Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testülete 9/2021. (V. 14.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról

Hatályos: 2021. 05. 15

Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testülete 9/2021. (V. 14.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról

Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testületének hatáskörében eljáró Bodajk Város Polgármestere - figyelemmel a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendeletre - a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a Bodajkon lakcímmel rendelkező magyar állampolgárokra.

(2) A rendelet hatálya kiterjed továbbá a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoctv.) 3. § (1)-(3) bekezdésében meghatározott személyekre.

(3) A lakcím megállapítás szempontjából a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rend. 2. § (1) bekezdése az irányadó.

2. § (1) A szociális ellátás iránti kérelmet a Bodajki Polgármesteri Hivatalban (a továbbiakban: Polgármesteri Hivatal) kell benyújtani.

  • a) A kérelmekhez csatolni kell az igénylő és családja rendszeres jövedelméről szóló igazolásokat, az egyéb jövedelmi viszonyaira vonatkozó nyilatkozatokat és mindazon bizonyítékokat, amelyeket a rendelet az egyes ellátásoknál előír, továbbá amelyek az ügy elbírálásához elengedhetetlenül szükségesek (pl.: jegyzőkönyv, igazolás).
  • b) Szükség esetén környezettanulmányt kell készíteni az igénylőnél a Lila Akác Gondozó Ház Szociális Szolgáltató Központ (továbbiakban: Szociális Szolgáltató Központ) családgondozójának bevonásával.

(2) Ha az igénylő vagy családja jövedelme kizárólag vagy túlnyomórészt vállalkozási tevékenységből származik, és kétség merül fel a jövedelmére, vagyonára vonatkozó nyilatkozat valódiságát illetően, a Polgármesteri Hivatal megkéri a Nemzeti Adó- és Vámhivatal igazolását a jövedelemadó alapjának tárgyában.

(3) Az eljárásra, a jogosultság vizsgálatára, a jövedelem számítására a Szoctv. 5-10. § rendelkezései az irányadóak.

(4) Az 5. § a)-d) és g) pontjában felsorolt támogatások ellenőrzésére a támogatás megállapítására hatáskörrel rendelkező jogosult, aki az ellenőrzés során ellenőrizheti utólagosan a jogosultság fennállását, a támogatás felhasználásának körülményeit, az ellenőrzés során nyilatkozattételre hívhat fel, környezettanulmányt végezhet, más szervtől az ellenőrzéshez szükséges iratokat kérhet be.

(5) Jogosulatlanul igénybe vett ellátás esetén a Szoctv. 17. § (1)-(3) és (5) bekezdése szerint kell eljárni.

3. § Az eseti jellegű pénzbeli támogatást a jogosult részére az azt megállapító határozat véglegessé válását követő 8 napon belül postai úton, vagy az általa megjelölt pénzintézeti számlára történő átutalással kell kifizetni, kivéve a 12. § (1) bekezdés a) és c) pontjában meghatározott támogatásokat. A havi rendszerességgel nyújtott pénzbeli ellátások összegét a határozat véglegessé válását követően a Polgármesteri Hivatal havonta utólag, a kérelemben foglaltak szerint a tárgyhót követő hónap 5. napjáig átutalja, vagy postai úton fizeti ki a jogosult részére.

4. § A 6. § (5) bekezdés b) pontja szerinti vagyon vonatkozásában a Szoctv. 4. § (1) bekezdés b) pontjában foglaltak az irányadóak.

2. Települési támogatás

5. § A képviselő-testület az e rendeletben meghatározottak szerint települési támogatást nyújt

  • a) lakásfenntartásra nyújtott települési támogatás,
  • b) ápolásra nyújtott települési támogatás,
  • c) gyógyszerkiadásokhoz nyújtott települési támogatás,
  • d) babaérkezési települési támogatás,
  • e) gyermekek települési támogatása,
  • f) időskorúak települési támogatása,
  • g) rendkívüli települési támogatás

formájában.

3. Lakásfenntartásra nyújtott települési támogatás

6. § (1) A lakásfenntartásra nyújtott települési támogatás (a továbbiakban: lakásfenntartási támogatás) a szociálisan rászorult háztartások részére, a háztartás tagjai által lakott lakás vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaikhoz nyújtott támogatás. Rendszeres kiadások különösen: villany-, víz-, gázfogyasztáshoz, csatornahasználathoz és szemétszállításhoz kapcsolódó díjak, közös költség.

