Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2020. (II. 26.) önkormányzati rendelete

egyéb pénzbeli támogatásokról

Hatályos: 2020. 02. 27- 2021. 05. 14

Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2020. (II. 26.) önkormányzati rendelete

egyéb pénzbeli támogatásokról

Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a Bodajkon lakcímmel rendelkező és életvitelszerűen Bodajkon élő magyar állampolgárokra.

(2) A rendelet hatálya kiterjed továbbá a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 3. § (1)-(3) bekezdésében meghatározott személyekre.

(3) E rendelet alkalmazásában életvitelszerűen a településen él az a természetes személy, akinek az a lakóingatlan szolgál ténylegesen, életvitelszerűen lakóhelyéül, ahonnan az életét szervezi (pl.: rendszeresen innen indul munkába vagy oktatási intézménybe, illetve oda tér haza), ahol a magánszemély életviteléhez szükséges tevékenységeket (étkezés, főzés, mosás) legjellemzőbben folytatja, amely családi élete helyszínéül szolgál, amely vonatkozásában közüzemi szolgáltatásokat vesz igénybe, illetve amely elsődleges elérhetőségi címeként jelenik meg a hatóságoknál, közműszolgáltatóknál.

(4) A lakcím megállapítás szempontjából a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdése az irányadó.

2. § Egyéb pénzbeli támogatás:

  • a) babaérkezési támogatás,
  • b) gyermekek támogatása,
  • c) időskorúak támogatása.

3. § A 2. § a) pont szerinti támogatás iránti kérelmet a Bodajki Polgármesteri Hivatalba kell benyújtani.

4. § Egyéb pénzbeli támogatást a jogosult részére az azt megállapító határozat véglegessé válását követő 8 napon belül postai úton, vagy az általa megjelölt pénzintézeti számlára történő átutalással kell kifizetni.

2. Babaérkezési támogatás

5. § (1) Babaérkezési támogatásra jogosult az az újszülött vagy örökbefogadott újszülött, akinek mindkét szülője vagy örökbefogadó szülője a gyermek születésekor Bodajkon állandó lakóhellyel rendelkezik és életvitelszerűen a településen él. A támogatást egyedülálló szülőként is igénybe lehet venni. Az egyedülállóság tényéről nyilatkozni szükséges.

(2) A kérelmet a melléklet szerinti nyomtatványon kell benyújtani a gyermek 3 hónapos koráig, melyhez csatolni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát.

(3) A kérelem elbírálását megelőzően a döntés előkészítője írásban megkeresi a bodajki Védőnői Szolgálatot annak érdekében, hogy az érintett védőnő írásban igazolja, hogy az újszülött a bodajki Védőnői Szolgálat nyilvántartásában gondozottként szerepel.

(4) A babaérkezési támogatás egyszeri összege 100.000 Ft, melyet a gyermek törvényes képviselőjének a határozat véglegessé válását követően postai úton vagy az általa megjelölt pénzintézeti számlára történő átutalással kell kifizetni.

(5) A babaérkezési támogatásról a képviselő-testület által átruházott hatáskörében a polgármester dönt.

(6) Ikerszülés esetén a babaérkezési támogatás egyszeri összege 100.000 Ft újszülöttenként.

(7) Az önkormányzat azon jogosultak részére, akik számára a támogatás megállapításra került, Bodajk címerével és a támogatásra jogosult egytagú keresztnevével ellátott fürdőlepedőt ajándékoz.

(8) A fürdőlepedő elkészítésével kapcsolatos költségekről és az azt biztosító pénzügyi fedezetről a képviselő-testület legkésőbb az önkormányzat költségvetési rendeletének elfogadásával egyidejűleg dönt.

3. Gyermekek támogatása

6. § (1) A képviselő-testület gyermekek támogatása odaítéléséről dönthet.

(2) Gyermekek támogatására jogosult jövedelmi helyzetre tekintet nélkül a Bodajkon lakcímmel rendelkező gyermek, aki a Bodajki Általános Iskola tanulója.

(3) A gyermekek támogatása - természetbeni vagy pénzbeli formában - évente egy alkalommal adható, melynek összege legfeljebb 30.000 Ft/személy.

(4) A gyermekek támogatásának odaítéléséről a képviselő-testület által átruházott hatáskörében a polgármester dönt.

(5) Gyermekek támogatására a (2) bekezdés szerinti gyermekek kérelem benyújtása nélkül, alanyi jogon jogosultak.

(6) A gyermekek támogatását biztosító pénzügyi fedezetről a képviselő-testület határozattal dönt lehetőség szerint minden év augusztus 15-éig, de legfeljebb november 30-ig.

(7) Az (1) bekezdés szerinti támogatás eljuttatásának megszervezéséről a polgármester gondoskodik.

4. Időskorúak támogatása

7. § (1) A képviselő-testület időskorúak támogatása odaítéléséről dönthet.

(2) Időskorúak támogatására jogosult jövedelmi helyzetre tekintet nélkül a Bodajkon lakcímmel rendelkező, életvitelszerűen a településen élő 70. életévét tárgyév december 31-éig betöltő személy.

(3) Az időskorúak támogatása - természetbeni vagy pénzbeli formában - évente egy alkalommal adható, melynek összege legfeljebb 30.000 Ft/személy.

(4) Az időskorúak támogatásának odaítéléséről a képviselő-testület által átruházott hatáskörében a polgármester dönt.

(5) Időskorúak támogatására a (2) bekezdés szerinti személyek kérelem benyújtása nélkül, alanyi jogon jogosultak.

(6) Az időskorúak támogatását biztosító pénzügyi fedezetről a képviselő-testület határozattal dönt minden év november 30-ig.

(7) Az (1) bekezdés szerinti támogatás eljuttatásának megszervezéséről a polgármester gondoskodik.

5. Záró rendelkezések

8. § Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.