Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testületének 29/2015. (IX.30.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

Hatályos: 2017. 01. 01- 2019. 06. 30

Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A közszolgáltatás ellátásának rendje


1. §    (1)     Bodajk Város Önkormányzat (a továbbiakban: önkormányzat) a város közigazgatási területén keletkező, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére (átvételére, elszállítására, ártalmatlanítás céljából történő átadására) közszolgáltatást szervez és tart fenn.

          (2)     A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését csak közbeszerzési eljárás vagy - ha a közbeszerzésekről szóló törvény szerint nem szükséges - kijelölés alapján jogosultságot nyert, az önkormányzattal közszolgáltatási szerződést kötött közszolgáltató végezheti.

          (3)     A rendelet alkalmazása során közszolgáltató alatt 2014. július 1. napjától 2019. június 30. napjáig az önkormányzat által kijelölt Pataki Lajos (Csákberény, Petőfi S. u. 32.) egyéni vállalkozót kell érteni.

          (4)     A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalmatlanítás céljából történő átvételére köteles a bodajki 0220/1 hrsz-ú külterületen kialakított, a FEJÉRVÍZ Zrt. üzemeltetésében lévő szennyvíztisztító telep szippantott szennyvíz befogadó műtárgya.

A közszolgáltatási szerződés


2. §   A közszolgáltató és az ingatlanhasználó közötti szolgáltatási szerződés tartalmi  elemei:                    

                  a) a szerződő felek ( közszolgáltató és a megrendelő) megnevezése és azonosító  adatai,

                  b) a közszolgáltatás igénybevételének helye,

                  c) az ürítési gyakoriság,

                  d) a közszolgáltatás díja és alkalmazásának feltételei,

                  e) a közszolgáltatási díj megfizetésének módja,

                  f) a szerződés módosításának, felmondásának, szüneteltetésének feltételei,

                  g) irányadó jogszabályok meghatározása.

A közszolgáltatás díja


3. §    (1)     A közszolgáltatási díj kéttényezős díj, mely alapdíjból és ürítési díjból áll.

          (2)     A közszolgáltatási díj legmagasabb mértékét e rendelet melléklete tartalmazza.

          (3)     A közszolgáltatási díjat az önkormányzat egyéves díjfizetési időszakra, általános forgalmi adó nélkül számított egységnyi díjtételek szerint határozza meg.




          (4)     A közszolgáltató minden év november 30. napjáig a következő évre vonatkozóan díjkalkuláció készítésével kezdeményezheti a közszolgáltatási díj felülvizsgálatát a közszolgáltatással kapcsolatos költségeinek költségelemzéssel alátámasztott változása függvényében.

          (5)     A közszolgáltatási díj megállapítását, valamint felülvizsgálatát megelőzően a közszolgáltató minden esetben köteles költségelemzést és díjkalkulációt készíteni és azokat határidőben az önkormányzat rendelkezésére bocsátani.

          (6)     Ha a közszolgáltató a közszolgáltatás mellett más gazdasági tevékenységet is folytat, a költségtervben a költségek szigorú elkülönítésének módszerét is alkalmaznia kell. A közszolgáltatónak a közszolgáltatás kereteibe nem tartozó más szolgáltatás költségeit, elszámolását és díját szigorúan el kell különítenie, és a közszolgáltatás díjából nem finanszírozhatja.

          (7)     A közszolgáltatási díjat az ingatlantulajdonos számla ellenében a közszolgáltatás igénybevételét követően a helyszínen köteles megfizetni. A számlát a közszolgáltató állítja ki.

          (8)     A díjhátralék kiegyenlítésére vonatkozó eljárási szabályokat a vízgazdálkodásról szóló törvény tartalmazza.

          (9)     A közszolgáltatás kedvezményesen, illetve ingyenesen nem vehető igénybe.

A közszolgáltató jogai és kötelezettségei


4. §(1)     A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállítása az erre a célra készített különleges rendeltetésű, zárt rendszerű, gépi üzemeltetésű, csepegés, bűz- és szaghatást kizáró eszközzel és úgy végezhető, hogy az teljes mértékben megfeleljen a környezetvédelmi, vízügyi és közegészségügyi szabályoknak.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállítását úgy kell elvégezni, hogy az szennyezést, elcsorgást ne okozzon.

