Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testületének 34/2009. (IX.30.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről

Hatályos: 2014. 01. 31- 2015. 12. 30

Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testülete "a temetőkről és a temetkezésről" szóló 1999. évi XLIII. tv. 6. § (4) bekezdésében, 16. §-ában, 40. § (3) bekezdésében, 41. § (3) bekezdésében és 42. §-ában foglalt felhatalmazás alapján - figyelemmel "a helyi önkormányzatokról" szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében foglaltakra - a köztemetőről a következő rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések


1. §


A rendelet hatálya a Bodajk, Dózsa György utcában fekvő, 192/2 helyrajzi számú, Római Katolikus Egyház tulajdonában lévő - a Római Katolikus Egyház és a Református Egyház között megosztva üzemeltetett - temetőben (továbbiakban: Temető) található, önkormányzati tulajdonú, 192/1 helyrajzi számú ravatalozó ingatlanra (továbbiakban: ravatalozó) és annak bejáratával szemben elterülő, külön megállapodás szerinti területre, mint köztemetőre (továbbiakban: köztemető), illetőleg az ott zajló kegyeleti közszolgáltatásra és temetkezési tevékenységre terjed ki.


2. §


(1) A ravatalozó és a köztemető fenntartója az önkormányzat, mely az üzemeltetésükről a Polgármesteri Hivatal, illetőleg az e tevékenységgel külön megállapodás (kegyeleti közszolgáltatási szerződés) alapján megbízott vállalkozó közreműködésével gondoskodik.

(2) Az önkormányzat a köztemető fenntartásával, üzemeltetésével kapcsolatos feladatainak teljesítése érdekében kölcsönös érdekeken alapuló együttműködésre, megállapodásra törekszik a Római Katolikus Egyházzal és a Református Egyházzal.


A köztemető rendeltetésszerű használatához szükséges egyéb helyi, tárgyi és infrastrukturális feltételek


3. §


(1) Urnás temetés céljára a ravatalozóhoz közelebb eső terület szolgál, mely felett az önkormányzat jogosult rendelkezni a Temető üzemeltető egyházakkal kötött megállapodás alapján.

(2)             Koporsós temetés esetén a temetési hely - a Temető üzemeltető egyházakkal és a sírhely igénylővel egyeztetve - a soron következő sírhely, vagy újbóli megváltás esetén régi sírhely is lehet.

4. §


(1) A köztemetőnek és létesítményeinek alkalmasnak kell lenniük az elhaltak felravatalozására, gyászszertartásuk lebonyolítására és eltemetésükre, ugyanakkor meg kell felelniük az elhaltak iránti kegyeleti igényeknek, és lehetővé kell tenniük a temetkezési tevékenység, temetkezési szolgáltatás igények szerinti, korszerű eszközökkel, módszerekkel történő lebonyolítását.

(2) Vízvételi lehetőség a Temető katolikus és református temetőrészében is biztosított.


(3) A köztemetőt a Temető többi részétől e célra ültetett növényzet választja el.


5. §


(1) A Temetőben a ravatalozó jogszabályi előírásoknak megfelelő létesítéséről, fenntartásáról, üzemeltetéséről és karbantartásáról az önkormányzat gondoskodik.

(2) A temetőlátogatók részére nyilvános illemhely, a ravatalozó épületének külön bejáratú részeként, a Temető nyitva tartási ideje alatt biztosított.


6. §


A köztemetőben a hamvak szétszórására és bemosására alkalmas temetőrész nincs.


A köztemető használatának és igénybevételének szabályai


7. §


(1) A köztemető folyamatosan nyitva tart. A köztemetőt - rendjének betartása mellett - bárki látogathatja. Kiskorú személy a köztemetőben csak nagykorú személy felügyelete mellett tartózkodhat.

(2) A köztemetőben keletkezett hulladék rendszeres gyűjtéséről, elhelyezéséről, továbbá megfelelő kezeléséről és ártalmatlanításáról a Temetőt üzemeltető Római Katolikus Egyház és a Református Egyház gondoskodik.


8. §


A köztemetőben tilos:

a) az üzemeltető előzetes hozzájárulása nélkül építőanyagot, bontási anyagot szállítani, elhelyezni,

b) hulladékot, koszorú- és virágmaradványt lerakni, a lerakott hulladékot elégetni,

c) hangoskodással, zajkeltéssel, oda nem illő egyéb magatartással a szertartások rendjét zavarni, a temetőlátogatók kegyeleti érzéseit megsérteni,

d) fát, cserjét, bokrot az üzemeltető engedélye nélkül ültetni, kivágni,

e) a közízlést és a temetőlátogatók kegyeleti érzéseit sértő síremléket, egyéb tárgyat elhelyezni,

f) a temetkezési, sírhelygondozási tevékenységhez nem kapcsolódó bármilyen egyéb anyagot elhelyezni, tárolni.



A temetési hely gazdálkodási szabályai


9. §


(1) A köztemetőben a temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő):

a) a koporsós betemetés, illetve rátemetés napjától számított 25 év;

b) sírbolt esetén 60 év;

c) urnafülke és urnasírhely esetén 10 év;

d) urnasírbolt esetén 20 év.

