Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2011. (IX.28.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat saját halottjává nyilvánítás szabályairól

Hatályos: 2011. 09. 29- 2022. 09. 28

Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2011. (IX.28.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat saját halottjává nyilvánítás szabályairól

2011.09.29.

Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alkotmány 44. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Kimagasló közéleti érdemeire tekintettel az önkormányzat saját halottjává nyilvánítható az a köztiszteletben álló személy, aki

a) halálakor vagy korábban az önkormányzat képviselő-testületének tagja volt;

b) az önkormányzat jogelődjénél vezető vagy képviselői tisztséget töltött be;

c) önkormányzati kitüntetésben, díjban részesült;

(2) Az önkormányzat saját halottjává nyilvánítás feltétele, hogy az elhunyt személy végakaratával ne legyen ellentétes, és ahhoz az elhunyt személy legközelebbi hozzátartozója beleegyezését adja.

2. § (1) Az önkormányzat saját halottjává nyilvánításról a polgármester dönt.

(2) Az önkormányzat saját halottjának temetésével, a kegyeleti feladatokkal kapcsolatos feladatok ellátásáról - az elhunyt személy legközelebbi hozzátartozójával egyetértésben - a polgármester gondoskodik.

(3) Az elhunyt személy emlékére nekrológot kell közzétenni, és a Városházán a gyászlobogót a temetés napjáig ki kell helyezni.

(4) A temetési és ahhoz közvetlenül kapcsolódó költségeknek - beleértve a síremlék állítás költségeit is - az elhunyt legközelebbi hozzátartozójával egyeztetett, részben vagy egészben történő kifizetéséről a polgármester gondoskodik.

3. § Amennyiben az elhunytat más szerv is a saját halottjának tekinti, a temetési költségeket az önkormányzat az e szervvel történő megegyezés szerinti arányban viseli.

4. § A polgármester az önkormányzat saját halottjának nyilvánított személy sírján a temetéskor, majd évente a Halottak napja tiszteletére koszorút helyeztet el, és a sír gondozásáról - az elhunyt személy legközelebbi hozzátartozójával egyeztetett módon - a temető üzemeltetőjének bevonásával gondoskodik.

5. § A rendeletben meghatározott feladatok ellátására az önkormányzat éves költségvetésében fedezetet kell biztosítani.

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.