányzati tulajdonú ingatlanban;

c) Az önkormányzat által vagy támogatásával nem üzleti céllal megjelentetett, a várossal foglalkozó nyomtatott vagy elektronikus kiadványban és az önkormányzat hozzájárulásával, támogatásával nem üzleti céllal működő helyi televízió műsorában;

d) Az önkormányzat által, vagy részvételével, képviseletével, támogatásával, hozzájárulásával szervezett nem üzleti célú rendezvényen, ennek dokumentumain, az önkormányzat nemzetközi kapcsolataiban;

e) Az önkormányzat által vagy támogatásával, hozzájárulásával nem üzleti céllal készíttetett, a városra utaló dísz- és emléktárgyon, jelvényen, kitűzőn, önkormányzati tulajdonú ingóságon, műalkotáson, köztéri műtárgyon, tájékoztató, köszöntő táblán.

(2) A címert méretarányosan, lehetőség szerint eredeti színeiben és formájában kell használni, feltüntetni, megjelentetni. Ha a színhelyes ábrázolásra nincs lehetőség, a címer megjelenítése a hordozó tárgy anyagának (fém, fa, bőr, műanyag, papír, textil, kő, kerámia stb.) színében, de a címertan (heraldika) általános szabályainak és színjelzéseinek megtartásával történhet, papír esetén nyomtatásban fekete-fehérben is. A címernek egyértelműen felismerhetőnek kell lenni, és oly módon kell ábrázolni, megjeleníteni, elhelyezni, hogy az a város és az önkormányzat tekintélyét, jó hírnevét, méltóságát ne sértse.

Bodajk város zászlója


4. §


Bodajk város zászlójának (továbbiakban: zászló) leírása: téglalap alakú, 100 cm x 200 cm alapméretű, 1:2 méretarányú, fehér alapon a szélesebb hosszanti kék sávban Bodajk város címere az aranymetszés szabályai szerint hosszában vagy keresztben (lobogó) elhelyezve, a fehér-kék-fehér sávok méretaránya 1:2:1. Anyaga selyem (kétoldalas zászló esetén), vagy egyéb vászon, szövet (két- vagy egyoldalas zászló esetén), a zászlórúdhoz nem rögzített szélein esetleg fehér és/vagy kék rojtokkal. A zászló (lobogó) képeit méretezve is a 2. melléklet tartalmazza.

A zászló használata


5. §


(1) A zászló, a méretarányok megtartásával, az alapmérettől eltérő méretben és más anyagból is előállítható.


(2)  A zászló közérdekből díjmentesen használható:

a) A város, az önkormányzat életében jelentős események, ünnepségek, rendezvények alkalmából, más hivatalos zászlókkal együtt is;

b) A Képviselő-testület üléseinek helyszínén;

c) Nemzeti, illetőleg megyei vagy helyi gyászesemény alkalmával, a fekete zászlóval együtt, félárbócra eresztve is;

d) Minden Bodajkkal összefüggő, az önkormányzat részvételével, támogatásával rendezett eseményen.


(3) A zászló használatára  egyebekben a címer használatára vonatkozó 3. § szabályait kell megfelelően alkalmazni.

Közterületek fellobogózása


6. §


A polgármester gondoskodik a nemzeti ünnepek és a város jeles eseményeinek, rendezvényeinek, ünnepeinek alkalmából a közterületek fellobogózásáról, a nemzeti és a Bodajk zászlók kihelyezéséről, az ehhez szükséges feltételek megteremtéséről.

A címer és a zászló használatának engedélyezése


7. §


(1) A címer és a zászló (a továbbiakban együtt: jelképek) használatára engedélyt kell kérni abban az esetben, ha magánszemély, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, vállalkozás, gazdasági társaság saját üzleti, kereskedelmi, reklám vagy egyéb céljára kívánja azt használni, feltüntetni, megjelentetni. A kérelemben meg kell jelölni:

- a kérelmező nevét, címét (székhelyét),

- a jelképek használatának célját, módját, idejét, leírását, csatolva lehetőség szerint a kérelemmel érintett dolog mintapéldányát, képét,

- a jelképhasználattal érintett dolog (tárgy, kiadvány, dokumentum, rendezvény stb.) mennyiségi, minőségi jellemzőit, leírását,

- a forgalombahozatal, terjesztés, megjelentetés módját, idejét, az előállítani, forgalmazni kívánt mennyiséget.