(2) A kérelmet az 1. melléklet szerinti nyomtatványon kell benyújtani, melyhez csatolni kell a 2. § (2)-(3) bekezdésében meghatározottakon kívül

  • a) a lakás nagyságát igazoló iratot és
  • b) az (1) bekezdésben meghatározott kiadásokat igazoló közüzemi számlákat hat hónapra visszamenőleg vagy a birtokba vétel kezdőnapjától.

(3) A lakásfenntartási támogatást a kérelem benyújtása hónapjának 1. napjával kell megállapítani a tárgyév december 31. napjáig terjedő időtartamra.

(4) A lakásfenntartási támogatásról a képviselő-testület által átruházott hatáskörben a Humánügyi Bizottság dönt.

(5) Lakásfenntartási támogatásra jogosult az a személy,

  • a) akinek a háztartásában az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át,
  • b) aki nem rendelkezik vagyonnal,
  • c) akivel közös háztartásában élő személyek közül senki nem rendelkezik vagyonnal,
  • d) aki a (6) bekezdésben meghatározott lakásnagyságot meg nem haladó nagyságú lakásban lakik.

(6) A lakásfenntartási támogatáshoz való jogosultsághoz elismert lakás nagysága az érintett háztartásban együtt lakók számától függően:

  • a) ha a háztartásban egy személy lakik 50 m2,
  • b) ha a háztartásban két személy lakik 60 m2,
  • c) ha a háztartásban három személy lakik 70 m2,
  • d) ha a háztartásban négy személy lakik 80 m2,
  • e) ha négy személynél több lakik a háztartásban, a d) pontban megjelölt lakásnagyság és minden további személy után 5 m2.

(7) A lakásfenntartási támogatás havi összege a háztartásban egy főre jutó jövedelem figyelembevételével

  • a) 0-45.000 Ft-ig 15.000 Ft,
  • b) 45.001-60.000 Ft-ig 12.000 Ft,
  • c) 60.001-71.250 Ft-ig 10.000 Ft.

(8) A lakásfenntartási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek számától.

(9) A lakásfenntartási célú települési támogatásra való jogosultságot a halál bekövetkezésének vagy a lakcímváltozás - illetékességi területen belül - hónapjának utolsó napjával meg kell szüntetni. Amennyiben a jogosult elköltözik Bodajk város illetékességi területéről, akkor a költözés napjával kell megszüntetni a jogosultságot.

4. Ápolásra nyújtott települési támogatás

7. § (1) Az ápolásra nyújtott települési támogatás (a továbbiakban: ápolási támogatás) a tartósan beteg, gondozásra szoruló személy otthoni ápolását végző, 18. életévét betöltött hozzátartozó (a továbbiakban: ápoló) részére nyújtott támogatás.

(2) Tartósan beteg az a személy, aki előreláthatólag 3 hónapnál hosszabb időtartamban állandó ápolásra, gondozásra szorul.

(3) A kérelmet a 2. melléklet szerinti nyomtatványon kell benyújtani, melyhez csatolni kell a 2. § (2)-(3) bekezdésében meghatározottakon kívül a háziorvos igazolását arról, hogy az ápolt személy tartós gondozásra szorul.

(4) Az ápolási támogatást a kérelem benyújtása hónapjának 1. napjával kell megállapítani a tárgyév december 31. napjáig terjedő időtartamra.

(5) Az ápolási támogatásról a képviselő-testület által átruházott hatáskörben a Humánügyi Bizottság dönt.

(6) Ápolási támogatásra jogosult az (1) bekezdés szerinti személy, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét, egyedülálló esetén annak másfélszeresét.

(7) Az ápolási támogatás havi összege 35.000 Ft.

(8) Ápolási támogatás az ápoló számára egyidejűleg csak egy személy ellátása után állapítható meg.

(9) Ápolási támogatás egy személy ápolása után csak egy ápoló számára állapítható meg.

(10) Nem jogosult ápolási támogatásra az ápolt hozzátartozója, ha:

  • a) az ápolt személy két hónapot meghaladóan fekvőbeteg-gyógyintézeti, valamint nappali ellátást nyújtó vagy bentlakásos szociális intézményi ellátásban részesül,
  • b) az ápoló a Szoctv. 4. § (1) bekezdés i) pontjában meghatározott rendszeres pénzellátásban részesül, és annak összege meghaladja az ápolási támogatás összegét,
  • c) az ápoló szakiskola, középiskola, illetve felsőoktatási intézmény nappali tagozatos tanulója, hallgatója, keresőtevékenységet folytat és munkaideje - az otthon történő munkavégzés kivételével - a napi 4 órát meghaladja,
  • d) az ápoló és az ápolt személy eltartási szerződést kötött,
  • e) az ápoló a járási hivatal által folyósított ápolási díjra jogosult.