(3)A közszolgáltató felelős a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz rendeltetési helyére történő biztonságos eljuttatásáért. A beszállítás tényét, mennyiségét az elhelyező telep üzemeltetőjével igazoltatni kell.

(4)A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállítására szolgáló gépjárműveket, a közszolgáltatás végzéséhez szükséges eszközöket kizárólag engedélyezett telephelyen szabad tárolni.

(5)A szállítóeszköz tisztítása és fertőtlenítése kizárólag csak engedélyezett mosón végezhető.

(6)A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére a közszolgáltatás megrendelésével az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató között szerződés jön létre, melynek keretében a közszolgáltató köteles a közszolgáltatásnak 36 órán belül a megrendelővel egyeztetett időpontban eleget tenni. A megrendelés történhet írásban (levél, email) vagy telefonon. A közszolgáltatás elvégzését a közszolgáltató köteles a megrendelő aláírásával igazoltatni.

(7)A közszolgáltató a közszolgáltatási tevékenységéhez kapcsolódóan a megrendelő ingatlantulajdonos természetes személyazonosító adatait, valamint lakcímét kizárólag a közszolgáltatás végzéséhez és az önkormányzati ellenőrzéshez tartja nyílván és kezeli.

(8)A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve, ha a szippantandó anyagról érzékszervi megállapítás alapján vagy egyéb módos feltételezhető, hogy a közüzemi csatornahálózatba nem engedhető.



(9)A közszolgáltató köteles:

a) folyamatosan gondoskodni a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtéséről a környezetvédelmi szempontoknak megfelelően,

b) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet a begyűjtés napján a rendelet 3. § (4) bekezdésében meghatározott átadási helyre szállítani,

c) ügyfélszolgálati és ügyeleti feladatokat ellátó szervezetet fenntartani,

d) a közszolgáltatás ellátáshoz kapcsolódó nyilvántartási rendszert vezetni, az elszállított és tisztítás céljára átadott nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyiségéről a felügyeletet ellátó hatóságnak és az önkormányzatnak adatot szolgáltatni,

e) a közszolgáltatás teljesítéséhez szükséges mennyiségű és minőségű járművel, géppel, eszközzel, berendezéssel rendelkezni, valamint a szükséges létszámú és képzettségű szakembert alkalmazni,

f) a közszolgáltatói tevékenységéről évente részletes költségelszámolást készíteni, és azt a tárgyévet követő év március 31-ig az önkormányzatnak benyújtani.

Az ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei


5. §(1)     Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező, közüzemi csatornahálózatba, vagy vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló kormányrendeletben meghatározott módon engedélyezett egyedi szennyvízkezelés után befogadóba nem vezetett háztartási szennyvizet, a vizek hasznosítását, védelmét és kártételeinek elhárítását szolgáló tevékenységekre és létesítményekre vonatkozó általános szabályokról szóló kormányrendeletben meghatározott módon gyűjteni, ideiglenesen tárolni, szükség szerinti elszállításáról a közszolgáltatás igénybevételével gondoskodni és a rendeletben megállapított közszolgáltatási díjat megfizetni.

(2) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltató által kiállított számlát köteles 5 évig megőrizni és azt a közszolgáltatónak vagy az önkormányzatnak ellenőrzés esetén bemutatni.

(3)A közszolgáltató az ingatlantulajdonostól a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az ingatlantulajdonos előzetes bejelentése alapján veszi át és gondoskodik az ideiglenes tárolásra szolgáló létesítmény kapacitásától függő elszállításáról.

(4)Az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató közötti jogviszonyt a közszolgáltatás igénybevételének ténye hozza létre. A jogviszony kezdő időpontja az a nap, amelyen a közszolgáltató a közszolgáltatás teljesítésének megkezdéséről és lényeges feltételeiről az ingatlantulajdonost értesítette.

