Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2017. (II.2.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól, továbbá a fizetendő díjak mértékéről

Hatályos: 2017. 02. 03- 2017. 06. 27

Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §             E rendelet alkalmazásában:

                   a) alapszolgáltatás: a hivatali helyiségben hivatali munkaidőben történő házasságkötéssel és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésével összefüggő esemény;

                   b) hivatali helyiség: Bodajki Polgármesteri Hivatal Tanácskozó terem

                                                 8053 Bodajk, Petőfi Sándor u. 60.;

              c) hivatali munkaidő: hétfő, kedden, szerdán és csütörtökön 7:30 órától 16:00 óráig pénteken 7:30 órától 13:30 óráig;

              d) anyakönyvi esemény: a házasságkötés, valamint a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése;

                   e) többletszolgáltatás: hivatali helyiségen kívül vagy hivatali munkaidőn kívül, vagy hivatali helyiségen és hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötéssel, valamint a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésével összefüggő esemény.

2. §              Többletszolgáltatás engedélyezéséhez a melléklet szerinti kérelmet kell benyújtani a jegyzőhöz az anyakönyvi esemény szándéka bejelentésével egyidejűleg.

3. §    (1)     A jegyző által engedélyezett többletszolgáltatás esetén Bodajk Város Önkormányzat (a továbbiakban: önkormányzat) részére bruttó 30.000 Ft díjat kell fizetni az önkormányzat házipénztárába, legkésőbb az anyakönyvi esemény napját megelőző munkanapig.

          (2)     A díj megfizetésének igazolását az anyakönyvvezetőnek be kell mutatni legkésőbb az anyakönyvi eseményt megelőző munkanapon.

          (3)     A díjfizetési kötelezettség vagy az igazolás határidőben történő bemutatásának elmulasztása esetén a többletszolgáltatást engedélyező határozatot vissza kell vonni.    

          (4)     Amennyiben a kérelmet benyújtók valamelyike Bodajk városban legalább egy éve bejelentett lakóhellyel rendelkezik, a többletszolgáltatás díja bruttó 15.000 Ft, melyet az (1)-(3) bekezdésben meghatározottak szerint kell megfizetni.

          (5)     A kérelmet benyújtók valamelyikének orvos által igazoltan közeli halállal fenyegető vagy súlyos egészségi állapotára, mozgáskorlátozottságára tekintettel az egészségügyi, szociális intézményben vagy lakáson lebonyolított anyakönyvi esemény díjmentes.

4. §             Többletszolgáltatás esetén az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértéke bruttó 15.000 Ft.

5. §    (1)     Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

          (2)     Hatályát veszti az anyakönyvi eljárás egyes kérdéseiről szóló 1/2011. (I. 28.) önkormányzati rendelet.

                       Wurczinger Lóránt                                              Nagy Csilla

                             polgármester                                                      jegyző



A rendeletet a mai napon kihirdettem.

Bodajk, 2017. február 2.


                                                                                                  Nagy Csilla

                                                                                                       jegyző

Mellékletek