(2) Temetési hely, sírbolt jogszabályok szerint felnyitását megelőzően a köztemető üzemeltetőjét értesíteni kell. E tevékenység nem járhat az érintett és a szomszédos  sírhelyekhez kapcsolódó kegyeleti jogok megsértésével, a sírhelyek szükségtelen megrongálódásával.


A sírhely méretezése, sírjelek alkalmazása, a kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezése, a sírgondozás szabályai


10. §


(1) A köztemetőben alkalmazott koporsós temetési helyek szélessége  1 méter, hosszúsága  2,5 méter. A sírhelyek megközelíthetősége érdekében közöttük 0,5 méter széles gyalogutat kell biztosítani.

(2) Az urnás temetésre kijelölt területen urnasírhely céljára 1 m2-es temetési helyeket kell kialakítani. Egy urnafülkébe, urnasírba, valamint sírhelybe (sírboltba) legfeljebb három urna helyezhető el, illetőleg temethető.


11. §


(1) A temetési hely felett rendelkezni jogosult köteles a temetési helyet rendszeresen, megfelelően gondozni. Amennyiben e kötelezettségének nem tesz eleget, erre a temető üzemeltetője ésszerű határidő tűzésével felszólíthatja.

(2) A temetési helyek gondozását úgy kell végezni, hogy a szomszédos temetési helyek kegyelete ne sérüljön, azokban kár ne keletkezzen. A 2 méter magasságot meghaladó, nem gondozott növényzetet, ültetvényt a köztemető üzemeltetője - ésszerű határidőt tüző eredménytelen felszólítást követően - eltávolíthatja.


(3) Sírjeleket, kegyeleti tárgyakat a sírhelyen úgy kell elhelyezni, hogy azok a sírhely határán túl ne terjedjenek, a szomszédos sírhelyek látogatóit ne zavarják.


(4) Sírjel, síremlék, temetési helyhez tartozó egyéb dolog megrongálódása, veszélyessé válása esetén a köztemető üzemeltetője haladéktalanul értesíti a sírhellyel rendelkezni jogosultat. A helyreállításig, javításig a temetési helyre további temetkezés nem történhet.


A kegyeleti közszolgáltatások feltételei, a temetési hely megváltási díja, a temetőfenntartási hozzájárulás díja, illetve a létesítmények vállalkozók részéről történő igénybevételének díja


12. §


(1) A köztemetőben sírgondozás céljára a vízvételi lehetőség mindenki számára ingyenes.

(2) A köztemetőben sírok, sírhelyek gondozásával kapcsolatban keletkező koszorú, virágmaradvány, egyéb hulladék a Temetőben kijelölt lerakóhelyen minden látogató számára díjtalanul elhelyezhető.

(3) A ravatalozó épületében lévő illemhely használata minden Temető és köztemető látogató számára ingyenes.


(4) A temetkezési szolgáltatók kivételével a köztemetőben vállalkozásszerűen munkát végzők számára temetőfenntartási hozzájárulás (díj) fizetése nem kötelező.

13. §


Egyéb díjak:

a) Temetési helyek megváltási díja egységesen: 5.000 Ft + ÁFA.

b) Temetési helyek újraváltási díja egységesen: 5.000 Ft + ÁFA.

c) Ravatalozó bérleti díja temetkezési szolgáltatók számára: 10.000 Ft + ÁFA/alkalom.

d) Az egyéb köztemetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díj: 0 Ft.


A temetési szolgáltatás, illetőleg a köztemetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának temetői rendje


14. §


A temetési hely kialakítását, sírgödör kiásását, betemetését, és az ezzel járó egyéb munkákat a temetéssel megbízott vállalkozó - esetlegesen az elhalt hozzátartozója bevonásával - végezheti, egyeztetve a köztemető üzemeltetőjével. A munkavégzés során a szomszédos sírok sértetlenségét biztosítani kell.

15. §


(1) A köztemető üzemeltetője:

a) üzemelteti a ravatalozót,

b) biztosítja a ravatalozó és technikai berendezései, felszerelési tárgyai, a tárolók, hűtők működtetését, karbantartását,

c) a ravatalozót és közvetlen környezetét rendeltetésszerű állapotban, tisztán tartja, gondozza és ápolja,

d) a ravatalozóval szembeni, köztemetésre szolgáló parkrészt ápolja, gondozza,

e) biztosítja a nyilvános illemhely működtetését, annak előírások szerinti tisztán, rendben tartását.


(2) Az üzemeltető a jogszabályokban és e rendeletben foglalt feladatait vállalkozó bevonásával is elláthatja.


Közigazgatási bírság


16. §




Záró rendelkezések


17. §


(1) Ez a rendelet 2009. november 1-jén lép hatályba.


(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 8/2001. (IV. 1.) ÖKR. sz. rendelet, valamint a módosításáról szóló 13/2001. (VII. 1.) ÖKR. sz. és a 21/2002. (XII. 15.) ÖKR. sz. rendelet.

(3) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvének figyelembe vételével készült, és azzal összeegyeztethető szabályozást tartalmaz.