(11) Az ápolási támogatásra való jogosultságot meg kell szüntetni, ha:

  • a) az ápolt személy meghal,
  • b) az ápolt személy állapota az állandó ápolást már nem teszi szükségessé,
  • c) a (10) bekezdésben foglalt kizáró körülmény következik be,
  • d) az ápolást végző személy a kötelezettségét nem teljesíti.

(12) Az ápolási kötelezettség nem teljesítésének minősül, ha az ápoló legalább 3 egymást követő napon nem gondoskodik az ápolt személy alapvető gondozási, ápolási igényének kielégítéséről, az ellátott és lakókörnyezete megfelelő higiénés körülményének biztosításáról, az esetleges vészhelyzetek kialakulásának megelőzéséről.

(13) Az ápolt személy halála esetén az ápolási támogatás folyósítását a halál bekövetkezése hónapjának utolsó napjával, a (11) bekezdés b)-c) pontjában meghatározott esetekben a bejelentés vagy a tudomásszerzés hónapjának utolsó napjával kell megszüntetni.

5. Gyógyszerkiadásokhoz nyújtott települési támogatás

8. § (1) Gyógyszerkiadásokhoz nyújtott települési támogatás (a továbbiakban: gyógyszertámogatás) a rászoruló személy részére egészségi állapota megőrzéséhez, visszaállításához kapcsolódó kiadások csökkentését elősegítő támogatás.

(2) A kérelmet a 3. melléklet szerinti nyomtatványon kell benyújtani, melyhez csatolni kell a 2. § (2)-(3) bekezdésében meghatározottakon kívül a havi rendszeres gyógyító ellátásokról, gyógyszerekről, gyógyászati segédeszközökről kiállított háziorvosi igazolást és a gyógyszertári igazoló számlát.

(3) A gyógyszertámogatást a kérelem benyújtása hónapjának 1. napjával kell megállapítani a tárgyév december 31. napjáig terjedő időtartamra.

(4) A gyógyszertámogatásról a képviselő-testület által átruházott hatáskörében a Humánügyi Bizottság dönt.

(5) Gyógyszertámogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg:

  • a) az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszeresét,
  • b) egyedül élő, vagy gyermekét egyedül nevelő szülő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének két és félszeresét,
  • c) továbbá ha a havi rendszeres gyógyító ellátások, gyógyszer, gyógyászati segédeszköz költsége az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 25 %-át meghaladja.

(6) A gyógyszertámogatás havi összege az igazolt gyógyító ellátás, gyógyszer, gyógyászati segédeszköz költsége, de legfeljebb 20.000 Ft.

6. Babaérkezési települési támogatás

9. § (1) Babaérkezési támogatásra jogosult az az újszülött vagy örökbefogadott újszülött, akinek mindkét szülője vagy örökbefogadó szülője a gyermek születésekor Bodajkon állandó lakóhellyel rendelkezik, életvitelszerűen a településen él és

  • a) családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének tizenötszörösét,
  • b) gyermekét egyedül nevelő szülő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének hússzorosát

(2) A támogatást egyedülálló szülőként is igénybe lehet venni. Az egyedülállóság tényéről nyilatkozni szükséges.

(3) A kérelmet a 4. melléklet szerinti nyomtatványon a szülői felügyeleti jogokat gyakorló szülő nyújthatja be a gyermek 3 hónapos koráig, melyhez csatolni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatának, szükség esetén a szülői felügyeleti jogok gyakorlását igazoló okiratok és a lakcímkártyák másolatát.

(4) A kérelem elbírálását megelőzően a döntés előkészítője írásban megkeresi a bodajki Védőnői Szolgálatot annak érdekében, hogy az érintett védőnő írásban igazolja, hogy az újszülött a bodajki Védőnői Szolgálat nyilvántartásában gondozottként szerepel.

(5) A babaérkezési támogatás egyszeri összege 100.000 Ft, melyet a gyermek törvényes képviselőjének a határozat véglegessé válását követően postai úton vagy az általa megjelölt pénzintézeti számlára történő átutalással kell kifizetni.

(6) A babaérkezési támogatásról a képviselő-testület által átruházott hatáskörében a polgármester dönt.

(7) Ikerszülés esetén a babaérkezési támogatás egyszeri összege 100.000 Ft újszülöttenként.

(8) Az önkormányzat azon jogosultak részére, akik számára a támogatás megállapításra került, Bodajk címerével és a támogatásra jogosult egytagú keresztnevével ellátott fürdőlepedőt ajándékoz.