(5)A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását az ingatlantulajdonosnak kell a közszolgáltatást ellátó közszolgáltatónál megrendelni. A szennyvíz elszállítását arra jogosulatlan személlyel a tulajdonos nem végeztetheti el.

(6) Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatást szükség szerint, megfelelő rendszerességgel és időben igénybe venni és a közszolgáltatás akadálytalan elvégzéséhez szükséges feltételeket biztosítani.

Üdülőingatlanokra, időlegesen használt és nem használt ingatlanokra vonatkozó sajátos szabályok


6. § (1)     Bodajk közigazgatási területén üdülőként nyilvántartott ingatlan nincs.

          (2)Az időlegesen használt ingatlanok tulajdonosai előzetes bejelentés alapján kötelesek gondoskodni a háztartási szennyvíz elszállításáról a tárolásra szolgáló létesítmény kapacitástól függően.

(3)A nem használt ingatlanok tulajdonosai kötelesek gondoskodni arról, hogy azingatlanok szennyvíztároló létesítményeiből szennyezés ki ne kerüljön.


A közszolgáltatással összefüggő személyes adatok kezelésére vonatkozó szabályok


7. §    (1)     Az ingatlantulajdonos köteles megadni a közszolgáltató részére a közszolgáltatás ellátása során a természetes személyazonosító adatait, valamint lakcímét, melynek kezelésére a közszolgáltató jogosult.

         (2)     A közszolgáltató köteles az adatkezelés során az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény rendelkezéseit, valamint az adatvédelmi szabályzatában meghatározott előírásokat betartani.

         (3)     A közszolgáltató az ingatlanhasználó adatait a közszolgáltatás igénybevételére való kötelezettség fennállásáig, illetve ha az megszűnt, addig, amíg a közszolgáltatási díj megfizetésre nem kerül, hátralék esetében a hátralék fennállásáig kezelheti.

Nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettség, ellenőrzés


8. §(1)     A közszolgáltató és az ingatlantulajdonos köteles eleget tenni a nem közművel összegyűjtött szennyvíz vonatkozásában a környezetvédelmi és vízügyi jogszabályokban meghatározott bejelentési, nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségének.

(2)Azon közszolgáltatást igénybe vevő ingatlantulajdonosok tekintetében, akik a nem közművel összegyűjtött szennyvizüket a közszolgáltatónak adják át, az (1) bekezdésben meghatározott kötelezettségek teljesítéséről a közszolgáltató gondoskodik.

(3)Az az ingatlantulajdonos, aki a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kezeléséről közszolgáltatáson kívül gondoskodik, köteles erről a tényről annak bekövetkeztét követő 15 napon belül a közszolgáltató egyidejű tájékoztatása mellett a nyilvántartás számára a jegyzőhöz címzetten írásban nyilatkozni és egyidejűleg igazolni, hogy a mentesülés alapjául szolgáló feltételeknek megfelel.

(4)A (3) bekezdésben foglaltakat megfelelően alkalmazni kell akkor is, ha az ingatlantulajdonosnak a nyilvántartásban szereplő adataiban változás következett be.

(5)A közszolgáltató jogosult ellenőrizni, hogy az ingatlantulajdonos a rendeletnek megfelelően igénybe veszi-e a közszolgáltatást.

(6)Az önkormányzat jogosult ellenőrizni, hogy az ingatlantulajdonos a keletkezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállításáról a rendeletnek megfelelően gondoskodik-e, a szállítást a rendeletben megjelölt közszolgáltatóval végezteti-e, valamint a közszolgáltató a rendeletben foglaltak alapján végzi-e a tevékenységét.

Záró rendelkezések


9. §(1)      Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2)Hatályát veszti a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról szóló 10/2014. (VI. 30.) önkormányzati rendelet.




                       Wurczinger Lóránt                                              Nagy Csilla

                             polgármester                                                         jegyző



A rendeletet a mai napon kihirdettem.

Bodajk, 2015. szeptember 30.


                                                                                                     Nagy Csilla

                                                                                                          jegyző

Mellékletek