Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2017. (II.2.) önkormányzati rendelete

a követelésről lemondás eseteiről és módjáról

Hatályos: 2017. 02. 03

Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 97. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva - a képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 11/2014. (VIII. 15.) önkormányzati rendelet 1. melléklet 1.1.e) pontjában meghatározott feladatkörében eljáró Gazdasági Bizottság véleményének kikérésével - a következőket rendeli el:

1. §             A rendelet hatálya kiterjed Bodajk Város Önkormányzat (a továbbiakban: önkormányzat) és az önkormányzat által irányított költségvetési szervekre.

                         Ezen rendelet nem terjed ki az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvényben meghatározottak szerinti követelésekre.

2. §    (1)     Az önkormányzat képviselő-testülete az önkormányzatot és az irányítása alá tartozó költségvetési szerveit megillető követelésről történő lemondás eseteit az alábbiakban határozza meg:

                   a) a követelés a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 3. § (4) bekezdés előírásainak megfelelően behajthatatlannak minősül,

                   b) a követelés a mindenkori költségvetési törvény szerint kis összegű és a dokumentált önkéntes teljesítésre történő felhívás nem vezetett eredményre,

                   c) a követelés behajtható, de a behajtással kapcsolatos becsült (várható) költségek a követelés összegét elérik, vagy meghaladják,

                   d) csődegyezségi megállapodás esetén,

                   e) bírói egyezség keretében,

                   f) jogszabály által megfogalmazott közérdekű cél esetében, ha a lemondás a közérdekű cél megvalósítását szolgálja,

                   g) olyan méltánylást érdemlő körülmények merülnek fel a követelés kötelezettjénél, amelyre tekintettel a követelésről való lemondás indokolt, így különösen: a kötelezett rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik, egészségi állapota, szociális helyzete miatt képtelen a követelés teljesítésére, és helyzete miatt a kedvező változás a jövőben sem várható, vagy olyan rendkívüli esemény, káresemény következik be a kötelezettnél, amely méltányos követelésről való lemondást indokolttá teszi.

          (2)     Az önkormányzat vonatkozásában az eszközök és források értékelési szabályzatában foglaltak alapján minősíteni kell a kintlévőségeket és szükség esetén el kell végezni a leértékelésüket, továbbá el kell számolni az értékvesztést.

          (3)     A behajthatatlan követelések felülvizsgálatát évente egyszer az önkormányzat zárszámadásról szóló döntését megelőző 60. napig kell elvégezni.

                   A behajthatatlannak minősített követelés leírása nem minősül követelés elengedésnek.

3. §    (1)     Az önkormányzat és az irányítása alá tartozó költségvetési szervek a 2. § (1) bekezdés a)-b) pontjaiban foglalt követelésről a költségvetési szervek vezetőinek írásba foglalt és analitikával alátámasztott javaslata alapján a polgármester mondhat le.

          (2)     A 2. § (1) bekezdés c)-g) pontjaiban foglalt esetekben a jegyző előterjesztése alapján a követelés részbeni vagy teljes elengedése a képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

          (3)     A követelések elengedésére jogosultak eljárásuk során kötelesek mérlegelni a kötelezett (adós) pénzügyi helyzetét, személyi körülményeit, az önkormányzattal, önkormányzati intézménnyel fenntartott üzleti és egyéb kapcsolatait, tartós kapcsolat esetén a megállapodások, kötelezettségek betartásával kapcsolatos magatartását, teljesítőképességét, az elengedés előnyeit és hátrányait. Az adósság jellegével és a kötelezett helyzetével összefüggően az alapos döntéshez szükséges minden lehetséges iratot be kell szerezni, így különösen: jövedelemigazolásokat, az üggyel kapcsolatos szerződéseket, számlákat, pénzügyi mérlegeket, más hatóságok, szervek határozatait, ítéleteit, döntéseit, tulajdoni lapot.

          (4)     A követelésről - beleértve a kamatot, költséget is - részben vagy egészben lehet lemondani, valamint részben vagy egészben el lehet tekinteni a késedelmi kamatok megfizetésétől is.

          (5)     A követelésekről történő lemondás elbírálására jogosult megállapodhat a kötelezettel részletfizetési vagy követelés beszedését, teljesülését biztosító más polgári jogi szerződéssel is.

4. §             Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell.

                     Wurczinger Lóránt                                                    Nagy Csilla

                            polgármester                                                            jegyző



A rendeletet a mai napon kihirdettem.

Bodajk, 2017. február 2.


                                                                                                        Nagy Csilla

                                                                                                            jegyző