Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testületének 29/2015. (IX.30.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

Hatályos: 2019. 07. 01

Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testületének 29/2015. (IX.30.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

2019.07.01.

Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A közszolgáltatás ellátásának rendje

1. § (1) Bodajk Város Önkormányzat (a továbbiakban: önkormányzat) a város közigazgatási területén keletkező, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére (átvételére, elszállítására, ártalmatlanítás céljából történő átadására) közszolgáltatást szervez és tart fenn.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését csak közbeszerzési eljárás vagy - ha a közbeszerzésekről szóló törvény szerint nem szükséges - kijelölés alapján jogosultságot nyert, az önkormányzattal közszolgáltatási szerződést kötött közszolgáltató végezheti.

(3)1 A rendelet alkalmazása során közszolgálató alatt 2019. július 1. napjától 2021. június 30. napjáig az önkormányzat által kijelölt Patakom Kft.-t (8073 Csákberény, Kossuth L. u. 16.) kell érteni.

(4) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalmatlanítás céljából történő átvételére köteles a bodajki 0220/1 hrsz-ú külterületen kialakított, a FEJÉRVÍZ Zrt. üzemeltetésében lévő szennyvíztisztító telep szippantott szennyvíz befogadó műtárgya.

A közszolgáltatási szerződés

2. § A közszolgáltató és az ingatlanhasználó közötti szolgáltatási szerződés tartalmi elemei:

a) a szerződő felek (közszolgáltató és a megrendelő) megnevezése és azonosító adatai,

b) a közszolgáltatás igénybevételének helye,

c) az ürítési gyakoriság,

d) a közszolgáltatás díja és alkalmazásának feltételei,

e) a közszolgáltatási díj megfizetésének módja,

f) a szerződés módosításának, felmondásának, szüneteltetésének feltételei,

g) irányadó jogszabályok meghatározása.

A közszolgáltatás díja

3. § (1) A közszolgáltatási díj kéttényezős díj, mely alapdíjból és ürítési díjból áll.

(2) A közszolgáltatási díj legmagasabb mértékét e rendelet melléklete tartalmazza.

(3) A közszolgáltatási díjat az önkormányzat egyéves díjfizetési időszakra, általános forgalmi adó nélkül számított egységnyi díjtételek szerint határozza meg.

(4) A közszolgáltató minden év november 30. napjáig a következő évre vonatkozóan díjkalkuláció készítésével kezdeményezheti a közszolgáltatási díj felülvizsgálatát a közszolgáltatással kapcsolatos költségeinek költségelemzéssel alátámasztott változása függvényében.

(5) A közszolgáltatási díj megállapítását, valamint felülvizsgálatát megelőzően a közszolgáltató minden esetben köteles költségelemzést és díjkalkulációt készíteni és azokat határidőben az önkormányzat rendelkezésére bocsátani.

(6) Ha a közszolgáltató a közszolgáltatás mellett más gazdasági tevékenységet is folytat, a költségtervben a költségek szigorú elkülönítésének módszerét is alkalmaznia kell. A közszolgáltatónak a közszolgáltatás kereteibe nem tartozó más szolgáltatás költségeit, elszámolását és díját szigorúan el kell különítenie, és a közszolgáltatás díjából nem finanszírozhatja.

(7) A közszolgáltatási díjat az ingatlantulajdonos számla ellenében a közszolgáltatás igénybevételét követően a helyszínen köteles megfizetni. A számlát a közszolgáltató állítja ki.

(8) A díjhátralék kiegyenlítésére vonatkozó eljárási szabályokat a vízgazdálkodásról szóló törvény tartalmazza.

(9) A közszolgáltatás kedvezményesen, illetve ingyenesen nem vehető igénybe.

A közszolgáltató jogai és kötelezettségei

4. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállítása az erre a célra készített különleges rendeltetésű, zárt rendszerű, gépi üzemeltetésű, csepegés, bűz- és szaghatást kizáró eszközzel és úgy végezhető, hogy az teljes mértékben megfeleljen a környezetvédelmi, vízügyi és közegészségügyi szabályoknak.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállítását úgy kell elvégezni, hogy az szennyezést, elcsorgást ne okozzon.

