Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2015. (I.28.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonú, behajtási tilalommal érintett közterületekre gépjárművel történő behajtás engedélyezésének rendjéről

Hatályos: 2024. 02. 15

Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2015. (I.28.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonú, behajtási tilalommal érintett közterületekre gépjárművel történő behajtás engedélyezésének rendjéről

2024.02.15.

Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 3. § (1) bekezdésében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 34. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed minden természetes személy, jogi személy, és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet gépjármű tulajdonosra és üzembentartóra, aki Bodajk város közigazgatási területén Bodajk Város Önkormányzatának tulajdonában lévő, a (2) bekezdésben meghatározott közlekedési táblával ellátott közterületen (útszakasz, park) rendelet hatálya alá tartozó gépjárművel közlekedik.

(2)1 A rendelet tárgyi hatálya kiterjed a bármely járművel behajtani tilos táblával korlátozott és azzal együtt alkalmazott "kivéve engedéllyel" közúti jelzőtáblák hatálya alá tartozó közterületre érvényes behajtási engedélyek kiadásának, felhasználásának és felülvizsgálatának, valamint visszavonásának rendjére.

(3) A rendelet hatálya nem terjed ki a közfeladat ellátásának idejére:

a) a fegyveres erők, a rendőrség, a nemzetbiztonsági szolgálatok, a büntetés- végrehajtás, a tűz-, polgári és katasztrófavédelem, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szervezete által üzemben tartott,

b) a katasztrófa elhárítást, megelőzést és segítségnyújtást végző,

c) műszaki és baleseti mentést ellátó,

d) betegellátó (orvos, mentő, betegszállító),

e) a kommunális feladatot ellátó,

f) az út-, vagy közműépítést, illetve út vagy közmű fenntartást végző

g) külön jogszabályban meghatározott postai szolgáltatást végző gépjárműre.

2. Az engedély kiadása

2. § (1) A képviselő-testület az 1. § (2) bekezdés szerinti engedélyek kiadására és használatuk jogosultságának felülvizsgálatára, az engedélyek esetleges visszavonására vonatkozó hatáskört a polgármesterre ruházza az e rendeletben megfogalmazottak szerint.

(2) A behajtási engedély kiadása iránti e rendelet melléklete szerinti kérelmet, a kérelmezett időpontot megelőzően, de legalább 8 nappal korábban, egy adott gépjárműre vonatkozóan, a jogosultság egyidejű igazolása mellett az alábbi személyek nyújthatják be:

a) a gépjármű tulajdonosa/üzembentartója,

b) az a) pontban meghatározottak képviseletében eljáró személy,

c) aki a kérelemben megjelölt, a behajtással érintett közterületről megközelíthető ingatlanban lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkezik.

(3) Az engedély kiadása iránti kérelemben pontosan meg kell jelölni:

a) a behajtási tilalom hatálya alá tartozó utat, útszakaszt, területet, amelyre vonatkozóan a kérelmező az engedély kiadását kéri,

b) a megközelítendő ingatlan pontos meghatározását (utca, házszám, helyrajzi szám)

c) a kérelemben utalni kell a 3. § (2) bekezdésében foglalt valamely feltétel fennállására,

d) a kérelemben fel kell tüntetni a jármű hatósági jelzését (forgalmi rendszámát). Amennyiben a járművet – a vonatkozó jogszabályok alapján – nem kell ellátni hatósági jelzéssel, úgy azt más azonosítható módon kell meghatározni.

(4) A kérelemnek helyt adó döntés tartalmazza:

a) mely járműre vonatkozik (forgalmi rendszámmal, illetve más azonosításra alkalmas módon)

b) a forgalmi engedélyben tulajdonosként/üzembentartóként feltüntetett személy nevét és lakóhelyét,

c) annak megjelölését, hogy az engedély a rendelet mely §-a, bekezdése, illetve pontja szerint került kiadásra,

d) az engedély érvényességi idejét,

e) a behajtási tilalommal érintett út, útszakasz meghatározását, melyre a behajtási engedély szól,

f) az engedély használatára vonatkozó előírásokat.

3. Az engedély kiadásának feltételei

3. § (1) A behajtási engedély egy adott gépjárműre adható ki az e rendeletben előírt feltételek fennállása esetén. Amennyiben kérelmező több járműre vonatkozóan kíván benyújtani engedély kiadása iránti kérelmet, úgy a kiadás feltételeinek mindegyik gépjárműre vonatkozóan külön-külön kell fennállnia. Minden gépjárműre külön engedélyt kell kiadni.