(9) A fürdőlepedő elkészítésével kapcsolatos költségekről és az azt biztosító pénzügyi fedezetről a képviselő-testület legkésőbb az önkormányzat költségvetési rendeletének elfogadásával egyidejűleg dönt.

7. Gyermekek támogatása

10. § (1) A képviselő-testület gyermekek támogatása odaítéléséről dönthet.

(2) Gyermekek támogatására jogosult a Bodajkon lakcímmel rendelkező gyermek, aki a Bodajki Általános Iskola tanulója és akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének tizenötszörösét.

(3) A gyermekek támogatása pénzbeli formában évente egy alkalommal adható, melynek összege legfeljebb 30.000 Ft/személy.

(4) A gyermekek támogatásának odaítéléséről a képviselő-testület által átruházott hatáskörében a polgármester dönt.

(5) Gyermekek támogatása iránti kérelem benyújtására a (2) bekezdés szerinti gyermek törvényes képviselője jogosult az 5. melléklet szerinti nyomtatványon minden év november 30-ig, mely határidő jogvesztő.

(6) A gyermekek támogatását biztosító pénzügyi fedezetről a képviselő-testület határozattal dönt lehetőség szerint minden év augusztus 15-éig, de legfeljebb november 30-ig.

(7) Az (1) bekezdés szerinti támogatás kifizetése a törvényes képviselő részére történik.

8. Időskorúak támogatása

11. § (1) A képviselő-testület időskorúak támogatása odaítéléséről dönthet.

(2) Időskorúak támogatására jogosult a Bodajkon lakcímmel rendelkező, életvitelszerűen a településen élő 70. életévét tárgyév december 31-éig betöltő személy,

  • a) akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének tizenötszörösét,
  • b) egyedül élő esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének hússzorosát.

(3) Az időskorúak támogatása pénzbeli formában évente egy alkalommal adható, melynek összege legfeljebb 30.000 Ft/személy.

(4) Az időskorúak támogatásának odaítéléséről a képviselő-testület által átruházott hatáskörében a polgármester dönt.

(5) A kérelmet 6. melléklet szerinti nyomtatványon minden év november 30-ig lehet benyújtani, mely határidő jogvesztő.

(6) Az időskorúak támogatását biztosító pénzügyi fedezetről a képviselő-testület határozattal dönt minden év november 30-ig.

(7) Az (1) bekezdés szerinti támogatás kifizetése postai úton vagy bankszámlára utalással történik.

9. Rendkívüli települési támogatás

12. § (1) A képviselő-testület a Szoctv. 45. § (3) bekezdése szerinti rendkívüli települési támogatást nyújt

  • a) eseti jellegű támogatás,
  • b) temetési támogatás,
  • c) temetési kölcsön formájában.

(2) Rendkívüli települési támogatást elsősorban a Szoctv. 45. § (4) bekezdésében meghatározott személyek részére kell nyújtani.

13. § (1) A képviselő-testület eseti jellegű támogatást nyújt a létfenntartást veszélyeztető élethelyzetbe került személy vagy család számára.

(2) Létfenntartást veszélyeztető élethelyzet különösen a betegség, állás elvesztése, bűncselekmény, elemi kár, rendkívüli élethelyzet, válsághelyzetben lévő anya részére gyermekének megtartásához, iskoláztatáshoz, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások vagy a gyermek hátrányos helyzete.

(3) A kérelmet a 7. melléklet szerinti nyomtatványon kell benyújtani, melyhez csatolni kell a 2. § (2)-(3) bekezdésében meghatározottakon kívül a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetet igazoló dokumentumot (pl.: súlyos betegségre, fogyatékosságra vonatkozó orvosi igazolás, zárójelentés, orvosi szakvélemény, keresőképtelenségre vonatkozó igazolás, terhességet igazoló dokumentumok, iskolalátogatási igazolás).

(4) Az eseti jellegű támogatásról a képviselő-testület által átruházott hatáskörében a Humánügyi Bizottság dönt.

(5) Eseti jellegű támogatás az (1)-(2) bekezdésben meghatározott feltételek valamelyikének fennállása esetén nyújtható annak

  • a) akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének másfélszeresét, egyedül élő esetén kétszeresét,
  • b) akinek a családjában kiskorú, illetve nappali tagozaton tanulmányokat folytató gyermeket nevelnek, a családban az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszeresét, egyedül álló esetén két és félszeresét,
  • c) rendkívüli élethelyzet vagy elemi kár esetén a családban az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének négyszeresét, egyedül álló esetén ötszörösét.