(3) A közszolgáltató felelős a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz rendeltetési helyére történő biztonságos eljuttatásáért. A beszállítás tényét, mennyiségét az elhelyező telep üzemeltetőjével igazoltatni kell.

(4) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállítására szolgáló gépjárműveket, a közszolgáltatás végzéséhez szükséges eszközöket kizárólag engedélyezett telephelyen szabad tárolni.

(5) A szállítóeszköz tisztítása és fertőtlenítése kizárólag csak engedélyezett mosón végezhető.

(6) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére a közszolgáltatás megrendelésével az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató között szerződés jön létre, melynek keretében a közszolgáltató köteles a közszolgáltatásnak 36 órán belül a megrendelővel egyeztetett időpontban eleget tenni. A megrendelés történhet írásban (levél, email) vagy telefonon. A közszolgáltatás elvégzését a közszolgáltató köteles a megrendelő aláírásával igazoltatni.

(7) A közszolgáltató a közszolgáltatási tevékenységéhez kapcsolódóan a megrendelő ingatlantulajdonos természetes személyazonosító adatait, valamint lakcímét kizárólag a közszolgáltatás végzéséhez és az önkormányzati ellenőrzéshez tartja nyílván és kezeli.

(8) A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve, ha a szippantandó anyagról érzékszervi megállapítás alapján vagy egyéb módos feltételezhető, hogy a közüzemi csatornahálózatba nem engedhető.

(9) A közszolgáltató köteles:

a) folyamatosan gondoskodni a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtéséről a környezetvédelmi szempontoknak megfelelően,

b) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet a begyűjtés napján a rendelet 3. § (4) bekezdésében meghatározott átadási helyre szállítani,

c) ügyfélszolgálati és ügyeleti feladatokat ellátó szervezetet fenntartani,

d) a közszolgáltatás ellátáshoz kapcsolódó nyilvántartási rendszert vezetni, az elszállított és tisztítás céljára átadott nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyiségéről a felügyeletet ellátó hatóságnak és az önkormányzatnak adatot szolgáltatni,

e) a közszolgáltatás teljesítéséhez szükséges mennyiségű és minőségű járművel, géppel, eszközzel, berendezéssel rendelkezni, valamint a szükséges létszámú és képzettségű szakembert alkalmazni,

f) a közszolgáltatói tevékenységéről évente részletes költségelszámolást készíteni, és azt a tárgyévet követő év március 31-ig az önkormányzatnak benyújtani.

Az ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei

5. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező, közüzemi csatornahálózatba, vagy vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló kormányrendeletben meghatározott módon engedélyezett egyedi szennyvízkezelés után befogadóba nem vezetett háztartási szennyvizet, a vizek hasznosítását, védelmét és kártételeinek elhárítását szolgáló tevékenységekre és létesítményekre vonatkozó általános szabályokról szóló kormányrendeletben meghatározott módon gyűjteni, ideiglenesen tárolni, szükség szerinti elszállításáról a közszolgáltatás igénybevételével gondoskodni és a rendeletben megállapított közszolgáltatási díjat megfizetni.

(2) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltató által kiállított számlát köteles 5 évig megőrizni és azt a közszolgáltatónak vagy az önkormányzatnak ellenőrzés esetén bemutatni.

(3) A közszolgáltató az ingatlantulajdonostól a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az ingatlantulajdonos előzetes bejelentése alapján veszi át és gondoskodik az ideiglenes tárolásra szolgáló létesítmény kapacitásától függő elszállításáról.

(4) Az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató közötti jogviszonyt a közszolgáltatás igénybevételének ténye hozza létre. A jogviszony kezdő időpontja az a nap, amelyen a közszolgáltató a közszolgáltatás teljesítésének megkezdéséről és lényeges feltételeiről az ingatlantulajdonost értesítette.

(5) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását az ingatlantulajdonosnak kell a közszolgáltatást ellátó közszolgáltatónál megrendelni. A szennyvíz elszállítását arra jogosulatlan személlyel a tulajdonos nem végeztetheti el.

(6) Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatást szükség szerint, megfelelő rendszerességgel és időben igénybe venni és a közszolgáltatás akadálytalan elvégzéséhez szükséges feltételeket biztosítani.