(2) Az engedély kiadásának feltétele, hogy az alábbiak valamelyike fennálljon:

a) a járművel a kérelemben megjelölt ingatlanhoz, vagy onnan árut szállítanak, és az áru be- és kirakodása másképpen nem, vagy csak aránytalanul nagy nehézségek árán oldható meg,

b) az ingatlanon lévő épületben, illetve az ingatlan területén jogszerű vállalkozást, vagy egyéb jogszerű tevékenységet folytató személy tevékenységének folytatásához az adott járművel történő behajtás feltétlen szükséges,

c) az ingatlanon lévő épületben jogszerűen lakó beteg személy rendszeres/eseti ellátása, szállítása céljából az adott gépjármű behajtása szükséges,

d) az adott ingatlanon jogszerűen lakó, az ingatlanon telephellyel rendelkező személy használatában lévő járművet az adott épületben (garázsban), illetve az adott ingatlanhoz tartozó területen helyezi el.

(3) A 3. § (2) bekezdésében meghatározott feltételek fennállását kérelmezőnek kérelme benyújtásakor megfelelően igazolni kell.

4. Az engedély érvényességi ideje

4. § (1) Az engedély a kiadás napjától a határozatban megjelölt időpontig érvényes.

(2) Az engedély a 4. § (1) bekezdésében meghatározott érvényességi idő lejárta előtt érvénytelenné válik, ha az engedély kiadásának – e rendeletben meghatározott feltételei már nem állnak fenn. Erről az engedély kiadóját – az engedély leadásával egyidejűleg – a tudomásszerzéstől számított 5 napon belül tájékoztatni kell.

5. Az engedély használata

5. § (1) Az engedély csak az abban meghatározott járművel történő behajtásra használható fel, más járműre nem érvényes.

(2) Az engedély csak az abban meghatározott korlátozás alá eső közterületre történő behajtásra jogosít fel.

(3) Az engedélyről - bármely formában - készített másolat nem használható fel.

6. Az engedély felülvizsgálata, visszavonása

6. § Az engedély ellenőrzésére jogosult szervek kezdeményezésére, az arra jogosult az érvényes engedélyeket felülvizsgálhatja és határozatával visszavonhatja, amennyiben az engedély birtokosa az engedély használatának e rendeletben foglalt szabályait időszakonként visszatérően, vagy súlyosan megszegi.

7. Záró rendelkezések

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit az ezt követően indult eljárásokra kell alkalmazni.

1. melléklet

BEHAJTÁSI ENGEDÉLY IRÁNTI KÉRELEM

Kérjük a kérelmet olvashatóan, nyomtatott betűkkel kitölteni, és aláírással ellátni!

Minden gépjárműről külön kérelmet kell kitölteni!

I.

Az engedélyt kérő magánszemély neve: ………………………………………………………..

anyja neve: …………………………………………………………………………………..….
lakcíme:………………………………………………………………………………………….

II.

Az engedély kérő jogi személy neve: …………………………………………..………………

székhelye:………………………………………., telephelye:………………………………….
cégnyilvántartási száma: ……………………………
képviselő neve:…………………………………., címe: ……………………………………….
kereskedelmi tevékenységre történő hivatkozásnál a nyilvántartásba vételi szám: …………….
telefonszám: …………………, fax: ………………., email cím: ……………………………...

III.

A behajtásra engedélyezett hely (utca, házszám, hrsz): ………………………………………

Az ingatlan területén parkolóhellyel rendelkezem/nem rendelkezem. (megfelelő aláhúzandó)

IV.

Kérelmezett időszak : 2015. ……………………… -tól …………………….…………….-ig.

V.


A gépjármű forgalmi rendszáma: ……………………………………..

VI. A behajtás jogcíme: ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

(lakóhely, tartózkodási hely, ingatlan tulajdon, székhely, telephely, stb.)
A kérelemhez csatolt iratok felsorolása:
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Alulírott kijelentem, hogy a fent közölt adatok a valóságnak megfelelnek. Tudomásul veszem, hogy a behajtással kapcsolatos előírások megszegése esetén az engedély visszavonható.
Bodajk, 202.. év ……………hó…….nap
………………………………
kérelmező aláírása
1

Az 1. § (2) bekezdése a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.