(6) Eseti jellegű támogatás pénzbeli támogatásként nyújtható.

(7) Az eseti jellegű támogatás legmagasabb összege 20.000 Ft, elemi kár vagy rendkívüli élethelyzet esetén a támogatás nem haladhatja meg a 150.000 Ft összeget.

(8) Az eseti jellegű támogatást a döntést követő 8 napon belül kell kifizetni a döntésben meghatározottak szerint.

14. § (1) Temetési támogatás az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez történő hozzájárulás.

(2) A jogosultság megállapításánál mind az elhunyt, mind a kérelmező tekintetében vizsgálni kell az 1. §-ban foglaltakat.

(3) A kérelmet a 8. melléklet szerinti nyomtatványon kell benyújtani a haláleset napját követő 30 napon belül, melyhez csatolni kell a halotti anyakönyvi kivonat másolatát és az eredeti temetkezési számlákat.

(4) A temetési támogatás összege 14.000 Ft.

(5) Temetési támogatás nem állapítható meg annak a kérelmezőnek, ahol a családban az egy főre jutó jövedelem meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének háromszorosát.

(6) A temetési támogatásról a képviselő-testület által átruházott hatáskörében a Humánügyi Bizottság dönt.

15. § (1) A Bodajkon lakóhellyel rendelkező elhunyt személy eltemettetésének költségeihez kamatmentes, visszatérítendő támogatás nyújtható temetési kölcsön formájában, ha az eltemettetésre köteles Bodajkon lakóhellyel rendelkező hozzátartozó az eltemettetésről más módon nem tud gondoskodni.

(2) A kérelmet a 9. melléklet szerinti nyomtatványon kell benyújtani, melyhez csatolni kell a halotti anyakönyvi kivonat másolatát.

(3) A temetési kölcsönről a képviselő-testület által átruházott hatáskörében a polgármester dönt.

(4) A temetési kölcsön mértéke nem haladhatja meg a 140.000 Ft-ot.

(5) A támogatásban részesített, eltemettetésre köteles hozzátartozó a támogatás összegét legfeljebb 12 havi egyenlő részletben köteles visszafizetni az önkormányzat részére. A visszafizetés kezdete a támogatás igénylését követő hónap.

(6) Az eltemettetésre köteles hozzátartozóval a visszafizetés feltételeiről írásban kell megállapodni. A megállapodás tartalmazza

  • a) a szerződő felek adatait,
  • b) a temetési kölcsön összegét, a visszafizetés módját és idejét,
  • c) a visszafizetésre kötelezett vállalását a visszafizetés teljesítésére
  • d) a megállapodás megszegésének következményeit,
  • e) jegyzői ellenjegyzést,
  • f) a szerződő felek aláírását.

(7) A támogatást a temetkezési szolgáltató részére számla ellenében kell kifizetni.

(8) A hitelezett temetéskor a ravatalozó bérleti díjának kifizetésétől el kell tekinteni.

(9) Az önkormányzat a temetési kölcsön összegét hagyatéki teherként az illetékes közjegyzőnek bejelenti.

10. Köztemetés

16. § (1) A Szoctv. 48. § (4) bekezdésében meghatározott köztemetés feltételeinek fennállása esetén a polgármester átruházott hatáskörben dönt különös méltánylást érdemlő körülmények esetén a köztemetés költségeinek megtérítése alóli részben vagy egészben történő mentesüléséről.

(2) Különös méltánylást érdemlő körülmény, ha a köztemetésre kötelezett legalább 6 hónapja igazoltan jövedelemmel nem rendelkezik, a családban 3 vagy annál több gyermeket nevelnek, illetve tartósan beteg, vagy fogyatékkal élő személy ellátásról gondoskodnak.

11. Záró rendelkezések

17. § Hatályát veszti a települési támogatásról szóló 16/2018. (VI. 27.) önkormányzati rendelet.

18. § Hatályát veszti az egyéb pénzbeli támogatásokról szóló 4/2020. (II. 26.) önkormányzati rendelet.

19. § Ez a rendelet 2021. május 15-én lép hatályba.

1. melléklet

1 melléklet.pdf

2. melléklet

2 melléklet.pdf

3. melléklet

3 melléklet.pdf

4. melléklet

4 melléklet.pdf

5. melléklet

5 melléklet.pdf

6. melléklet

6 melléklet.pdf

7. melléklet

7 melléklet.pdf

8. melléklet

8 melléklet.pdf

9. melléklet

9 melléklet.pdf