Üdülőingatlanokra, időlegesen használt és nem használt ingatlanokra vonatkozó sajátos szabályok

6. § (1) Bodajk közigazgatási területén üdülőként nyilvántartott ingatlan nincs.

(2) Az időlegesen használt ingatlanok tulajdonosai előzetes bejelentés alapján kötelesek gondoskodni a háztartási szennyvíz elszállításáról a tárolásra szolgáló létesítmény kapacitástól függően.

(3) A nem használt ingatlanok tulajdonosai kötelesek gondoskodni arról, hogy az ingatlanok szennyvíztároló létesítményeiből szennyezés ki ne kerüljön.

A közszolgáltatással összefüggő személyes adatok kezelésére vonatkozó szabályok

7. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles megadni a közszolgáltató részére a közszolgáltatás ellátása során a természetes személyazonosító adatait, valamint lakcímét, melynek kezelésére a közszolgáltató jogosult.

(2) A közszolgáltató köteles az adatkezelés során az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény rendelkezéseit, valamint az adatvédelmi szabályzatában meghatározott előírásokat betartani.

(3) A közszolgáltató az ingatlanhasználó adatait a közszolgáltatás igénybevételére való kötelezettség fennállásáig, illetve ha az megszűnt, addig, amíg a közszolgáltatási díj megfizetésre nem kerül, hátralék esetében a hátralék fennállásáig kezelheti.

Nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettség, ellenőrzés

8. § (1) A közszolgáltató és az ingatlantulajdonos köteles eleget tenni a nem közművel összegyűjtött szennyvíz vonatkozásában a környezetvédelmi és vízügyi jogszabályokban meghatározott bejelentési, nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségének.

(2) Azon közszolgáltatást igénybe vevő ingatlantulajdonosok tekintetében, akik a nem közművel összegyűjtött szennyvizüket a közszolgáltatónak adják át, az (1) bekezdésben meghatározott kötelezettségek teljesítéséről a közszolgáltató gondoskodik.

(3) Az az ingatlantulajdonos, aki a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kezeléséről közszolgáltatáson kívül gondoskodik, köteles erről a tényről annak bekövetkeztét követő 15 napon belül a közszolgáltató egyidejű tájékoztatása mellett a nyilvántartás számára a jegyzőhöz címzetten írásban nyilatkozni és egyidejűleg igazolni, hogy a mentesülés alapjául szolgáló feltételeknek megfelel.

(4) A (3) bekezdésben foglaltakat megfelelően alkalmazni kell akkor is, ha az ingatlantulajdonosnak a nyilvántartásban szereplő adataiban változás következett be.

(5) A közszolgáltató jogosult ellenőrizni, hogy az ingatlantulajdonos a rendeletnek megfelelően igénybe veszi-e a közszolgáltatást.

(6) Az önkormányzat jogosult ellenőrizni, hogy az ingatlantulajdonos a keletkezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállításáról a rendeletnek megfelelően gondoskodik-e, a szállítást a rendeletben megjelölt közszolgáltatóval végezteti-e, valamint a közszolgáltató a rendeletben foglaltak alapján végzi-e a tevékenységét.

Záró rendelkezések

9. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról szóló 10/2014. (VI. 30.) önkormányzati rendelet.

melléklet a 29/2015. (IX. 30.) önkormányzati rendelethez2

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével, szállításával és ártalommentes elhelyezésével kapcsolatos – a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. tv. 44/D. § (5) bekezdése alapján – kéttényezős közszolgáltatási díj nettó mértéke:

Alapdíj
Ft

Ürítési díj
Ft/m3

Természetes személy

6.954

1.061

Jogi személy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet

9.365

1.174

(A szippantott szennyvízre vonatkozó rezsicsökkentésről, valamint egyes törvényeknek a további rezsicsökkentéssel összefüggő módosításáról 2013. évi CXIV. törvény alapján természetes személyek esetén az alkalmazott díj a 2013. január 31-én jogszerűen alkalmazott díjtételek és egyéb számlaelemek alapján, ugyanazon feltételekkel számított összeg 90 %-a.)