(2) A jelképhasználati engedélyről szóló határozat tartalmazza:

- a kérelmező nevét, címét (székhelyét),

- a jelképhasználat célját, módját, idejét, leírását,

- a jelképhasználattal érintett dolog mennyiségi, minőségi jellemzőit, leírását,

- a forgalombahozatal, terjesztés, megjelenítés módját, idejét, az előállítani, forgalmazni kívánt mennyiséget,

- a használatra vonatkozó egyéb kikötést, tájékoztatást.


(3) A jelképhasználatért a kérelmezőnek az önkormányzat részére díjat kell fizetnie, melyet az erről szóló határozatban foglaltak szerint kell nyolc napon belül átutalnia. A díj mértéke:

a) alkalmilag (a kérelem szerint meghatározott alkalommal és időre) történő felhasználás esetén  alkalmanként 100.000 Ft;

b) kereskedelmi, reklám, egyéb célú kiadvány, dokumentum, dísz- vagy emléktárgy, műalkotás, ingatlan, ingóság esetén a dolog fajtájaként 200.000 Ft.

8. §


(1) A jelképhasználati kérelem elbírálása önkormányzati hatósági ügyként a polgármester hatáskörébe tartozik, akinek eljárására a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. tv. (Ket.) rendelkezéseit kell alkalmazni. A polgármester határozata ellen benyújtott fellebbezést a képviselő-testület bírálja el.


(2) A polgármester a jelképhasználati engedélyt visszavonhatja, ha az engedélyes e rendelet szerinti szabálysértési felelősségét jogerősen megállapították.


(3) A polgármester a jelképhasználati engedély kérelmet elutasíthatja, ha a jelképek használata a város és az önkormányzat tekintélyét, jó hírnevét, méltóságát sértheti.


(4) Az adott alkalomra szóló engedély kérelemre meghosszabbítható, mely a díjfizetés szempontjából új alkalomnak minősül.


(5) Az e rendelettel szabályozott önkormányzati hatósági eljárásokban az egyes eljárási cselekmények elektronikus úton nem gyakorolhatók.

9. §


Az e rendelettel szabályozott jelképhasználattal kapcsolatban az engedélyezési eljárással nem érintett ügyekben is a polgármester hatáskörébe tartozik, hogy az önkormányzat nevében nyilatkozzon, továbbá a rendeletben foglaltak betartását ellenőrizze, felügyelje.


10. §


A jelképek védjegyként való használata nem megengedett sem az önkormányzatnak, sem egyéb személynek, szervezetnek.

Pénzbírság


11. §            Tiltott, kirívóan közösségellenes magatartást követ el és ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal (igazgatási bírsággal) sújtható az, aki a 3. §-ban és az 5. §-ban foglalt rendelkezéseket megszegi, továbbá aki a jelképeket engedély nélkül, vagy attól eltérően használja. Önkormányzati hatósági ügyként az eljárás lefolytatása a polgármester hatásköre.

Záró rendelkezések


12. §


(1) Ez a rendelet 2009. március 1-jén lép hatályba. A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a helyi címer és zászló alapításról és használatának rendjéről szóló 15/1993. (XII. 1.) Ö. K. R. sz. rendelet.


(2) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvének figyelembe vételével készült, és azzal összeegyeztethető szabályozást tartalmaz.

Bodajk, 2009. február 25.









                        Oszlánszki Zsolt                                         dr. Nagy Gábor

                              polgármester                                                            jegyző


A rendeletet a mai napon kihirdettem.

Bodajk, 2009. február 26.

                                                                                             dr. Nagy Gábor

                                                                                                      jegyző